Connect with us

DRUŠTVO

OGLASILI SE SAOPŠTENJEM

Manastir Kom: Naš monah nije učestvovao u incidentu sa lovočuvarima na Skadarskom jezeru

Monah tvrdi da su netačni navodi Vuka Saičića da mu je oduzeo telefon i da mu je nejasno zašto je iznio neistinite navode

Iz manastira Kom saopštili su da njihov monah sinoć nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima na Skadarskom jezeru, da nije oteo telefon Vuku Saičiću i bacio ga u vodu, već da je reagovao kada je čuo pozive u pomoć.

„Monah je bio na jezeru u ribolovu sopstvenim mrežama za koje ima dozvolu i nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima. U kasnim večernjim časovima, čamac sa lovočuvarima je velikom brzinom prošao pored njegovog plovila, skvasivši njega i čamac, uz to i kidajući mreže, koje je monah prethodno zakonito postavio“, piše u saopštenju poslatog iz tog manastira.

Dodaje se da su lovočuvari sustigli čun sa trećim licima, a da je monah, „budući iskusan na Skadarskom jezeru, jer je pored njega odrastao, procijenio je da je čun sa trećim licima takođe ugrožen i da je moguće njegovo potapanje“.

„…A čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi“. U njegovom prisustvu nije bilo sukobljavanja veslima i ostima o kojima se govorilo u medijima, ali on i nije od početka prisustvovao susretu lovočuvara i trećih lica. Netačni su navodi da je monah oteo i bacio telefon lovočuvaru. Ni sa kim nije imao fizički kontakt niti je ikoga vrijeđao, već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi. Monah je, u svojstvu građanina, već dao odgovarajuću izjavu Upravi policije na ove okolnosti“, piše u saopštenju manastira Kom.

Portal Dan je došao u posjed izjave monaha koju je on dao u svojstvu građanina u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica.

Opisao je događaj onako kako je on činjenično mogao da navede jer nije prisustvovao događaju od početka.

U izjavi tvrdi da su netačni navodi Vuka Saičića da mu je oduzeo telefon i da mu je nejasno zašto je iznio neistinite navode.

„Ja nisam vidio da je Saičić Vuk snimao telefonom, niti me to zanimalo. Takođe su netačni navodi da sam ga vrijeđao i uputio riječi da se bavi švercom narkotika, jer me to ne zanima i sa tom činjenicom nisam upoznat. Jedina istina je da sam, dok sam se nalazio sa svojim čamcem između njihovih, rekao da svi idu kući, a isključiva namjera mi je bila da ih smirim i umirim situaciju“, kazao je, između ostalog, monah manastira Kom u izjavi o događaju na Skadarskom jezeru.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić ranije je kazao Vijestima da je krivolovcima koji su sinoć napali i povrijedili dvojicu nadzornika Nacionalnog parka Skadarsko jezero pomogao i monah iz manastira Kom, izvjesni Filip.

Saičić je kazao i da mu je monah oteo telefon i bacio ga u jezero.

Dvojica osumnjičenih za napad na nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero – Vojin Prenkić (31) i Dušan Klikovac (42) uhapšeni su i privedeni u podgoričko Odjeljenje bezbjednosti.

Prenkić i Klikovac krivično će odgovarati zbog napada na šefa nadzorničke službe Vuka Saičića i njegovog kolegu Marka Gluščevića.

Vijesti nezvanično saznaju da se uhapšenima Prenkiću i Klikovcu na teret stavljaju krivična djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nezakonit ribolov.

Prenkić i Klikovac uhapšeni su zbog napada na lovočuvare i nezakonitog lova.

Njih dvojica osumnjičeni su da su sinoć, nešto nakon ponoći, veslima i ostima napali nadzornike na Skadarskom jezeru Vuka Saičića i Marka Gluščevića.

Nadzornici Nacionalnog parka Skadarsko jezero napadnuti su sinoć, a krivolovci su jednog od njih pokušali da probodu ostima.

Bonus video:

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Protest u Podgorici zbog Rezolucije o Srebrenici: Skandira se „izdaja, izdaja“

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

Sa okupljanja, Foto: Aljoša Turović

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Okupljeni skandiraju „izdaja, izdaja“.

Foto: Aljoša Turović

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Foto: Aljoša Turović

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Foto: Aljoša Turović

 

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Spašeno troje državljana Srbije: Dvogodišnje dijete na moru promrzlo

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati

foto: UPSUL

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, saopšteno je iz UPSUL.

foto: UPSUL

Kako navode Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

“Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama”, navode u UPSUL.

Kako navode u 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, poručuju iz UPSUL.

S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz UPSUL.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Veljović lošeg zdravstvenog stanja: Biće neko vrijeme u Kliničkom centru

Njegov advokat je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci

Foto: Boris Pejović

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je juče prevezen u Klinički centar Crne Gore, zadržan je u toj zdravstvenoj ustanovi, potvrdio je za portal Dan njegov branilac, advokat Mihailo Volkov.

On je lošeg zdravstvenog stanja, a pretpostavka advokata Volkova je da će još neko vrijeme biti u Kliničkom centru.

Volkov je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci.

Predmet protiv Veljovića, protiv kojeg je SDT podiglo optužnicu koju je Viši sud potvrdio, dodijeljen je u rad sudiji specijalnog odjeljenja tog suda Vesni Kovačević. Glavni pretres biće zakazan u zakonskom roku, potvrdila je za „Dan“, portparol tog suda Marija Raković.

Optužnica protiv 15 osoba, među kojima je i bivši direktor Uprave policije, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, stupila je na pravnu snagu krajem prošle nedjelje i ekspedovana je strankama u postupku.

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije