Connect with us

POLITIKA

VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE PREMIJERA

Krivokapić smjenjuje Leposavića

Kazao je da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici, koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću „progledali kroz prste“ kada je u pitanu bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Kazao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore.

„Najteža odluka koju sam donio u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji“, istakao je Krivokapić.

On je kazao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

„U nedjelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedjeljak bila na istom fonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam donio Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovjek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

Ničija biografije ne smije biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja – da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovdje svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi“, rekao je Krivokapić.

Kazao je i da sve nekako ide prvi put sa ovom Vladom.

„Nemam kameno srce, moje srce je okrenuto ka čovjeku. Tvrdim da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra. Na tome radi i dio vladajućih partija i DPS zdušno, a još osjećam pipke hobotnice“, kazao je premijer.

Po njegovim riječima, stvaraju se dva bloka – ultrasrpski i patriotsko-komitski.

„Dosta nam je podjela i umjesto da se bavimo budućnošću bavimo se i dalje proslošću. Suzbijete pandemiju, napadaju zbog bezbjednosti, riješimo bezbjednost napadaju nas zbog ministra i to isti koji su problemu doprinijeli. Pozvao je građane da se izjasne o radu Vlade i ako ne budu zadovoljni prvi će otići“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da svi kupuju glasove i pozvao da se jednom prestane s tim.

„Crna Gora mora da se promijeni. Zašto je baš napad na ovu Vladu sa svih strana? Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje koje naginje fašizmu. Kako može biti premijer koji je glasao za zajedničku državu? Pa pomirili su se Njemci i Francuzi , zašto je problem za koga sam glasao? Nijesam ni sa kim pregovarao niti želim da ovu Vladu krnjim, ali prirodno je razmišljati šta je bolje. U DF i SNP su tokom razgovora to pogrešno shvatili, nemam namjeru da prolazim kroz tu priču“, rekao je Krivokapić.

Po njegovim riječima, upražnjenjo mjesto može biti samo za eksperta ne za političara.

„Ko se mača lati taj od njega strada“, odgovorio je Krivokapić na pitanje ko ruši Vladu.

Premijer je kazao da je u nedjelju imao nedvosmislen stav o Leposaviću.

„Ovo je bio moj pokušaj da mu dam šansu koju nije iskoristio“, rekao je Krivokapić koji tvrdi da odluku nije donio pod pritiskom.

Rekao je i da predog za razrjršenje Leposavića već danas šalje Skupštini Crne Gore.

„Ne stvara se nova većina iako provijavaju drugačiji stavovi“, poručio je premijer.

On je rekao i da su stavovi Leposavića i Vlade dijametralno suprotni.

„Leposavić želi da obavlja funkciju dok ne bude razriješen“, kazao je Krivokapić.

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Šćekić: Bivša vlast opustošila državnu kasu i vrši pritisak na ministarku Bratić u strahu od otkrivanja zloupotreba

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti“, poručio je potpredsjednik SNP-a

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Potpredsjednik SNP Crne Gore Dragoslav Dado Šćekić oglasio se povodom neargumentovanih napada na ministarku Vesnu Bratić, a koji se tiču navodnih zloupotreba kada je u pitanju angažovanje revizorske kuće, smatrajući potrebnim da uputi javnu i otvorenu podršku ministarki.

On je reagovao na informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog sumnje da je, navodno, oštetila državni budžet za više od 15.000 eura.

Očigledno da nekima iz prethodne vlasti smeta činjenica da smo, kao nova vlast, u mnogim segmentima, zatekli haotično stanje uz mnogobrojne zloupotrebe. Siguran sam da je vrijeme manipulacija i finanasijskih malverzacija prošlost i da ćemo uložiti sve što je u našoj moći da građani imaju pravu sliku o onome što se dešavalo prije našeg dolaska na vlast”, kazao je Šćekić.

U tom pravcu, kako dodaje, posmatra i napore ministarke Bratić da revizorski timovi, savjetodavni, nadzorni ili kako se god zvali, otkriju eventualne nepravilnosti i zloupotrebe

Istakao je da iz pomenutih razloga i lično i politički ima punu podršku da ovo dovede do kraja i upozna građane sa realnim stanjem u resoru, koji uspješno pokriva.

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti, koji pošteno i sa najboljom namjerom obavljaju povjerene poslove”, naveo je Šćekić.

Naglasio je da se moramo zapitati zašto i kome smetaju revizije, ako se pošteno i zakonito radilo.

“Očigledno da im ne odgovara da se konačno sagleda gdje su trošene milijarde narodnih para, trošenih kroz državni  aparat i kako su se pojedinci obogatili samo radeći i živeći od mjesečne plate.

Takođe, pružam podršku i svima onima koji rade u pravcu sagledavanja onoga kako je prethodna vlast u svakom smislu uništavala našu državu”, zaključio je Šćekić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Joković: Koalicioni partneri i Krivokapić da odustanu od nesuglasica, u prljavoj igri DPS-a ne smijemo biti akteri

„Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade“, rekao je Joković

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je sve koalicione partnere i premijera Zdravka Krivokapića da odustanu od polemika, teških riječi, rasprava u medijima i nepotrebnih nesuglasica.

Joković je kazao da poslednja dešavanja na političkoj sceni Crne Gore dodatno tjeraju na odgovornost pred građanima i poručio da uvijek moraju imati na umu činjenicu da su 30. avgusta dobili šansu, koju nemaju prava da prokockaju.

„To naši birači nijesu željeli. Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade.

Demokratska partija socijalista želi nestabilnost i haos. U toj prljavoj igri podjela ne smijemo biti akteri. Zarekli smo se na jedinstvo, izgradnju pravne države, otvorenu borbu sa korupcijom i kriminalom i otvaranje novih radnih mjesta. Moramo ostati dosljedni obećanjima datim uoči i odmah nakon izbora„, rekao je Joković.

Istakao je da je različitost mišljenja očekivana i normalna, ali da prepucavanja i nesuglasice neće građanima donijeti dobro.

„Moramo pokazati i dokazati da smo vrijedni povjerenja koje smo zadobili na poslednjim izborima. Još jednom pozivam na smirivanje tenzija. Pokažimo odgovornost, jako je bitno da razgovaramo i da se dogovaramo, a sve u interesu Crne Gore i njene budućnosti“, zaključio je predsjednik SNP.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

VIDEO Zasuti fekalijama automobili komita u Bijelom Polju

Dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, posula fekalije na automobile

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Sinoć se tokom kretanja organizovane auto kolone u Bijelom Polju, čiji se učesnici predstavljaju kao komite, dogodila nesvakidašnja situacija.

Naime, dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, sa kofama punim fekalija, posipanjem istih na automobile prepriječila im put.

Učesnici kolone su izašli iz automobila i krenuli za njima ali ih nisu uspjeli stići.

Na njihov poziv stigli su vatrogasci, kako bi „ublažili“ slučaj.

U Bijelom Polju u nedelju veče spriječeni su teži incidenti jer je gradom kružila i kolona okićena trobojkama, iz koje je privedeno nekoliko učesnika, koji su posle saslušanja pušteni.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije