Connect with us

POLITIKA

EMISIJA "NAČISTO" SA PETROM KOMNENIĆEM NA TV VIJESTI

Krivokapić: Katnić je spremao moje hapšenje

Premijer je kazao da je čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je kazao da ni 200 dana nije dovoljan period da se na pravi način sve analizira.

Naveo je da je program rada Vlade za 2021. takav da je sve mjerljivo i da će vladina služba prezentovati urađeno kada bude tačno 200 dana Vlade.

„Niko nije vjerovao projektnim ciljevima koje smo postavili u borbi protiv pandemije, ali evo vidi se da ćemo 15. juna imati realizovan plan od 30 odsto vakcinisanih“, kazao je Krivokapić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

On je podsjetio na negativnu kampanju koja je vođena protiv Vlade kada je bila u pitanju borba sa pandemijom i da su pokazali strateško djelovanje i pomak.

Krivokapić je naveo da su kroz pakete pomoći opredijelili 160 miliona eura za pomoć privredi i građanima, a da se nada da će turistička sezona biti i bolja od projektovane budžetom.

Premijer je kazao da bi Vladu ocijenio trenutno četvorkom i da je to motivacija da budu još bolji.

Krivokapić je naveo da su se opredijelili za rizik privremenog finansiranja da bi mogli da naprave programski budžet sa softverskim rješenjima koja su postojala, ali nisu primjenjivana i da je zbog toga taj proces trajao duže.

Na pitanje koga smatra odgovornim za to što budžet još uvijek nije usvojen, Krivokapić je rekao da smatra one koji ucjenjuju Vladu u vezi sa glasanjem o budžetu.

„Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je pomalo nekorektna. Krenuli su u optužbe odmah nakon izglasavanja Vlade, čak i tokom izglasavanja je bilo političkog licemjerja. Zakon o budžetu omogućava funkcionisanje svih građana“, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li on osjeća odgovornost zbog budžeta, Krivokapić kaže da su radili predano, ali da nijedno rješenje koje su predali nije prihvaćeno od strane određenih poslanika i da to nije korektno jer se radi o pogrešnim očekivanjima.

„Da ja nisam predvodio listu, ne bi se desile promjene u Crnoj Gori. Nisam ja najzaslužniji, ali sam ja uradio sve sa moje strane…“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kaže da se nije pokajao i da je posao vođenja Vlade najodgovorniji posao koji se može imati, a da se političke partije uglavnom vode rejtinzima.

Navodi da nema podatke zbog čega je DF odlučio da ipak glasa za budžet i da nema saznanja da je oko toga posredovao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Krivokapić kaže da pokojni mitropolit Amfilohije nije učestvovao u formiranju Vlade na nivou imena, ali da je bio zainteresovan da se Vlada formira, izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, ali i da se ne smanjuju plate i penzije.

Premijer kaže da samo brine o svim građanima bez izuzetka i da ne kalkulišu kakva će biti reakcija političkih partija.

„Možda je naš najslabiji dio odsustvo promocije ostvarenih rezultata“, navodi Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da osim potpredsjednika Dritana Abazovića u Vladi nema političara i da oni ne razmišljaju politički.

Predsjednik Vlade kaže da je šverc cigareta vrlo prepoznatljiv u međunarodnim razmjerama i da je problem spoznao i u kontaktima sa ambasadorima Kvinte i da je poručio da Vlada to neće tretirati nikada kao državni posao.

„Ja bih volio da neko podnese krivičnu prijavu kada su pitanju te optužbe. Zbog toga nisam otišao na Odbor za bezbjednost da bi me maltretirali bespredmetnim pitanjima i notornim neistinama. Neka ponude dokaze“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje kako je onda na sličan način optužio bivšeg šefa policije Veselina Veljovića. Krivokapić je rekao da je sadašnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića prošao kroz Bogetiće službenim vozilom bez ikakvih problema, a da je onda vozilo sa istim statusom bilo opkoljeno.

Naveo je da je lako povezati to što Veljović podstiče proteste komita i njihovo ponašanje na Bogetićima.

Na podsjećanje da je utvrđeno da je napravljen propust i da je zbog toga njegova kćerka dovedena u situaciju, Krivokapić je podsjetio na slučaj kada je u dvorište njegove došao muškarac i da je njegovo ponašanje ukazivalo na to da je povezan sa policijom na neki način, te da se radi o bivšom vojnom licu…

Otkrio je i da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao da je policija uradila sve, ali da tužilaštvo nije pokazalo volju da se tim slučajem detaljno bavi.

Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i ja ostajem na tom stavu, saopštio je u intervjuu za Televiziju Vijesti Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore.

„Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političari“, istakao je Krivokapić.

Novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić je tražio pojašnjenje – da li to znači da neće bi ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

„U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata“, rekao je Krivokapić.

Dodao je i da parlamentarna većina može da se odluči i za drugačiji model formiranja Vlade i da bi to bilo legitimno.

Krivokapić je rekao da za sada sva ministarstva imaju „prelaznu ocjenu“, ali nije htio da kaže koja ministarstva imaju 100 odsto ispunjen plan, a koja manje od toga, već je kazao da će to biti predstavljeno nakon 200 dana Vlade.

Na pitanje zašto nije preispitao status ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić navodi da mu je dao još jednu šansu zato što je nelegalna gradnja bila u periodu prije nego što je postao ministar.

Krivokapić je najavio da će već na sjutrašnoj sjednici Vlade biti stavljen na moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići.

„Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan“, poručio je Krivokapić.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Krivokapić je poručio da nikada neće niti on niti ostali ministri ikoga štiti.

Naveo je da i zbog problema sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem zakasnio Zakon o porijeklu imovine i da je to pitanje preuzeo potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, te da se očekuje da u septembru bude u skupštinskoj proceduri.

Na pitanje šta misli o presudi Ratku Mladiću, Krivokapić kaže da poštuje presudu Međunarodnog suda pravde i da je potpisan Sporazum koji to predviđa.

Krivokapić je kazao da je insistirao u razgovoru sa Vesnom Bratić da se raskine ugovor sa Vladimirom Vukovićem i da je ministarka imala isti stav.

Vuković je veličao ratnog zločinca Mladića, a prethodno je vrijeđao novinara RTCG Nebojšu Šofranca.

Krivokapić je rekao da će lično ispitati navode da je direktorica Direktorata za osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić nazivala potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića šiptarom.

Naveo je da je postojala opcija da se protiv Nikole Kandića sprovede disciplinski postupak i privremena suspenzija, i da svaka negativna aktivnost krnji ugled vlade.

Krivokapić je naveo da je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić bio čovjek u kog je imao veliko povjerenje.

Komnenić je pročitao saopštenje Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se kaže: „Došao čovjek samo sa jednim razlogom, da potpiše Temeljni ugovor“.

„Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule“, rekao je premijer.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: „Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori“.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: „To je podrazumiojevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani“.

Na konstataciju Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

„Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavijestio potpredsjednika Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor. Abazović je ranije rekao da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora, ali da nije sporno da će se potpisati.

Krivokapić je kazao da je čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

Na pitanje da li Đukanovića doživljava kao konstruktivnog saradnika ili neprijatelja, Krivokapić navodi da je Đukanović pokušao svojom moći da utiče na neka rješenja, ali da to nije moglo da prođe na takav način i kao primjer naveo izbor načelnika generalštaba.

Naveo je da se nada da će Đukanović biti konstruktivniji, ali da on to nije iskazao u nekoliko slučajeva, poput razrješenja i imenovanja ambasadora.

Krivokapić priznaje da su na određenim v.d. pozicijama političari, navodi da su napravili šemu kako do najbolji kadar zauzme poziciju, ali se nakon što se formalno sve ispoštuje dobije isporučeno rješenje iz političkih stranaka.

Na pitanje šta se desilo sa spiskom kandidata Mladena Bojanića za čelna mjesta Elektroprivrede Crne Gore i da li su to eksperti koji su planirani za rukovodstvo javnih preduzeća, Krivokapić je odgovorio sa „ne“.

On je kazao da kada je čuo da će zbog većine članova Upravnog odbora, postojati potencijalna opasnost da se možda Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) proda, tada je reagovao.

„Tada sam odlučio da niko nema većinu kako ne bi mogli određeni politički aktivisti, koji su i danas dočekani od strane pojedinih ministara, i već sam upozorio određene vlade da ne mogu da pregovaraju, ako žele dobre odnose sa Vladom, sa predsjednicima Odbora direktora. To je nedopustivo“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li misli na Milutina Đukanovića, predsjednika Odbora direktora EPCG, Krivokapić je odgovorio potvrdno:  „Apsolutno na njega mislim.“

Na konstataciju da to znači da se spremao taj sistem za prodaju, Krivokapić je rekao da je imao informaciju, a da je stav Vlade da je EPCG najveće blago i koka nosilja i da nema govora o prodaji.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Beranske Demokrate: Očekujemo da odbornici održe riječ i izaberu Ćulafića za predsjednika Opštine Berane

„Ukoliko postoji neka druga većina, sa nekim svojim kandidatom, smatramo da je skupštinska govornica jedino i pravo mjesto da se taj mandžurijski kandidat na njoj predstavi i javno kaže zašto je prekršio svoju riječ“, kazali su iz beranskog odbora Demokrata

Foto: Demokrate

Beranski odbor Demokrata saopštio je kako očekuju da će 19 odbornika „održati riječ“ i izabrati Damjana Ćulafića za predsjednika Opštine u naredne dvije godine.

Kazali su da smatraju da je, ukoliko postoji neka druga većina, sa nekim svojim kandidatom, skupštinska govornica „jedino i pravo mjesto da se taj mandžurijski kandidat na njoj predstavi i javno kaže zašto je prekršio svoju riječ“.

„Obraćamo se javnosti sa željom da jednostavno objasnimo postojeću situaciju u vezi sa pozicijom predsjednika opštine i ponudimo jedino ispravno rješenje. Nakon lokalnih izbora 2022. godine postignut je koalicioni sporazum po kome će predsjednik opštine prve dvije godine biti iz reda NSD, a od polovine 2024. će tu poziciju preuzeti predstavnik Demokratske Crne Gore. Pružene su ruke, dala se riječ i 19 odbornika je izabralo Vuka Todorovića za prvog čovjeka opštine. Kada je početkom juna došlo vrijeme za rotaciju, Damjan Ćulafić i Vuko Todorović su u skladu sa međupartijskim, a prije svega međuljudskim dogovorom, održali riječ i podnijeli ostavke“, navodi se u saopštenju.

Kazali su da ostaje još da Skupština opštine Berane potvrdi njihove ostavke i da, „u skladu sa međuljudskim dogovorom između odraslih osoba“, potvrdi rotaciju.

„Poštujući dogovor, predsjednik Skupštine će već u ponedeljak 17. juna zakazati sjednicu skupštine na kojoj će se predložiti izbor Damjana Ćulafića za predsjednika opštine Berane. Ova inicijativa je do sada potpisana od strane 14, a do ponedeljka očekujemo i potpise svih 19 odbornika sadašnje većine“, navode Demokrate.

Rekli su da postoji samo jedan razlog za sazivanje hitne sjednice – „sprečavanje paralize naše opštine, našeg grada i naših sela“.

„Na današnji dan Opština Berane nema predsjednika, a to znači da su zaustavljena sva plaćanja, jer samo predsjednik ima ovlašćenje za realizaciju budžeta. Za stanovnike Berana to praktično znači da 800 porodica ne mogu da računaju na isplatu zarađenih plata, da se obustavljaju socijalna davanja, studentski krediti i stipendije. To znači da se usred građevinske sezone obustavljaju svi radovi na sanaciji i izgradnji puteva i ostale investicije. To znači da se dovodi u pitanje veliki broj manifestacija koji je planiran tokom ovog ljeta. Opština bez predsjednika znači da ćemo brojne naše goste koji nam dolaze u grad tokom ljeta dočekati praznih ruku“, dodaju Demokrate.

Poručuju da građani Berana to nisu zaslužili, a posebno ne bez objašnjenja.

„Stav beranskih Demokrata je jasan i jednostavan. Predsjednik mora biti izabran, jer riječ koju su dali odrasli i odgovorni ljudi mora da se poštuje. A mišljenja smo da u Vasojevićima riječ i dalje nešto znači. Posebno cijeneći čin ostavke Vuka Todorovića kao visoko moralan, uvjereni smo da će i 19 odbornika održati riječ, i izabrati Damjana Ćulafića za predsjednika u naredne dvije godine. Ukoliko postoji neka druga većina, sa nekim svojim kandidatom, smatramo da je skupštinska govornica jedino i pravo mjesto da se taj mandžurijski kandidat na njoj predstavi i javno kaže zašto je prekršio svoju riječ. Građani Berana zbog svih svojih zasluga za smjenu starog režima nisu zaslužili da budu taoci ničijih političkih igrica. Zato želimo da se ovo nepotrebno mrcvarenje završi što prije i javno. Na sjednici skupštine, pred očima javnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Živković: Nećemo dozvoliti mijenjanje državnih simbola

„Pod mentorstvom Beograda mi smo danas posvađani sa svima u regionu, a što je najgore izlazeći u susret njima, mi smo se posvađali i sa Srbijom. Niko nas više ne gleda prijateljski. I niko normalan se ne raduje tome“, rekao je predsjednik DPS-a

Živković, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) neće dozvoliti uvođenje dvojnog državljanstva, mijenjanje državnih simbola i Ustava, poručio je lider te stranke Danijel Živković.

Živković je to rekao na opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a Ulcinj na kojoj su birani članovi tog odbora.

On je, kako je saopšteno iz DPS-a, istakao da se ozbiljna i odgovorna politika prvo bavi sobom, pa tek onda političkom konkurencijom.

„Vrijeme provedeno u opoziciji dalo nam je dobru sliku o tome šta treba da promijenimo u našem pristupu i gdje smo to griješili u prethodnom periodu”, rekao je Živković.

Kako je kazao, tačno je da je DPS uradio dosta za Crnu Goru.

“Obnovili smo nezavisnost, trasirali smo evropski put, ali smo se posljednih godina udaljili od onoga što je suština bavljenja politikom – građani i poboljšanje životnog standarda”, naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, počeli su da se zanose da ne mogu biti poraženi i dobili su opomenu 30. avgusta.

“I dobro je što je tako, da bismo i sami shvatili gdje to griješimo i šta treba ispraviti da bismo ubuduće bili sastavni dio vlasti”, kazao je Živković.

On je istakao da se moraju posvetiti građanima, što je jedini put u uspješnu politiku.

“Ukoliko tako budemo radili i ovdje, u Ulcinju, nemam dilemu da ćemo i nakon dvije godine, nastaviti ovdje da vršimo vlast“, rekao je Živković.

On je kazao da je DPS pretodne četiri godine prežijela veoma težak period.

„Projekcije da ćemo nestati, medijska satanizacija, kriminalizacija prethodnog sistema vrijednosti i pojedinaca iz toga sistema, pokušaj iz različitih regionalnih centara, a posebno iz Beograda, da se nametne teza kako je ovo kriminalizovano društvo, suverenisti i oni koji su učestvovali u obnavljaju crnogorske nezavisnosti su svi pod velom kriminala i korupcije”, dodao je Živković.

Kako je kazao, to je generalizacija da bi se oštetila jedna ideja i da se opravda teza da je Crna Gora nastala kao privatna država.

Živković je rekao da su nakon četiri godine u opoziciji uspjeli da osnaže partiju, što se dokazalo na prethodno održanim lokalnim izborima.

“A sve zahvaljujući ljudima koji su ostali istrajni i vjerni principima DPS-a, koji nijesu posustali pred naletom političkog i svakog drugog revanšizma, koji vjeruju u ovu ideju”, istakao je Živković.

On je poručio da će se truditi da grade partnerstva na političkoj sceni na zdravim osnovama, da se dogovaraju o ključnim pravcima djelovanja.

Ako to ne može, prema riječima Živkovića, čekaće šansu još neko vrijeme, “jer onako kako sada Vlada radi daje dovoljno razloga da vjerujemo da ona neće još dugo potrajati”.

“Čuli ste šta je njihov plan – uvesti dvojno državljanstvo i tako se, mirnim putem, najlakše obračunati sa Crnom Gorom, a potom mijenjati državne simbole, Ustav. To nećemo dozvoliti”, rekao je Živković.

On je naglasio da ne moraju biti vlast na državnom nivou, ali da će biti brana takvom naumu.

“Jer pod mentorstvom Beograda mi smo danas posvađani sa svima u regionu, a što je najgore izlazeći u susret njima, mi smo se posvađali i sa Srbijom. Niko nas više ne gleda prijateljski. I niko normalan se ne raduje tome“, istakao je Živković.

On je kazao da su u Ulcinju napravili koalicioni aranžman i dodao da nemaju problem da se dogovaraju o pravcima djelovanja i da nema prostora za sujetu.

Živković je istakao da isto tako mohu uraditi i na državnom nivou.

Kako je naveo, i vlast u Ulcinju napravljena je da zajednički doprinesu poboljšanju kvaliteta života građana tog grada.

“Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane, sada ćemo gledati šta možemo promijeniti i izvršiti pritisak iz poslaničkih klupa da se više izdvaja za Ulcinj“, kazao je Živković.

On je ocijenio da se crnogorske finansije danas se ne vode uspješno, navodeći da se ne može živjeti bolje ako se država konstantno zadužuje.

Živković je najavio da DPS izlazi brzo sa ozbiljnim ekonomskim programom koji su sastavili eksperti ekonomske struke.

“Koji na ozbiljan i sistemski način odgovara na pitanje kako da dobijemo sredstva da poboljšamo životni standard, kako da privučemo strane investitore, koje to zakone treba da izmijenimo, šta treba umanjiti i gdje povećati, kako bi se povećao životni standard građana“, zaključio je Živković.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Politička kriza u Beranama sve veća: Lokalni izbori sve bliži

Vladajuća većina u Beranama nije uspjela da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore

Sa sjednice Skupštine Opštine Berane, Foto: Berane online

Nakon što su predsjednik i potpredsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović i Damjan Ćulafić, podnijeli ostavke na te funkcije došlo je do produbljivanja političke krize u ovom gradu, što ne isključuje mogućnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora, piše „Dan“.

Tim prije, jer već dva mjeseca vladajuća većina u Beranama nije uspjela da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokratije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore. Tako se u datoj situaciji Opština Berane našla u svojevrsnoj blokadi, s obzirom na to da trenutno ne postoji odgovorno lice koje bi jedino moglo, sa pozicije čelnika Opštine, da potpisuje dokumenta važna za dalje funkcionisanje lokalne uprave.

Propisi ukazuju da bi, ukoliko ne dođe do izbora Ćulafića za prvog čovjeka grada, stvar mogla privremeno da se riješi na način da lokalni parlament imenuje drugog potpredsjednik Opštine iz redova Demohrišćanskog pokreta Mladen Premović za obavljanje dužnosti predsjednika Opštine i to najduže mjesec dana. Međutim, kako trenutno stvari stoji, ta solucija zasad otpada, s obzirom na to da pojedini odbornici iz vladajuće većine ne bi podržali takav predlog, što povlači raspisivanje novih izbora.

Premović se juče nije javljao na naše pozive da prokomentariše datu situaciju, dok je Vuko Todorović kratko kazao da je održao datu riječ i da je ostavku podnio iz ličnih razloga.

Damjan Ćulafić je podnoseći ostavku na mjesto potpredsjednika Opštine naveo da se na taj korak odlučio kako bi se stvorili neophodni preduslovi da, na osnovu koalicionog sporazuma, zauzme mjesto predsjednika Opštine Berane.

„Smatram suvišnim da dalje obavljam funkciju potpredsjednika Opštine Berane, jer sam svoj dio koalicionog dogovora u cjelosti ispunio, i nemam namjeru da simuliram sprovođenje lokalnih politika izvan postognutog dogovora. Uvažavajući činjenicu da je prethodne dvije godine obilježio plodan rad na polju oporavka izuzetno zapuštene lokalne samouprave, podnosim ostavku vjerujući u poštovanje koalicionog dogovora od strane svih konstituenata aktuelne većine u lokalnom parlamentu“, naveo je Ćulafić.

U važećem zakonu koji se tiče funkcionisanja lokalne samouprave piše da predsjednika Opštine bira Skupština i to na period od četiri godine. To znači da je bilo neophodno, da u cilju dogovorene rotacije, i Todorović i Ćulafić podnesu ostavke na svoje dosadašnje funkcije i da, nakon toga lokalni parlamet većinom glasova izabere Ćulafića za predsjednika Opštine.

Radojica Živković koji obavlja funkciju predsjednika beranskog odbora Nove srpske demokratije ističe da se još uvijek nije došlo do situacije da se dogovor ispoštuje „zbog ličnih stavova pojedinih odbornika iz vladajuće koalicije“.

„Nakon lokalnih izbora postignut je dogovor da se nakon dvije godine izvrši rotacija presjednika Opštine. Stava sam, kao i većina u našoj partiji, da taj dogovor treba da se ispoštuje. Međutim, u datom momentu odbornik Nove Srpske demokratije Miki Đukić i odbornik Pokreta za promjene Miloš Rmuš, iz njima poznatih razloga, nijesu htjeli da postignutom dogovoru oko rotacije daju podršku. Mislim da to nije dobro, jer se na ovaj način nanosi šteta i našoj partiji i samim građanima“, istakao je Živković, dodajući da su na pomolu novi lokalni izbori.

I iz Demokratske Crne Gore juče su kazali da se u datim okolnostima u okviru vladajuće većine formirane 2022. godine, teško može doći do dogovora oko rotacije predsjednika Opštine, što i vodi ka vanrednim lokalnim izborima Oni su su istakli da je 14 odbornika iz vladajuće većine potpisalo predlog za imenovanje Ćilafića, dok to, po njihovim tvrdnjama, nijesu uradili odbornici Nove i Pokreta za promjene.

​U vladajućoj većini 19 odbornika

Na lokalnim izborima u Beranama održanim 2022. godine, na kojima se biralo 35 odbornika za sastav lokalnog parlamenta niko nije osvojio dovoljno mandata za formiranje vlasti. Tada je DPS uknjižio devet mandata, SNP sedam, Demokratski front i Demokrate po šest, Pokret Evropa sad četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Nakon sprovedenih izbora i dugotrajnih pregovora napravljena je vladajuća većina od 19 odbornika koju su sačinjavali odbornici DF-a, sastavljenog od Nove srpske demokratike, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije, zatim Demokrata, Pokreta Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. U opoziciju su ostale Demokratska partija socijalista i Socijalistička narodna partija.

DPS i SNP stava da treba provjeriti volju birača

Iz opozicionog DPS-a juče su kazali da su vanredni izbori najbolje rješenje za rješavanje političke krize u Beranama.

„Najnovija dešavanja su samo potvrda naših ranijih tvrdnji da lokalna vlast u Beranama ne funkcioniše onako kako bi to trebalo. To samo po sebi upućuje da su vanredni izbori najbolje rješenje za izlazak iz date situacije“, kazao je predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Miro Nedić.

Sličnu konstataciju izrekao je i predsjednik beranskog odbora SNP-a Ivan Radević, ističući da su vanredni izbori neminovnost.

„Zbog nesloge u vladajućoj koaliciji najviše trpe građani. Mi se u te njihove odnose nećemo miješati, ali zagovaramo soluciju da se ide na nove izbore, jer je trenutno stanje neodrživo“, naveo je Radević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije