Connect with us

DRUŠTVO

PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Ja neću koristiti „majbah”

Nadležni ne odgovaraju na to koliko je do sada potrošeno za gorivo i održavanje istog tipa vozila, čije je ključeve krajem 2020. predao Duško Marković

Foto: Tanjug/promo

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović neće koristiti službeno vozilo “mercedes majbah”.

“’Majbah’ je u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbjednost, tako da im je i vraćen i oni su adresa za sva dalja pitanja. Ja ga svakako neću koristiti”, kazao je za “Vijesti” Milatović.

Majbah” koji je koristio Đukanović, Foto: Boris Pejović

“Vijesti” već dvije sedmice pokušavaju da saznaju šta će biti sa vozilom koje je dužio bivši predsjednik Milo Đukanović, ali i koja je sudbina drugog automobila, iste marke i karakteristika, koji je krajem 2020. razdužio nekadašnji premijer Duško Marković. Dva lukszuna vozila kupila je krajem 2017. ANB i to za gotovo 1,3 miliona eura.

“Majbah”, koji je Marković koristio od 2017. bio je oglašen za prodaju, a kako nije bilo zainteresovanih, prije godinu je ustupljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na korištenje i to za prevoz stranih štićenih ličnosti.

Marković predao ključeve, vozilo sada u MUP-u, foto: Filip Roganovic

“Vijesti” su tokom prethodne dvije sedmice kontaktirale više državnih institucija i organa, ali nijesmo dobili odgovore na pitanje koliko je novca u prethodne dvije godine potrošeno za gorivo i održavanje dva luksuzna automobila.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade usmjerili su redakciju na Ministarstvo finansija, a iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović uputili su novinarku na Upravu za katastar i državnu imovinu.

Damjanović, foto: Boris Pejović

Uprava, na čijem je čelu Koča Đurišić, odgovorili su da nijesu “u posjedu inforamacija ko vozila trenutno koristi, kao ni kolika je potrošnja goriva i iznos za njihovo održavanje”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi Filip Adžić, nije odgovaralo na pitanja o sudbini majbaha koji je razdužio Duško Marković.

Dva seta pitanja izignorisala je i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), na čijem čelu je Boris Milić.

Tajna operacija trgovine luksuznih vozila

Agencija za nacionalnu bezbjednost je u novembru 2017. kupila dva identična “mercedesa majbah S650”, za koje je uplaćeno gotovo 1,3 miliona eura. To je više od dvije godine kasnije zvanično rečeno “Vijestima” iz ANB-a.

Automobili su tada kupljeni za Đukanovića i Markovića, a po cijeni od nešto više od 647.000 eura

“S obzirom da navedena vozila posjeduju iste tehničke karakteristike, cijena kupovine je ista za oba vozila”, odgovoili su tada iz ANB na pitanja redakcije.

Radi se o vozilima proizvedenim 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.

U profakturi za jedan od “majbaha”, do koje je tada došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), precizira se i boja – obsidijan crna-metalik.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija za nacionalnu bezbjednost je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene – 647.322 eura.

Milatović neće da koristi “majbah”, Spajić jedan nije uspio da proda, foto: Boris Pejović

Podaci o trgovini dva “majbaha” bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do početka 2021. nijesu bili poznati detalji trgovine.

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila.

Od prodaje ništa, Milo nije dao svoj “majbah”

Đukanović je izignorisao poziv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića da “majbah” parkira u garažu ANB-a i da zaduži drugi službeni automobil.

Iz Đukanovićevog kabineta su tada odgovorili da se radi o populističkoj i politikantskoj priči nove vlasti.

Predsjednička administracija je tek nedavno, poslije više od dvije godine, predajući funkciju predala i ključeve od “majbaha”.

Vozilo koje je koristio Marković u ljeto 2021. bilo je oglašeno na prodaju. Tada je procijenjeno na više od 450.000 eura, ali nije bilo zainteresovanih da za taj novac kupe automobil.

Spajić je tada kazao da su “dolazili ljudi iz Emirata, iz Rusije, Ukrajine, sa zapada, bilo je više interesenata, međutim, po toj cijeni oni nisu spremni da kupe taj auto”. “Jedan od razloga je možda zato što gospodin Marković nije toliko prepoznat internacionalno, nije imao dodatnu vrijednost taj auto, ono ima vrijednost kao blindirano “majbah” vozilo, tako da moramo da uradimo drugu procjenu, realističniju procjenu vrijednosti”, tvrdio je tada Milojko Spajić.

Nije poznato da je ikada urađena nova procjena, što potvrđuje i diskusija na sjednici Vlade iz jula prošle godine.

“Vozilo je procijenjeno na 456.000 eura. Već godinu sjedi neiskorišćeno. Značajno je izgubilo na vrijednosti. Ako bi ovakvi zaključci ostali na snazi, za godinu-dvije bi ga mogli polako otpisivati u staro gvožđe i prodavati. Predložio sam da se koristi za prevoz stranih štićenika i drugih ličnosti, sve dok se ne nađe model da se ne koristi više za prevoz bilo kog u Crnoj Gori. Želimo da pošaljemo poruku da nama takav luksuz nije potreba”, rekao je tada ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Majbah je tada, odlukom Vlade, predat MUP-u.

“Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi”, tvrdio je Zdravko Krivokapić početkom 2021.

Međutim, iz državnog budžeta od tada do danas samo su se odlivali novci za dva luksuzna vozila. Koliko i po kojim stavkama – nije poznato, jer nadležni ćute.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Abazović poručio: Popis se neće odlagati!

„Nijesmo imali popis 12 godina, nema više odlaganja, od 1. do 15. novembra je popis“, rekao je Abazović

Abazović, Foto: Lazar Ružić

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da se popis stanovništva neće odlagati.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da od popisa ne treba praviti „bauka“.

„Nijesmo imali popis 12 godina, nema više odlaganja, od 1. do 15. novembra je popis“, rekao je Abazović.

Na pitanje novinara da li bi bio dio 44. vlade, Abazović je kazao da bi ta vlada morala da počiva na drugoj viziji i principima.

„Način na koji se pravi 44. vlada meni se ne sviđa. Princip je pogrešno postavljen. Način na koji se to radi nije iskren i nije dobar za Crnu Goru. Pričaju o depolitizaciji, pa kome daju 40 odsto po dubini“, kazao je on.

Ističe da ne želi da neko pomisli da se on nudi mandataru Milojku Spajiću.

„Ako treba da se pravi 44. vlada, a da mi učestvujemo u njoj, to mora da bude potpuno druga vizija i principi. O tome sam spreman da razgovaram. Ukoliko oni ne uspiju, ja ću izložiti plan“, kazao je Abazović.

Komentarišući to što je izvjestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) bila šoirana gdje se u Crnoj Gori čuvaju dokazi, Abazović je rekao da ne osjeća odgovornost.

„Jesmo li mi napravili taj depo? Ja sam isto bio šokiran kada sam ušao prvi put u depo. Ko je ostavio institucije na tom nvou? Ko je kriv za to? Ja ne osjećam odgovornost“, kazao je Abazović.

Na njene navode da Vlada pokušava da preuzme zasluge za rad tužilaštva, i da se miješa u istragu, utuiče na pravosuđe, on kaže da imaju pravo da iznesu kritike.

„Miješanje politike u istragu, to su paušalni navodi. Mi smo ovdje da se bavimo javnim poslom i nismo tu da skrivamo nešto od građana. I vlada ima pravo da iznese kritiku na račun sudske vlasti. Poštujemo nezavisnost, niko ne utiče na njihove odluke“, rekao je Abazović.

Kada je riječ o Institutu Igalo, Abazović kaže da će vlada pokušati da reprogramira 25 odsto dugova.

„Sada treba da vidimo da dugoročno riješimo problem. Da mi kupimo od manjinskih akcionara, za šta nam treba parlament, a drugi je da se mi odlučiomo za neki aranžman, da država proda nešto svoje, sa čim se ja ne slažem“, kazao je on.

Rekao je da Spajić želi da podigne milijardu eura, da bi povećao plate i penzije.

„Da bi zadovoljio svoj program i onda možda otišao iz Crne Gore. Što ne kaže to građanima i Crne Gore? Zato što nije spreman da izađe pred Vas, sa mnom. Ja nudim i pričam o viziji o razvoju državne politike. Ako o tome želi da razgovara, ja sam tu. Ako ne, izvršićemo predaju vlasti, gospodski“, naveo je Abazović.

Pozvao je Spajića da objasni kako će isplatiti povećane plate i penzije.

„Odakle će da isplaćuju penzije i plate povećane građanima, a cilj nam je da afirmišemo penzionere da bi pravili proteste, da bi došli do 450 eura kao da vlada to ne želi. Kako? Kako se postiže povećanje ekonomskog rasta? Što ne objasni kako? Neka objasni, je li cilj da se proda EPCG? Što ne kažu to pošteno, da EPCG, koja će na kraju godine, imati 100 miliona na računu treba da se stavi na londonsku berzu i proda državno srebro. Da se proda da bi se relaizovale ideje nekih ljudi“, rekao je Abazović.

Upitan, odakle mu te informacije, kaže da je sve što priča, priča vrlo jasno.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Direktorica nikšićke bolnice da podnese ostavku ako se ustanovi odgovornost

„Jako nam je žao zbog svega što se desilo u Nikšiću i niko prema tome ne može biti ravnodušan“, kazao je ministar zdravlja

Dragoslav Šćekić

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić povodom slučaja preminule bebe u Nikšiću je kazao da se čeka obdukcioni nalaz i izvještaj tužilaštva.

„Jako nam je žao zbog svega što se desilo u Nikšiću i niko prema tome ne može biti ravnodušan“, kazao je ministar, odgovarajući na pitanje „Dana“.

On je kazao da ako se ustanovi određena odgovornost da direktorica Opšte bolnice (OB) Nikšić treba da podnese ostavku.

Bonus video:

Na pitanje novinara o lažnim diplomama, ministar je odgovorio da on nije neko ko treba da kaže da li je neka diploma lažna ili ne.

„Ja sam svakako neko ko traži od nadležnih institucija koje se bave nostrifikacijama da daju mišljenje o tome. Znate i sami da je u nekoliko zdravstvenih ustanova i tužilaštvo provjeravalo diplome“, kazao je Šćekić.

Odgovarajući na pitanje oko Instituta Igalo on je kazao da se sve vrijeme „imputira veći značaj Ministartvu zdravlja u odnosu na Institut nego što jeste.“

„Ministarstvo zdravlja je korisnik usluga kao bilo koji subjekt kada je u pitanju Igalo i naše učešće je toliko da samo možemo tražiti da se sačuva crnogorski brend“, pojasnio je Šćekić.

On je kazao da je pomoć ministarstva bila u tom pravcu što su korišćenje usluga uplaćivali avansno Institutu.

„Država sve što je preduzela, preduzela je na osnovu zakonskih mogućnosti. Zakon o konkurenciji ima svoje mišljenje u tom pravcu da se određena sredstva ne mogu uplaćivati bez određenih zakonskih mogućnosti. To nije pitanje ministarstvo nego za vladu“, kazao je Šćekić.

Bonus video:

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ispred Opštine Zeta zastave na pola jarbola

Zastave su na pola jarbola u znak žaljenja za poginulim građanima u poslednjim dešavanjima na Kosovu

Opština Zeta

Ispred Opštine Zeta jutros su zastave osvanule na pola jarbola, zbog, kako je potvrdio za Dan Vesko Rašović, predsjednik Kluba odbornika Demokratske narodne partije u Skupštini opštine Zeta, Dana žalosti u Srbiji.

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za Dan žalosti povodom poslednjih tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Ispred Opštine Zeta od nedavno su tri zastave – državna, Evropske unije i Kraljevine Crne Gore.

„Zbog žrtava na Kosovu zastave ispred zgrade Opštine Zeta spuštene su na pola jarbola. S obzirom na to da u Crnoj Gori nije proglašen dan žalosti odlučili smo da u znak žaljenja za svim poginulim građanima u poslednjim dešavanjima na Kosovu, zastave spustimo na pola jarbola“, rekao je Vesko Rašović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije