Connect with us

POLITIKA

"JEDNA U NIZU OBMANA DEMOKRATA"

Konatar: Nikada nije pominjana mogućnost da Abazović bude premijer u rekonstruisanoj Vladi (VIDEO)

Ova Vlada neće pasti iako se ne postigne dogovor o rekonstrukciji, tvrdi potpredsjednik URE i dodaje da se posljednjih dana često ne može vidjeti razlika u napadima Demokratskog fronta (DF) i Demokrata na ovaj politički savez

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Građanski pokret URA, niti bilo ko drugi, nikada nije pominjao mogućnost da lider te stranke Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj vladi, kazao je potpredsjednik URA-e Miloš Konatar.

On je rekao da pominjanje da bi Abazović mogao biti novi premijer predstavlja jednu u nizu obmana Demokrata.

„Nikada nije bilo, niti potencirano sa naše strane, niti je neko stavio na sto pitanje da Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj Vladi“, rekao je Konatar u intervjuu agenciji MINA.

On je dodao da se posljednjih dana često ne može vidjeti razlika u napadima Demokratskog fronta (DF) i Demokrata na URA-u.

„To je posljedica približavanja i stavljanja znaka jednakosti između djelovanja DF-a i Demokrata, odnosno objedinjavanje te opcije na desnom političkom spektru“, smatra Konatar.

Na pitanje koliko im je prihvatljiv predlog da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta, Konatar je kazao da je na sastanku insistirao da prvo treba da dobiju analizu rada Vlade.

“Da dobijemo analizu rada svakog ministarstva i svakog ministra i vidimo mjerljive parametre, kriterijume po kojima ćemo zajednički doći do zaključka da li treba i u kojoj mjeri treba mijenjati strukturu Vlade i ko od ministara je ispunio ono što su bila očekivanja, a ko nije”, naveo je Konatar.

On je kazao da je subjektivno ocjenjivati da li je neko ministarstvo obimno ili ne.

Konatar je naveo da će analiza možda pokazati da je Vladi potrebno ne 16, nego 22 ministarstva, ali da se ne može na osnovu procjena, koje nijesu proizvod analize, krenuti u tako ozbiljan proces.

On je rekao su predstavnici URA-e na parcijalnim sastancima parlamentarne većine još u junu i julu, kao i na sastanku sa premijerom nedavno, poručili da Vlada može biti renovirana na principima na osnovu kojih je formirana.

Konatar je kazao da je Vlada formirana na principu ekspertske, nestranačke i da bilo kakva rekonstrukcija, promjena, unapređenje rada, može biti isključivo poštujući te principe.

“Mi do Vlade po modelu ekspertsko-nestranačkom nijesmo došli slučajno, nije proizvod nekog hira, to je bio jedini model kako da se politički i programski raznorodne opcije u parlamentarnoj većini nađu na jednom istom projektnom zadatku”, naveo je Konatar.

A to je, kako je kazao, demokratska tranzicija vlasti i razvlašćivanje Demokratske partije socijalista (DPS), odnosno demokratska promjena vlasti je ono što su građani glasali 30. avgusta prošle godine.

On je pojasnio da je potpuno legitiman zahtjev da u skladu sa sporazumom Demokrata i DF-a, njihovih lidera Alekse Bečića i Andrije Mandića, oni traže promjene u vezi sa funkcionisanjem Vlade, ali da taj politički dogovor ni na koji način ne obavezuje URA-u.

Na pitanje šta ako predlog URA-e ne bude uvažen, Konatar je odgovorio da bi tada trebalo odblokirati rad Skupštine i podržati Vladu koja je izabrana.

“Ukoliko se ne postigne dogovor oko rekonstrukcije i unapređenja rada Vlade, a mi nećemo odustati od naših principa, ova Vlada će nastaviti da funkcioniše”, rekao je Konatar.

Kako je kazao, ako se ne postigne dogovor, to ne znači da je Vlada pala, i da je to vrlo važno, da rasterete građane od te mogućnosti.

“Vlada funkcioniše, dok god joj se u parlamentu ne izglasa nepovjerenje. Bez obzira na to da li ćemo se mi dogovoriti oko rekonstrukcije ili ne”, pojasnio je Konatar.

Konatar je kazao da URA ne pristaje na spin, prema kome je projekat eskpertske Vlade neuspješan.

“Ni na koji način Vlada ne sprečava parlamentarnu većinu da se krene u reformu tužilaštva, koja je neophodna”, naveo je Konatar.

On je kazao da su u aferi Pandora, u kojoj je uključen predsjednik Milo Đukanovića i mnogi drugi slučajevi, pojednci iz tužilaštva zakazali i iznevjerili povjerenje građana.

Konatar je dodao da je zbog toga pitanje svih pitanja reforma tužilaštva i izglasavanje novog TS.

On je rekao i da na sastancima insistira da reforme u tužilaštvu, izglasavanje neophodnih zakona koji treba da povećaju kvalitet života građana, ne smiju da budu uslovljeni sa bilo čim.

“Ukoliko se ne postigne sporazum o rekonstrukciji Vlade, mjera kompromisa je da svi u parlamentu podržimo ovu Vladu koja je izabrana i da uradimo sve što je u našoj moći da ona radi bolje nego što radi sad”, dodao je Konatar.

Konatar je naveo da je na jednoj strani političkog spektra objedinjavanje desne političke ideologije kroz sporazum DF-a i Demokrate, a na drugoj građanska, liberalna i zelena opcija koja je oličena u URA-i.

“Mjera kompromisa da te političke opcije budu na zajedničkom zadatku, jeste da imamo ekspertsku, nestranačku Vladu”, dodao je Konatar.

Upitan da li isključuje bilo kakvu mogućnost saradnje sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Konatar je odgovorio da bi, da su planirali i mislili da treba da sarađuju sa DPS-om, krenuli tim putem poslije izbora 30. avgusta.

On je rekao su građanima 30. avgusta obećali demokratsku smjenu vlasti i URA je bila jedan od najčvršćih stubova u tom procesu.

Konatar je kazao da neki ministri moraju snositi odgovornost za loše stvari koje su uradili, ali da je projekat ekspertske Vlade pokazao da Crna Gora može bolje i drugačije.

On je naveo da je pozvao sve kolege, ne samo iz parlamentarne većine, da urade nešto kontra, da pokažu da mogu da nađu nešto što ih spaja.

“Mislim da je to projekat članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)”, kazao je Konatar.

Evropska budućnost Crne Gore, prema njegovim riječima, može da bude projekat koji je zajednički i poslanicima parlamentarne većine i opozicije.

Konatar je poručio da će uraditi sve da se dostigne taj cilj i da Crna Gora bude prva naredna članica EU.

Odgovarajući na koji način politička kriza može da utiče na evropsku integraciju Crne Gore, Konatar je rekao da članstvo Crne Gore u EU nije samo spoljopolitički, već opšti društveni cilj.

Sve što se dešava, prema njegovim riječima, usporava Crnu Goru na putu ka EU, zato što se ne ispunjavaju one reforme koje bi trebalo.

„Posljedica svega što rade Demokrate i DF je neusvajanje TS i nerealizovanje reformi u tužilaštvu, to nas koči na evropskom putu“, poručio je Konatar.

Konatar je rekao da je 1. oktobra trebalo da imaju sjednicu na kojoj će izglasati TS, ali da sada nema ni naznaka kada bi to moglo biti.

On smatra da je to zato što su Demokrate i DF 15. septembra ponoćnim sporazumom, zamislile novu Vladu i prekrajanje ministarstva po kojima bi trebalo da podijele fotelje onako kako im odgovara, a ne razmišljajući o građanima i onome što su potrebe reformi.

“URA na to neće pristati i vodiće se isključivo principima, poštovati već postignute dogovore i raditi sve da građani dobiju ono za šta su glasali”, poručio je Konatar.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

VIDEO Abazović: Volio bih da vidim ko Zakon protiv mafije neće podržati od poslanika i zašto

„Ovo je zakon koji će značajno doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije“

Sa pres konferencije: Odović, Abazović, Marić i Šoć, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Zakon o porijeklu imovine je vrlo jasan i nedvosmislen, saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na konferenciji za medije povodom prezentovanja modela oduzimanja imovine nezakonitog porijekla.

„Ovo je zakon koji će značajno doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije. Cilj je da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju – kriminalaca, funkcionera, mafijaša… Nazvao bih žargonaki ovaj zakon – zakon protiv mafije, kako se zove u nekim evropskim državama. Biće potrebno da svi organi daju doprinos da se zakon realizuje“, istakao je Abazović.

On je dodao da će zakon biti nešto drugačiji nego u državama regiona.

„Obuhvatiće širok nivo primjene i onih koje će obuhvatiti. Ponosan sam na ono što je uradila radna grupa za ovaj zakon. Očekujem podršku 81 poslanika za ovaj zakon. Volio bih da vidim ko ga neće podržati i zašto. Ako ga svi podrže, to bi bila podrška nekom društvenom konsenzusu. Očekujem da će ga svi poslanici podržati. Zakon je zapravo sistemski zakon koji je obećala ova Vlada. Na ovaj način smo završili dio posla, a glavni kreće nakon usvajanja u Skupštini. Vjerujem da je društvo sazrelo da se suoči s ovakvim anti-mafija zakonima“, kazao je Abazović.

Šoć: Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine

Savjetik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da godinama postoje zahtjevi za donošenjem ovakvog zakona, a posebno nakon prošlogodišnjih izbora.

„U izradi je bilo puno izazova. Prva prepreka je bilo pitanje retroaktivnosti, jer Ustav to zabranjuje. Drugi izazov je definisati pitanje postupka. Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine. Zbog njegove efikasnosti preporučuje se uvođenje ovog modela koji se ne zasniva na krivičnoj osudi“, istakao je Šoć.

On je dodao da je izazov bio naći zakon koji će imati mjesto u pravnom sistemu Crne Gore.

„Ovaj zakon nije inkvizitorski zakon. Imovina će se oduzimati kroz sudski postupak ako se ne dokaže njeno porijeklo. Trebalo je izbjeći i zamke populizma“, kazao je Šoć.

Marić: Biće dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja

foto: Luka Zeković

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić rekao je da očekuje da na javnoj raspravi dobiju predloge koje će razmatrati i inkorporirati.

„Savjet Evrope daje nam podršku u ovom projektu. Eksperti iz Britanije, Njemačke i Italije takođe će dati. Srce mehanizma biće inkorporirano u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djeltanošću. Biće promijenjeno ime zakona. Irska je rodonačelnik in rem modela. Crnogorski model će biti moćan model protiv korupcije i daće ozbiljne rezultate“, istakao je Marić.

On je dodao da je osnovni cilj oduzimanje imovine radi sprečavanja vršenja krivičnih djela.

„Biće dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja. Tužilac će formirati finansijske timove koji će ispitivati imovinu. Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno dokaza u vezi neke imovine, njen imalac će morati da da izjavu. Onda se sačinjava izvještaj i pokreće građanski postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Teret dokazivanja je na onom ko je nezakonito stekao imovinu. Ako ne dokaže, ona ide Upravi za imovinu. Kada se pokrene finansijska istraga, imovina će biti zamrznuta. Presuda u građanskom postupku neće zavisiti od presude u krivično“, kazao je Marić.

Odović: Nije samo imovina problem, već i neprijavljeni dohodak

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) Janko Odović je rekao da s obzirom da je pojava kriminala i korupcije složena, Vlada je nastupila jedinstveno i donosi set zakona.

„Imovina nije samo problem, već i neprijavljeni dohodak. Imaćemo dva dodatna mehanizma koja ćemo moći da primjenjujemo. Ako se na sudu utvrdi porijeklo imovine, tada stupa na scenu klasični poreski postupak, kojim se utvrđuje je li imovina prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Vlada je pristupila izmjenama drugih zakona, kao što je Zakon o poreskoj administraciji, koji još nije razmatran u parlamentu. Davaće se ovlašćenje poreskom organu da od svih pravnih i fizičkih lica može tražiti podatke koji mogu poslužiti za utvrđivanje toga koju imovinu neko lice posjeduje“, istakao je Odović.

On je dodao da se ujedno, zakonom daje ovlašćenje da se utvrđuje poreska obaveza na neprijavljeni prihod.

„Ovlašćenje za procjenu vrijednosti imovine imaće poreski inspektor. Imovina fizičkih lica koja se nalazi u inostranstvu moći će da bude procijenjena i na pretpostavljeni dohodak kojim je stečena, taj dohodak bude oporezovan po stopi od 80 odsto“, rekao je Odović.

Marić: Omogućiće se pristup bankovnim računima u državi i inostranstvu

Marić je kazao da poreski zakoni mogu da se primijenjuju otkad su usvojeni.

„Zakon iz 2015. (Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću) nije imao problem s retroaktivnošću. Građanski postupak će biti dominantan za oduzimanje imovine. Omogućiće se pristup bankovnim računima u državi i inostranstvu. To je moćan mehanizam“, rekao je on.

Šoć: U krivičnom postupku nek može biti oslobođen, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom

Šoć je rekao da su građanski i krivični postupak potpuno odvojeni.

„U krivičnom neko lice može da bude oslobođeno. Međutim, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom suda. Rezultati zakona iz 2015. su 12 trajnih oduzimanja imovine, od čega je bilo osam sporazuma o priznanju krivice. U jednom predmetu oduzeto je 500 eura“, rekao je on.

Abazović: Odmah po donošenju zakona moći ćemo da targetiramo dio imovine iz nekih slučajeva koji nisu dobili epilog

foto: Luka Zeković

Abazović je rekao da je mnogo važno da napadnu imovinu.

„Moći ćemo odmah po donošenju zakona da targetiramo dio imovine iz nekih poznatih slučajeva, koji nisu dobili epilog. U pitanju je milionska imovina. Treba da se pomogne budžet, ali i građani, školstvo, zdravstvo“, kazao je potpredsjednik Vlade.

„Javni interes je da se zaštiti zakonita od nezakonito stečene imovine“

Marić je rekao da će ispitivanje stila života postojati u ovom zakonu, u poreskim zakonima i zakonima o MUP.

„Javni interes je da se zaštiti zakonita od nezakonito stečene imovine“, kazaop je Marić.

„Istraga se može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50.000 eura“

Šoć je rekao da se istraga može pokrenuti ako vrijednost imovine ukupno prelazi 50.000 eura.

„Mnogo je bitno da se fokus prebaci na one koji imaju veliku imovinu. Moguće da će se ta granica od 50.000 pomjerati ili gore ili dolje“, rekao je Šoć.

Abazović: Očekujem da se parlament odblokira i zakaže sjednica što prije

Abazović je rekao da će održati dva okrugla stola o nacrtu.

„Očekujem da poslanici jednoglasno podrže zakon. Očekujem da se parlament odblokira i zakaže sjednica što prije, i zbog budžeta, Tužilačkog savjeta… Naša četiri poslanika podržavaju ovaj zakon i ničim ne blokiraju rad Vlade. Neka oni koji ne dolaze u parlament i ucjenjuju popisom, rekonstrukcijom Vlade… objasne građanima zašto nema ovih zakona“, rekao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Katnić ljut: Neću da prisustvujem sjednicama kojima Knežević presjedava

„Knežević ugrozio postupke koji se vode i prezentovao javnosti podatke koje nije smio“, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva

Katnić, Foto: Zoran Đurić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević ne samo da je ugrozio postupke koji se vode pred Specijalnim državnim tužilaštvom, već je iskoristio podatke koje je na sjednici saznao i prezentovao ih javnosti na današnjoj pres konferenciji, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

„Naime, uprkos obavještenju da su podaci koji će se na sjednici razmatrati tajni i da nije dozvoljeno unošenje elektronskih uređaja i snimanje toka sjednice, kao i da je zabranjeno iznošenja u javnosti podataka koji su razmatrani na sjednici, predsjednik skupštinskog Odbora na sazvanoj konferenciji za medije, saopštio je određene tajne podatke koji su prezentovani na samoj sjednici, kao i tok sjednice, što je suprotno stavu koji je iznio prije početka sjednice, i predstavlja po ocjeni Specijalnog državnog tužilaštva tešku zloupotrebu koju je predsjednik Odbora počinio i ista će biti detaljno analizirana“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Zbog navedenog, kako su kazali, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u narednom periodu neće prisustvovati i učestvovati u radu sjednica skupštinskog Odbora za bezbijednost i odbranu kojima predsjedava poslanik Knežević Milan.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Marović će da vrati dug za 380 godina: Skidaju mu od penzije

Maroviću se kazna odbija od 500 eura penzije, a mjesečna rata iznosi 240 eura. Gotovo četiri godine prošle od kada je pravosnažno osuđeni šef budvanske kriminalne grupe trebalo da uplati novac, ali i da odleži zatvorsku kaznu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Nekadašnji funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, dug po osnovu sudske kazne od oko milion eura trebalo bi da plati za 380 godina, jer mu je otplata predviđena na 4.600 rata.

To pokazuju podaci Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), pišu “Vijesti”.

Pravosnažno osuđenom šefu budvanske kriminalne grupe, kazna od 1.096.481 eura, odbija od penzije koja iznosi 500,73 eura.

S obzirom na to da se prema Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja, Maroviću se od penzije odbija 240,31 euro.

Prema podacima Fonda PIO, pravo na prijevremenu starosnu penziju Maroviću je priznato krajem marta 2017. godine.

”Postupak za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pokrenut je zahtjevom od 28. aprila 2017. godine primjenom Sporazuma sa državom Srbijom”, navedeno je u rješenju Fonda.

2019.

godine, u februaru, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca. Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu

Maroviću je, kako se navodi, ostvareni penzijski staž utvrđen na 29 godina, 11 mjeseci i tri dana.

”Najpovoljniji lični koeficijent utvrđen je u skladu sa Zakonom o PIO, a za period od 1971. do 2016. iznosi 2.67957”, piše u rješenju.

Sporazum

Gotovo pune četiri godine prošle su od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni Budvanin trebalo u kasu Opštine Budva da uplati više od miliona eura na osnovu sudske kazne.

Lokalna uprava, međutim, do danas uspjela je da naplati 225 hiljada eura kolika je protivrijednost zemlje koju je preuzela od njegovog sina Miloša u Mrčevom polju, 12.000 od prodaje manje parcele koju je stariji Marović posjedovao, kao i oko 10.000 eura od blokade penzije nekadašnjeg političkog direktora DPS-a.

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim rukovodi Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi štetu od oko milion eura…

Prodaja imovine, zemljišnih parcela na Jazu i Krimovici u vlasništvu starijeg Marovića, ponovo je odložena krajem prošle sedmice, a javna izvršiteljka zakazala je drugo ročište za 18. novembar.

To je potvrđeno u Opštini Budva, koja već dvije godine ne može da proda imovinu koju je osuđeni založio kao garanciju da će izmiriti štetu…, prenosiće „Vijesti“.

Prema sopstvenom priznanju, on je sa kriminalnom grupom koju je organizovao – oštetio lokalni budžet za desetine miliona eura.

Ipak, Marovićevi branioci od početka osporavaju to što se na prodaju našla i imovina kojom Marović sporazumom nije garantovao, ali osporavaju i to što se od penzije mjesečno “skida” 240 eura. Tvrde da ni to nije dio dogovora sa tužilaštvom.

Od milionske kazne ostalo je da se izmiri manje od 800 hiljada eura, ali preostali dio imovine višestruko manje vrijedi, jer prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini svega 12 hiljada eura, koliko je prodata u martu manja parcela.

Na drugom ročištu trebalo je da je bude prodat komad zemlje od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik za 73.819,20 eura, kao i parcela od 589 kvadrata na Jazu za 40.994 eura, na kojoj je Marović upisan kao vlasnik polovine.

Na dobošu su trebale biti tri parcele, šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Opština Budva u februaru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina, Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

Hapšenje

Svetozar Marović uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Njemu je, međutim, u međuvremenu zastarjela prva od kazni koja mu je izrečena. Riječ je o jednogodišnjoj robiji na koju je osuđen jer nije vraćao dug.

Krajem 2026. nastupiće i zastara “glavne” kazne za Marovića – robije od tri godine i devet mjeseci.

Nekadašnji predsjednik bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nedavno je ponovo iz Beograda dao intervju za jednu podgoričku televiziju.

Carević da preuzme zemlju u ime Opštine

Skupština Opštine Budva u novembru prošle godine ovlastila je gradonačelnika Marka Careviću da u ime grada, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

Slično je Skupština Opštine uradila u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Ovlašćenje je dato predsjedniku jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Đinina vila još čeka prodaju

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od Marovićeve supruge, nakon što je dokazano da je izgrađena novcem stečenim od kriminala.

Resor Milojka Spajića Vladi početkom juna dostavio je prijedlog za davanje saglasnosti za prodaju te nepokretnosti.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

”Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Krajem maja 2019. godine, država se zvanično uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile. To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom. Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije