Connect with us

POLITIKA

NAKON KONSULTACIJA SA MILATOVIĆEM

Knežević: Spremni smo na ustupke, ali treba da nam pripadne mjesto predsjednika Skupštine

„Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nijesmo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49“, rekao je Knežević

Knežević, Milatović i Bulatović

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da su on i funkcioner partije Predrag Bulatović imali veoma iscrpan i konstruktivan razgovor sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović je sa predstavnicima DNP obavio konsultacije o formiranju vlade.

„Jasno smo mu saopštili da želimo vladu sastavljenu od avgustovske većine i naravno partija manjinskih naroda. Dali smo doprinos pregovorima, posebno oko principa broj 7, da raspodjela resora ide prema broju osvojenih glasova. Bili smo spremni na ustupke ali ne i na poniženja“, rekao je Knežević.

Dodao je da pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG.

„Jer oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao posljednji. Ako primijenimo princip 7, mjesto premijera pripada PES a mjesto predsjednika Skupštine ZBCG“, poručio je Knežević.

Rekao je da ne mogu prihvatiti da treći budu drugi.

„Uz svo uvažavanje kolega iz Demokratske Crne Gore. Ako bi se primijenio princip sedam, nama treba da pripadne sedam ministarskih mjesta, ali smo spremni na ustupke“.

Knežević smatra da lider PES-a Milojko Spajić treba ponovo da aktivira razgovore kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

„Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nijesmo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49“, rekao je Knežević.

Kazao je da su tražili mnogo manje nego što im pripada.

„Ne želimo da iko devalvira naše glasove i da se oni koji su glasali za nas tretiraju kao da manje vrijedni. Spremni smo na ustupke, ali funkcija predsjednika Skupštine pripada ZBCG“.

Milatović je ranije danas, u Rezidenciji predsjednika na Cetinju, razgovarao sa predstavnicima Demokrata i liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem.

Predsjednik Crne Gore je juče, sastancima sa Pokretom Evropa sad, Demokratskom partijom socijalista i Novom srpskom demokratijom, otpočeo konsultacije, kako bi se uvjerio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade.

Iako ima rok od mjesec dana da odredi mandatara, on je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije