Connect with us

DRUŠTVO

U PRIZEMLJU FUDBALSKOG STADIONA POD GORICOM

Milova sestra poklonila ćerki Emini poslovni prostor od skoro 160 kvadrata

Ana Đukanović je godinama iznajmljivala poslovni prostor Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, po cijeni od 17.898 eura

Ana Kolarević, Foto: Screenshot

Advokatica Ana Đukanović poklonila je poslovni prostor od 157 metara kvadratnih u prizemlju fudbalskog stadiona pod Goricom kćerki Emini Kolarević.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, a sestra aktuelnog predsjednika države i lidera opozicione Demokratske partije socijalista od kraja oktobra prošle godine ne vodi se kao vlasnica atraktivne nekretnine.

Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, riječ je o objektu u Ulici Vaka Đurovića koji ima prizemlje, a kao vlasnici zemljišnog kompleksa na kojima su sportski tereni uknjiženi su Glavni grad Podgorica i preduzeće Sportski objekti DOO Podgorica.

Ana Đukanović je godinama iznajmljivala poslovni prostor Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, po cijeni od 17.898 eura.

Poslovni prostor prethodno je založila na ime kredita kao pomoć poslovanju firme svoga sina Edina Kolarevića, koji u Dobroti razvija turistički biznis.

Hipoteka stoji na poslovni prostor i nakon što se Emina Kolarević uknjižila.

”Hipoteka na osnovu založne izjave od 20. januar 2021, hipotekarni dužnik Ana Đukanović u iznosu od 136.969,9 eura sa rokom otplate od 54 mjeseca od čega je 12 mjeseci grejs period, korisnik kredita Edin Kolarević u iznosu od 495.960 eura sa rokom otpale od 60 mjeseci od čega 24 mjeseca grejs period, korisnik kredita DP Hotel faciliy DOO Kotor, najveći iznos limitiran je na iznos od 632.923,96 eura”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Banka je istovremeno stavila zabranu otuđenja i opterećenja.

Edin Kolarević vlasnik je nekoliko firmi koje stoje iza projekta vrijednog 20 miliona eura – hotel sa pet zvjezdica “Allure Palazzi” u okviru luksuznog kompleksa “Dobrota Palazzi”.

Ana Đukanović je, kako su “Vijesti” ranije objavile, i dio ostale svoje imovine založila na ime kredita svoga sina.

Nakon što je poklonila poslovni prostor kćerki, advokatica je i dalje vlasnica vrijedne imovine u Podgorici. Ona posjeduje stan od 214 kvadrata na drugom spratu u zgradi u naselju Kruševac. Stan je još u martu 2020. založila na ime kredita od 300 hiljada eura koji koristi kompanija “DP Hotel facility” njenog sina Edina Kolarevića.

”Hipotekarni dužnik Ana Đukanović, korisnik kredita DP Hotel facility DOO Kotor, dug 300.000 eura, rok otplate 84 mjeseca”, navodi se u listu nepokretnosti.

Banka je tada upisala i zabranu otuđenja i opterećenja bez njihove pisane saglasnosti. Prethodno je sa stana skinuta hipoteka Nove banke od 150 hiljada eura, koji je takođe uzela Ana Đukanović, a korisnik je bio njen sin.

Advokatica je vlasnica i tri stana u zgradi koju je u naselju Kruševac u Podgorici gradila kompanija “Cijevna hotel” – riječ je o stanovima na trećem spratu od 53,42 i 80 kvadrata.

Na stanove je početkom februara upisna hipoteka na ime kredita od 150 hiljada eura. Kako stoji u listu nepokretnosti, riječ je o kreditu od 150 hiljada eura.

”Zabilježba hipoteke na osnovu založne izjave od 27. decembra 2022. godine, hipotekarni dužnik Ana Đukanović u iznosu od 150.000 i rok otplate od 36 mjeseci, krajnji rok otplate 1. januar 2026”, piše u listu nepokretnosti.

Banka je takođe stavila zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez njihove saglasnosti.

Jedina nekretnina koju Đukanović posjeduje, a koja nije opterećena kreditnim zaduživanjima, je vikendica na Veruši, koja je u procesu legalizacije.

(Vijesti)

DRUŠTVO

CeMI poziva građane da budu posmatrači parlamentarnih izbora

da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

Foto: CEMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane, koji žele da doprinesu što većem stepenu demokratičnosti parlamentarnih izbora, da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

PRIJAVI SE NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePen8FTei4jVNnv1W8Fs7X5PFeMbCQiizhO6Ec887gyH6PdA/viewform?mibextid=Zxz2cZ

Šef Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Ognjen Mitrović, kazao je da će CeMI posmatrati i ove parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

„Naš cilj je da obezbijedimo posmatrače na svim biračkim mjestima jer je to jedini način kako bismo zaštitili integritet izbornog procesa. Do sada nam se prijavio zaista značajan broj građanki i građana Crne Gore. Imamo 700 prijava, ali da bismo bili u prilici da pokrijemo sva biračka mjesta, nedostaje nam još 600 posmatrača“, rekao je Mitrović.

Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, koje sprovodi CeMI, se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Damir Ramčić đak generacije Srednje medicinske škole

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak

Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ iz Berana, Damir Ramčić, proglašen je za najboljeg u svojoj generaciji.

To je potvrđeno za Portal Berane online iz ove obrazovne ustanove.

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Abazović: Riješen problem – naši mladi fizičari idu na olimpijadu u Tokio

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći“

Foto: Vlada Crne Gore

Riješen problem – naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio, saopštio je na Telegramu, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći. Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza. Znanje ce uvijek naići na našu podršku. Učenicima želimo puno uspjeha i da nas obraduju medaljom“, poručio je Abazović.

„Vijesti“ su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije