Connect with us

POLITIKA

BIVŠA MINISTARKA EVROPSKIH POSLOVA

Marović savjetuje Milatovića: Posjetiti Kosovo, ne gubiti vrijeme na Otvoreni Balkan, osujetiti da DF uđe u Vladu

Dala tri savjeta novom predsjedniku

Jovana Marović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović trebalo bi da što prije posjeti Kosovo, kako bi otklonio sumnje da će se dovoditi u pitanje crnogorsko priznanje te države, da ne gubi vrijeme na inicijativu Otvoreni Balkan i osujeti ulazak Demokratskog fronta (DF) u novu Vladu.

To je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocijenila bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je, upitana da li očekuje da će novi predsjednik države uvažiti njene savjete, kazala da Milatović, uzimajući u obzir nadležnosti, ne odlučuje o tim stvarima i da je poenta savjeta da on u javnim nastupima objasni koji je to pravac kojim ide njegov pokret Evropa sad.

„Međutim, u samom pokretu postoje, koliko možemo čuti, drugačiji stavovi, tako da je teško procijeniti koliko može uopšte uticati na partijsku politiku“, navela je Marović.

Ona je podsjetila da je Milatović ranije rekao da je za njega Otvoreni Balkan pozitivna inicijativa.

„Smatram da priključivanjem gubimo dragocjeno vrijeme koje bismo mogli iskoristiti za ispunjavanje obaveza u procesu evropskih integracije“, istakla je Marović.

Što se tiče savjeta da bi trebalo posjetiti Prištinu nakon Brisela, Marović je kazala da je uvijek ključno pitanje nakon promjena kakve će odnose novi predsjednik i Vlada imati sa Srbijom i Kosovom.

„Izbor Kosova za drugu posjetu bi značio samo to da se žele njegovati dobri odnosi sa svim susjedima, što bi, u krajnjem, bila potvrda onoga što je predsjednik rekao odmah nakon izglasavanja – da nema promjena u vanjsko-političkoj orijentaciji“, rekla je Marović.

Ona je, na pitanje da li misli da će Milatović imati političke snage da se odupre zahtjevu da revidira odnos prema Kosovu, rekla da to ne zavisi samo od njega, ali da svaki zaokret znači i gubitak podrške međunarodne zajednice, što se dugoročno nikome „ne isplati“.

Komentarišući stav oko učešća DF-a u Vladi, Marović je rekla da je Crnoj Gori potrebno da gradi novu strukturu na vlasti koja će biti „građanske i evropske orijentacije“, a da Front ima drugačije stavove u odnosu na ono što je i zvanična vanjsko-politika orijentacija Crne Gore, ali i dio agende koju treba ispuniti u procesu integracija.

Tu, kako je rekla, prvenstveno misli na stav o genocidu u Srebrenici, o priznanju Kosova, sankcije prema Rusiji, pa čak i na stavove koji se odnose na prava žena, LGBT populacije i slično.

„To su sve stvari oko kojih mi više ne treba da vodimo polemike u javnosti i u vezi sa kojima ne bi trebalo da čujemo različite stavove iz Vlade. One su odavno definisane“, navela je Marović.

Ona je kazala da sa premijerom Dritanom Abazovićem nije bilo sporenja oko pitanja Otvorenog Balkana, budući da ta inicijativa nikada nije bila na dnevnom redu Vlade.

„Premijer je u više navrata govorio da ćemo na osnovu argumenata, odnosno valjane analize, koja će sa svih aspekata analizirati OB, donijeti konačnu odluku da li ćemo se priključiti ili ne. U javnim nastupima je bio pozitivniji od mene u odnosu na tu inicijativu, ali to ne znači mnogo kad odluka nije donesena“, navela je Marović.

Kako je istakla, njen stav je zasnovan na saznanjima, istraživanju i analizi koju je Ministarstvo objavilo, a koja se njime bavila samo s aspekta evropskih integracija.

„Smatram da strateški, ali ni suštinski ne postoje razlozi zbog čega bismo uopšte razmatrali tu inicijativu u ovom trenutku. Mi smo već integrisani u okviru drugih organizacija i inicijativa u određenim oblastima koje su i dio OB, a podsjetiću i da smo ratifikovali tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa, a koja bi trebalo da vode zajedničkom regionalnom tržištu-„, rekla je Marović.

Marović o predsjedničkim izborima: Mi nismo nikad ni izašli iz devedesetih

Prema njenim riječima, Otvoreni Balkan ne nudi ništa novo, a inicijativa je i krnja, jer u njoj učestvuju samo tri države, a učešće jedne je sporno i potencijalno potpuno isključeno.

„To je jedna neuređena inicijativa, nema institucionalni okvir, monitoring mehanizme, mehanizam za rešavanje sporova“, dodala je Marović.

Ona je kazala da Srbija želi da unaprijedi inicijativu OB koju je pokrenula i ima najviše interesa u okviru nje jer je jedino Srbija uklonila najveći dio barijera zato što je to njen ekonomski interes – najviše izvozi.

Marović je kao jedan od razloga zbog čega mislim da OB nije dobar navela da on ne nudi okvir za demokratizaciju, jer zarad „ekonomskih interesa“ u drugi plan stavlja demokratiju.

„Dodatno, Crna Gora je najviše odmakla u procesu demokratizacije, i u tom segmentu, stanje je lošije u svim državama regiona. Isto tako, smatram da je jedno reći da su odnosi sa Srbijom prijateljski, a sasvim nešto drugo da su odnosi sa (Aleksandrom) Vučićem prijateljski“, kazala je Marović.

Govoreći o stranim uticajima, Marović je rekla da je teško mjeriti koji je uticaj najveći i najopasniji – srpski, ruski ili kineski.

„Opasni su svi uticaji koji negativno utiču na demokratiju, koji koriste saveznike u samoj Crnoj Gori za određenu agendu koja je problematična, koja usporava i onemogućava demokratske procese. Smatra da sva tri uticaja imaju potencijalno negativan uticaj na procese u Crnoj Gori“, rekla je bivša potpredsjednica Vlade.

Ona je kazala da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji i uskladila se sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

„Ali određeni koraci u praksi su problematični, poput recimo ekonomskog državljanstva, budući da je tokom prošle godine 110 pasoša dodijeljeno ruskim državljanima. Rusija je još pri vrhu po investicijama“, navela je Marović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Bečić i Abazović danas u Beranama i Andrijevici

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz ove predizborne koalicije

Foto: Koalicija "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji"

Nosilac izborne liste „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić zajedno sa predsjednikom Vlade i čelnikom GP URA Dritanom Abazovićem posjetiće danas (utorak, 30. maj) Berane i Andrijevicu gdje će, kako se navodi, razgovarati sa građanima.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz predizborne koalicije “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!”.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

Dodaju da je autobus hrabrosti otpočeo svoj obilazak svakog dijela Crne Gore u sklopu predizbornih aktivnosti.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su zakazani za 11. jun.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Održan sastanak kod Milatovića: Prisustvovali Bečić, Medojević, Spajić, Joković, Vukšić, Ibrahimović…

Sastanku nisu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić

Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna održan je danas u Vili Gorica u Podgorici.

Na sastanku se razgovaralo o ključnim temama za dalji razvoj Crne Gore.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku sa Milatovićem su prisustvovali predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević, nosliac liste „Narodne koalicije“ Dejan Vukšić, lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj, lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i nositeljka liste „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ Dragica Perović Ivanović.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku njijesu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Knežević neće na sastanak kod Milatovića: Zahvaljujući DF-u ubjedljivo ste pobijedili Đukanovića

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om

Predsjednik Demokratske narodne partije i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević sinoć je u sali Doma vojske u Pljevljima, na skupu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ odgovorio na poziv za sastanak predsjednika države Jakova Milatovića i jasno kazao da neće prisustvovati sastanku.

„Gospodine Milatoviću, zahvaljujući glasovima Demokratskog fronta, zahvaljujući pozivu Andrije Mandića, zahvaljujući svima nama, ostvarili ste ubjedljivu pobjedu nad Milom Đukanovićem 2. aprila. Iako ste nas do 19. marta optuživali da smo dvije strane iste medalje i da želimo da idemo sa Demokratskom partijom socijalista i da smo sve dogovorili sa Milom Đukanovićem. Pokazali smo odgovornost, pokazali smo mudrost, pokazali smo ozbiljnost jer smo znali da će građani Crne Gore da glasaju najviše protiv Mila Đukanovića, a tek onda za Jakova Milatovića u drugom krugu“, kazao je Knežević.

Da je to istina, Knežević istiće da to pokazuju i 22. i 23. april, kada je na Milatović Glavnom odboru ostao u ubjedljivoj manjini, da ga nije glasao nijedan član u sukobu sa Milojkom Spajićem.

„To je najbolji pokazatelj kako je varljiva narodna volja i kako ljudi jasno opredjeljuju ko i što govori, a ko što radi. I zato želim da Vas obavijestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straješinama završio davne `98. godine i da je moj razredni starješina, posljednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starješinu Jakova Milatovića“, kazao je Knežević.

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om, „jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS“.

„A kada pogledate listu PES-a i DPS-a , ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni CG biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsjedničkog mandata“, zaključio je Knežević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije