Connect with us

POLITIKA

PREMIJER NAJAVIO DA ĆE PODNIJETI PREDLOG SKUPŠTINI ZA SMJENU MINISTRA

Leposavić će održati pres konferenciju, odbio da podnese ostavku

Građani širom Crne Gore (Berane, Podgorica, Budva, Nikšić…) okupili su se juče kako bi pružili podršku ministru pravde, nakon predloga premijera Zdravka Krivokapića da bude smijenjen. Stranke parlamentarne većine SNP, Demokrate, DF, Demos, Prava CG i Ujedinjena CG protive se smjeni Leposavića

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić se juče nije oglašavao povodom inicijative premijera Zdravka Krivokapića da bude smijenjen.

Kako „Berane online“ saznaje trebalo bi da održi pres konferenciju krajem radne sedmice i obrati se javnosti ovim povodom.

Iz više izvora je potvrđeno za naš portal da je ministar odbio da sam podnese ostavku, uprkos insistiranju premijera da to učini.

Inicijativa premijera za smjenu ministra do sinoć nije dostavljena parlamentu.

Razlozi Srebrenica i Venecijanska komisija

Premijer je juče na vanrednoj konferenciji za novinare najavio da će Skupštini podnijeti predlog za razrješenje Leposavića zbog njegovog odgovora na poslaničko pitanje u vezi sa Srebrenicom.

Ministru se „stavlja na teret“ da je 26. marta u Skupštini relativizovao pitanje događanja tokom rata u Srebrenici kazavrši da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan.

Krivokapić je juče podsjetio i na ranije “grijehe” ministra, pohvalu tužilačkim zakonima prije stava Venecijanske komisije, ali i izjavu u slučaju “državni udar” zbog koga je Agencija za sprečavanje korupcija utvrdila kršenje javnog inetresa.

Kada premijer pokrene zvanično inicijativu, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nije zakonom ni Poslovnikom Skupštine obavezan rokom u kom mora da sazove sjednicu parlamenta.

Ustavom Crne Gore propisano je da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika Skupštine, odnosno 41 glasom.

Najviše poslanika u parlamentarnoj većini ima Demokratski front (21), Demokrate i Demos imaju 10, Socijalistička narodna partija pet, Građanski pokret URA tri, CIVIS i Prava Crna Gora po jednog poslanika, dok u opoziciji DPS ima 29, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva i Liberalna partija, Albanska lista i Albanska koalicija po jednog.

Stranke parlamentarne većine SNP, Demokrate, DF… protive se smjeni Leposavića

Odlazak Leposavića neće podržati, juče su se izjasnili, poslanici Socijalističke narodne partije, Demokrata, Demokratskog fronta i Demosa, kao ni poslanik Prave Crne Gore.

Poslanik DF-a Slaven Radunović na Tviteru napisao je da dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smijenjen zbog stavova koje dijeli svaki Srbin u Crnoj Gori, “osim ako neko ne potraži pomoć DPS-a”.

SNP je poručio da nikad neće biti dio družine koja će podići ruku za razrješenje člana prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, a u kojoj su i DPS i njegovi sateliti.

Demokrate su poručili da su za zločine u Srebrenici odgovorni pojedinci, a ne čitav jedan narod kako se to želi spočitati i inputirati.

„Nećemo ga smjenjivati sa DPS-om, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine“, saopštili su.

Reogovale su saopštenjima i ostale stranke parlamentarne većine Pokret za promjene, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora koje se takođe protive razrješenju ministra.

Građanski pokret URA saopštio je da je evropski put jedini put kojim Crna Gora treba da ide.

Da će podržati odlazak ministra, najavili su iz SDP, SD-a, Bošnjačke, Liberalne partije i Albanske liste. Pretpostavlja se da će isto učiniti i DPS, koji je ranije tražio njegovu smjenu, iako se nisu još oglasili zvanično.

Protesti širom Crne Gore u znak podrške ministru

Građani širom Crne Gore (Berane, Podgorica, Budva, Pljevlja…) okupili su se u znak protesta povodom odluke premijera o pokretanju postupka za smjenu Leposavića.

U Beranama su na pola sata blokirali magistralni put u mjestu Persina stanica, u mjesnoj zajednici Beranselo, o čemu smo izvještavali.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Šćekić: Bivša vlast opustošila državnu kasu i vrši pritisak na ministarku Bratić u strahu od otkrivanja zloupotreba

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti“, poručio je potpredsjednik SNP-a

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Potpredsjednik SNP Crne Gore Dragoslav Dado Šćekić oglasio se povodom neargumentovanih napada na ministarku Vesnu Bratić, a koji se tiču navodnih zloupotreba kada je u pitanju angažovanje revizorske kuće, smatrajući potrebnim da uputi javnu i otvorenu podršku ministarki.

On je reagovao na informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog sumnje da je, navodno, oštetila državni budžet za više od 15.000 eura.

Očigledno da nekima iz prethodne vlasti smeta činjenica da smo, kao nova vlast, u mnogim segmentima, zatekli haotično stanje uz mnogobrojne zloupotrebe. Siguran sam da je vrijeme manipulacija i finanasijskih malverzacija prošlost i da ćemo uložiti sve što je u našoj moći da građani imaju pravu sliku o onome što se dešavalo prije našeg dolaska na vlast”, kazao je Šćekić.

U tom pravcu, kako dodaje, posmatra i napore ministarke Bratić da revizorski timovi, savjetodavni, nadzorni ili kako se god zvali, otkriju eventualne nepravilnosti i zloupotrebe

Istakao je da iz pomenutih razloga i lično i politički ima punu podršku da ovo dovede do kraja i upozna građane sa realnim stanjem u resoru, koji uspješno pokriva.

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti, koji pošteno i sa najboljom namjerom obavljaju povjerene poslove”, naveo je Šćekić.

Naglasio je da se moramo zapitati zašto i kome smetaju revizije, ako se pošteno i zakonito radilo.

“Očigledno da im ne odgovara da se konačno sagleda gdje su trošene milijarde narodnih para, trošenih kroz državni  aparat i kako su se pojedinci obogatili samo radeći i živeći od mjesečne plate.

Takođe, pružam podršku i svima onima koji rade u pravcu sagledavanja onoga kako je prethodna vlast u svakom smislu uništavala našu državu”, zaključio je Šćekić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Joković: Koalicioni partneri i Krivokapić da odustanu od nesuglasica, u prljavoj igri DPS-a ne smijemo biti akteri

„Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade“, rekao je Joković

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je sve koalicione partnere i premijera Zdravka Krivokapića da odustanu od polemika, teških riječi, rasprava u medijima i nepotrebnih nesuglasica.

Joković je kazao da poslednja dešavanja na političkoj sceni Crne Gore dodatno tjeraju na odgovornost pred građanima i poručio da uvijek moraju imati na umu činjenicu da su 30. avgusta dobili šansu, koju nemaju prava da prokockaju.

„To naši birači nijesu željeli. Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade.

Demokratska partija socijalista želi nestabilnost i haos. U toj prljavoj igri podjela ne smijemo biti akteri. Zarekli smo se na jedinstvo, izgradnju pravne države, otvorenu borbu sa korupcijom i kriminalom i otvaranje novih radnih mjesta. Moramo ostati dosljedni obećanjima datim uoči i odmah nakon izbora„, rekao je Joković.

Istakao je da je različitost mišljenja očekivana i normalna, ali da prepucavanja i nesuglasice neće građanima donijeti dobro.

„Moramo pokazati i dokazati da smo vrijedni povjerenja koje smo zadobili na poslednjim izborima. Još jednom pozivam na smirivanje tenzija. Pokažimo odgovornost, jako je bitno da razgovaramo i da se dogovaramo, a sve u interesu Crne Gore i njene budućnosti“, zaključio je predsjednik SNP.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

VIDEO Zasuti fekalijama automobili komita u Bijelom Polju

Dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, posula fekalije na automobile

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Sinoć se tokom kretanja organizovane auto kolone u Bijelom Polju, čiji se učesnici predstavljaju kao komite, dogodila nesvakidašnja situacija.

Naime, dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, sa kofama punim fekalija, posipanjem istih na automobile prepriječila im put.

Učesnici kolone su izašli iz automobila i krenuli za njima ali ih nisu uspjeli stići.

Na njihov poziv stigli su vatrogasci, kako bi „ublažili“ slučaj.

U Bijelom Polju u nedelju veče spriječeni su teži incidenti jer je gradom kružila i kolona okićena trobojkama, iz koje je privedeno nekoliko učesnika, koji su posle saslušanja pušteni.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije