Connect with us

DRUŠTVO

U PRIZEMLJU FUDBALSKOG STADIONA POD GORICOM

Milova sestra poklonila ćerki Emini poslovni prostor od skoro 160 kvadrata

Ana Đukanović je godinama iznajmljivala poslovni prostor Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, po cijeni od 17.898 eura

Ana Kolarević, Foto: Screenshot

Advokatica Ana Đukanović poklonila je poslovni prostor od 157 metara kvadratnih u prizemlju fudbalskog stadiona pod Goricom kćerki Emini Kolarević.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, a sestra aktuelnog predsjednika države i lidera opozicione Demokratske partije socijalista od kraja oktobra prošle godine ne vodi se kao vlasnica atraktivne nekretnine.

Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, riječ je o objektu u Ulici Vaka Đurovića koji ima prizemlje, a kao vlasnici zemljišnog kompleksa na kojima su sportski tereni uknjiženi su Glavni grad Podgorica i preduzeće Sportski objekti DOO Podgorica.

Ana Đukanović je godinama iznajmljivala poslovni prostor Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, po cijeni od 17.898 eura.

Poslovni prostor prethodno je založila na ime kredita kao pomoć poslovanju firme svoga sina Edina Kolarevića, koji u Dobroti razvija turistički biznis.

Hipoteka stoji na poslovni prostor i nakon što se Emina Kolarević uknjižila.

”Hipoteka na osnovu založne izjave od 20. januar 2021, hipotekarni dužnik Ana Đukanović u iznosu od 136.969,9 eura sa rokom otplate od 54 mjeseca od čega je 12 mjeseci grejs period, korisnik kredita Edin Kolarević u iznosu od 495.960 eura sa rokom otpale od 60 mjeseci od čega 24 mjeseca grejs period, korisnik kredita DP Hotel faciliy DOO Kotor, najveći iznos limitiran je na iznos od 632.923,96 eura”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Banka je istovremeno stavila zabranu otuđenja i opterećenja.

Edin Kolarević vlasnik je nekoliko firmi koje stoje iza projekta vrijednog 20 miliona eura – hotel sa pet zvjezdica “Allure Palazzi” u okviru luksuznog kompleksa “Dobrota Palazzi”.

Ana Đukanović je, kako su “Vijesti” ranije objavile, i dio ostale svoje imovine založila na ime kredita svoga sina.

Nakon što je poklonila poslovni prostor kćerki, advokatica je i dalje vlasnica vrijedne imovine u Podgorici. Ona posjeduje stan od 214 kvadrata na drugom spratu u zgradi u naselju Kruševac. Stan je još u martu 2020. založila na ime kredita od 300 hiljada eura koji koristi kompanija “DP Hotel facility” njenog sina Edina Kolarevića.

”Hipotekarni dužnik Ana Đukanović, korisnik kredita DP Hotel facility DOO Kotor, dug 300.000 eura, rok otplate 84 mjeseca”, navodi se u listu nepokretnosti.

Banka je tada upisala i zabranu otuđenja i opterećenja bez njihove pisane saglasnosti. Prethodno je sa stana skinuta hipoteka Nove banke od 150 hiljada eura, koji je takođe uzela Ana Đukanović, a korisnik je bio njen sin.

Advokatica je vlasnica i tri stana u zgradi koju je u naselju Kruševac u Podgorici gradila kompanija “Cijevna hotel” – riječ je o stanovima na trećem spratu od 53,42 i 80 kvadrata.

Na stanove je početkom februara upisna hipoteka na ime kredita od 150 hiljada eura. Kako stoji u listu nepokretnosti, riječ je o kreditu od 150 hiljada eura.

”Zabilježba hipoteke na osnovu založne izjave od 27. decembra 2022. godine, hipotekarni dužnik Ana Đukanović u iznosu od 150.000 i rok otplate od 36 mjeseci, krajnji rok otplate 1. januar 2026”, piše u listu nepokretnosti.

Banka je takođe stavila zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez njihove saglasnosti.

Jedina nekretnina koju Đukanović posjeduje, a koja nije opterećena kreditnim zaduživanjima, je vikendica na Veruši, koja je u procesu legalizacije.

(Vijesti)

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Svetlana Pajković iz Berana najbolja kuvarica na međunarodnom takmičenju u Makedoniji za osobe sa oštećenim sluhom

Ona je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu

Foto: Berane online

U Ohridu, u Makedoniji, održano je međunarodno takmičenje u kulinarstvu pod nazivom „Vješta žena“ za osobe sa oštećenim sluhom.

Beranka Svetlana Pajković je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu.

Na takmičenju je učestvovalo 12 ekipa, a jela je ocenjivao stručni žiri iz Praga (Češka).

Foto: Berane online

Svetlana je inače majka dvoje djece. Završila je Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru. Za Portal Berane online je otkrila koje je njeno jelo osvojilo nagradu „Vješta žena“.

„Za predjelo sam pripremila tradicionalno crnogorsko meze – njeguški pršut, njeguška kobasica, domaći sir. Glavno jelo je bila piletina sa rižom u kari sosu i špagete sa šparglom. Na kraju sam servirala dezert – kotorska krempita“, kazala nam je Svetlana.

Tremu, kako ističe, nije imala. Shvatila je da je kulinarstvo ono što voli i tu sam se pronašla.

„Na takmičenje nisam otišla sa očekivanjem da ću osvojiti neku nagradu, jer znam koliko su takva takmičenja zahtjevna i koliko je konkurencija ozbiljna. Bila sam koncentrisana na to da završim jelo onako kako sam ja htjela. Nije bilo vremena za tremu”, zaključuje vlasnica titule najbolje kuvarice.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ko je bio Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac

U prvoj godini rukovođenja SDT-om,
Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića… Kasnije NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića

Katnić

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac u periodu od ljeta 2015. do 17. februara 2022. kada ga je Tužilački savjet nakon maratonske sjednice razriješio funkcije zbog toga što je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju.

Kao pripravnik u pravosuđu prešao je 1993. u Vojni sud, gdje je kasnije izabran za vojnog sudiju. Taj posao je obavljao do ukidanja vojnog pravosuđa 2004. godine. Katnić je nakon toga prešao u Apelacioni sud. Nakon osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kandidovao se i dobio povjerenje za prvog GST-a, pišu „Vijesti“.

Njegovu kandidaturu obilježile su brojni podaci o učešću Katnića na Dubrovačkom ratištu, a posebno su tu temu tada podgrijale i dvije NVO koje su tražile da se rasvijetli Katnićeva ratna biografija i podsjetile da je 2011. jedan od zatvorenika u vojnom logoru Morinj ga optužio da je kao oficir KOS-a, tokom invazije na Hrvatsku, bio odgovoran za pljačke i paljevine u Cavtatu.

Katnić je to više puta demantovao.

U prvoj godini rukovođenja SDT-om, Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je kasnije priznao da je bio šef budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državu za više desetina miliona eura.

Nakon što je potpisao sa SDT-om dva sporazuma o priznanju krivice Marović je izlazak iz pritvora iskoristio za odlazak u Beograd, gdje se i sada nalazi.

Odatle su i brojne sumnje u javnosti da je budvanska epizoda odrađena za račun pobjedničke frakcije tada vladajućeg DPS-a.

U jesen 2016. na dan parlamentarnih izbora Katnić je izveo jednu od najvećih operacija hapšenja kriminalne grupe, koja je kasnije optužena i prvostepeno osuđena za pripremanje terorizma u Crnoj Gori. Ta presuda je ukinuta i u toku je ponovno suđenje.

Među optuženim su i tadašnji lideri DF-a Milan Knežević i aktuelni šef parlamenta Andrija Mandić.

Od tada do danas brojne su sumnje u rad Katnića u tom predmetu gdje se, između ostalog, tvrdilo i da je DPS-u i partnerima tada pomogao da dobiju većinu na izborima.

Katnićeva pravda je često ocjenjivana da je selektivna – većina krivičnih prijava raznnih nevladinih organizacija (među kojima prednjači MANS), medijska istraživanja koje se odnose na korupciju i zloupotrebu državnih resursa, su odbačene.

NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića.

Za Đukanovića, članove njegove porodice po Katniću nikada nije bilo „ni udaljene sumnje“.

Retoriku je malo promijenio tek u jesen 2021. gore kada je nakon što je u SDT-u formiran predmet „Pandora papiri“, Katnić rekao:

„Postoji jedan oblik sumnje, neću reći udaljene, nego na krajnjem polu-osnova”.

„Pandora papiri“ predmet je formiran na osnovu podataka istraživačke mreže i tvrdnji da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012.sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara…

Nakon pada DPS-a u avgustu 2020. godine bilo je jasno da za Katnića više neće biti mjesta u tužilačkom sistemu i pored toga što je 3. jula te godine dobio drugi mandat od tadašnjeg Tužilačkog savjeta.

Novoj parlamentarnoj većini trebalo je vrijeme da izmijeni Zakon o državnom tužilaštvu, a potom i da formira novi Tužilački savjet kada je postalo jasno da Katnić neće dočekati kraj drugog mandata.

(Izvor: Vijesti)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Džako dobio mural u Beranama

Na muralu sa likom jedne od ivangradskih legendi beranskog sporta su i stihovi: „Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“

Foto: S. Đ.

Na Njegoševom trgu u centru Berana osvanuo je mural Ivangrađaninu Abdurahmanu Džavidu Džaku, čovjeku koji je nosio duh Ivangrada i čuvao rokenrol u Beranama.

Na muralu sa likom jedne od legendi beranskog sporta su i stihovi:

„Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“.

Foto: S. Đ.

Autor ovog murala je umjetnik Slaviša Đinović Đino a mural je na inicijativu ekipe iz paba „The Smugglers“ i Milije Kastratovića postavljen na lokalu koji je nekada na ovom trgu držao lično Džako.

Džako, koji je preminuo u avgustu prošle godine u 66. godini, ostaće upamćen kao jedan od igrača najbolje postavke KK „Ivangrad“ u tadašnjoj SFRJ.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije