Connect with us

DRUŠTVO

"CRNA GORA JE DOM ZA SVE SVOJE GRAĐANE"

Krivokapić: Sebe nagrađivali, nas obmanjivali po sistemu „zavadi pa vladaj“ (VIDEO)

„Za prethodnih petnaest godina dan nezavisnosti identifikovan sa jednom partijom i njenom ideologijom koja je daleko od onoga što pojam demokratije podrazumijeva i koja je pokušala da samu sebe poistovjeti sa Crnom Gorom“

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Pročitajte u nastavku teksta djelove iz obraćanja premijera Zdravka Krivokapića sa prijema koji su organizovali sinoć povodom 21. maja, Dana nezavisnosti on i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, i iz čestitke upućene danas građanima Crne Gore istim povodom:

Nezavisnost Crne Gore morala je rezultirati većim zajedništvom, integracijom građana, harmonijom, jasnom vizijom, blagostanjem i primjenom zakona bez selektivnosti, ocijenio je na prijemu sinoć predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je kazao da je nakon 15 godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore jedno sigurno – da je od perioda državnosti do konačne promjene vlasti obilježen znak jednakosti između nezavisnosti i privatnosti.

Crnogorska stvarnost je, naveo je do smjene vlasti bila okrenuta ka prošlosti i izmišljenim neprijateljima uz uvijek jasan scenario „zavadi pa vladaj“, istakao je premijer.

„Dok su nas tako obmanjivali, sebe su velikodušno nagrađivali. Bogaćenje, koje je vidljivo za njih, sa jasno dokazanom kleptomanijom. Navodna potrebe za očuvanje nacije je zapravo čuvanje pozicija“, naveo je on.

Krivokapić je rekao da su svi društveni i politički procesi projektovali stvarnost koja se isključivo odvijala u dogovorenom političkom i paradržavnim mrežama, a vođenje državnih poslova je bilo podređeno interesima partijskih članova, u koje je ulaznica bila dilovi, poslušnost i rođačko-patriotske i partijske veze. Kazao je da je na ovaj način stvorena zarobljena država.

“Mi danas stvaramo državu okrenuta ka svim građanima… Nadamo se da ćemo stvoriti uslove da se desi i ovaj građanski centar koji će biti takav da će omogućiti budućnost svim građanima Crne Gore. Zato je Vlada posvećena suprotstavljanju kriminalnim sistemima”, poručio je Krivokapić.

Jedina budućnost Crne Gore su mladi, koji su, kako je dodao, ili osuđeni na dvije opcije – da se prilagode poremećenom sistemu vrijednosti ili da odu iz Crne Gore.

On je poručio sinoć i da Crna Gora mora biti građanska, demokrataska i ekološka i da je to najbolje za njenu budućnost i prosperitet.

U današnjoj čestitki građanima je istakao da Crna Gora i njena državnost neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane, sklad kultura i tradicija, u kojoj će svako naći svoje mjesto i način izražavanja.

„Ne možemo sakriti zadovoljstvo zbog toga što se ovaj praznik prvi put za ovih petnaest godina događa u slobodnom i demokratskom okruženju, a da su voljom naroda Crne Gore posljednji izdanci jednoumlja su postali dio istorije, a mi stali na put napretka i prosperiteta“, kazao je Krivokapić i nastavio:

„Dragi narode, državnost Crne Gore nije nešto što je nastalo od juče, Crna Gora ima dugu državnu tradiciju, koja prevazilazi granice ideološke priče koju smo slušali do tridesetog avgusta prošle godine. Obilježavajući Dan nezavisnosti u vremenu kada je naša država stala na put razvoja demokratije, društvenog konsenzusa i građanske jednakosti, učinimo ovaj državni praznik danom koji će biti prihvaćen od svih njenih građana“.

Istakao je da praznik obilježavamo u slobodi, a da je to glavna ideja oko koje je nastala savremena crnogorska državnost, te da se Crna Gora vraća samoj sebi, vraćajući se istorijskom slobodarskom idealu, koji se na jeziku savremenosti zove – demokratija.

„Tačno je da je za prethodnih petnaest godina dan nezavisnosti identifikovan sa jednom partijom i njenom ideologijom koja je daleko od onoga što pojam demokratije podrazumijeva i koja je pokušala da samu sebe poistovjeti sa Crnom Gorom“, naveo je Krivokapić.

U svojoj čestitki je dodao da ne smijemo nikada više dozvoliti da Crna Gora i njeni građani budu taoci bilo čijih ideoloških okova, u kojima će postojati građani drugog reda, po bilo kom osnovu i da smo stoga dužni da obezbijedimo čvrste uslove koji će garantovati slobodu za sve.

Ta slobodna i demokratska Crna Gora svih njenih građana, kako kaže Krivokapić, umjesto partijske i privatne države, jeste ono na što treba da nas asocira današnji dan, jer Crna Gora nije uzalud nazvana „kolijevka slobode”.

„Pozivam vas sve, dragi građani i građanke, da ovome doprinesemo. Od društvenog konsenzusa koji će podrazumijevati zajedničko dobro svih , zavisiće značaj ovog dana. Od dana kada smo se izborili za demokratiju u Crnoj Gori, dan nezavisnosti više nije i neće biti usmjeren protiv bilo koga, već za slobodu i demokratiju, koje garantuju prosperitet svakog od nas, bez obzira na naše političko, ideološko, nacionalno i vjersko opredjeljenje. To je nezavisnost koja je dostojna patriotizma i koja je prava mjera stare i slavne državnosti Crne Gore“, navodi se u pismu premijera Zdravka Krivokapića.

Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dječaku iz Bara banka otpisala naslijeđeni dug, pomogao Spajić i najavio pomoć MFSS

Ministar finansija i socijalnog staranja izjavio je ovim povodom „posvećeni najvažnijima – građanima, ovo je godina socijalne pravde“

Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Dječaku iz Bara Kristijanu Peraku, Crnogorska komercijalna banka (CKB) otpisala je dug naslijeđen od njegovih preminulih roditelja.

Dug koji je autistični dječak naslijedio bio je u iznosu od 11.639 eura.

Peđa Perak, koji brine o dječaku i njegovom liječenju, na društvenim mrežama tražio je pomoć od institucija, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i NVO koje se bave zaštitom djece kako bi dug bio otplaćen.

Na Tviteru Ministarstva je objavljeno da je  socijalna pravda ujedinila Crnu Goru, odnosno da su građani podijelili priču na mrežama i zahvaljujući brzim reakcijama Spajića i CKB Kristijanu je otpisan naslijeđen dug.

Ovakav gest prokomentarisao je i ministar navodeći da su „posvećeni najvažnijima – građanima, ovo je godina socijalne pravde“.

„Kristijanu je otpisan naslijeđeni kredit. Upućen je zahtjev za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu kao i za finansijsku pomoć pri daljem liječenju“, stoji u objavi.

Perak se zahvalio svima koji su prethodnih dana uplatili novac za rješavanje problema dječaka.

„Novac koji je uplaćen u razgovoru sa najaktivnijim ljudima koji su djelili objave rečeno mi je da ostavim za njegovo liječenje a u pitanju je suma nešto malo možda manja od 3.000 eura. Ako neko želi da njegov novac vratimo ili proslijedimo nekom drugom molim da mi se javi. Od srca hvala svima“, napisao je Peđa Perak na Fejsbuku.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Novak Đoković dobija mural u Beranama visok 10 metara (VIDEO + FOTO)

Inicijativu za izradu murala pokrenula je NVO „Together Montenegro“ iz Luksemburga i Škola sporta „Iva“ uz podršku Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković dobiće uskoro mural u centru Berana, u ulici Svetog Save.

Akademski slikari Tamara Osmjalić i Irvin Masličić, naši sugrađani, uz pomoć kolege iz Srbije Stefana Stojanovića su nam kazali da će mural, u visini od 10 metara, završiti u narednih pet dana.

Inicijativu za izradu murala, kako je saopšteno za naš portal, pokrenula je NVO „Together Montenegro“ iz Luksemburga i Škola sporta „Iva“ uz podršku Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane.

Piše: Berane online

Videohttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1407054199670076&id=107086230831300

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Kavarić, advokat Mitropolije, kandidat za Tužilački savjet

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu promijenjena je struktura Tužilačkog savjeta, koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova – po pet iz redova tužilačke organizacije i uglednih pravnika i jednog predstavnika Ministarstva pravde

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu raspisao je oglas za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i jednog iz nevladinog sektora, u skladu sa izmijenjenim Zakonom o Državnom tužilaštvu.

Podgorički advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta, potvrdio je za „Dan“ da će biti jedan od kandidata koji će aplicirati za mjesto u Tužilačkom savjetu iz reda uglednih pravnika.

Kavarić je rođen 1975. godine u Podgorici, a diplomirao je na Pravnom fakultetu 2003. godine. Govori dva jezika i trenutno je na postdiplomskim studijama u Rimu.

Kandidati za Tužilački savjet moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživaju lični i profesionalni ugled i da nijesu osuđivani za krivična djela koja državne tužioce čine nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije u skladu sa ovim zakonom. Konkurs je otvoren deset dana.

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu promijenjena je struktura Tužilačkog savjeta, koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova – po pet iz redova tužilačke organizacije i uglednih pravnika i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Ovim izmjenama predviđeno je da se većina sastava Tužilačkog savjeta – pet pravnika i predstavnik Ministarstva pravde – biraju prostom većinom u Skupštini, te da njihovim izborom prijevremeno prestaju mandati aktuelnim članovima TS, što je jedno od rješenja koje je kritikovala i Venecijanska komisija. Ministar pravde bira jednog člana Tužilačkog savjeta.

Prema zakonu, iz redova uglednih pravnika ne može bit izabrano za članstvo u Tužilačkom savjetu lice koje je bračni ili vanbračni supružnik ili srodnik poslanika, člana Vlade i predsjednika Crne Gore ili lica koje bira, imenuje ili postavlja Skupština, predsjednik Crne Gore ili Vlada, u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva ili srodnik po tazbini do prvog stepena.

Konkurs za jednog člana Tužilačkog savjeta kojeg predlažu nevladine organizacije otvoren je 30 dana. Važe isti uslovi, s tim što organizacije koje predlažu kandidata moraju da biti registrovane najmanje tri godine, da u osnivačkom aktu i statutu imaju kao osnovne ciljeve i djelatnosti pitanja iz oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da su se u prethodne tri godine kontinuirano bavile tim pitanjima.

Takođe, NVO bi morala da je u prethodne tri godine, prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za člana Tužilačkog savjeta, realizovala projekte u oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Odbor za politički sistem obustavio je postupak izbora vrhovnog državnog tužioca jer se stupanjem na snagu izmjena zakona obustavljaju početi postupci izbora funkcionera u tužilaštvu.

Zakon usvojen 12. maja

Parlamentarna većina je u aprilu predložila nove izmjene ovog zakona, nakon što prethodne, kao ni Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, nije podržala Venecijanska komisija (VK).

Zakon je usvojen 12. maja, ali je predsjednik države Milo Đukanović odbio da ga potpiše.

Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije. Zbog tužilačkog zakona, DPS bojkotuje Skupštinu od 17. maja, jer je, kako su kazali, vladajuća većina odbila njihovu ponudu da se usvajanje zakona odloži i da se pokrenu razgovori o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.

VK je dostavila mišljenje i na revidirani predlog izmjena zakona o tužilaštvu, u kojem je pohvalila napredak u odnosu na rješenje iz marta, ali je ponovo upozorila na moguću politizaciju Tužilačkog savjeta.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije