Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠI VRHOVNI DRŽAVNI TUŽILAC BEZ KOMENTARA O VEZAMA SINA SA GRUPOM ŠARIĆA

MANS: Sin Ivice Stankovića u pratnji Šarića uoči suđenja za pranje preko 20 miliona eura

Fotografije su nastale 6. aprila ove godine u Nemanjinoj 9, u Beogradu, ispred ulaza u Apelacioni sud gdje je tog dana završeno izlaganje žalbi na presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za pranje više od 20 miliona eura. Protiv Šarića u toku je i istraga zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. On je zbog toga prošlog meseca uhapšen i iz kućnog pritvora u kome se nalazio od kraja prošle godine vraćen u zatvorski

Aleksa Stanković u pratnju Darka Šarića, Foto: KRIK

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Aleksa Stanković, sin bivšeg Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Crne Gore, Ivice Stankovića fotografisan je početkom aprila ove godine u društvu Darka Šarića, narko-bosa optuženog za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina u Evropu i pranje preko 20 miliona eura za koje se sumnja da su stečene prodajom narkotika. Na pitanje Istraživačkog centra MANS-a u kojim povodom je bio u društvu Šarića, Aleksa Stanković nije dao odgovor.

Fotografije su nastale 6. aprila ove godine u Nemanjinoj 9, u Beogradu, ispred ulaza u Apelacioni sud gdje je tog dana završeno izlaganje žalbi na presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za pranje više od 20 miliona eura. Fotografije su Istraživačkom centru MANS-a ustupile kolege iz beogradskog KRIK-a.

Završetku suđenja za pranje novca je prisustvovao i sam Darko Šarić koji je u Apelacioni sud došao u pratnji dva pripadnika obezbjeđenja. Sa njim je bio i Nebojša Jestrović, jedan od njegovih najbližih saradnika, takođe optužen za pranje novca, ali i, kako svjedoče fotografije, Aleksa Stanković, sin bivšeg Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Rukovanje Stankovića i Jestrovića, Foto: KRIKfoto: KRIK

Aleksa Stanković je po zanimanju advokat i član je Advokatske komore Crne Gore, ali nije jasno u kom kapacitetu je početkom aprila nalazio u društvu Šarića neposredno pred pomenutu sjednici Apelacionog suda u Beogradu.

Jedna od fotografija koje su snimljene tog dana pokazuju i prisan odnos između Alekse Stankovića i Nebojše Jestrovića. Iako su mediji do sada o odnosima između porodica Stanković i Šarić uglavnom izvještavali na nivou špekulacija o privatnim relacijama između Alekse Stankovića i Šarićeve kćerke, do sada nije bilo indicija da sin bivšeg VDT-a poznaje nekog iz Šarićeve grupe koja je optužena za pranje novca.

Naime, na jednoj od fotografija je zabilježeno prisno rukovanje Stankovića i Jestrovića, neposredno prije ulaska u sud. Istraživački centar MANS je Aleksi Stankoviću uputio i pitanja u vezi sa okolnostima koje su dovele do poznanstva sa Jestrovićem, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Prema istraživanju koje je ranije objavio KRIK, Jestrović je među osobama od najvećeg povjerenja, a kako je tužilaštvo utvrdilo, u okviru Šarićeve grupe je bio zadužen da pronalaženje načina da se prljavi novac ubaci u legalne tokove. Tako je Jestrović još 2005. godine osnovao kompaniju Municipium S koja kasnije, kako tvrde u tužilaštvu, poslužila Šarićevoj grupi za ubacivanje novca kroz fiktivne pozajmice koje su Šarićeve offshore kompanije davale ovoj beogradskoj firmi. Prema podacima tužilaštva sličan scenario je primjenjivan i kada su u pitanju bile crnogorske firme u vlasništvu Šarića, “Maestraltours” i “Mat Company”.

Bez komentara o vezama svog sina sa grupom Darka Šarića

Ivica Stanković je sredinom 2021. otišao u starosnu penziju. U ranije datom intervju, komentarišući činjenicu da je njegov sin javno podržao visokog funkcionera DPS-a Slavoljuba Stijepovića nakon što je objavljen snimak primopredaje novca u aferi Koverta, tadašnji VDT je rekao da je njegov sin “punoljetan, odrastao čovjek koji ima neke svoje stavove, interesovanja i odluke sa kojima se on nekada i ne slaže”.

foto: Boris Pejović

Međutim na pitanje Istraživačkog centra MANS-a u vezi sa vezama svog sina sa Darkom Šarićem i pripadnicima njegove kriminalne grupe, bivši VDT nije dao odgovor.

Djeca visokih funkcionera na vezi sa organizovanom kriminalom

Nakon što je podgorički portal Libertas-press objavio prve transkripte presretnutih razgovora Miloša Medenica, sina bivše predsjednike Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice, koje je crnogorskom tužilaštvu dostavio EUROPOL, u javnosti su nastavili da isplivavaju dokazi o vrlo bliskim vezama između visokih funkcionera crnogorskog sudstva i policije sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Dok se Vesna Medenica koja je trenutno u pritvoru sumnjiči za krivično djelo protivzakonitog uticaja na donošenje sudskih odluka, novi transkripti EUROPOL-a su otkrili veze između policijskih inspektora, Petra Lazovića i Ljuba Milovića i Radoja Zvicera, jednog od navodih vođa Kavačkog klana.

Postupci protiv Šarića u Srbiji

Darko Šarić je julu 2020. godine osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od od dvije do sedam godina zatvora zbog pranja više od 20 miliona eura za koje se sumnja da su stečene međunarodnim švarcom kokaina. Ova presuda još nije konačna i o njoj trenutno odlučuje Apelacioni sud u Beogradu. Pred istim sudom se vodi i postupak i u predmetu u kome je Šarić optužen za šverc 5,7 tona kokaina. Iako je Šarić bio pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, Vrhovni kasacioni sud je ukinuo ovu odluku i naložio da se suđenje ponovi pred Apelacionim sudom. I u ovom postupku se očekuje odluka Apelacionog suda.

Protiv Šarića u toku je istraga zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. On je zbog toga prošlog meseca uhapšen i iz kućnog pritvora u kome se nalazio od kraja prošle godine vraćen u zatvorski.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Advokat Medenice ništa ne zna o 700.000 eura koje su pronađene kod nje prilikom hapšenja

Advokat Begović tvrdi da bi se njegova branjenica na te okolnosti morala izjasniti na saslušanju u SDT-u, ali je o tome, kako ističe, niko nije pitao

Vesna Medenica i Zdravko Begović, Foto: Boris Pejović (kolaž Berane online)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Advokat Zdravko Begović saopštio je da nije u saznanju da je prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu 17. aprila ove godine kod nje pronađeno 700.000 eura u kešu, piše Dan.

On tvrdi da prvi put čuje za taj podatak. Ističe da niko nije bio u obavezi da mu tako nešto saopšti, ali bi se njegova branjenica svakako morala izjasniti na te okolnosti prilikom saslušanja u SDT-u, kojem je i sam prisustvovao, a o čemu je, kako tvrdi, niko nije pitao, navodi ovaj medij.

„Ukoliko je ta informacija tačna, službenici policije su morali prilikom oduzimanja tog novca sačiniti potvrdu o oduzimanju i ta potvrda bi morala biti u spisima predmeta“, kazao je Begović.

Zbog kraja radnog vremena, iz policije juče Dan nije dobio odgovor na pitanje da li su službenici policije sačinili takvu potvrdu, a ni iz SDT-a, po običaju, nismo dobili nikakav odgovor.

Pojedini mediji su objavili da je novac koji je oduzet Medenici volšebno nestao i da istražitelji pokušavaju da mu uđu u trag.

Mediji tvrde da je Medenica te noći na aerodromu bila u društvu jednog poznatog biznismena, koji je sa njom u kumovskim vezama, a koji je te noći napustio Podgoricu i više se nije vraćao.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda uhapšena je 17. aprila ove godine na podgoričkom aerodromu, gdje je prethodno čekirala kartu za Beograd u jednom smjeru, zbog sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj. Specijalno državno tužilaštvo već nekoliko puta je saslušavalo Medenicu na okolnosti protivzakonitog uticaja pri donošenju sudskih odluka.

Kako nezvanično saznaje pomenuti medij, prvi put ona se izjašnjavala o uticaju na presuđenje u dva predmeta, za šta je njen sin Miloš Medenica navodno dobio 300.000 eura, a u međuvremenu su aktivirani i još neki slučajevi.

Medenica je radila u Osnovnom sudu u Kolašinu, a potom je izabrana za sudiju Višeg suda u Podgorici, da bi 2003. bila imenovana za vrhovnog državnog tužioca, a 2007. je postala predsjednica Vrhovnog suda. Penzionisana je 31. decembra 2020. godine.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Katnić: Nema te sile koja će me zaplašiti, niti zatvora koji može zaključati mene i moju pravdu

On je odgovorarajući poslaniku i potpredsjedniku DF-a Slavenu Radunoviću kazao “da je sreće i da je na snazi stari crnogorski moral ime bi mu bilo – Muč”

Milivoje Katnić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Reagujući na izjavu poslanika i potpredsjednika DF Slavena Radunovića bivši vlavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručuje kako bi poslaniku i potpredsjedniku DF “da je sreće i da je na snazi stari crnogorski moral ime bi bilo – Muč”. Objašnjava i zašto:

“Zato što je gospodin Radunović izdao Crnu Goru, u kojoj je ostvario sve što je želio, uključujući i poslanički staus. Gospodin Radunović, međutim, nije izdao samo Crnu Goru, nego i rusku i srpsku duboku državu od kojih su on i družina uzeli novac za političku borbu, pa umjesto da ga za to iskoristi, taj je novac stavio u svoj i džep svoje porodice”, kazao je.

Katnić u izjavi za Antenu M podsjeća da se sve to što navodi nalazi u optužnici koja je potvrđena i po kojoj se vodi postupak pred Višim sudom, već više godina, pa dodaje:

“Nije palo na pamet g. Radunoviću da upozori sud da brže rješava taj predmet za pranje novca. Ne bih da ironišem, samo napominjem da je Radunović kao izvor novca naveo sinovog ujaka, svoga šuru, valjda stoga što je Aleksandar Vulin već bio iskoristio tetku iz Kanade kao izvor”, navodi Katnić.

Bivši glavni specijalni tužilac kaže da se ovim ne bi bavio da Radunović nije, po ko zna koji put, “zloupotrijebio do bestijalnosti svoj položaj poslanika u Skupštini Crne Gore” i podsjeća da je to je činio i prilikom donošenja Zakona o radu, u gostovanjima na Javnom servisu…

Katnić se osvrnuo i na konkretne optužbe što ih je Radunović izrekao na njegov račun:

“Što se tiče navodnog držanja predmeta u škafovima i sličnih podmetanja koje Radunović redovno plasira, dovoljno bi bilo da ohrabri novog GST da provjeri da li je neko od zaposlenih u SDT počinio neko krivično djelo, umjesto što mu određuje koga će da uhapsi i da mu za to obečava punu podršku DF”, navodi on.

Milivoje Katnić kaže da je SDT uveliko radilo na svim predmetima u kojima mu se spočitava neaktivnost.

“Predmet protiv kriminalne grupe, đe se pominje i gospođa Medenica, pokrenuo sam ja kao glavni SDT i koordinirao, uspostavio međunarodnu saradnju i tražio dokaze i podatke. Predmet je bio aktivan i lako je provjeriti govorim li istinu. Ljubazno Vas molim da to učinite, i da vidite kada su i u koje vrijeme preduzimane pojedine istražne radnje. Postupajući tužilac isti je i sada.

Predmet protiv Jovanića takođe je pokrenulo SDT dok sam mu ja bio na čelu i najmanje dvije godine sprovođene su izviđajne radnje i prikupljani dokazi. Ponavljam, sve je lako provjerljivo i predlažem da to učinite. Provjerite kada su preduzimane istražne radnje i prikupljeni pojedini dokazi na osnovu kojih je donešena naredba o sprovođenju istrage. I ovaj predmet vodi isti postupajući tužilac, koji je vrlo uspješno i detaljno dvije godine radio na tom slučaju. O tome smo obavještavali javnost”, saopštio je.

Milivoje Katnić dotakao se i predmeta u kojem su mediji, pozivajući se na izvještaj EUROPOL-a, targetirali i Petra Lazovića za veze sa kriminalnim grupama.

“Predmet u vezi Petra Lazovića takođe je detaljno sproveden. O tome su obaviješteni međunarodnmi partneri, prije svih EUROPOL”, navodi nekadašnji GST.

Katnić konstatuje da je “jedina istina, a prvi put se pojavljuje u Radunovićevim izjavama, jeste da je gospodin Vladimir Novović hrabar čovjek i da je u pokretanju određenih postupaka hrabriji od mene.”

“Ja bih još prikupljao dokaza u tim slučajevima. Ali, to je stvar procjene.”

Bivši glavni specijalni tužilac na kraju ističe kako u njegovim postupanjima “nema selektivnosti ni u ovim slučajevima. Isti je odnos bio prema Radunovićevim kolegama i ostalima. Više od godinu ispitivano je pranje novca. Tek kad je došao terorizam i kad su prikupljene stotine dokaza pokrenut je postupak.”

“Ukazujem i gospodinu Radunoviću i svima, da nema te sile koja me može zaplašiti, niti zatvora koji mogu zaključati mene i pravdu”, poručuje Katnić u izjavi za Antenu M.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Lijepa slika iz Berana: Porodica RODIĆ uvećana za TRI NOVA ČLANA

„Konačno možemo da potvrdimo da je porodica Rodić uvećana za tri nova člana. Potvrda za to su kljunići koji vire iz najvoljenijeg gnijezda u zemlji“, poručuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

Foto: Ado Softić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Porodica bijelih roda, mužjak zvani Perko i ženka Perka, a koja je na opšte zadovoljstvo Beranaca i ove godine u svom gnijezdu na jednom od stubova gradske rasvjete u Polimskoj ulici, uvećana je za tri nova člana.

To je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

„Konačno možemo da potvrdimo da je porodica Rodić uvećana za tri nova člana. Potvrda za to su kljunići koji vire iz najvoljenijeg gnijezda u zemlji. Od ovog trenutka kreće pravi pravcati maraton za Perka i Perku koji trebaju prehraniti ove male proždrljivce, koji će zavisiti od roditelja čak i kada dostignu njihovu veličinu. Nešto kao kod Homo sapiensa“, naveli su iz CZIP-a u svojoj Facebook objavi.

POGLEDAJTE VIDEO:

https://fb.watch/d636KgumqK/

Podsjetimo, par bijelih roda je jedinstven u Crnoj Gori, a u svom gnijezdu na stubu u prometnoj Polimskoj ulici prvi put su primijećeni u proljeće 2012. godine. Te godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.

Rode su i ove godine stigle sa početkom proljeća, odnosno prvih dana aprila, i to jubilarni deseti put za redom. Bijele rode, kako stručnjaci objašnjavaju, žive i do četrdeset godina, što je duplo duže od svih ostalih vrsta roda.

Jedne godine, ili preciznije 2017. stigao je samo mužjak, dok je ženka vjerovatno stradala negdje na putu od Afrike do Crne Gore. Čekajući je uzaludno, mužjaka je uhvatila oštra zima u Beranama, tako da je na kraju i on uginuo. Ovaj par bijelih roda je, međutim, u Beranama izlegao veliki broj pilića, tako da se tradicija nije prekinula, i njihovi potomci i dalje svake godine pohode grad na sjeveru Crne Gore i svoje gnijezdo na stubu za rasvjetu.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije