Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović raspisao: Izbori u Andrijevici 2. juna

„Očekujem da izborna kampanja protekne u demokratskoj atmosferi i da građani i građanke Andrijevice dobiju vlast koja će predano raditi na razvoju njihove lokalne zajednice“

Milatović u Andrijevici, Foto: PES (arhiva)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je izbore za odbornike Skupštine opštine (SO) Andrijevica za 2. jun.

„U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, raspisao sam izbore za odbornike Skupštine opštine Andrijevica koji će se održati 2. juna 2024. godine. Očekujem da izborna kampanja protekne u demokratskoj atmosferi i da građani i građanke Andrijevice dobiju vlast koja će predano raditi na razvoju njihove lokalne zajednice“, napisao je Milatović u objavi na društvenoj mreži Iks.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je prekjuče da je uvedena prinudna uprava u opštinama Šavnik i Andrijevica.

On je to rekao na pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

„Nije cilj Javne uprave a ni Vlade da uzima posao opštinama, ali one nijesu postupale u skladu sa Zakonom“, rekao je Dukaj.

Istakao je da su više puta upućivali apele opštinama Šavnik i Andrijevica.

„Mi smo više puta uputili apele, skrenuli pažnju i sigurno će se svi usaglasiti da stanje u ovim opštinama neizdrživo“, kazao je Dukaj.

On je objasnio da Budva nije uspjela da realizuje obaveze i tako je skratila sebi mandat, a da Andrijevica nije ni pokušala da sprovede odluku Vlade.

„Šavnik nije u skladu sa zakonom realizovao sve obaveze. Oni su samo produžili strateški plan, a ne usvojili novi“, rekao je Dukaj.

„Osnovna funkcija opština jeste da budu u službi građana. Dakle, da pružaju usluge građanima i da se brinu o njihovim potrebama. Da bi relizovali svoju osnovnu funkciju podrazumijeva se da opštine to mogu postići samo poštujući zakone i Ustav Crne Gore. Svako drugo djelovanje opština nije prihvatljivo za ovu Vladu“, istakao je ministar.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Konatar o Evropi sad 2: URI je žao građana koje je prevario Spajić

„Evo šta program ES 2 predstavlja – 825 eura je trenutna prosječna zarada u Crnoj Gori. Po ES 2 ona se povećava za 50 eura, to je povećanje od 6,13 odsto“, objasnio je i dodao da Spajić uzima novac od penzija koje bi trebalo da primaju u budućnosti i daje ih građanima sada

Foto: GP Ura

URI je žao građana koje je prevario premijer Milojko Spajić. Odgovornost za sve što će se dešavati su preuzeli i oni članovi Vlade koji nisu iz Pokreta Evropa sad (PES), a koji su podržali ovu prevarnu igru, rekao je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On je na konferenciji za medije rekao da minimalna plata po programu Evropa sad 2 neće biti 700 eura kako je Spajić najavljivao u predizbornoj kampanji, radno vrijeme neće biti sedam sati dnevno, a plate se neće povećati za 25 odsto, kako je govorio kalkulator PES-a.

„Ovo je govorio Spajić u decembru 2023. godine na sjednici premijerskog sata u Skupštini. Od tri stvari za dvije je prevario građane. Žao mi je što su oni iz Vlade koji nisu u PES-u podržali ovu kockarsku prevarnu igru i na sebe preuzeli odgovornost za sve što će se dešavati, ništa manje nego Spajić i njegova ekipa“, rekao je Konatar.

Dodao je da ministarka rada i premijer nisu pomenuli radno vrijeme od sedam časova.

„Rečeno je da će prosječna minimalna zarada biti 700 eura. Je li iko čuo za termin prosječna minimalna zarada…. Evo šta program ES 2 predstavlja – 825 eura je trenutna prosječna zarada u Crnoj Gori. Po ES 2 ona se povećava za 50 eura, to je povećanje od 6,13 odsto“, objasnio je Konatar.

Dodao je da su direktni prihodi u budžet iz Fonda PIO bili planirani na 610 miliona eura, a da se ovom Fiskalnom strategijom oni umanjuju za više od duplo.

„330 do 350 milliona eura nedostajaće budžetu Crne Gore“, tvrdi Konatar.

Kaže da Spajić građanima uzima novac od penzija koje bi trebalo da primaju u budućnosti i daje im ih za potrošnju sada.

„Smanjuje penziju i povećava plate koje treba da trošite sad, a koje će vjerovatno pojesti inflacija“.

On je najavio da će URA učestvovati u javnoj raspravi o Fiskalnoj strategiji i dodao da jedva čekaju kontrolno saslušanje Spajića i ministra finansija Novice Vukovića.

„Pozivam i premijera da sa sobom pozove i šefa kabineta Branka Krvavca, jer je on na pres konferenciji pričao više nego sam ministar finansija“, zaključio je Konatar.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Veljoviću ukinut pritvor

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je odao službenu tajnu

Vijeće sutkinje Višeg suda Vesne Kovačević donijelo je odluku da se bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukine pritvor.

Odluka je donijeta na osnovu mišljenja ljekara vještak medicinske struke dr Nemanje Radojevića koji je pregledao Veljovića, prenose „Vijesti“.

Nekadašnji direktor Uprave policije uhapšen je 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je odao službenu tajnu.

SDT vjeruje da je Veljović bio član kriminalne grupe odbjeglog Aleksandra Mrkića, koja je okrivljena za šverc velikih količina cigareta.

Tokom boravka u pritvoru Veljović je imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog čega se u dva navrata i bolnički liječio.

Advokat Nikola Martinović kazao je da su “ispunjeni procesni i humani razlozi da se Veljoviću ukine pritvor”.

“Dostavio sam dokaze koji datiraju 5-6 godina unazad, radi se o istoriji bolesti Veselina Veljovića. On ne smije boraviti u uslovima u kojima boravi jer mu je život ugrožen do stepeni smrtnog ishoda”, kazao je Martinović.

Tužilaštvo Veljovića tereti da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Na današnjem ročištu advokati su tražili ukidanje pritvora za sve optužene.

Na pretres se nije pojavio optuženi Nikola Bubanja ni njegov advokat, a sudije su objasnile da im je prethodno dostavljena medicinska dokumentacija prema kojem zdravstveno stanje tog optuženog nije bilo dovoljno dobro da se pojavi pred sudom.

Specijalni državni tužilac, Vukas Radonjić na to je odgovorio da “tužilaštvo smatra da je bio u stanju da prisustvuje, na bazi medicinske dokumentacije, pa smatraju da sud mora prinudno dovesti osuđenog”.

Vijeće sudija kojim predsjedava Kovačević, naložilo je da se u narednih 15 dana iz materijala dostavljenog sudu i prepiski izdvoje djelovi koji se tiču optuženih.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Ministarstvo javne uprave: Istekao rok za izbor novog predsjednika Opštine Berane

„Nema uslova za raspuštanje Skupštine opštine Berane“

Sa jedne od sjednica Skupštine opštine Berane

Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

Rok za izbor novog predsjednika Opštine od podnošenja ostavke Vuka Todorovića istekao je u subotu u ponoć.

Ministarstvo javne uprave je ukazalo da predsjedniku Opštine prestaje mandat danom podnošenja ostavke, od kojeg momenta i teče rok za izbor predsjednika opštine shodno odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Takođe, Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor predsjednika Opštine će se izvršiti u roku od 30 dana od dana prestanka mandata”, navodi se u saopštenju.

Iz MJU kažu da su spisi predmeta od Skupštine Opštine Berane dostavljeni danas.

“Ministarstvo je pristupilo vršenju nadzora i u najkraćem roku će utvrditi činjenično stanje i sačiniti nalaz upravnog nadzora”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o uvođenju odbora povjerenika, ukazali su da shodno odredbama člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi Vlada upozorava, odnosno raspušta skupštinu opštine kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta.

“U tom smislu, ukazujemo da u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine Berane i uvođenje odbora povjerenika”, kazali su iz Ministarstva.

(Izvor: RTCG)

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije