Connect with us

HRONIKA

EKSKLUZIVNO OTKRIVA PORTAL "BERANE ONLINE"

Kokain sakrili u bananama firme „Derby“ čiji je vlasnik iz Petnjice: „Tražili smo od carinskih organa u Luci Bar da pregledaju svaki kontejner koji za nas brod doveze ali su oni to odbili“

„Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“…“, ističu iz firme „Derby“ u izjavi za Portal Berane online

Vlasnik firme "Derby" Izet Rastoder, Foto: Blaž Samec

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Tragom informacije da su više od pola tone kokaina u paketima sa bananama, sa oznakom firme „Derby“, namijenjenih kompaniji “Voli” prije tri dana pronašli carinici u Luci Bar i o tome obavijestili Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Upravu policije (UP), kako su prenijele “Vijesti” nezvanično, kontaktirali smo kompaniju „Derby“ crnogorskog državljanina, porijeklom iz Petnjice, koji godinama živi i posluje u Sloveniji, Izeta Rastodera kako bi provjerili pomenute medijske navode.

„Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“…

Pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, našu molbu za dodatnu pažnju i pregled naših kontejnera u Luci Bar smo poslali ponovo i više puta (zadnje dvije molbe su bile poslane 03.01. i 11.01.2022. godine), ali pozitivnog odgovora nismo dobili“, ističe se, između ostalog, u saopštenju firme „Derby“ dostavljenom Portalu Berane online.

Kokain pronađen u paketima s bananama u Voliju, Foto: Prava Crna Gora

Podsjetimo, kako su „Vijesti“ objavile, pošiljka banana u barsku luku uplovila je 2. januara i taj kontingent naručen je, kako je objavljeno u medijima, preko kompanije „Derby“ u vlasništvu Petnjičanina Izeta Rastodera.

Dalje je navedeno, da su nakon instrukcija nadležni organi u Crnoj Gori donijeli odluku da se propusti pošiljka, kako bi se kontrolisala isporuka, tako da su paketi sa bananama prekjuče utovareni u kamione trgovinske kompanije „Voli“ , iz koje su, nakon što su radnici pronašli sumnjivu supstancu u paketima u magacinu, pozvali policiju.

Saopštenje slovenačke kompanije „Derby“ prenosimo integralno:

„Vezano za nemili događaj dana 12.01.2022. godine, prilikom kojeg su po javno dostupnim podacima radnici kompanije Voli u kontejneru banana marke Derby pronašli određenu količinu droge (kako mediji objavljuju, radi se najvjerovatnije o drogi kokain), osjećamo se dužni obratiti se crnogorskoj javnosti sa određenim informacijama.

Naša firma je osnovana prije 30 godina, i za to vrijeme smo postali jedna od vodećih firmi uvoznika banana iz Srednje i Južne Amerike. Ustanovili smo i razvili vlastiti brend (Derby), koji je prepoznatljiv širom svijeta, na mnogim tržištima gdje naše banane prodajemo. Između ostalih, redovno dostavljamo i na tržište Crne Gore, preko Luke Bar. Osnovni i jedini način transporta voća iz Srednje i Južne Amerike je morskim putem (brodovima i u kontejnerima).

Na žalost, u zadnje 2 godine smo svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj „tovar“ unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda (bez obzira da li su u pitanju banane, neko drugo voće ili proizvodi). Samo u posljednjih mjesec dana postoje medijski članci o velikim količinama droge pronađene na brodovima u raznim lukama, npr. Ploče u Hrvatskoj, Rotterdam u Nizozemskoj, Drač u Albaniji, itd., i svaki dan je takvih slučajeva sve više.

Iz tog razloga smo se sa velikom zabrinutošću obratili za pomoć institucijama, zaduženim za kontrolu i preglede tovara, koji morskim putem ulazi u Luku Bar. Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, kojeg za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“…

Pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, našu molbu za dodatnu pažnju i pregled naših kontejnera u Luci Bar smo poslali ponovo i više puta (zadnje dvije molbe su bile poslane 03.01. i 11.01.2022. godine), ali pozitivnog odgovora nismo dobili.

S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu.

Iz gore navedenih razloga želimo naglasiti da smo preduzeli sve mjere, koje su u našoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore“.

Evropski “kralj banana” iz Petnjice: Kako je Rastoder pokorio Evropu

Izet Rastoder, biznismen crnogorskih korijena nastanjen u Sloveniji, predsjednik je firme Rastoder Group, čija je osnovna djelatnost distribucija svježeg voća i povrća.

U Crnoj Gori posluje sa svim većim trgovačkim lancima.

Rastoder Group grupacija šesta je u svijetu, a najveća na Balkanu po distribuciji banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”.

Izet je rođen u Petnjici u Crnoj Gori 1962. godine. Iz ovog kraja odselio je 1986. godine u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je prije 30 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana.

Put banana

Njegov najznačajniji partner svakako je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svijetu, piše portal factor.ba.

Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Sjevernoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspio pobijediti poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder posjeduje veliki logistički centar u Ljubljani, odakle snabdijeva širu regiju od Milana preko Beča do Budimpešte.

Jednom je za slovenačke medije izjavio da banane kupuje u Južnoj Americi, unutar pet dana od berbe, potom ih brodom transportuje 20 dana do luke Kopar nakon čega ih vrlo brzo mora prodati.

“Banane moraš prodati u sedam dana, jer deveti dan one prodaju tebe. Ako ih do tada ne prodaš, bacaš ih. Težak je to i vrlo rizičan posao, i malo se ko time želi baviti”, jednom je objasnio Izet za hrvatske medije.

Pored banana, bavi se i distribucijom citrusa i drugog tropskog voća, koje predstavljaju značajan izvor prihoda za Rastoder Group.

„Vijesti“: Uprava policije još nije objasnila kako su saznali za sumnjivu pošiljku, carinica u Luci Bar nema upravnika

Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije

Iz Uprave policije nije objašnjeno kada su saznali za sumnjivu pošiljku, niti da li su čekali da ih neko distribuira dalje od magacina trgovinskog lanca, pišu „Vijesti“.

Sagovornik iz bezbednosnog sektora kasno preksinoć kazao je da u paketima pronađenim u magacinu ima više od pola tone bijele supstance za koju se sumnja da je kokain. Na tim pakovanjima ispisano je “S.R.B.” i “R.S.B.”.

Ovaj medij podsjeća da carinarnica u Luci Bar nema upravnika od 1. januara, jer je 31. decembra istekao v.d. status Željku Ivanoviću, koga je na to mesto postavio doskorašnji v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. Aktuelna v.d. Milena Petričević nije Ivanoviću produžila status.

Piše: Berane online

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Poruka uvredljive i sramne sadržine na crkvi kod Hrama u Podgorici

Poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje, mogu samo duboko da zabrinjavaju, saopšteno je iz Uprave Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ispisana je poruka neprimjerene sadržine, objavljeno je na Instagram stranici Sabornog hrama.

Starešina Sabornog hrama Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

„Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripdnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka“, saopštila je uprava hrama.

Poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovljanjem svetinje, kako su kazali, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

„Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav prijeko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem“, rekli su iz hrama.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Krstovići nude dva miliona eura da izađu iz pritvora i brane se sa slobode: „Sve nam je namješteno“

Budimir Krstović tvrdi da im je sve namješteno da bi se napravila dobra politička i policijska priča i traži da nadležni uporede njegov slučaj sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana, ističući da mu se desila potpuno ista situacija kao i njegovom prijatelju Draganu Bokanu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Pred sudijom specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda Vesnom Pean juče je razmatrana optužnica koju je viši državni tužilac Tanja Božović podigla protiv Budimira i Marine Krstović zbog šverca 1,2 tone kokaina.

Iz tužilaštva tvrde da je optužnica zasnovana na zakonito prikupljenim dokazima, a advokati odbrane su ocijenili da tužilački akt nema zakonsko utemeljenje.

Optuženi tvrde da nemaju nikakve veze sa kokainom, a nadležne pozivaju da ovaj slučaj uporede sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana.

Odbrana je juče zatražila obustavu postupka i predložila Višem sudu da Krstoviće uz položeno jemstvo u vidu milionski vrijedne nekretnine pusti da se u daljem postupku brane sa slobode.

Budimir i Marina Krstović ponudili su jemstvo od ukupno dva miliona eura, potvrdio je advokat Dragoljub Đukanović. O tom predlogu tek treba da se odlučuje.

Optuženi Budimir Krstović juče je ponovio da on i njegova kćerka Marina nemaju nikakve veze sa švercom hiljadu dvesta kilograma kokaina, koji je krajem avgusta prošle godine pronađen u magacinu njihove firme „San Francisko“ u zetskom selu Mojanovići, nadomak Podgorice.

On tvrdi da im je sve namješteno da bi se napravila dobra politička i policijska priča.

„Ovo mi je sve namješteno da bi se napravila dobra politička priča. Imao sam i težih slučajeva u životu, tako da ovo nije ništa teško. Brata su mi otetli prije nekoliko godina, opljačkali su i majku… u sred dana odnijeli 110.000 eura, napadali su mi i pljačkali radnike… Nikada ništa nije riješeno. Prijećeno mi je 1999. godine da će mi oteti djecu, zato sam ih sklonio iz Beograda…“, kazao je Krstović.

Traži da nadležni uporede njegov slučaj sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana, ističući da mu se desila potpuno ista situacija kao i njegovom prijatelju Draganu Bokanu.

Krstović je dodao da je na rasvjetljavanju ovog slučaja njegova druga kćerka angažovala detektive koji su ranije radili za američku agenciju za borbu protiv narkotika DEA.

„Pisao sam predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Abazović je za jednu televiziju rekao da nisam naručilac i vlasnik robe, ali da sam i ja tu negdje“, kazao je Krstović.

Optužbe je negirala i njegova ćerka Marina, koja je ukazala da je netačno prevedena njena komunikacija sa dobavljačem iz Ekvadora vezano za poručivanje banana.

Advokati odbrane zatražili su od suda da odbaci optužnicu i obustavi postupak.

Advokat Borivoje Đukanović rekao je da radnja izvršenja ni u kom smislu nije konkretizovana kako po načinu izvršenja, mjestu izvršenja, sredstvu i objektu, što, kako je ocijenio, samo po sebi govori o potupnoj pravnoj deficijentnosti predmetne optužnice.

On je ukazao na propuste u samoj akciji, navodeći da se svaka kontrolisana isporuka ne smije prekinuti u svome toku dok se operativno ne utvrdi kome je namijenjena.

„Taj tok prenosa kokaina prekinut je na jedan profesionalno nezabilježen način da bi se Budimir i Marina Krstović optužili“, ocijenio je advokat Đukanović.

Tužilac Tanja Božović ostala je pri ponuđenim dokazima i zatražila da se optužnica protiv Krstovića potvrdi.

Istražiteljima ponudili saradnju

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu u Mojanovićima 24. avgusta prošle godine pronašla i zaplijenila, kako je tada saopšteno, 1.400 kilograma kokaina.

Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom i policiji ponudili saradnju i pomoć u rasvjetljavanju ovog slučaja Njihova odbrana je tužilaštvu predala dokument koji je izdao direktor luke Bolivar, iz koje je krenula pošiljka sa bananama, a u kome se navodi da je kontejner koji je krenuo prema Crnoj Gori prošao sve neophodne provjere i da u njemu nije bilo droge.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Izvučena beživotna tijela 28-godišnje djevojke i 34-godišnjeg muškarca iz Slanog jezera

Službenicima nikšićke policije poznat je identitet stradalih, a način smrti biće utvrđen obdukcijom koja je naređena

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Dva beživotna tijela – dvadesetsedmoogodišnje djevojke i šest godina starijeg muškarca izvučena su iz Slanog jezera, kod Vrtačke brane u Nikšiću, rečeno je iz Uprave policije, prenose Vijesti.

Prema istim informacijama, radnici na brani jedno tijelo primjetili su jutros oko osam sati, a drugo tijelo par sati kasnije.

Službenicima nikšićke policije poznat je identitet stradalih, a način smrti biće utvrđen obdukcijom koja je naređena.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije