Connect with us

DRUŠTVO

ODRŽANA LITIJA U HERCEG NOVOM POVODOM SPASOVDANA

Mitropolit Joanikije: Crna Gora ide stopama svojih svetih, predvode nas Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški (FOTO)

„Kada smo god krenuli u ime svete vjere, išli su sa nama i anđeli nebeski i svetitelji Božji, pomiješani zajedno sa ovom djecom nevidljivo. I oni su nam davali nebesku radost i snagu da se okrijepimo i da nikada ne posustanemo“, poručio je mitropolit Joanikije

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Proslava Spasovdana, slave sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u Herceg Novom nastavljena je večernjom službom a potom i prazničnom litijom do crkve Preobraženja Gospodnjeg u Igalu.

Foto: RTV Herceg Novi

Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop buenosajreski i južnocentralno-američki Kirilo.

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Vladika Kirilo je rekao da ovaj narod probuđen u Hristu svjedoči da ide onim putem kojim je ovaj grad odisao uvijek, čuvanjem vjere pravoslavne, a zatim čuvanjem tradicije, kulture, jezika, istorije, predanja.

„Svaki Gospodnji praznik, ma koliko riječima opisivan, ipak ostaje tajna i prima se vjerom, a naše besjede, naše riječi su usmjerene da se utvrdi, obnovi, preobrazi naša vjera, i lična i kolektivna. Na to je bila usmjerena i propovijed Gospodnja, njegovim učenicima dok je bio sa njima u tijelu“, rekao je vladika.

Dodao je da se na kraju svakog puta sagledava suština čovjekovog života.

Foto: RTV Herceg Novi

„Tako je bilo sa našim Spasiteljem Gospodom Isusom Hristom. I on je svojim slavnim krajem, svojim tjelesnim prisustvom među nama, Njegovim vaznesenjem potvrdio svojim učenicima sve ono što je govorio i svoje nebesko porijeklo“, kazao je vladika Kirilo.

Objasnio je da je Gospod na Spasovdan ukinuo granicu, razdvojenost bića pa je Gospod svuda prisutan.

„I nema tog grijeha, kutka, tog ada u kome ne može da nam pomogne, samo ako smo dovoljno jaki da se pokajemo, da mu zavapimo, da mu pribjegnemo. Ne samo da je On sišao u dubine ada, nego se uznio sa ljudskom prirodom do nebesa. Ne postoji ni gornja granica našoj prirodi. Mi smo svi sačuvani u Hristu sa desne strane našega nebeskog Oca“, poručio je vladika Kirilo i zaključio da Sveta liturgija u malom sadrži sav zakon nebeski, i duhovni i tjelesni.

Foto: RTV Herceg Novi

Mitropolit Joanikije je nakon krsnog hoda rekao da praznik Spasovdan raduje nebo i zemlju.

„Anđeli nebeski raduju se Vaznesenju Hristovome i svi sveti na nebesima, a i mi na zemlji, jer Gospod Isus Hristos, koji se vaznio na nebo, nije ostavio nas. Njegova Božanska milost prožima i nebo i zemlju. I sa neba Gospod izliva svoj blagoslov na nas ovdje. I kada se god sabiramo, On je sa nama, kao što je rekao“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je podsjetio da se Gospod s nama sjedinio, a i mi s Njim sjedinjujemo kroz Svete službe Božije.

Foto: RTV Herceg Novi

„I zato veličamo Njega i Njegovo djelo. I slavimo ga i pojemo mu, i u njegovu slavu se sabiramo. I činimo ovaj svešteni hod, kao što su to od davnina činili i naši preci. Mi ne izmišljamo ništa novo kada idemo u ovu Litiju. Mi idemo stopama svetih apostola, svetih otaca i naših predaka. Idemo stopama Hristovim“, poručio je mitropolit Joanikije.

Vladika je rekao da živimo, dišemo i pjevamo kao što su nas učili Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije Ostroški.

„Idemo stopama svetih. Zapravo, oni nas predvode. Kada smo god krenuli u ime svete vjere, išli su sa nama i anđeli nebeski i svetitelji Božji, pomiješani zajedno sa ovom djecom nevidljivo. I oni su nam davali nebesku radost i snagu da se okrijepimo i da nikada ne posustanemo“, kazao je on.

Podsjetio je da je Herceg Novi zasnovan na svetom temelju.

Foto: RTV Herceg Novi

„Kada je osnovan nazvan je imenom Svetoga prvomučenika Stefana, kako ga je krstio njegov ktitor kralj Tvrtko Kotromanić prije 640 godina. Slavimo taj jubilej oznamenovan imenom Svetoga Stefana, onoga koji je izlio svoju krv za Hrista. Ali, kasnije, Mitropolit Savatije Ljubibratić, došavši ovdje, utemeljio je ovu svetinju Vznesenju Hristovom po ugledu na svete Nemanjiće, jer su i Dečani i Mileševa, i mnogi drugi sveti srpski manastiri posvećeni ovom velikom prazniku“, objasnio je mitropolit Joanikije.

Objasnio je da je Spasovdan rekapitulacija, potvrda svega onoga što je Gospod Isus Hristos činio.

Foto: RTV Herceg Novi

„Svega onoga što je propovijedao, govorio i utvrdio na zemlji. Njegovo vaznesenje je potvrda i Njegovoga vaskrsea, Njegove vlasti nad smrću. I uzdizanje iznad zakona prirode, jer je On tvorac zakona“, kazao je vladika Joanikije.

U kulturno umjetničkom programu su učestvovala dječja pjevačka i recitatorska grupa pri crkvi Svetog Spasa na Toploj.

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Među mnogobrojnim vjernicima bili su i predstavnici lokalne samouprave Herceg Novog.

DRUŠTVO

Zemljotres kod Podgorice

„Registrovan je zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora)“, navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Foto: ZHMS

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 17 časova i 15 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km jugoistočno od Botuna (Crna Gora), navodi se u saopštenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Jačina zemljotresa u hipocentru (zaristu) iznosila je 3.1 jedinicu Rihterove skale, navode iz ZHMS .

Kako iz ZHMS ističu, prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 25 km.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Program „Evropa sad“ poguban, razmatramo vraćanje zdravstvenih doprinosa

“Jednostavno to moramo da uradimo”, kaže Šćekić

Foto: Ivan Petrović Ipe/DAN

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Program „Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom, kazao je Pobjedi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić dodajući da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme ,,pojela“ inflacija. Na ovaj način, kako je istakao, zdravstvu je uzeto 200 miliona, a u budžetu ih nijesu predvidjeli.

Održivost sistema?

Šćekić ističe da je veoma važno, zbog održivosti našeg sistema liječenja, da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

„Jednostavno to moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva. O tome, na koji način i po kom modelu ćemo vratiti doprinose za zdravstvo, već sam razgovarao sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, isključivo sa profesionalnog i odgovornog nivoa naših ministarstava i Vlade. Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje“, poručio je Šćekić.

U kojem obimu, kako je najavio, treba da se priča na nivou Vlade, ali tvrdi da se svakako ubuduće mora opredijeliti dio sredstava kako bi zdravstveni sistem imao svoj, siguran prihod da bi mogao normalno da funkcioniše.

„Sve ostalo je neodrživo i samo vid, da tako kažem, trenutne infuzije i trenutnih premoštavanja, što je neozbiljno i neodgovorno prema našim građanima. Najgore nešto što može da se uradi svojoj državi i svojim građanima je da se ostave bez zdravstvenog osiguranja i zaštite“, poručuje Šćekić.

On smatra da je program „Evropa sad“ ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem i da nam je zadao ozbiljan udarac, koji se, između ostalog, vidio u prethodnom periodu.

„Konkretno smo imali situaciju da zbog sredstava koja nijesu predvidjeli budžetom imamo problema oko plaćanja ljekova, pa nam je tako određeno vrijeme bilo ugroženo snabdijevanje terapijom čak i najtežih tj. onkoloških pacijenata“, tvrdi Šćekić.

Kako je pojasnio program ,,Evropa sad“ je loše osmišljen ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Zdravstveni osiguranici obmanuti

„Svojom neznavenošću i populističkom politikom kroz taj projekat zdravstvenom sistemu je uzeto 200 miliona eura sopstvenog prihoda. Navodno su taj novac usmjerili na povećanje plata, a u budžetu ih nijesu predvidjeli, jer nijesu stvorili preduslove za obezbjeđivanje prihoda i zakonito punjenje budžeta. To pokazuje da je sve urađeno populistički i bez analiza“, kazao je Šćekić dodajući da su na ovaj način zdrastveni osiguranici obmanuti.

„U smislu dobićete povećanje minimalnih plata, ali ćete ostati bez zdravstvene zaštite i dobićete poskupljenja hrane i ljekova i nećete imati redovno snadbijevanje ljekovima… Taj i takav pristup, po mom mišljenju, krajnje je nepošten prema svom narodu“, poručuje Šćekić.

Po njegovim riječima program „Evropa sad“ značajno je ugrozio zdravstveni sistem, te je napravio ogromne diskriminacije.

„Mnoge strukture u okviru sistema zapostavljene su. Tu prije svega mislim na podjele između medicinskog i nemedicinskog kadra, ali ono što je najbitnije uticao je na zdravstvenu zaštitu naših građana“, kaže Šćekić dodajući da se prvi put dešava da i to da se ukidanjem zdravstvenog osiguranja u Crnoj Gori ne poštuje ustavna obaveza.

„Očigledno je da je sve ovo urađeno isključivo iz političkih razloga, bez analiza, bez odgovoronosti i kao pokušaj da se građanima predstavi i kako im je nešto obezbijeđeno i dato, iako im je pri tom ugrožena zdravstvena zaštita, što im po zakonima i Ustavu ove države pripada“, objašnjava Šćekić.

Upoređivali su, kaže, prakse u drugim zemljama, pa su tako neke zemlje među njima i Slovenija htjele da primijene ovu poresku politiku i ovaj način ukidanja zdravstvenog osiguranja.

„Nakon dvije godine su morali da se vrate na stari sistem, ali sa ogromnim problemima“, naglašava Šćekić smatrajući veoma važnim da u budućnosti vratimo neki vid zdravstvenog osiguranja.

Stvoreni dugovi

Ministar Šćekić kazao je da su stvoreni veliki dugovi i da je zadovoljan budžetom predviđenim za zdravstvo za narednu godinu.

„Iz jedne katastrofalne krize, iz jednog teškog udara koji je stvorio program „Evropa sad“, čime je zdravstveni sistem prosto ostavljen bez sredstava, sada smo došli u situaciju da je zatvoren akumulirani dug iz prethodnog perioda od preko 50 miliona eura. Za narednu 2023. godinu povećali smo budžet za preko 60 miliona u odnosu na ovu, što nije malo. I zbog toga jesam zadovoljan“, kaže Šćekić.

Na pitanje da li će nam biti potrebno još sredstava kazao je da je potrebno uvijek, jer 40 godina nije ulagano u zdravstvo.

„Infrastruktura u zdravstvu je potpuno zapuštena, ali ne samo ona. Nije se ulagalo ni u kadrove ni u opremu i nama, koliko god da je sredstava, da bi stali na stabilne noge, nedovoljno je. Ali u odnosu i na prethodni period i na zatečeno stanje ova vlada je napravila ozbiljan iskorak i povećanje budžeta za zdravstvo, za blizu 20 odsto više u odnosu na ovu godinu, je za svaku pohvalu“, zaključio je Šćekić.

(Pobjeda) 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mitropolit Joanikije: Zeta je stara srpska država, korijen Crne Gore

„Došlo je vrijeme i da Zeta treba da ima i veći saborni hram“, poručio je mitropolit

Mitropolit Joanikije, Foto: Profimedia

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Svetog Jovana Zlatousta, službu u u crkvi Svete Petke u Golubovcima i tom prilikom istakao da je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država.

Kazao je, između ostalog, da je došlo vrijeme i da Zeta, koja je postala i opština, treba da ima i veći saborni hram.

“Da se ona prepozna po jednom hramu koji neće biti u groblju, koji će biti saborni hram gdje ćete moći dolaziti na Svete službe Božije, svi da se zajedno okupite, a posebno, i to treba imati u vidu, kad su krštenja, kad su vjenčanja, kad su ti radosni događaji, da se ipak malo pomjerimo iz groblja”, poručio je mitropolit Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Kazao da se nada da će Zeta uskoro zablistati sjajem koji joj priliči.

“Jer je Zeta korijen Crne Gore, stara srpska država. Ona je korijen današnje Crne Gore, kako god to neko mislio, kako god tumačio. Ali, istorija tako svjedoči i mi nemamo namjeru ništa da mijenjamo iz naše istorije.Mi se njome ponosimo. Ona je za nas sveta, ona je sveti predanje i koristimo to uvijek da posvjedočimo”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije