Connect with us

POLITIKA

PISMO PREMIJERA SKUPŠTINSKOM ODBORU

Krivokapić: Ucjenjuju me da bi utolili glad za foteljama

„Pitanja koja su pokrenuta i optužbe koje su stavljene na moj račun, a u pogledu kojih je pokušano čak i da se organizuje moje neosnovano saslušanje, veća su neistina i besmislica čak i od nezajažljivog apetita za funkcijama onoga koji takve besmislice plasira u etar“, kazao je predsjednik Vlade

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Premijer Zdravko Krivokapić dostavio je pismo članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, koji su na prethodnoj sjednici održanoj 31. maja zakazali kontrolno saslušanje predsjednika Vlade. 

Predsjednik Vlade, koji danas nije izašao pred poslanike, u pismu je naveo da odluka Odbora o njegovom saslušanju nije utemeljena na Ustavu, zakonu, niti Poslovniku Skupštine, te da ga ni na koji način ne obavezuje.

Poručio je da su pitanja koja su pokrenuta i optužbe na njegov račun „veća neistina i besmislica čak i od nezajažljivog apetita za funkcijama onoga koji takve besmislice plasira u etar“.

Pismo Krivokapića prenosimo integralno:

“Poštovani predsjedniče Odbora,

Uvaženi članovi odbora,

Obaviješten sam da je Odbor za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore, na svojoj 11. sjednici, održanoj 31. maja 2021. godine, donio odluku o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Crne Gore, ministra finansija i socijalnog staranja, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, v.d. direktora Uprave policije i direktora Uprave prihoda i carina, o ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori.

Dozvolite mi da vas, odmah na početku, informišem da se neću odazvati na vaš poziv za kontrolno salušanje, iz više razloga.

Najprije, izražavam žaljenje što moram da vam skrenem pažnju da odluka Odbora o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade nije utemeljena ni na Ustavu, ni na Zakonu, ni na Poslovniku Skupštine Crne Gore. Stoga, ni na koji način me ne obavezuje.

Naime, u članu 9 stavu 1 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, na osnovu koga je Odbor i donio pomenutu odluku, propisano je: “Kontrolno saslušanje se organizuje i sprovodi u cilju pribavljanja mišljenja i prikupljanja informacija iz djelokruga rada Odbora i kada postoji potreba da se otklone nejasnoće, dileme, principijelna sporenja i razjasne aktuelna sporna pitanja u sprovođenju politike i zakona ili drugih aktivnosti Vlade i organa državne uprave u oblasti bezbjednosti i odbrane”. Trećim stavom istog člana normirano je: “Na sjednicu se pozivaju odgovorni predstavnici Vlade ili drugog organa državne uprave, kao i druga lica čije je prisustvo potrebno za razjašnjenje predmetne stvari”.

Djelokrug rada odbora definisan je odredbom člana 3 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i odredbom člana 41 Poslovnika Skupštine Crne Gore, i obuhvata parlamentarni nadzor nad radom: Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane.

Odnos Skupštine i Vlade, odnosno predsjednika Vlade, u nedostatku zakona o Skupštini i Vladi, kroz svega nekoliko odredaba uređen je Ustavom Crne Gore i, umnogome preciznije, Poslovnikom Skupštine Crne Gore. U tim odredbama se nigdje ne propisuje obaveza predsjednika Vlade koju mu je Odbor većinom članova pokušao da nametne.

Nadalje, u članu 75 Poslovnika, u stavu 1 i 2, normirano je: “U cilju ostvarivanja kontrolne funkcije Skupštine, odnosno praćenja primjene propisa, utvrđivanja načina sprovođenja politike i drugih aktivnosti Vlade, funkcionisanja organa državne uprave i drugih državnih organa i organizacija koji, na osnovu zakona, Skupštini podnose izvještaj o radu i stanju u pojedinim oblastima, a koja izazivaju nejasnoće, dileme ili principijelna sporenja, nadležni odbor može organizovati kontrolno saslušanje. U cilju razjašnjenja pitanja iz stava 1 ovog člana, odbor poziva na sjednicu odgovornog predstavnika Vlade, predstavnike državnih organa, organizacija i institucija i od njih zahtijeva da se izjasne povodom istih”.

Saglasno navedenom, na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj se sprovodi kontrolno saslušanje, u skladu sa nadležnostima Odbora, mogu biti pozvani “odgovorni predstavnici Vlade” iz Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane.

Dakle, predsjednik Vlade, u smislu citiranih odredaba, nije predstavnik Vlade u odnosu na kojeg se može odrediti kontrolno saslušanje.

Prema tome, vaša odluka da se sprovede kontrolno saslušanje predsjednika Vlade, kao i poziv upućen meni, kao posljedica te odluke, potpuno su neosnovani.

Osim toga, još ranije sam potvrdio prisustvo na Konstitutivnoj sjednici Odbora za obilježavanje Jubileja 50 godina CANU, koja se održava 2. juna 2021. godine, sa početkom u 11 časova.

Poštovani,

Ako je ijedan predsjednik Vlade savjesno, odgovorno i vrlo strpljivo odgovarao na sva pitanja poslanika i na svako interesovanje javnosti, onda je to ovaj predsjednik Vlade. U tom smislu, podsjećam vas da sam za pola godine mandata ove Vlade na 3 Premijerska sata strpljivo i podrobno odgovarao na pitanja svih zainteresovanih poslanika. Nerijetko sam, što je kulminiralo na prošloj posebnoj sjednici Skupštine posvećenoj Premijerskom satu, bio izložen besprizornim i neosnovanim uvredama određenih poslanika. Da stvar bude gora, najbrutalnije uvrede i goleme neistine na moj račun izrečene su od strane pojedinih poslanika i pojedinih prvaka onih političkih subjekata koji su konstituisali izbornu listu koju sam predvodio 30. avgusta prošle godine.

I pored svega što, ničim izazvan, preživljavаm u Skupštini Crne Gore, vjerujte, da nemam gore pomenutu neodložnu obavezu čije vrijeme održavanja se poklapa sa vremenom u koje je planirano održavanje sjednice Odbora na koju sam pozvan, bio bih spreman da razmislim da se odazovem na neosnovani i protivpravni poziv vašeg odbora. Ovo iz razloga što ja poslanike, kao predstavnike građana, i najviši zakonodavni i predstavnički dom građana izuzetno poštujem, što sam pokazao nebrojeno puta do sada i u svakoj prilici.

No, da ne ostanem nedorečen, pitanja koja su pokrenuta i optužbe koje su stavljene na moj račun, a u pogledu kojih je pokušano čak i da se organizuje moje neosnovano saslušanje, veća su neistina i besmislica čak i od nezajažljivog apetita za funkcijama onoga koji takve besmislice plasira u etar. Nemoralne i odvratne optužbe da se Zdravko Krivokapić bavi bilo kakvim švercom veća su laž čak i od količine obožavanja koju je onaj koji takvu laž iznosi svojevremeno pokazivao prema predsjedniku Crne Gore i šefu bivšeg režima.

Zdravka Krivokapića niko neće ucjenjivati kako bi utolio glad za još nekom foteljom. Jedino kao pokušaj političke ucjene razumijem i vaš poziv na ovu sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, kao uostalom i sve afere koje su i ovih dana pokušane, sa ciljem da se Vladi na čijem sam čelu i meni lično nanese šteta. Na sreću Crne Gore i njenih građana, a na nesreću onih koji su se odlučili na fabrikovanje pomenutih afera – bezuspješno”, navodi se u pismu predsjednika Vlade.

Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

DF: Da li Bečića bude sramota što ga DPS podržava u napadima na Srbiju i srpski narod?

„Ne zaboravimo da se ovaj trenutak ,,dodira“ između Demokrata i DPS desio tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, kada su zajednički proglasili srpski narod krivcem za sve što se dešavalo tokom ratova devedesetih“, navode iz Demokratskog fronta

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Da smo bili u pravu da se na političkom nebu Crne Gore rađaju nove ljubavi i savezi, govori snažna podrška koju predsjednik Demokrata Aleksa Bečić danima dobija od DPS, satelita, pa čak i od komitskog cirkusa zvanog CKM, poručuju iz Demokratskog fronta.

„Svi oni javno odaju počast Bečiću na pokazanom antisrpstvu i napadima na Srbiju, uz jednodušnu ocjenu da čak ni oni ne bi to radili sa više žara.

Postavlja se pitanje da li je Bečiću makar malo neugodno i da li ga je makar malo sramota od ovakve podrške, ili je raširenih ruku prihvatio svoje nove prijatelje, među kojima su svakako najkoloritniji likovi – komite Ivan Vuković i Aleksandar Damjanović iz CKM, a sve uz logistiku sorošoida iz koncerna Vijesti“, pitaju iz DF-a.

Donekle bi razumjeli, kažu iz ovog političkog saveza, da su se Demokrate i DPS pronašli u nekim drugim temama, ali ističu „svjedočimo stvaranju saveza koji je nastao na čistoj netrpeljivosti prema SPC, Srbiji i srpskom narodu.“

„Čak se može osnovano sumnjati da saopštenja i izjave Demokrata pišu ljudi iz DPS, jer ne možemo da vjerujemo da je kod Bečića i društva toliko naraslo antisrpstvo, gotovo preko noći.

Ne zaboravimo da se ovaj trenutak ,,dodira“ između Demokrata i DPS desio tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, kada su zajednički proglasili srpski narod krivcem za sve što se dešavalo tokom ratova devedesetih“, navode iz DF-a.

Na kraju, kako dodaju, i pored ovoga objedinjavanja na antisrpskom dijelu političke scene, nema razloga za brigu, jer građani koji su pobijedili 30. avgusta neće dozvoliti da im ta pobjeda bude oteta.

(Berane online)

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Krivokapić, Bečić i Abazović protiv rušenja Vlade i novih izbora

„Aktuelna Vlada uživa punu podršku potpisnika ovog saopštenja, a o eventualnim promjenama u njenom sastavu i načinu djelovanja neophodno je sprovesti otvoren i konstruktivan dijalog izmedu Vlade i parlamentarne većine“

Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Protiv smo rušenja ove Vlade i održavanja novih parlamentarnih izbora jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korjenitih reformi, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Oni su se oglasili povodom, kako navode, špekulacija koje se ovih dana mogu čuti u javnosti, a koje se tiču načina za rješavanje trenutne političke krize u Crnoj Gori, a kao potpisnici Sporazuma na osnovu kojeg je formirana aktuelna Vlada.

„Zajednički konstatujemo sljedeće:

– Izborna pobjeda ostvarena 30. avgusta 2020. godine predstavlja najveću vrijednost našeg političkog ada i iznad je ličnih i partijskih ambicija svih nas pojedinačno;

– Izborna pobjeda ostvarena 30. avgusta 2020. godine predstavlja najveću vrijednost našeg političkog ada i iznad je ličnih i partijskih ambicija svih nas pojedinačno;

– Sporazum zaključen 8. septembra 2020. godine, od strane nosilaca lista tri pobjedničke koalicije, uspostavio je politički okvir za formiranje Vlade koji ostaje neupitan i ubuduče, imajući u vidu ideološku raznorodnost različitih subjekata parlamentarne većine;

– Aktuelna Vlada uživa punu podršku potpisnika ovog saopštenja, a o eventualnim promjenama u njenom sastavu i načinu djelovanja neophodno je sprovesti otvoren i konstruktivan dijalog izmedu Vlade i parlamentarne vecine;

– Protiv smo rušenja ove Vlade i održavanja novih parlamentarnih izbora jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korjenitih reformi;

– Svako rješenje za izlaz iz trenutne političke krize mora uvažavati međusobne razlike konstituenata vlasti o pojedinim pitanjima koja su proteklih mjeseci aktuelizovana djelovanjem dijela parlamentarne većine i bivše vlasti;

– Buduće djelovanje Vlade treba da bude usmjereno na četiri teme ekonomski razvoj, pridruživanje države Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva.

Neprihvatljivo je uplitanje inostranog faktora u rješavanje unutrašnjih pitanja koja se tiću države Crne Gore“, piše u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Abazović: Ko hoće neka sruši Vladu, ali platiće veliku političku cijenu

„Ako neko misli da ima neka bolja rješenja, neka kaže koja su to rješenja“

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je da ako neko želi da sruši Vladu „neka to uradi“, ali da mora da bude svjestan da bi zbog te odluke platio veliku političku cijenu.

On je istakao da ova Vlada nije imala ni 100 minuta, a ne stotinu dana, a da premijer Zdravko Krivokapić ima njegovu podršku.

Abazović je kazao da rat između članova vladajuće većine i Demokratskog fronta bukti od kada se formirala ova vlast.

„Za mene ovo nije nikakva vanredna situacija, ja mislim da su ljudi previše opterećeni, previše naelektrisani, previše se bave nekim tabloidima, koji u suštini ne treba da imaju nikakav značaj. Lično ne osjećam nikakvu presiju. Ako neko misli da ima neka bolja rješenja, neka kaže koja su to rješenja“, kazao je Abazović.

Ali, kako je istakao da svakodnevno kontaminiramo ljude, da ih pomamljujemo, da pokušavamo da uđemo u sukobe sa ljudima iz regiona, smatram to vrlo irelevantnim.

„Satanizacija političke elite koja je preuzela vlast od 30. avgusta, naročito od 4. decembra ne prestaje. Taj nacionalizam koji se sada manifestuje kroz neke druge tabloide iz Srbije, se manifestuje kroz naše tabloide u Crnoj Gori mjesecima, protiv mene lično. Ja ne obraćam pažnju na to, pozivam i druge kolege da na to ne obraćaju pažnju. To nije kontekst koji treba da bude u fokusu ozbiljne politike u Crnoj Gori. Ozbiljna politika u Crnoj Gori treba da bude posvećena turističkoj sezoni, punjenju budžeta, stvaranju uslova za ekonomski razvoj“, kazao je Abazović.

On je istakao da će biti na sastanku u četvrtak o prevazilaženju aktuelne političke krize, koji su zakazali lideri SNP-a i Demosa Vladimir Joković i Miodrag Lekić.

Abazović je istakao da ako će se svaka situaciju koristiti da se gura zemlju u nekakvu nestabilnost, da je on protiv toga.

„Ako kolege, bilo iz parlamentarne većine, iz opozicije, iz susjednih država, imaju neku ideju za koju misle da je spektakularna, da je napredna, da je dobra, neka je iznesu za stolom, da vidimo koje je to rješenje. Moj je poziv da se svi malo relaksiramo, ovo je pokušaj da se uvučemo u jednu matricu, iz koje ja, makar kao političar želim da se izvučem. Dosta više sa nacinalizmima, svađama, dajte neka ljudi malo razmišlaju o drugim stvarima. Skrenite fokus sa pogrešnih tema na prave, dajte da pričamo kako da uradimo nešto korisno i progresivno. To je moja poruka, ja ću je prenijeti u četvrtak, to su moji stavovi, mada su poznati i od ranije“, naveo je Abazović.

On je kazao da je dio tima Vlade kao potpredsjednik, vrlo korektno se ponaša cijelo vrijeme, pokušava da pomogne.

„Ako političke okolnosti pokažu da ova Vlada nema budućnost, nikakav problem nije. Nemojte da stvaramo samo onaj utisak koji je stvoren ranije u crnoj Gori da su ljudi nezamnjenjivi. Dakle, Dritan Abazović je sticajem okolnosti potpredsjednik Vlade, što se mene tiče ja mogu sjutra da odem i nemam nikakav problem sa tim. Ali, moramo da znamo kakve posljedice donose te odluke. Ako neko želiu energiju, koja se skupila 30. avgusta da prospe, da uništi ono što je bila nada stotina hiljada, da ova zemlja pokrene demokratski točak. Taj će po mom skromnom sudu platiti veliku političku cijenu. Što se mene tiče, građanskog pokreta URA, spremni smo za svaki mogući scenario. Dobronamjerno upozorenje, da ta cijena za te ljude, ako se odluče za takav razvoj događaja, siguran sam da neće biti mala cijena“, odgovorio je Abazović na pitanje da li vidi rješenje krize bez izbora.

On je istakao da su ljudi jedva izvojevali pobjedu u kriminalnim uslovima, ako neko želi da revitalizuje hobotnicu, koja tek treba da doživi udarac, kada se promjeni tužilački savjet da se osvježi, onda on nema dobre namjere prema Crnoj Gori.

„Moraće za to da plati političku cijenu. Ali, ako neko kaže da treba neko, bilo ko, da se trajno veže za neku poziciju ja tako ne mislim“.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije