Connect with us

POLITIKA

LIDER PZP-A TO OČEKUJE OD NOVIH ČELNIKA TUŽILAŠTVA

Medojević: Krivokapić i Spajić treba da budu hitno procesuirani

On dodaje da nema dileme da se ovdje radi o teškim zloupotrebama službenog položaja i državnih funkcija, grubim kršenjima zakona, sa jasnim motivom sticanja protipravne materijalne koristi na štetu imovine države Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Nema nikakve dileme da je emisija državnih obveznica u decembru 2020. sprovedena nezakonito i da postoji osnovana sumnja da su Krivi i Mickej počinili više teških krivičnih djela na štetu imovine i interesa države Crne Gore, poručio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Keko je istakao, imajući u vidu da se radi o čitavom nizu međusobno povezanih i koordiniranih aktivnosti i odluka, koje su se odvijale u dužem vremenskom intervalu, jasno se uočava predumišljaj i organizovano djelovanje više međusobno povezanih lica, sa jasnim motivom – sticanje protivpravne dobiti na štetu imovine države Crne Gore.

„Najznačajniji element bića ovih krivičnih djela je činjenica da Vlada nije donijela nikakvu odluku o zaduživanju države putem obveznica, pa samim tim te obveznice u formalno-pravnom smislu i ne postoje kao obligacija države Crne Gore. Milojko Spajić je postao ministar tek 4. decembra 2020., a poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama je dogovarao mnogo ranije nego što je postao ministar. Dakle kao neovlašćeno lice. Ugovaranje poslova konsaltinga i savjetovanja oko zaduženja i emisija obveznica je definisano Zakonom o javnim nabavkama, kojim je Ministarstvo finansija definisano kao obveznik zakona“, objašnjava Medojević.

Prema njegovim riječima, to znači da se svaka javna nabavka u oblasti konsaltinga i savjetovanja mora sprovoditi u javnim i konkurentskim procedurama.

„Spajić je dao posao investicionim bankama, direktnom pogodbom i to preko svojih licnih poznanika, od koga su banke i advokatske kancelarije i nepoznati subjekti, zaradili proviziju od preko pet miliona eura Svaka ozbiljna istraga veoma brzo došla do dokaza o komunikacijama članova ove organizovane grupe u vremenu od 23.11. 2109. do 09.12.2020. godine jer su bile intenzivne i za njih postoje i svjedoci iz Ministarstva finansija i Centralne Banke. Državna revizorska institucija u izvještaju o reviziji završnog računa budzeta za 2020 godinu je utvrdila da je država Crna Gora za ovu, tajnu ali organizovanu transkaciju, platila bankama, advoktima, ali i nepoznatim subjektima iznos od 5.098.864,31 eura“, naglašava on.

Medojević je upitao koliko je novca od ove sume dobio Milojko Spajić, za dodjeljivanje ovog posla unaprijed izabranim firmama i bankama, bez tendera i javnog oglašavanja, na šta je bio obavezan Zakonom o javnim nabavkama?

„Da je građanin Milojko Spajić već sklopio dilove sa investicionim bankama oko ovog posla, jasno se vidi iz dopisa koji Ministarstvo finansija šalje 31.11.2020. Komisiji za hartije od vrijednosti kojima se Komisija obavještava o namjeri Vlade da se zaduži od 500-700 miliona eura. U tom trenutku ne postoji odluka Vlade o zaduženju i emisiji obveznica. Ne postoji ni odluka Vlade o izboru savjetnika, advokata niti odluka o prihvatanju ugovora sa tim subjektima. Ništa. Dopis potpisuje aktuelni Ministar Finansija u Vladi Duška Markovića, Darko Radulović“, naglašava on.

Treba li, kako ističem, jasniji dokaz da su Krivi i Mickej od samog početka u tijesnoj saradnji sa DPS-om i da su nam djelovi Crkve podmetnuli DPS kukavičja jaja.

„Ministar Radunović u svom dopisu od 30.11.2020. već “zna” da će se transkacija realizovati preko Bank of Amerika, City group, Erste bank, Societe Generale. Ministar Radunović u svom dopisu nigdje ne pominje Odluku Vlade o zaduženju. Emisija obveznica će se realizovati “pod uslovima i na način predviđen UGOVORIMA koje će država zaključiti sa navedenima bankama…” Da se radi o dobro organizovanoj zavjeri, na štetu imovine i interesa države Crne Gore u cilju sticanja protivpravne koristi, najbolje govori i podatak da je ovaj dopis datiran na 30.11.2020 godine, ali da je u Komisiji za hartije od vrijednosti “stigao” tek 07.12.2020. godine“, navodi on.

Država Crna Gora se, kako ističe Medojević, zadužila 750 miliona eura transakcijom na Londonskoj berzi 09.12.2020., a da u tom trenutku nije postajala ni jedna odluka Skupštine ili Vlade o tome?!

„Ova zavjerenička grupa čiji su vodeći članovi Krivokapić i Spajić je iskoristila period tranzicije vlasti i u periodu od 23.11. do 14.12. realizovala zaduženje države Crne Gore za 750 miliona eura bez odluka Skupštine i Vlade. Tajno i organizovano, po sosptvenom priznanju. Ustavom Crne Gore je propisano da Skupština raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore (član 82 stav 1 tačka 18). Skupština odlučuje o zaduživanju usvajanjem posebne Odluke o zaduživanju. Vlada Crne Gore priprema Predlog Odluke o zaduživanju i dostavlja Skupštini na izjašnjavanje“, napominje on.

Ova zavjerenička grupa je, kako naglašava Medojević, u tajnosti i dobro organizovano kršila Ustav, zakon o budzetu i fiskalnoj odgovornosti i protivzakonito zadužila državu Crnu Goru za 750 miliona eura plus kamate za sedam godina u iznosu od 2,875% godišnje, na osnovu privatnih ličnih odluka Krivokapića i Spajića.

„Uslovi i način emisije obveznica nijesu definisani Odlukama Skupštine i Vlade, već Ugovorima sa investicionim bankama. Privatna lica Krivokapić i Spajić su sa nepoznatim licima iz nezakonito i tajno angažovanih banaka i konsultantskih kuća u dogovoru sa kupcima , definisali kamate, ročnost i ostale uslove. Privatni posao. Lični profiti. Postoji osnovana sumnja da na dan prodaje obveznica na Londonskoj berzi,09.12.2020. ove obveznice nijesu ni registrovane u Crnoj Gori, niti je Vlada usvojila Prospekt (koji mora biti usvojen prije emisije obveznica i njihove prodaje). Privatna lica. Privatni dilovi. Privatni profit. Na račun građana i države Crne Gore“, tvrdi on.

Medojević dodaje da nema dileme da se ovdje radi o teškim zloupotrebama službenog položaja i državnih funkcija, grubim kršenjima zakona, sa jasnim motivom sticanja protipravne materijalne koristi na štetu imovine države Crne Gore.

„Sačekaćemo promjene u tužilaštvu i dati šansu novim ljudima da u najkraćem roku pokrenu ozbiljnu istragu protiv Krivokapića i Spajića, i drugih za sada nepoznatih lica zbog pljačke države Crne Gore. Ukoliko i novi čelnici tužilaštva budu zabijali glavu u pijesak i štitili visoku korupciju u vrhu Vlade, mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu. Dosta nam je bilo 30 godina vladavine lopova iz DPS, da bi tolerisali isti lopovluk od nove vlasti“, zaključio je on.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Nikolić: DPS s obje ruke podržava inicijativu URE, ova Vlada sigurno pada

„Vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić

Nikolić, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić saopštio je da će ta partija s obje ruke podržati inicijativu Građanskog pokreta URA za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore, navodeći da očekuje da će ona biti oborena u crnogorskom parlamentu.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je ubijeđen da će aktuelna vlada izgubiti povjerenje u crnogorskom parlamentu.

„Saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne postigli smo davno nas 40 poslanika opozicije. Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i CIVIS i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić.

Dan pada aktuelne vlade, kako je rekao, biće početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori.

Da se vratimo na ispravan put

Nikolić podsjeća da su istu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, kakvu je ovih dana podijela URA, iz opozicije kandidovali odmah nakon 30. avgusta.

„Već tada smo rekli da dajemo blanko podršku izvršnoj vlasti koja će ostati na strateškom kursu proevropskog razvoja bez da učestvujemo u toj vladi. Bilo bi srećnije da je tad već prihvaćena ta inicijativa, jer ne bismo izgubili godinu i po dana u sinhronizovanoj devastaciji Crne Gore“, rekao je Nikolić.

Ističe da im nije stalo do toga da li će ili neće biti u manjinskoj vladi: „Stalo nam je da se vratimo na ispravan put i to je naš ključni politički prioritet“.

Komentarišući teške riječi među pripadnicima aktuelne vladajuće većine, Nikolić ocjenjuje da je to potvrda nezdravog odnosa u vlasti.

„Riječ je o najboljoj potvrdi da je ovo jedna nesinhronizovana vladajuća većina koja nema šansu da se dogovori i da je najbolji put da se krene u neki dalji demokratski razvoj Crne Gore, da ova vlada izgubi povjerenje u parlamentu“, navodi Nikolić.

On kaže da je u Crnu Goru u posljednjih godinu i po dana, posebno za vrijeme ljetnje sezone, ulazio ko je htio, bez kontrole, a pod plaštom ekonomskog ozdravljenja.

„A ekonomskog ozdravljenja ne da nije bilo, nego smo svjedoci da su porasle cijene životnih namirnica, da imamo porast nezaposlenosti. Sve to nas učvršćuje u uvjerenju da je vrijeme ove vlade prošlo“, smatra Nikolić, navodeći da su i institucije u blokadi.

Imao je kad Krivokapić da smijeni Abazovića

Smatra da je inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu potpredsjednika Dritana Abazovića „nedorasla i neozbiljna“.

„Imao je kad Krivokapić da smjenjuje Abazovića i za potpredsjendika da predloži Milojka Spajiča. Naš cilj je pad ove vlade, rukovodićemo se time, i neće nas voditi simpatije prema Krivokapiću, odnosno Abazoviću“, kaže Nikolić.

Vlada, kako je rekao, nikad nije imala političku hemiju, a vrijeme je pokazalo da su okupljeni na ideji animoziteta prema DPS-u sa oročenim trajanjem.

„U terminalnoj smo fazi bolesti vlade, u kojoj se vide svi njeni unutrašnji nedostaci. Vidjeli ste teške riječi koje su pale juče, to se najbolje slika kroz odnose tima koji nikad nije funkcionisao na način da je emitovao potrebnu zrelost i funkcionalnost“, rekao je Nikolić.

Ocjenu DF-a da je na sceni prekrajanje izbone volje građana, te da je najbolje formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne izbore, Nikolić komentariše ovako: „Prekrajanje izborne volje građana se desilo 30. avgusta. Glasači Ure koji su odlučivali o mandatima te koalicije, i na kraju im povjereli četiri mandata, su suverenistički glasači dominantno. Ako to uzmemo u obzir, začuđujuće je da su ti glasovi završili na oltaru onih koji se bore protiv građanskih vrijednosti“.

Tehnička ili manjinska vlada

Zaokret koji sada pravi Ura, kako kaže Nikolić, predstavlja povratak na neke pozicije za koje smo cijenili da im Ura pripada prije 30. avgusta.

Nikolić kaže i da nije na njemu da su sudi je li tehnička vlada poštenije rješenje od manjinske koju predlaže Ura: „DPS je imao dvije ideje. Prva su bili izbori, a ako oni nijesu opcija, postojala je ideja o političkoj vladi“.

Uvjerenja je da bi politička vlada bila optimalnija verzija udruživanja proevropskih snaga, te da bi dala efikasnije odgovore na izazove sa kojima se Crna Gora suočava.

Osvrnuo se na izmjene Zakona o lokalnoj upravi kako bi se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu: „Saglasili smo se da lokalne izbore koncentrišemo u jednom danu, jer je sve druge neracionalno trošenje energije“.

Nikolić smatra i kako je DPS pokazao kako su razumjeli poruku birača 30. avgusta, te da je ta partija vanrednim kongresom započeo, ali ne i završio, reformske procese u partiji.

„Na kongresu smo radikalno izmijenili generaciju političara. U prve borbene redove su došli ljudi generacije kojoj i sam pripadam, sa izuzetkom predsjednika, koji je i dalje na tom mjestu, jer je to od njega tražila stranka. Dakle ne njegovom voljom“, rekao je Nikolić.

Planirali su, kaže, da do kraja ove godine, ili početkom naredne, zakažu kongres na kojem će svi evidentirani i reevidentirani članovi partije učestvovati u proceduri izbora rukovodstva stranke na centralnom i lokalnom nivou.

Govoreći o aferama koje se vezuju za DPS, Nikolić je rekao da se ne može na osnovu etiketa u medijima tražiti odgovornost pojedinih ljudi.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Stijović: Trepni doktore Dritane Abazoviću ako si ucijenjen; Izdao si Vladu, narod, sve nas, čovjeka koji ti je vjerovao…

„Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, poručio je Stijović Abazoviću

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović saopštio je danas da inicijativa za nepovjerenje Vladi koju je koalicija „Crno na bijelo“ juče podnijela, podrazumijeva da potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, nije bio zadovoljan radom Vlade, a da se do juče hvalio rezultatima rada Vlade i koristio ih za ličnu promociju.

„Doktore Dritane Abazoviću, Doktorirao si na Etici, a šta smatraš da je etički bilo u ovom tvom postupku? Trepni Dritane ako si ucijenjen. Ako nijesi ucijenjen, reci šta je da te zaštitimo, jer tvoji postupci nijesu logični. Šta god da je nije vrijedno obraza, jer nijesi izdao samo Vladu i narod, nego sve nas i posebno čovjeka koji ti je vjerovao, koji ti je dao slobodu, koji te je cijenio i kome si bio prvi saradnik. Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, istakao je Stijović, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je dodao da Abazović „ovo radi sada kada je izglasan budžet i kada smo postavili temelje za oporavak Crne Gore i ekonomski napredak, kada je dogovoren tekst Temeljnog sporazuma i samo je ostalo da se potpiše, svjestan da je ova Vlada pokrenula sjajne ideje koje su spremne za realizaciju, a za dobro naroda“.

„Znači li to da si ovo dugo planirao i čekao trenutak da uzmeš ideje i uspjehe. Kome ih nosiš? Rušenjem ove Vlade u toku najžešće borbe protiv organizovanog kriminala šalješ poruku „relaksirano“ svima koji su decenijama uništavali naše rijeke i šume, zloupotrebljavali fondove, istovarali tone „banana“ i drugog „ljekovitog bilja“ i svima koji su sistematski uništavali našu državu. Nameće se pitanje da li si nakon suočavanja sa razmjerama višedecenijskog uništavanja države i svim opstrukcijama sa kojima se nosimo ipak odustao od naše zajedničke borbe“, kazao je Stijović.

Po njegovim riječima, Abazović je sam rekao da manjinska Vlada neće donijeti nikakvu novu vrijednost osim političku.

„Zar ne smatraš da narodu Crne Gore treba više ekonomije, a manje politike i podjela? Lično smatram da ovaj čin predstavlja izdaju temelja naše borbe za zdravu, pravednu i bolju Crnu Goru koju si do nedavno podržavao. Mnogo je hrabrosti potrebno u borbi za ove vrijednosti, a s obzirom na to da ti više ne želiš da se boriš onda je etički da podneseš ostavku. Ti bi Dritane prije nego bilo ko drugi trebao znati kako prolaze stranke koje izdaju narodnu volju. Nadam se da si svjestan odgovornosti za posledice koje ovaj tvoj postupak može izazvati“, zaključio je Stijović.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Građani su protestovali sinoć ispred zgrade Vlade u Podgorici i u Beranama, u znak podrške njenom aktuelnom rukovodstvu i tražili su smjenu potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Abazovića.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Plan URE i DPS-a: Hoće da smijene Bečića, Joković bi mogao da ga zamijeni

Bečić je juče poručio: „Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Koalicija „Crno na bijelo“, na čelu sa GP URA Dritana Abazovića, i opozicija, predvođena DPS-om Mila Đukanovića, planiraju i podnošenje predloga za razrešenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića (lider Demokratske Crna Gora), prenose podgoričke „Vijesti“, pozivajući se na nezvanične izvore.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini i inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je potpisao 31 poslanik.

Bečić je juče poručio da je u državi na sceni „najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izdaja kakvu ne pamti Crna Gora, izborne volje građana i svih postulata demokratije“.

„Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“, poručio je lider Demokrata.

Bečića bi navodno na funkciji predsjednika Skupštine mogao da naslijedi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske vlade.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije