Connect with us

POLITIKA

"VLADA SE NE MOŽE SMIJENITI BEZ POLITIČKE KORUPCIJE"

Krivokapić poručio: Sjutra bih mogao potpisati Temeljni ugovor, ako mene pitate

„Želimo da poboljšamo kvalitet života svih građana, i da CG bude država u kojoj će da se vraćaju mladi, ovo je bitka da oni ostaju i da znaju da ih čeka Crna Gora“, istakao je premijer na Tviter Spejsu

Zdravko Krivokapić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je večeras da se ni o jednom ugovoru nije pričalo, kao o Temeljnom, te naglasio da ako njega pitaju, sjutra bi ga nakon sjednice Vlade mogao potpisati.

Saopštio je da su u julu poslali Patrijaršiji ugovor.

„Mi čekamo stav Patrijaršije i očekujemo vrlo brzo potpisivanje Temeljnog ugovora. Kada će to tačno biti, mene zabrinjava konstacija koja kaže zbog političke stabilnosti, odnos Crkve i države ne treba da zavisi od politike. Ja bih ga sjutra mogao potpisati, ako mene pitate“, naglasio je on.

Krivokapić je kazao da nije očekivao da će nekad biti premijer, i da se sve od 30. avgusta promijenilo.

„Ja više nemam svoj život, moj život je posvećen državi i građanima i nekad nailazim na nerazumjevanje porodice, ali imam i njihovu podršku bez koje ne bih mogao. Prva promjena vlasti nije jednostavna, ovo je stresan posao. Strane nisu bitne, nego samo država i građani. Došlo je vrijeme da se ne razišlja partijski nego u interesu građana. Mi smo odlučili da se žrtvujemo, težeg posla od ministra i premijera nema. Mi smo odlučili da se bavimo ovim poslom i građanima. Mi smo odlučili da smo žrtva i da se ne bavimo kako je nama. Želimo da poboljšamo kvalitet života svih građana, i da Crna Gora bude država u kojoj će da se vraćaju mladi, ovo je bitka da oni ostaju i da znaju da ih čeka Crna Gora“, poručio je on na Tviter Spejsu.

Upitali su ga koliko traje njegov radni dan, a kazao je da i sam se začudi koliko vremena potroši na radnom mjestu.

„Sam sebi se začudim koliko vremena potrošim, moj radni dan počinje u sedam ujutru a završava se u 22 sata. Prvi put sam u ovih deset dana bio više sa porodicom nego na poslu. Mi smo najveći dio provodili na kreiranju rješenja koja su se desila i pokrenula tektonski poremećaj na političkoj sceni, kao što je projekat „Evropa sad“. Mi pokušavamo da odgovorimo na svaki zahtjev koji dobijemo, kako od građana, tako i od investitora. Stalno smo bili posvećeni rješavanju problema, neke nismo mogli da realizujemo jer su nam ruke bile svezane“, kazao je on.

Poručio je da su mogli mnogo više da urade, ali je dodao da su uradili i više što je to bilo moguće.

„Uvijek može da bude bolje, težište treba da je građanin“, dodao je.

Kazao je da su u poslednje vrijeme pokušali da vrate izgubljeno povjerenje parlamentarne većine.

O kadrovskim rješenjima u prosvjeti

Upitam o smjeni direktora, poručio je da se vodi onom „pravi ljudi na pravom mjestu“.

„Ništa ne može preko noći. Svi su ministri upoznati da sam već prvog poslao da sva stanja koja su vezana za v.d. stanje da raspišemo konkurs i izaberemo najbolje. Sistem zamjena je važan, jer se daje šansa onima koji je nikad nisu imali. Vrijeme tokom kojeg je bivši režim postavljao kadrove je prošlo. Mislim da je vrijeme u kojem mi živimo jedinstveno, moj stav je – najbolji neka pobijede. Da li je bilo nekih pogrešnih rješenja jeste. Što se tiče Dragan Pavličića kojeg znam, mislim da je on kvalitetan čovjek i stručnjak. Znam da je čovjek reda i da će ga protažirati do kraja. Ja sam iz medija saznao o njegovom imenovanju, i znam da je čovjek koji će sprovoditi red“, naglasio je premijer.

O zloupotrebi plana „Evropa sad“

Krivokapić je naveo da ovaj projekat Vlada ne može da iznese do kraja.

„Ovo su obaveze i poslodavca i zaposlenih, mi ćemo sve uraditi sve što je do nas. Put ka rješenju je da čovjek kaže zaposlenima da ne može da isplati i da je to nemoguće. Poslodavci su navikli da zloupotrebljavaju građane, ali ubuduće će naša inspekcija da reaguje na bilo koji prigovor sa bilo koje strane. Moramo da spriječimo ovo svi zajedno i da poručimo – dosta je igre sa našim radnicima. Ne postoji poslodavac koji ne može ovo da ispuni, ako postoji neka dođe i kaže svoje razloge. Ako želimo dobro CG, onda treba da dijelimo, a ne samo da uzimamo“, naglasio je predsjednik Vlade.

Očekuje da će Evropa sad biti uspješna priča i žao mu je što više poslanika nije podržao ovaj projekat i budžet.

O rješavanju problema državljanstva i biračkim spiskovima

Krivokapić je kazao da je državljanstvo jedno od osnovnih pitanja svakog čovjeka.

„Svako ko plaća porez ovoj državi, treba da bude njen državljanin. Ovaj problem rješavamo u okviru izbornog zakonodavstva koje je u nadležnosti parlamenta. Ovo pitanje se zloupotrebljava i gleda se sa strane birača. Mi nemamo uredne registre kada je birački spisak u pitanju, želimo da to uredimo do kraja i to je proces koji traži više vremena. Nadam se da ćemo vrlo brzo dovesti na mjeru dobrog funkcionisanja“, naglasio je on.

Kazao je da su prilikom snimanja priloga za Dojče vele, aktiviran anti dron, te da nijesu uspjeli da snime dronom teren sa kojeg se vadi šljunak. Napomenuo je da država nema anti dron, i ostaje pri tvrdnji da je mafija jača od države.

Kako je dodao, odnos sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem je profesionalan.

Opstanak Vlade

Premijer je naveo da opstaju jer građani razumiju da je Vlada posvećena njima i da se ne vode partijskim interesima.

„Ovo je Vlada koja je pokazala da domaćinski radi i da može da da rezultat“, kazao je premijer i istakao:

„Mi političarima želimo svako dobro, a ovo je naš zajednički put i boljitak. Znam da postoje mnogi zainteresovani političari za manjinsku vladu, i ne znam zašto bi takva vlada bila bolja od ove. Ne može doći do smjene vlade bez političke korupcije“.

Naveo je i da ministar Mitrović od početka izaziva interesovanje, te dodao, da ako je prekršio zakon onda mora i da odgovara.

„Neko treba da pokrene ako postoji nešto protiv njega, da je kršio zakon. Ja ću onda preduzeti to što je do mene“, dodao je.

On je istakao da ministra pravde treba da dobiju što prije, te dodao da će pokušati da dođu do nekog rješenja koje je prihvatljivo za parlamentarnu većinu.

„Nadam se da ćemo uz pomoć parlamentarne većine doći do najboljeh čovjeka za tu funkciju“, kazao je Krivokapić.

Ponovio je i da ni jedan ministar neće biti smijenjen.

Kazao je da imaju izuzetnu saradnju sa Demokratama, URA-om, Ujedinjenom i Pravom Crnom Gorom, ali i sa pojedinim poslanicima Demokratskog fronta.

„Tako da nije tačno da imamo podršku samo jednog poslanika, to govore oni koji ne žele dobro ovom društvu“, dodao je.

Misli da su kao Vlada vrlo često zlonamjerno okarakterisani.

„Nismo se osvrćali, samo smo radili i pokušali da dođemo do ovih rezultata. Politički lideri koji nisu spremni da prihvate žrtvu ovog trenutka, onda treba da postave pitanje, da li su dostojni da budu na čelu partija. Ja ne želim da budem savjetnik bilo koje partije, ali znam šta je potrebno Crnoj Gori. Treba da tražimo ono što se spaja, a ne ono što nas razvaja. Da smo tražili ono što nas spaja, već bi bili u EU i ne bi bili država tajkuna i korupcije. Građanin treba da dobije ono što treba, a on će dobiti ono što zaslužuje ukoliko budemo radili“, naglasio je.

Istakao je da je spreman za sve razgovore oko Vlade, ali ne i za ucjene.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Nikolić: DPS s obje ruke podržava inicijativu URE, ova Vlada sigurno pada

„Vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić

Nikolić, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić saopštio je da će ta partija s obje ruke podržati inicijativu Građanskog pokreta URA za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore, navodeći da očekuje da će ona biti oborena u crnogorskom parlamentu.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je ubijeđen da će aktuelna vlada izgubiti povjerenje u crnogorskom parlamentu.

„Saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne postigli smo davno nas 40 poslanika opozicije. Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i CIVIS i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić.

Dan pada aktuelne vlade, kako je rekao, biće početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori.

Da se vratimo na ispravan put

Nikolić podsjeća da su istu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, kakvu je ovih dana podijela URA, iz opozicije kandidovali odmah nakon 30. avgusta.

„Već tada smo rekli da dajemo blanko podršku izvršnoj vlasti koja će ostati na strateškom kursu proevropskog razvoja bez da učestvujemo u toj vladi. Bilo bi srećnije da je tad već prihvaćena ta inicijativa, jer ne bismo izgubili godinu i po dana u sinhronizovanoj devastaciji Crne Gore“, rekao je Nikolić.

Ističe da im nije stalo do toga da li će ili neće biti u manjinskoj vladi: „Stalo nam je da se vratimo na ispravan put i to je naš ključni politički prioritet“.

Komentarišući teške riječi među pripadnicima aktuelne vladajuće većine, Nikolić ocjenjuje da je to potvrda nezdravog odnosa u vlasti.

„Riječ je o najboljoj potvrdi da je ovo jedna nesinhronizovana vladajuća većina koja nema šansu da se dogovori i da je najbolji put da se krene u neki dalji demokratski razvoj Crne Gore, da ova vlada izgubi povjerenje u parlamentu“, navodi Nikolić.

On kaže da je u Crnu Goru u posljednjih godinu i po dana, posebno za vrijeme ljetnje sezone, ulazio ko je htio, bez kontrole, a pod plaštom ekonomskog ozdravljenja.

„A ekonomskog ozdravljenja ne da nije bilo, nego smo svjedoci da su porasle cijene životnih namirnica, da imamo porast nezaposlenosti. Sve to nas učvršćuje u uvjerenju da je vrijeme ove vlade prošlo“, smatra Nikolić, navodeći da su i institucije u blokadi.

Imao je kad Krivokapić da smijeni Abazovića

Smatra da je inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu potpredsjednika Dritana Abazovića „nedorasla i neozbiljna“.

„Imao je kad Krivokapić da smjenjuje Abazovića i za potpredsjendika da predloži Milojka Spajiča. Naš cilj je pad ove vlade, rukovodićemo se time, i neće nas voditi simpatije prema Krivokapiću, odnosno Abazoviću“, kaže Nikolić.

Vlada, kako je rekao, nikad nije imala političku hemiju, a vrijeme je pokazalo da su okupljeni na ideji animoziteta prema DPS-u sa oročenim trajanjem.

„U terminalnoj smo fazi bolesti vlade, u kojoj se vide svi njeni unutrašnji nedostaci. Vidjeli ste teške riječi koje su pale juče, to se najbolje slika kroz odnose tima koji nikad nije funkcionisao na način da je emitovao potrebnu zrelost i funkcionalnost“, rekao je Nikolić.

Ocjenu DF-a da je na sceni prekrajanje izbone volje građana, te da je najbolje formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne izbore, Nikolić komentariše ovako: „Prekrajanje izborne volje građana se desilo 30. avgusta. Glasači Ure koji su odlučivali o mandatima te koalicije, i na kraju im povjereli četiri mandata, su suverenistički glasači dominantno. Ako to uzmemo u obzir, začuđujuće je da su ti glasovi završili na oltaru onih koji se bore protiv građanskih vrijednosti“.

Tehnička ili manjinska vlada

Zaokret koji sada pravi Ura, kako kaže Nikolić, predstavlja povratak na neke pozicije za koje smo cijenili da im Ura pripada prije 30. avgusta.

Nikolić kaže i da nije na njemu da su sudi je li tehnička vlada poštenije rješenje od manjinske koju predlaže Ura: „DPS je imao dvije ideje. Prva su bili izbori, a ako oni nijesu opcija, postojala je ideja o političkoj vladi“.

Uvjerenja je da bi politička vlada bila optimalnija verzija udruživanja proevropskih snaga, te da bi dala efikasnije odgovore na izazove sa kojima se Crna Gora suočava.

Osvrnuo se na izmjene Zakona o lokalnoj upravi kako bi se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu: „Saglasili smo se da lokalne izbore koncentrišemo u jednom danu, jer je sve druge neracionalno trošenje energije“.

Nikolić smatra i kako je DPS pokazao kako su razumjeli poruku birača 30. avgusta, te da je ta partija vanrednim kongresom započeo, ali ne i završio, reformske procese u partiji.

„Na kongresu smo radikalno izmijenili generaciju političara. U prve borbene redove su došli ljudi generacije kojoj i sam pripadam, sa izuzetkom predsjednika, koji je i dalje na tom mjestu, jer je to od njega tražila stranka. Dakle ne njegovom voljom“, rekao je Nikolić.

Planirali su, kaže, da do kraja ove godine, ili početkom naredne, zakažu kongres na kojem će svi evidentirani i reevidentirani članovi partije učestvovati u proceduri izbora rukovodstva stranke na centralnom i lokalnom nivou.

Govoreći o aferama koje se vezuju za DPS, Nikolić je rekao da se ne može na osnovu etiketa u medijima tražiti odgovornost pojedinih ljudi.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Stijović: Trepni doktore Dritane Abazoviću ako si ucijenjen; Izdao si Vladu, narod, sve nas, čovjeka koji ti je vjerovao…

„Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, poručio je Stijović Abazoviću

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović saopštio je danas da inicijativa za nepovjerenje Vladi koju je koalicija „Crno na bijelo“ juče podnijela, podrazumijeva da potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, nije bio zadovoljan radom Vlade, a da se do juče hvalio rezultatima rada Vlade i koristio ih za ličnu promociju.

„Doktore Dritane Abazoviću, Doktorirao si na Etici, a šta smatraš da je etički bilo u ovom tvom postupku? Trepni Dritane ako si ucijenjen. Ako nijesi ucijenjen, reci šta je da te zaštitimo, jer tvoji postupci nijesu logični. Šta god da je nije vrijedno obraza, jer nijesi izdao samo Vladu i narod, nego sve nas i posebno čovjeka koji ti je vjerovao, koji ti je dao slobodu, koji te je cijenio i kome si bio prvi saradnik. Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, istakao je Stijović, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je dodao da Abazović „ovo radi sada kada je izglasan budžet i kada smo postavili temelje za oporavak Crne Gore i ekonomski napredak, kada je dogovoren tekst Temeljnog sporazuma i samo je ostalo da se potpiše, svjestan da je ova Vlada pokrenula sjajne ideje koje su spremne za realizaciju, a za dobro naroda“.

„Znači li to da si ovo dugo planirao i čekao trenutak da uzmeš ideje i uspjehe. Kome ih nosiš? Rušenjem ove Vlade u toku najžešće borbe protiv organizovanog kriminala šalješ poruku „relaksirano“ svima koji su decenijama uništavali naše rijeke i šume, zloupotrebljavali fondove, istovarali tone „banana“ i drugog „ljekovitog bilja“ i svima koji su sistematski uništavali našu državu. Nameće se pitanje da li si nakon suočavanja sa razmjerama višedecenijskog uništavanja države i svim opstrukcijama sa kojima se nosimo ipak odustao od naše zajedničke borbe“, kazao je Stijović.

Po njegovim riječima, Abazović je sam rekao da manjinska Vlada neće donijeti nikakvu novu vrijednost osim političku.

„Zar ne smatraš da narodu Crne Gore treba više ekonomije, a manje politike i podjela? Lično smatram da ovaj čin predstavlja izdaju temelja naše borbe za zdravu, pravednu i bolju Crnu Goru koju si do nedavno podržavao. Mnogo je hrabrosti potrebno u borbi za ove vrijednosti, a s obzirom na to da ti više ne želiš da se boriš onda je etički da podneseš ostavku. Ti bi Dritane prije nego bilo ko drugi trebao znati kako prolaze stranke koje izdaju narodnu volju. Nadam se da si svjestan odgovornosti za posledice koje ovaj tvoj postupak može izazvati“, zaključio je Stijović.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Građani su protestovali sinoć ispred zgrade Vlade u Podgorici i u Beranama, u znak podrške njenom aktuelnom rukovodstvu i tražili su smjenu potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Abazovića.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Plan URE i DPS-a: Hoće da smijene Bečića, Joković bi mogao da ga zamijeni

Bečić je juče poručio: „Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Koalicija „Crno na bijelo“, na čelu sa GP URA Dritana Abazovića, i opozicija, predvođena DPS-om Mila Đukanovića, planiraju i podnošenje predloga za razrešenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića (lider Demokratske Crna Gora), prenose podgoričke „Vijesti“, pozivajući se na nezvanične izvore.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini i inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je potpisao 31 poslanik.

Bečić je juče poručio da je u državi na sceni „najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izdaja kakvu ne pamti Crna Gora, izborne volje građana i svih postulata demokratije“.

„Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“, poručio je lider Demokrata.

Bečića bi navodno na funkciji predsjednika Skupštine mogao da naslijedi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske vlade.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije