Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

MICEV

Kiša do ponedeljka: Ekstremno visoke temperature od 1. do 6. juna

„Od srijede ponovo rekordno visoke temperature za ovo doba godine, koje će dostizati do 37 stepeni“

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Meteorolog Branko Micev kazao je da nas od popodne do ponedeljka očekuje pad temperature, kiša, grmljavina sa mogućim olujnim nepogodama i gradom.

Od srijede, 1. juna ponovo rekordno visoke temperature za ovo doba godine, koje će dostizati do 37 stepeni. Kako je rekao u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”, takve temperature obilježiće period do 6. juna.

Tokom dana očekuje se grmljavina i pljuskovi. U nedjelju ćemo imati pad temperature u tako će biti do ponedjeljka.

“Promjenljive vremenske prilike, kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Moguće su kratkotrajne pojave olujnih vremenskih nepogoda, jaki udari vjetra, pojava grada sa određenim štetama na terenu”, kazao je Micev.

Od utorka očekuje se stabilizacija vremenskih prilika.

“Na sjeveru u utorak popodne biće kratkotrajna kiša i da kažem da nas od srijede 1. juna pa do 6. juna očekuje ponovo naglo toplo vrijeme, visoke temperature. U natoplijim oblastima od srijede do sledećeg ponedeljka, to je 6. jun, temperature će biti do 37 stepeni. To znači da ćemo ponovo imati rekordne temperature”, kazao je on.

Protekle dane, kako je dodao, obilježile su ekstremno visoke temperature za jun.

“Nikada se nije desilo do sada da temperature vazduha u ovim danima pređu 34 stepena u području Podgorice. Na području Podgorice od 11. maja do juče ovo je drugi po redu rekordan period u posljednjih 70 godina. Na Žabljaku, prosječna maksimalna temperatura u istom tom periodu je rekordno najviša za posljednjih 60 godina”, kazao je Micev.

Ovo je ekstremna situacija, objašnjava Micev, koja ukazuje da smo pod snažnim uticajem tople tropske vazdušne mase sa sjevera afričkog kontinenta, a takvu situaciju uslovljava ciklon koji se nalazi u centru zapadnom Mediterana.

On je napomenuo da su tropske temperature zabilježene i u regionu.

Micev je upozorio i da će se ekstremne temperature u svijetu odraziti na poljoprivredu u cijelom svijetu.

SERVISNE INFORMACIJE

Voda u Beranama nije za piće: Prokuvati prije upotrebe

“Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”, navode iz beranskog Vodovoda

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja vode iz gradskog vodovoda, pa se preporučuje potrošačima da vodu prije upotrebe prokuvaju, saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, Berane.

“Nadležne službe preduzeća će vršiti pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost”, dodali su iz ovog preduzeća.

Izvorište gradskog vodovoda “Merića vrelo” nalazi se u podnožju planine Bjelasice, pa su zamućenja vode česta pojava u vrijeme obilnih padavina.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Voda u Beranama nije za piće: Prokuvati prije upotrebe

Izvorište gradskog vodovoda Merića vrelo nalazi se u podnožju Bjelasice, pa su zamućenja poslije obilnih kišnih padavina vrlo česta

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Voda iz gradskog vodovoda u Beranama, zbog pojave mutnoće, ne preporučuje se za piće.

„Vodu treba prokuvati prije upotrebe, jer je poslije obilnih padavina došlo do zamućenja Merića vrela“, saopšteno je iz beranskog Vodovoda.

Kako su naglasili, nadležne službe preduzeća vršiće pojačano praćenje svih parametara mutnoće i o eventualnim promjenama blagovremeno će informisati javnost.

Izvorište gradskog vodovoda Merića vrelo nalazi se u podnožju Bjelasice, pa su zamućenja poslije obilnih kišnih padavina vrlo česta.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Micev: Ciklon „Eva“ pogodiće danas Crnu Goru i Hrvatsku

„Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope“, kaže Micev

Branko Micev

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

U koordinaciji sa italijanskom meteorološkom službom, u okviru evropske meteorološke službe, pripremili smo upozorenje/informaciju na dejstvo ciklon “Eva” koji će pogoditi Italiju, a danas i Crnu Goru i Hrvatsku, kazao je meteorolog Branko Micev.

„Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope, vrši se službeno imenovanje ciklona dodjeljivanjem imena, onda se on prati pod tim imenom i gdje će sve da izvršiti dejstvo. U četvrtak i petak je na dejstvu na području Italije, a danas popodne i naveče u Crnoj Gori i području Jadrana, u subotu je na udaru Grčka, 4. i 5. novembra. Ciklon je već dobio službeni naziv “Eva” iz usvojene liste ciklona u Briselu. Već su sa te liste iscrpljena tri imena, a novo je ime “Eva”“, kazao je Micev za Portal Dan.

U petak se u Crnoj Gori očekuje oblačno vrijeme u centralnim i južnim oblastima.

„Već u jutarnjim časovima počinje kiša, a u popodnevnim časovima u centralnim I južnim oblastima očekuje se kiša, pljuskovi, grmljavina I pojačan južni vjetar. Na sjeveru u drugom dijelu dana I naveče idu kiša i jak južni vjetar“, kaže Micev.

Tokom prijepodneva postepeno naoblačenje, koje će tokom dana usloviti mjestimično kišu ili pljuskove i grmljavinu, češće u južnim i centralnim predjelima.

Najviše padavina se očekuje krajem dana i tokom noći, kada će nešto više kiše biti i u sjevernim predjelima. Mjestimično će duvati umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 15, najviša dnevna od 11 do 20 stepeni.

U Podgorici će biti pretežno oblačno, od sredine dana, a naročito tokom noći, kišovito. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 13, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Kako navodi Micev, u subotu će biti pretežno, uglavnom oblačno vrijeme, u centralnim I južnim oblastima ujutro jača kiša u drugom dijelu dana manje kiše, znači intenzitet padavina će oslabiti u drugom dijelu dana, povremeni pljuskovi sa grmljavinama, I to jače kiše ujutro u centralnim I južnim oblastima. Manje padavina biće takođe na sjeveru Crne Gore. U subotu vjetar u toku dana u skretanju na sjeverni smjerova.

„U nedjelju se očekuje na jugu u ranim jutarnjim časovima ponegdje kraća kiša, tokom dana razvedravanje a na sjeveru će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Temperatura vazduha imaće normalno tendenciju pada jer je proteklih dana temperature bila neobično visoka za ovo doba godine“, ističe Micev.

Narednih dana temperature vazduha na sjeveru će se kretati u rasponu od 8 do 18 stepeni, na jugu I primorju temperature će biti na nivou oko 16 do 20 stepeni.

„Znači promjena vremenskih prilika I temperature će biti na nivou uobičajene za ovo doba godine. Znači, u stvari neće da zahladi, već će zahladiti samo u smislu da će se temperature spustiti na nivo koji odgovara za ovo doba godine. Neće biti hladnije nego što je to uobičajeno“, kazao je Micev za „Dan“.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije