Connect with us

DRUŠTVO

ODRŽANA LITIJA U HERCEG NOVOM POVODOM SPASOVDANA

Mitropolit Joanikije: Crna Gora ide stopama svojih svetih, predvode nas Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški (FOTO)

„Kada smo god krenuli u ime svete vjere, išli su sa nama i anđeli nebeski i svetitelji Božji, pomiješani zajedno sa ovom djecom nevidljivo. I oni su nam davali nebesku radost i snagu da se okrijepimo i da nikada ne posustanemo“, poručio je mitropolit Joanikije

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Proslava Spasovdana, slave sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u Herceg Novom nastavljena je večernjom službom a potom i prazničnom litijom do crkve Preobraženja Gospodnjeg u Igalu.

Foto: RTV Herceg Novi

Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop buenosajreski i južnocentralno-američki Kirilo.

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Vladika Kirilo je rekao da ovaj narod probuđen u Hristu svjedoči da ide onim putem kojim je ovaj grad odisao uvijek, čuvanjem vjere pravoslavne, a zatim čuvanjem tradicije, kulture, jezika, istorije, predanja.

„Svaki Gospodnji praznik, ma koliko riječima opisivan, ipak ostaje tajna i prima se vjerom, a naše besjede, naše riječi su usmjerene da se utvrdi, obnovi, preobrazi naša vjera, i lična i kolektivna. Na to je bila usmjerena i propovijed Gospodnja, njegovim učenicima dok je bio sa njima u tijelu“, rekao je vladika.

Dodao je da se na kraju svakog puta sagledava suština čovjekovog života.

Foto: RTV Herceg Novi

„Tako je bilo sa našim Spasiteljem Gospodom Isusom Hristom. I on je svojim slavnim krajem, svojim tjelesnim prisustvom među nama, Njegovim vaznesenjem potvrdio svojim učenicima sve ono što je govorio i svoje nebesko porijeklo“, kazao je vladika Kirilo.

Objasnio je da je Gospod na Spasovdan ukinuo granicu, razdvojenost bića pa je Gospod svuda prisutan.

„I nema tog grijeha, kutka, tog ada u kome ne može da nam pomogne, samo ako smo dovoljno jaki da se pokajemo, da mu zavapimo, da mu pribjegnemo. Ne samo da je On sišao u dubine ada, nego se uznio sa ljudskom prirodom do nebesa. Ne postoji ni gornja granica našoj prirodi. Mi smo svi sačuvani u Hristu sa desne strane našega nebeskog Oca“, poručio je vladika Kirilo i zaključio da Sveta liturgija u malom sadrži sav zakon nebeski, i duhovni i tjelesni.

Foto: RTV Herceg Novi

Mitropolit Joanikije je nakon krsnog hoda rekao da praznik Spasovdan raduje nebo i zemlju.

„Anđeli nebeski raduju se Vaznesenju Hristovome i svi sveti na nebesima, a i mi na zemlji, jer Gospod Isus Hristos, koji se vaznio na nebo, nije ostavio nas. Njegova Božanska milost prožima i nebo i zemlju. I sa neba Gospod izliva svoj blagoslov na nas ovdje. I kada se god sabiramo, On je sa nama, kao što je rekao“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je podsjetio da se Gospod s nama sjedinio, a i mi s Njim sjedinjujemo kroz Svete službe Božije.

Foto: RTV Herceg Novi

„I zato veličamo Njega i Njegovo djelo. I slavimo ga i pojemo mu, i u njegovu slavu se sabiramo. I činimo ovaj svešteni hod, kao što su to od davnina činili i naši preci. Mi ne izmišljamo ništa novo kada idemo u ovu Litiju. Mi idemo stopama svetih apostola, svetih otaca i naših predaka. Idemo stopama Hristovim“, poručio je mitropolit Joanikije.

Vladika je rekao da živimo, dišemo i pjevamo kao što su nas učili Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije Ostroški.

„Idemo stopama svetih. Zapravo, oni nas predvode. Kada smo god krenuli u ime svete vjere, išli su sa nama i anđeli nebeski i svetitelji Božji, pomiješani zajedno sa ovom djecom nevidljivo. I oni su nam davali nebesku radost i snagu da se okrijepimo i da nikada ne posustanemo“, kazao je on.

Podsjetio je da je Herceg Novi zasnovan na svetom temelju.

Foto: RTV Herceg Novi

„Kada je osnovan nazvan je imenom Svetoga prvomučenika Stefana, kako ga je krstio njegov ktitor kralj Tvrtko Kotromanić prije 640 godina. Slavimo taj jubilej oznamenovan imenom Svetoga Stefana, onoga koji je izlio svoju krv za Hrista. Ali, kasnije, Mitropolit Savatije Ljubibratić, došavši ovdje, utemeljio je ovu svetinju Vznesenju Hristovom po ugledu na svete Nemanjiće, jer su i Dečani i Mileševa, i mnogi drugi sveti srpski manastiri posvećeni ovom velikom prazniku“, objasnio je mitropolit Joanikije.

Objasnio je da je Spasovdan rekapitulacija, potvrda svega onoga što je Gospod Isus Hristos činio.

Foto: RTV Herceg Novi

„Svega onoga što je propovijedao, govorio i utvrdio na zemlji. Njegovo vaznesenje je potvrda i Njegovoga vaskrsea, Njegove vlasti nad smrću. I uzdizanje iznad zakona prirode, jer je On tvorac zakona“, kazao je vladika Joanikije.

U kulturno umjetničkom programu su učestvovala dječja pjevačka i recitatorska grupa pri crkvi Svetog Spasa na Toploj.

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Među mnogobrojnim vjernicima bili su i predstavnici lokalne samouprave Herceg Novog.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije