Connect with us

POLITIKA

EMISIJA "NAČISTO" SA PETROM KOMNENIĆEM NA TV VIJESTI

Krivokapić: Katnić je spremao moje hapšenje

Premijer je kazao da je čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je kazao da ni 200 dana nije dovoljan period da se na pravi način sve analizira.

Naveo je da je program rada Vlade za 2021. takav da je sve mjerljivo i da će vladina služba prezentovati urađeno kada bude tačno 200 dana Vlade.

„Niko nije vjerovao projektnim ciljevima koje smo postavili u borbi protiv pandemije, ali evo vidi se da ćemo 15. juna imati realizovan plan od 30 odsto vakcinisanih“, kazao je Krivokapić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

On je podsjetio na negativnu kampanju koja je vođena protiv Vlade kada je bila u pitanju borba sa pandemijom i da su pokazali strateško djelovanje i pomak.

Krivokapić je naveo da su kroz pakete pomoći opredijelili 160 miliona eura za pomoć privredi i građanima, a da se nada da će turistička sezona biti i bolja od projektovane budžetom.

Premijer je kazao da bi Vladu ocijenio trenutno četvorkom i da je to motivacija da budu još bolji.

Krivokapić je naveo da su se opredijelili za rizik privremenog finansiranja da bi mogli da naprave programski budžet sa softverskim rješenjima koja su postojala, ali nisu primjenjivana i da je zbog toga taj proces trajao duže.

Na pitanje koga smatra odgovornim za to što budžet još uvijek nije usvojen, Krivokapić je rekao da smatra one koji ucjenjuju Vladu u vezi sa glasanjem o budžetu.

„Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je pomalo nekorektna. Krenuli su u optužbe odmah nakon izglasavanja Vlade, čak i tokom izglasavanja je bilo političkog licemjerja. Zakon o budžetu omogućava funkcionisanje svih građana“, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li on osjeća odgovornost zbog budžeta, Krivokapić kaže da su radili predano, ali da nijedno rješenje koje su predali nije prihvaćeno od strane određenih poslanika i da to nije korektno jer se radi o pogrešnim očekivanjima.

„Da ja nisam predvodio listu, ne bi se desile promjene u Crnoj Gori. Nisam ja najzaslužniji, ali sam ja uradio sve sa moje strane…“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kaže da se nije pokajao i da je posao vođenja Vlade najodgovorniji posao koji se može imati, a da se političke partije uglavnom vode rejtinzima.

Navodi da nema podatke zbog čega je DF odlučio da ipak glasa za budžet i da nema saznanja da je oko toga posredovao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Krivokapić kaže da pokojni mitropolit Amfilohije nije učestvovao u formiranju Vlade na nivou imena, ali da je bio zainteresovan da se Vlada formira, izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, ali i da se ne smanjuju plate i penzije.

Premijer kaže da samo brine o svim građanima bez izuzetka i da ne kalkulišu kakva će biti reakcija političkih partija.

„Možda je naš najslabiji dio odsustvo promocije ostvarenih rezultata“, navodi Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da osim potpredsjednika Dritana Abazovića u Vladi nema političara i da oni ne razmišljaju politički.

Predsjednik Vlade kaže da je šverc cigareta vrlo prepoznatljiv u međunarodnim razmjerama i da je problem spoznao i u kontaktima sa ambasadorima Kvinte i da je poručio da Vlada to neće tretirati nikada kao državni posao.

„Ja bih volio da neko podnese krivičnu prijavu kada su pitanju te optužbe. Zbog toga nisam otišao na Odbor za bezbjednost da bi me maltretirali bespredmetnim pitanjima i notornim neistinama. Neka ponude dokaze“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje kako je onda na sličan način optužio bivšeg šefa policije Veselina Veljovića. Krivokapić je rekao da je sadašnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića prošao kroz Bogetiće službenim vozilom bez ikakvih problema, a da je onda vozilo sa istim statusom bilo opkoljeno.

Naveo je da je lako povezati to što Veljović podstiče proteste komita i njihovo ponašanje na Bogetićima.

Na podsjećanje da je utvrđeno da je napravljen propust i da je zbog toga njegova kćerka dovedena u situaciju, Krivokapić je podsjetio na slučaj kada je u dvorište njegove došao muškarac i da je njegovo ponašanje ukazivalo na to da je povezan sa policijom na neki način, te da se radi o bivšom vojnom licu…

Otkrio je i da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao da je policija uradila sve, ali da tužilaštvo nije pokazalo volju da se tim slučajem detaljno bavi.

Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i ja ostajem na tom stavu, saopštio je u intervjuu za Televiziju Vijesti Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore.

„Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političari“, istakao je Krivokapić.

Novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić je tražio pojašnjenje – da li to znači da neće bi ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

„U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata“, rekao je Krivokapić.

Dodao je i da parlamentarna većina može da se odluči i za drugačiji model formiranja Vlade i da bi to bilo legitimno.

Krivokapić je rekao da za sada sva ministarstva imaju „prelaznu ocjenu“, ali nije htio da kaže koja ministarstva imaju 100 odsto ispunjen plan, a koja manje od toga, već je kazao da će to biti predstavljeno nakon 200 dana Vlade.

Na pitanje zašto nije preispitao status ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić navodi da mu je dao još jednu šansu zato što je nelegalna gradnja bila u periodu prije nego što je postao ministar.

Krivokapić je najavio da će već na sjutrašnoj sjednici Vlade biti stavljen na moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići.

„Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan“, poručio je Krivokapić.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Krivokapić je poručio da nikada neće niti on niti ostali ministri ikoga štiti.

Naveo je da i zbog problema sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem zakasnio Zakon o porijeklu imovine i da je to pitanje preuzeo potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, te da se očekuje da u septembru bude u skupštinskoj proceduri.

Na pitanje šta misli o presudi Ratku Mladiću, Krivokapić kaže da poštuje presudu Međunarodnog suda pravde i da je potpisan Sporazum koji to predviđa.

Krivokapić je kazao da je insistirao u razgovoru sa Vesnom Bratić da se raskine ugovor sa Vladimirom Vukovićem i da je ministarka imala isti stav.

Vuković je veličao ratnog zločinca Mladića, a prethodno je vrijeđao novinara RTCG Nebojšu Šofranca.

Krivokapić je rekao da će lično ispitati navode da je direktorica Direktorata za osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić nazivala potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića šiptarom.

Naveo je da je postojala opcija da se protiv Nikole Kandića sprovede disciplinski postupak i privremena suspenzija, i da svaka negativna aktivnost krnji ugled vlade.

Krivokapić je naveo da je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić bio čovjek u kog je imao veliko povjerenje.

Komnenić je pročitao saopštenje Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se kaže: „Došao čovjek samo sa jednim razlogom, da potpiše Temeljni ugovor“.

„Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule“, rekao je premijer.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: „Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori“.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: „To je podrazumiojevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani“.

Na konstataciju Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

„Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavijestio potpredsjednika Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor. Abazović je ranije rekao da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora, ali da nije sporno da će se potpisati.

Krivokapić je kazao da je čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

Na pitanje da li Đukanovića doživljava kao konstruktivnog saradnika ili neprijatelja, Krivokapić navodi da je Đukanović pokušao svojom moći da utiče na neka rješenja, ali da to nije moglo da prođe na takav način i kao primjer naveo izbor načelnika generalštaba.

Naveo je da se nada da će Đukanović biti konstruktivniji, ali da on to nije iskazao u nekoliko slučajeva, poput razrješenja i imenovanja ambasadora.

Krivokapić priznaje da su na određenim v.d. pozicijama političari, navodi da su napravili šemu kako do najbolji kadar zauzme poziciju, ali se nakon što se formalno sve ispoštuje dobije isporučeno rješenje iz političkih stranaka.

Na pitanje šta se desilo sa spiskom kandidata Mladena Bojanića za čelna mjesta Elektroprivrede Crne Gore i da li su to eksperti koji su planirani za rukovodstvo javnih preduzeća, Krivokapić je odgovorio sa „ne“.

On je kazao da kada je čuo da će zbog većine članova Upravnog odbora, postojati potencijalna opasnost da se možda Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proda, tada je reagovao.

„Tada sam odlučio da niko nema većinu kako ne bi mogli određeni politički aktivisti, koji su i danas dočekani od strane pojedinih ministara, i već sam upozorio određene vlade da ne mogu da pregovaraju, ako žele dobre odnose sa Vladom, sa predsjednicima Odbora direktora. To je nedopustivo“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li misli na Milutina Đukanovića, predsjednika Odbora direktora EPCG, Krivokapić je odgovorio potvrdno:  „Apsolutno na njega mislim.“

Na konstataciju da to znači da se spremao taj sistem za prodaju, Krivokapić je rekao da je imao informaciju, a da je stav Vlade da je EPCG najveće blago i koka nosilja i da nema govora o prodaji.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije