Connect with us

HRONIKA

OPTUŽENI ZA ŠVERC 1,2 TONE KOKAINA

Krstovići nude dva miliona eura da izađu iz pritvora i brane se sa slobode: „Sve nam je namješteno“

Budimir Krstović tvrdi da im je sve namješteno da bi se napravila dobra politička i policijska priča i traži da nadležni uporede njegov slučaj sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana, ističući da mu se desila potpuno ista situacija kao i njegovom prijatelju Draganu Bokanu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Pred sudijom specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda Vesnom Pean juče je razmatrana optužnica koju je viši državni tužilac Tanja Božović podigla protiv Budimira i Marine Krstović zbog šverca 1,2 tone kokaina.

Iz tužilaštva tvrde da je optužnica zasnovana na zakonito prikupljenim dokazima, a advokati odbrane su ocijenili da tužilački akt nema zakonsko utemeljenje.

Optuženi tvrde da nemaju nikakve veze sa kokainom, a nadležne pozivaju da ovaj slučaj uporede sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana.

Odbrana je juče zatražila obustavu postupka i predložila Višem sudu da Krstoviće uz položeno jemstvo u vidu milionski vrijedne nekretnine pusti da se u daljem postupku brane sa slobode.

Budimir i Marina Krstović ponudili su jemstvo od ukupno dva miliona eura, potvrdio je advokat Dragoljub Đukanović. O tom predlogu tek treba da se odlučuje.

Optuženi Budimir Krstović juče je ponovio da on i njegova kćerka Marina nemaju nikakve veze sa švercom hiljadu dvesta kilograma kokaina, koji je krajem avgusta prošle godine pronađen u magacinu njihove firme „San Francisko“ u zetskom selu Mojanovići, nadomak Podgorice.

On tvrdi da im je sve namješteno da bi se napravila dobra politička i policijska priča.

„Ovo mi je sve namješteno da bi se napravila dobra politička priča. Imao sam i težih slučajeva u životu, tako da ovo nije ništa teško. Brata su mi otetli prije nekoliko godina, opljačkali su i majku… u sred dana odnijeli 110.000 eura, napadali su mi i pljačkali radnike… Nikada ništa nije riješeno. Prijećeno mi je 1999. godine da će mi oteti djecu, zato sam ih sklonio iz Beograda…“, kazao je Krstović.

Traži da nadležni uporede njegov slučaj sa slučajem zaplene kokaina u magacinu Volija od prije nekoliko dana, ističući da mu se desila potpuno ista situacija kao i njegovom prijatelju Draganu Bokanu.

Krstović je dodao da je na rasvjetljavanju ovog slučaja njegova druga kćerka angažovala detektive koji su ranije radili za američku agenciju za borbu protiv narkotika DEA.

„Pisao sam predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Abazović je za jednu televiziju rekao da nisam naručilac i vlasnik robe, ali da sam i ja tu negdje“, kazao je Krstović.

Optužbe je negirala i njegova ćerka Marina, koja je ukazala da je netačno prevedena njena komunikacija sa dobavljačem iz Ekvadora vezano za poručivanje banana.

Advokati odbrane zatražili su od suda da odbaci optužnicu i obustavi postupak.

Advokat Borivoje Đukanović rekao je da radnja izvršenja ni u kom smislu nije konkretizovana kako po načinu izvršenja, mjestu izvršenja, sredstvu i objektu, što, kako je ocijenio, samo po sebi govori o potupnoj pravnoj deficijentnosti predmetne optužnice.

On je ukazao na propuste u samoj akciji, navodeći da se svaka kontrolisana isporuka ne smije prekinuti u svome toku dok se operativno ne utvrdi kome je namijenjena.

„Taj tok prenosa kokaina prekinut je na jedan profesionalno nezabilježen način da bi se Budimir i Marina Krstović optužili“, ocijenio je advokat Đukanović.

Tužilac Tanja Božović ostala je pri ponuđenim dokazima i zatražila da se optužnica protiv Krstovića potvrdi.

Istražiteljima ponudili saradnju

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu u Mojanovićima 24. avgusta prošle godine pronašla i zaplijenila, kako je tada saopšteno, 1.400 kilograma kokaina.

Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom i policiji ponudili saradnju i pomoć u rasvjetljavanju ovog slučaja Njihova odbrana je tužilaštvu predala dokument koji je izdao direktor luke Bolivar, iz koje je krenula pošiljka sa bananama, a u kome se navodi da je kontejner koji je krenuo prema Crnoj Gori prošao sve neophodne provjere i da u njemu nije bilo droge.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

HRONIKA

Podnio ostavku sudija koji teško optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega

Po pisanju medija, Vesna Medenica je naređivala Stankoviću kad više nije bila na funkciji i 20 dana uoči hapšenja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Jovan Stanković podnio je ostavku na tu funkciju, piše Portal RTCG.

Stanković optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega i tražila da zakaže pripremno ročište u slučaju Instituta Igalo kao i da donese presudu u slučaju tužbe firme Carine protiv Pavla Popovića.

Po pisanju medija, sve ovo Medenica je navodno tražila od Stankovića tokom marta ove godine, kad više nije bila na funkciji i 20 dana uoči hapšenja. Stanković je, kaže, poslušao u oba slučaja.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Kod Medenica u kući u Kolašinu pronađena velika količina oružja: puške, pištolji, „škorpion“, municija…

Miloš Medenica je, kako se sumnja, naredio prebijanje policajca Mladena Leba Boškovića: „Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, sa palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca…“

Vesna i Miloš Medenica

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Specijalno tužilaštvo je u sklopu istrage koja se vodi protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša prikupilo dovoljno dokaza koji upućuju na zaključak da je Miloš Medenica, osim kriminalnog udruživanja i šverca narkotika, izvršio i niz drugih krivičnih djela i da su u porodičnoj kući u Kolašinu u dužem periodu nelegalno držali velike količine oružja, piše Dan.

Kako nezvanično saznaje ovaj medij, osim za stvaranje kriminalne organizacije, međunarodni šverc nakotika i krijumčarenje u produženom trajanju, SDT je u odnosu na Miloša Medenicu pribavilo dokaze i osumnjičilo ga i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, nanošenje teških tjelesnih povreda putem podstrekavanja i produženo krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

U naredbi za sprovođenje istrage navodno piše da je Miloš Medenica u porodičnoj kući u Kolašinu od decembra 2019. godine, 2020. i 2021. godine neovlašćeno držao velike količine oružja A i B kategorije. U toj kući je pronađeno pet pušaka nepoznate marke i kalibra.

Dalje se navodi da je Miloš Medenica 7. januara 2021, svjestan svog djela, čije je izvršenje htio, znajući da je njegovo djelo zabranjeno, suprotno Zakonu o oružju, neovlašćeno držao i oružje A kategorije čije je držanje građanima zabranjeno. U pitanju je automatsko oružje „zastava M84 škorpion“ kalibra 7,65 mm.

Kako saznaje Dan, Medenica je, između ostalog, osumnjičen i da je neutvrđenog dana u toku 2020. držao četiri pištolja nepoznate marke bez dozvole i deset metaka nepoznate marke i kalibra.

Sumnja se da je 20. decembra 2020. sa umišljajem podstrekavao N.N. lice da drugog teško tjelesno povrijedi, za šta je zaprijećena kazna od pet godina zatvora. On je od tog lica tražio da teško tjelesno povrijedi službenika Uprave policije Mladena Leba Boškovića.

„Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, sa palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca“, sugerisao je Medenica licu od kojeg je tražio da tjelesno povrijedi Boškovića.

Kako se sumnja, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda davao je drogu na uživanje velikom broju lica. Prema dokazima kojima raspolaže SDT, on je 23. jula 2020. godine, u Podgorici, dao na uživanje kokain većem broju lica, a zatim i 6. i 7. avgusta iste godine, u Podgorici, kada je to omogućio grupi od trideset lica.

Nešto manje od mjesec dana nakon što je portal Libertas objavio skaj komunikaciju Miloša Medenice sa članovima kriminalne grupe osumnjičene za šverc narkotika za njim je raspisana samo nacionalna potjernica, ali ne i međunarodna potjernica. To znači da Medenica može biti priveden samo u Crnoj Gori, od crnogorske policije, a da strane službe nemaju ovlašćenje da ga liše slobode.

Advokat Zdravko Begović potvrdio je da je za Medenicom raspisana nacionalna potjernica, ali ne i međunarodna potjernica, što znači da se može slobodno kretati po inostranstvu iako ga crnogorska policija potražuje.

Vesni Medenici pritvor produžen za dva mjeseca

Vanraspravno vijeće Višeg suda uvažilo je juče predlog specijalnog tužioca Nataše Bošković i za još dva mjeseca produžilo pritvor bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Tužilac Nataša Bošković juče je u Specijalnom državnom tužilaštvu ponovo saslušavala Medenicu na okolnosti navodnog protivzakonitog uticaja u još dva predmeta.

Bivši vrhovni državni tužilac i predsjednica Vrhovnog suda uhapšena je 17. aprila zbog osnovane sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Tri dana kasnije, sudija za istragu Višeg suda Suzana Mugoša odredila joj je pritvor do 30 dana.

U međuvremenu, Medenica je pokušala samoubistvo u Kliničkom centru. Nakon toga je sprovedena u istražni zatvor u Spužu.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Spriječeno krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar: Pronađene u kontejneru u kojem su trebale biti čaše

UPC u saradnji sa Sektorom za privredni kriminal Uprave policije već nekoliko dana prati situaciju u tom slučaju, nakon što su
operativni podaci ukazali na mogućnost krijumčarenja duvanskih prizvoda…

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Pripadnici Uprave prihoda i carina (UPC) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) spriječili su danas krijumčarenje veće količine cigareta u Luci Bar, pišu „Vijesti“.

Cigarete su, prema tim informacijama, pronađene u kontejneru, u kojem su trebale biti čaše, prema onome što je prijavljeno nadležnim organima.

Riječ je o zajedničkoj akciji UPC na čelu sa Radem Miloševićem i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), po čijem nalogu postupaju inpektori SPO-a. Za novog šefa tog policijskog odjeljenja početkom maja izabran je Predrag Šuković.

Izvor Vijesti pojasnio je da UPC u saradnji sa Sektorom za privredni kriminal Uprave policije već nekoliko dana prati situaciju u tom slučaju, nakon što su operativni podaci ukazali na mogućnost krijumčarenja duvanskih prizvoda…

Objašnjeno je da se ne radi o cigaretama koje su skladištene u Luci Bar, nego o novodospjeloj robi…

Carinici su u subotu oduzeli oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura, a nakon što im je istekao rok za iznošenje robe.

Iz UPC juče su saopštili da je formirana je radna grupa koja će utvrditi najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom.

Podsjetili su da je na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone „Luka Bar“, 1. januar 2022. godine, 13 privrednih društava na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije