Connect with us

HRONIKA

SIN BIVŠE PREDSJEDNICE VRHOVNOG SUDA VESNE MEDENICE

Miloš Medenica se hvalio članovima krimi-grupe da ima tri carinika na Dobrakovu: „S jednim mogu sve“; Vučinić odgovorio: „Trebaju nam Rožajci“

Sin dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, Marko Vučinić i Nikola Raičević preko nekad zaštićene aplikacije dogovarali “posao”. „Ima Reginu, Dubao, DB i Marble. Pitajte kupca šta mu najviše odgovara i vidite koje su cijene na ulici. DB je Grandov program“, poručivao Raičević

Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović

Optuženi Miloš Medenica poručivao je pripadnicima svoje kriminalne grupe da su trojica carinika sa Dobrakova pod njegovom kontrolom i da mogu završiti sve.

Navodni šef kriminalne grupe koja je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), švercovala cigarete, o tome je pisao 20. januara 2020. godine, preko nekad zaštićene Skaj aplikacije.

“Imam carinike na Dobrakovo ako nam trebaju. Trojicu imam. Oni će mi sve završiti, a pogotovo ovaj jedan, sa njim mogu sve”, napisao je Medenica u grupnom čatu, pišu „Vijesti„.

To je učinio nakon što je, sada optuženi Marko Vučinić, obavijestio tu ekipu da ga “pita Peđa imamo li zeleno svjetlo”…

Sin tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, odgovorio je Vučiniću da “vazda imaju”, a potom i “samo mi reci što treba”.

Vučinić grupi sa kojom razgovara objašnjava da mu trebaju “Rožajci”…

“Peđa ima kontakte, bez šale, u Rožaje”, dodaje on.

Optuženi fotografisali pakete cigareta, foto: Skaj/Vijesti

Medenica tada poručuje da će se on vidjeti sa njim, te da će im ta osoba naći špediciju koja im treba.

Prema transkriptima sa Skaja u koje “Vijesti” imaju uvid, tada se u priču uključio Nikola Raičević.

“Mi uvozimo robu, i sad, špediter nam je Santino npr. on nema garanciju, onda on kontaktira špediciju Knjaz, oni mu daju garanciju, mi završimo posao, nas sve razdužimo 1/1, mi kamione ćeramo u magacin. Svi srećni zadovoljni, a mi radimo pun gas. E sad, ovo što ja vama pričam, vi ne pričate nikome dok ne pristane, nemojte odma’ da otvarate karte”, piše Raičević.

Optuženi fotografisali pakete cigareta, foto: Skaj/Vijesti

Vučinić traži objašnjenje od njega, a Medenica pita: “Što ja treba da pričam reci ti meni, kako da pričam sa ovim?”.

Marko Vučinić, foto: Boris Pejović

Tada poručuje i da se Raičević ne treba sekirati zbog onih sa kojima on pregovara.

“Već sam se čuo sa ovim, u BG je, dolazi sjutra veče i u ovo 2-3 dana ćemo se vidjeti. Samo da vidi kakve su mu smjene na Dobrakovo da odem do njega. Završiće nam ovaj to, da ga ne oderem. Brate, ne sjekiraj se ti za ove što ja pitam. Pa ne bih ja zbog sebe to svakog pitao. Ovako znam đe mogu”, poručuje Medenica.

U kamionu 1.300-1.400 paketa
Nepun sat kasnije Medenica obavještava Vučinića i Raičevića da je već razgovarao “sa Peđom”.

Dva dana kasnije Raičević ih je obavijestio koje marke cigareta mogu da ponude.

“I ima Reginu, Dubao, DB i Marble. Pitajte kupca šta mu najviše odgovara od ovih marki i viđite koje su cijene na ulicu ove robe. Onaj DB je Grandov program… Te možemo da poručimo preko čovjeka, pa ispitaj Mića – šta, kako oko toga ide, šta mu valja, da pripremim čovjeka. Vidte koje su cijene itd. Sad će ić po 1.300-1.400 paketa u kamion da znate”, šalje Raičević.

Medenica se interesuje jesu li marke – Regina, Dubao, DB i Marlbe, a potom pita i koja je nabavna cijena tih cigara.

“Ništa ne znam dok sjednem brat sa čovjekom. Sve ću ti javit. Do 150 e maximum. Ja mislim ovaj DB nikad nisam gleda’ ni radio. Regina se krećala oko 140 prije, sad ne znam. Marble isto oko 140-150”, odgovara Raičević.

Tog Podgoričanina, međutim, nema među optuženim članovima kriminalne grupe koju je prema tvrdnjama SDT-a formirao Miloš Medenica.

Suđenje odgađano 14 puta, gdje je Luka Bakoč

To tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miloša i Vesne Medenice, Vučinića, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”.

Terete ih za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Suđenje toj grupi prije dva dana odgođeno je četrnaesti put – ovog puta jer se pred sutkinjom Višeg suda u Podgorici, Nadom Rabrenović, ponovo nije pojavio optuženi Luka Bakoč, koji se brani sa slobode.

Sutkinja Rabrenović je tog dana u sudnici saopštila da je raspisala nacionalnu potjernicu za tim Nikšićaninom.

Kazala je i da je policija dopisom obavijestila Viši sud da službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić nijesu uspjeli da nađu tog okrivljenog, te da su razgovarali sa njegovim ocem koji im je kazao da ne zna gdje mu je sin.

Granična policija obavijestili je sud da u periodu od 31. januara do 13. marta, Luka Bakoč nije registrovan prilikom prelaska granice.

Prethodno, sutkinja Rabrenović odredila je pritvor Bakoču zbog neopravdanog odsustva.

Ona je i 1. februara odgodila glavni pretres protiv okrivljenih u tom predmetu i novi zakazala za petak, 15. mart.

Tada je konstatovala da je Bakoču to treći izostanak. Podsjetila je da se nije pojavio na ročištu zakazanom za 7. jul 2023. godine, kao i na glavnom pretresu 16. novembra prošle godine.

Objasnila je da za prvi izostanak nije dostavio dokumentaciju, već je samo obavijestio sud preko advokata da zbog virusa ne može doći, dok je za drugi izostanak dostavio dokumentaciju, ali je vještak naknadno utvrdio da je ipak bio sposoban da prisustvuje suđenju.

Medenica: Kad me BIA prisluškivala, vi nijeste imali telefon

Tokom dogovora oko cigareta Medenica, Vučinić i Raičević hvalili su se jedan drugom ko je od njih prvi počeo “da mafija”.

“Kad je meni BIA srbijanska tel. prisluškivala vi još niste imali telefone… Imam i 3 dana betonjerke zbog teških povreda nanesenih policajcu, sa njegovim pištoljem po nosu. Ćao sad, odoh da se šinem. I više kratkoročnih privođenja zbog psovanja policajaca, kad sam nepropisno parkiran, mladost ludost”, piše im Medenica.

Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović

Vučinić ih podsjeća gdje su radili kada je on mafijao, a Medenica nastavlja da prepričava kako je pretukao policajca.

“Kad smo ovo policajce prebili u BD to je bilo u Parmu, a vlasnik Parme je dobar drug M**** M*****, njemu je priča za nokaute. Mene su 2 puta bacali na pod, ali se izdignuh nekako posle i dokopah ‘glock’ od ovog jednog. Pa kad su počeli da riču k’o volovi”…

Raičević objašnjava ekipi da mora izaći kako bi završavao njihove poslove, jer im treba novac.

“Samo me malo još pogurajte, a onda vas brat uvodi u legalne poslove, da od milona legalno milion godišnje nam kaplje”, poručuje Medenica.

Uskoro odluka ima li slobode za Medenicu

Sutkinja Nada Rabrenović uskoro treba da donese odluku prihvata li ili ne ponudu Miloša Medenice koji je nekretninama vrijednim oko 1,4 milion eura garantovao da će se redovno odazivati njenim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Rabrenović ga je prije dva dana saslušala tim povodom.

Njegov branilac, advokat Stefan Jovanović, nakon saslušanja kazao je novinarima da bi Medenica bio bi potpuni ludak da pobjegne nakon dvije godine provedene u pritvoru.

“Medenica je u pritvoru skoro dvije godine. Visina jemstva je takva da sigurno odvraća od pomisli na bjekstvo, od kojeg opasnosti ni nema. Jemstvo je ponudila najbliža rodbina i Miloš je svjestan da bi, neodazivanjem na ročišta, to jemstvo bilo oduzeto”, rekao je Jovanović, prenosi portal Libertas.

Advokat je novinarima objasnio i da je sutkinji Rabrenović ukazao na odluku Ustavnog suda koja ide u korist Miloša Medenice, kao i na činjenicu da je taj optuženi otac dva maloljetna djeteta.

“…I da su svi ostali optuženi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere nadzora, iako su neki od njih, znatno nakon Miloševog hapšenja, postali dostupni nadležnim organima. Zato smatram da bi i Miloš, uz jemstvo, oduzimanje putnih isprava, zabranu napuštanja mjesta boravka, pa čak i uz svakodnevno javljanje policiji, trebalo da se pusti da se brani sa slobode”, rekao je Jovanović.

Medenica je uhapšen u maju 2022.

(Izvor: Vijesti)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Pronađeno tijelo vozača kamiona koji je sletio u Moraču

„Ronioci su pronašli tijelo, a vatrogasci su izvukli kamion pomoću elevatora“, kazao je Blečić

Foto: Patrola/Viber

Pronađeno je tijelo vozača B.G. koji je juče kamionom sletio s puta u mjestu Dromira u rijeku Morača, saopštio je vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spasavanja Podgorica Zdravko Blečić za Portal RTCG.

Kako je saopšteno, ronioci su pronašli tijelo u vodi.

„Ronioci su pronašli tijelo, a vatrogasci su izvukli kamion pomoću elevatora“, kazao je Blečić.

Podsjetimo, juče je na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u mjestu Dromira došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je teretno vozilo sletjelo sa puta.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Budva: Poginula državljanka Srbije dok je prelazila bulevar, vozač priveden

Nju je udarilo vozilo kojim je upravljao Budvanin. Na mjestu gdje je S. V. prelazila bulevar nema pješačkog prelaza

Državljanka Srbije S. V. (75) iz Priboja poginula je u Budvi, dok je prelazila bulevar u Bečićima kod hotela Splendid.

To je Vijestima potvrđeno u budvanskoj saobraćajnoj policiji, koja je po nalogu tužioca obavljala uviđaj.

Nju je udarilo vozilo kojim je upravljao Budvanin. Policija je privela vozača.

Na mjestu gdje je S. V. prelazila bulevar nema pješačkog prelaza.

Operativno-komunikacioni centar je saopštio da je do nesreće na Jadranskom putu došlo u 7.57 sati.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Rožaje: Uhapšen 18-godišnji mladić, kroz naselje vozio 112 km/h

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“,

Policija je u Rožajama uhapsila Dž.K. (18) jer je u mjestu Rasadnik, kroz naselje, vozio brzinom od 112 kilometara na sat, kazali su iz Uprave policije na društvenoj mreži X.

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“, navodi se u njihovoj objavi.

Dž.K. je uhapšen i priveden sudiji za prekršaje uz prekršajnu prijavu.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije