Connect with us

POLITIKA

OTPLATA PREDVIĐENA NA 4.600 RATA

Marović će da vrati dug za 380 godina: Skidaju mu od penzije

Maroviću se kazna odbija od 500 eura penzije, a mjesečna rata iznosi 240 eura. Gotovo četiri godine prošle od kada je pravosnažno osuđeni šef budvanske kriminalne grupe trebalo da uplati novac, ali i da odleži zatvorsku kaznu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Nekadašnji funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, dug po osnovu sudske kazne od oko milion eura trebalo bi da plati za 380 godina, jer mu je otplata predviđena na 4.600 rata.

To pokazuju podaci Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), pišu “Vijesti”.

Pravosnažno osuđenom šefu budvanske kriminalne grupe, kazna od 1.096.481 eura, odbija od penzije koja iznosi 500,73 eura.

S obzirom na to da se prema Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja, Maroviću se od penzije odbija 240,31 euro.

Prema podacima Fonda PIO, pravo na prijevremenu starosnu penziju Maroviću je priznato krajem marta 2017. godine.

”Postupak za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pokrenut je zahtjevom od 28. aprila 2017. godine primjenom Sporazuma sa državom Srbijom”, navedeno je u rješenju Fonda.

2019.

godine, u februaru, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca. Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu

Maroviću je, kako se navodi, ostvareni penzijski staž utvrđen na 29 godina, 11 mjeseci i tri dana.

”Najpovoljniji lični koeficijent utvrđen je u skladu sa Zakonom o PIO, a za period od 1971. do 2016. iznosi 2.67957”, piše u rješenju.

Sporazum

Gotovo pune četiri godine prošle su od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni Budvanin trebalo u kasu Opštine Budva da uplati više od miliona eura na osnovu sudske kazne.

Lokalna uprava, međutim, do danas uspjela je da naplati 225 hiljada eura kolika je protivrijednost zemlje koju je preuzela od njegovog sina Miloša u Mrčevom polju, 12.000 od prodaje manje parcele koju je stariji Marović posjedovao, kao i oko 10.000 eura od blokade penzije nekadašnjeg političkog direktora DPS-a.

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim rukovodi Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi štetu od oko milion eura…

Prodaja imovine, zemljišnih parcela na Jazu i Krimovici u vlasništvu starijeg Marovića, ponovo je odložena krajem prošle sedmice, a javna izvršiteljka zakazala je drugo ročište za 18. novembar.

To je potvrđeno u Opštini Budva, koja već dvije godine ne može da proda imovinu koju je osuđeni založio kao garanciju da će izmiriti štetu…, prenosiće „Vijesti“.

Prema sopstvenom priznanju, on je sa kriminalnom grupom koju je organizovao – oštetio lokalni budžet za desetine miliona eura.

Ipak, Marovićevi branioci od početka osporavaju to što se na prodaju našla i imovina kojom Marović sporazumom nije garantovao, ali osporavaju i to što se od penzije mjesečno “skida” 240 eura. Tvrde da ni to nije dio dogovora sa tužilaštvom.

Od milionske kazne ostalo je da se izmiri manje od 800 hiljada eura, ali preostali dio imovine višestruko manje vrijedi, jer prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini svega 12 hiljada eura, koliko je prodata u martu manja parcela.

Na drugom ročištu trebalo je da je bude prodat komad zemlje od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik za 73.819,20 eura, kao i parcela od 589 kvadrata na Jazu za 40.994 eura, na kojoj je Marović upisan kao vlasnik polovine.

Na dobošu su trebale biti tri parcele, šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Opština Budva u februaru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina, Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

Hapšenje

Svetozar Marović uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Njemu je, međutim, u međuvremenu zastarjela prva od kazni koja mu je izrečena. Riječ je o jednogodišnjoj robiji na koju je osuđen jer nije vraćao dug.

Krajem 2026. nastupiće i zastara “glavne” kazne za Marovića – robije od tri godine i devet mjeseci.

Nekadašnji predsjednik bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nedavno je ponovo iz Beograda dao intervju za jednu podgoričku televiziju.

Carević da preuzme zemlju u ime Opštine

Skupština Opštine Budva u novembru prošle godine ovlastila je gradonačelnika Marka Careviću da u ime grada, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

Slično je Skupština Opštine uradila u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Ovlašćenje je dato predsjedniku jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Đinina vila još čeka prodaju

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od Marovićeve supruge, nakon što je dokazano da je izgrađena novcem stečenim od kriminala.

Resor Milojka Spajića Vladi početkom juna dostavio je prijedlog za davanje saglasnosti za prodaju te nepokretnosti.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

”Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Krajem maja 2019. godine, država se zvanično uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile. To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom. Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

URA: DF od prvog dana ruši Vladu, 10. decembra se neće desiti ništa

Iz Abazovićeve partije naglašavaju da URA nikada neće biti dio vlasti koja ugrožava nacionalne interese Crne Gore i ne isporučuje rezultate u integracijama ka EU

Abazović, Foto: Savo Prelević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Paradoksalno je da oni koji od prvog dana ruše vladu, na čijem čelu je uzgred rečeno nosilac njihove liste na parlamentarnim izborima, danas brinu o funkcionisanju parlamenrarne većine koja tu vladu podržava, saopštili su iz Građanskog pokreta URA, čiji je lider Dritan Abazović, odgovarajući na saopštenje DF-a.

„O nekakvim zakulisnim radnjama sad nam pričaju oni koji su zajedno sa Demokratama dogovarali rekonstrukciju vlade iza zatvorenih vrata, bez naše saglasnosti misleći tako da minimalizuju našu poziciju u aktuelnoj parlamentarnoj većini. Očigledno je da se DF u tome žestoko prevario čemu i svjedočimo u njihovom paradoksalnom saopštenju usmjerenom protiv URA“, poručuju iz ove stranke.

Podsjećaju javnost da je DF otpočetka izbora Vlade zdušno navijao i radio da ona ne uspije, bojkotovao parlament, uslovljavao, vrijeđao zvaničnike, kočio procese…

„Nakon što su sa Demokratama sklopili dogovor suprotan osnovnim postulatima na kojima ova većina i funkcioniše, misleći valjda da će tako izigrati Građanski pokret URA a nakon što su vidjeli da im taj naum neće proći sada izgledaju pogubljeno i dezorjentisano. Tako prijete rokovima, služe se istim diskursom opozicione partije prije izbora prošle godine i najavljuju nekakve tektonske poremećaje nakon 10. decembra. Da relaksiramo cjelokupnu javnost – 11. decembra se neće desiti ništa jer tu političku snagu DF nikada nije imao. Samo očajnički buka i bijes i ništa više“, poručuju iz URA.

Podrcrtavaju da URA nikada neće biti dio vlasti koja ugrožava nacionalne interese Crne Gore i ne isporučuje rezultate u integracijama ka EU.

„To sve vrijeme poručujemo građanima i od toga ne odustajemo. DF koji sve radi da se integracije u EU uspore, da koncept ove vlade i njeno funkcionisanje blokira neće sigurno imati partnera u nama. Mogu tražiti za to druge partnere možda baš u razgovorima koji su već vodili oko daljeg funkcionisanja vlade bez nas, ali URA u takvoj Vladi neće učestvovati“, poručuju na kraju saopštenja.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DF: Đukanović i URA pregovaraju, zato nije došlo do rekonstrukcije ove nesposobne Vlade

Oni su istakli da takve činjenice ne treba da budu sakrivene od javnosti, a posebno to moraju da znaju pripadnici i glasači parlamentarne većine

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Milo Đukanović je objelodanio ono što su mnogi sumnjali u Crnoj Gori – da određeni krugovi bliski URA ili funkcioneri te partije pregovaraju sa njim o konkretnoj saradnji. A o tim uslovima za saradnju, prema njegovim riječima, treba da znaju oni koji treba da znaju, poručili su iz Demokratskog fronta.

Oni su istakli da takve činjenice ne treba da budu sakrivene od javnosti, a posebno to moraju da znaju pripadnici i glasači parlamentarne većine.

„Možda im ova saznanja pomognu da shvate zašto nije bilo dogovora vezano za rekonstrukciju nesposobne vlade Zdravka Krivokapića, koju je podržalo 38 poslanika, ali tri poslanika URA su to blokirali. Postaje očigledno zašto se lošim radom Vlade kompromituje velika narodna pobjeda od 30. avgusta i zašto se bezbjednosni sektor ne koristi za borbu protiv kriminala i korupcije koji su povezani sa bivšim režimom Mila Đukanovića“, navode iz DF-a.

Zapravo, kako dodaju, sva snaga parapolitičkih struktura koje podržavaju djelove izvršne vlasti koristila se za nanošenje štete koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, a najveći napori su uloženi da se razbije DF i umanji snaga stranaka koje čine ovaj monolitni politički savez.

„U tom cilju je prosuto mnogo laži, zloupotrebljen je odnos međudržavnih odnosa Crne Gore sa velikim državama zapadne civilizacije tako što su izmišljane i podmetane političke poruke o njihovom direktnom miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore. Sada u vremenu poravnavanja međusobnih računa sve isplivava na površinu“, dodaju.

Kako ističu iz Fronta, po povratku Dritana Abazovića i Milojka Spajića iz SAD njima bliski krugovi su najavljivali dolazak visokih funkcionera SAD i EU koji će priprijetiti nekima iz parlamentarne većine, a prvenstveno nama iz DF, sankcijama.

„Takođe, ti funkcioneri će narediti Milu Đukanoviću da se povuče sa partijske i političke scene. Ubrzo se pokazalo da su to bile najobičnije izmišljotine uz pomoć kojih je neko želio da izvuče političku i materijalnu korist. Premalo je vremena u politici proveo Dritan Abazović da bi mogao da se odupre parapolitičkim i medijskim strukturama koje žele da upravljaju Urom. Ambicije su nesumnjivo velike, a snaga je mala da se sve otme i prigrabi za taj mali halapljivi krug“, tvrde u DF-u.

Poslije tvrdoglavog i ucjenjivačkog odnosa koalicije ,,Crno na bijelo“ prema preostalim dvijema pobjedničkim koalicijama, danas su, ističu oni, prisustvovali demonstraciji sile Mila Đukanovića, koji se slavodobitno hvali da je on, zahvaljujući Zdravku i Dritanu, opet važan faktor na političkoj sceni Crne Gore.

„Posebno naglašava da mu ta nesposobna vlast nije našla ni dokazala ni jednu koruptivnu i kriminalnu radnju i da, sada kada ih je na taj način vlast zakonski provjerila i legalizovala, on i njegovi najbliži saradnici traže da se njihova snaga pretoči u konkretno učešće u Vladi“, dodaju.

Iz ovog političkog saveza su dodali da izbjegavanje scenarija povratka u mračnu prošlost i ponovnu vladavinu Mila Đukanovića ne zavisi samo od 38 poslanika.

„Naš predlog o formiranju nove politčke vlade sastavljene od postojeće parlamentarne većine i ojačane učešćem autentičnih predstavnika manjinskih naroda je tema o kojoj će se svi izjasniti do 10. decembra. Poslednja je šansa da tri pobjedničke koalicije, bez međusobnih ucjenjivanja, formiraju novu jaku proevropsku Vladu. To možemo uraditi ako se svi oslodode štetnih uticaja parapolitičkih struktura i uzmemo u obzir interese građana Crne Gore, a na prvo mjesto stavimo zahtjeve svih onih ljudi koji su nas glasali na prošlim izborima“, navode u DF-u.

Upozoravaju da sve ostalo vodi Crnu Goru u potpunu političku i institucionalnu krizu, a u takvom ambijentu se najbolje snalaze oni koji su opustošlili i opljačkali Crnu Goru u proteklih 30 godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vučić: Nećemo se stidjeti Srba u Crnoj Gori, pomagaćemo svim srpskim udruženjima

„Naš grijeh je u tome što imamo vjeru u svoj narod, svoje pismo. U tome što se ne stidimo što smo Srbi. Koga smo ugrozili i zaprijetili“, kazao je on

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na svečanoj akademiji Srpske napredne stranke, kazao je da se neće stidjeti Srba u Crnoj Gori, te da će pomagati svim srpskim udruženjima koliko mogu.

„Naš grijeh je u tome što imamo vjeru u svoj narod, svoje pismo. U tome što se ne stidimo što smo Srbi. Koga smo ugrozili i zaprijetili. Nikome nismo i nikada nećemo. Nećemo se stidjeti Srba u Crnoj Gori, i pomagaćemo svim srpskim udruženjima koliko god možemo“, naglasio je on.

Vučić je istakao da se više neće ponavljati Oluje, Bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske.

„Rušite me kako hoćete i koliko hoćete, ali Srbija to nikome neće dozvoliti. Malo ognjišta imamo da bi ih prepuštali. Srbija će pokazati brigu za svoj narod, i kada je svi napadaju“, dodao je.

Vučić kaže da hoće da svi smatraju Srbiju kao svoju zemlju, sve manjine koje žive u ovoj državi.

„Vjerujem da ćemo biti izloženi brojnim pritiscima, zašto bi vonjeli da budemo jači. Ali mi moramo biti čvrsti i snažni, da čuvamo ono što je naše. Da se ne stidimo naših uspjeha i prošlosti, i da poštujemo sve žrtve. Da možemo da podignemo hram Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji, za koji su govorili da će da ga ruše. A ja vam danas kažem niko ga nikada neće rušiti! Ali moramo i biti otvoreni za sve ljude u regionu. Zato je velika ideja ‘Otvorenog Balkana’. Da se povezujemo sa drugima u regionu, i ta inicijativa će nam mnogo donijheti u budućnosti“, uvjeren je on.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije