Connect with us

POLITIKA

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI

Mitropolit Joanikije glasao na Cetinju

Na današnjim predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije glasao je danas na biračkom mjestu u Biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju.

Na današnjim predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.

Pravo glasa na izborima ima 542.154 građana.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Đukanović: Nikada nije bilo u istoriji Crne Gore toliko lažova i lupeža u politici koliko ih je danas

„Vjerujte mi pažljivo biram riječi. Nijesam ja od juče u politici, niti sam krenuo sada u bitku za vlast“, rekao je Đukanović

Foto: DPS

Nikada u istoriji Crne Gore na političkoj sceni nije bilo toliko lažova i lupeža koliko ih je danas, saopštio je doskorašnji predsjednik Crne Gore i bivši lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

„Vjerujte mi pažljivo biram riječi. Nijesam ja od juče u politici, niti sam krenuo sada u bitku za vlast. Ne, pažljivo biram riječi, ali ne možete zavijati u oblande ono što je tako očigledno i tako neprihvatljivo. Dakle, teško je prećutkivati ovakve laži koje vrijeđaju zdrav um svakog normalnog čovjeka i teško je zaista prećutkivati da prisustvujemo danas promociji politika koje su čekale svoju šansu 30 godina, ali vidimo da su čekale samo da bi pokušali da opljačkaju Crnu Goru i da preko noći steknu lični imetak“, istakao je Đukanović na konvenciji koalicije „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada“, održanoj u Nikšiću.

Foto: DPS

On je kako je saopšteno iz DPS rekao da su vanredni parlamentarni izbori veliko finale jedne sezone izbora kroz koju je Crna Gora prošla tokom nešto duže od pola godine.

„Hvala vam za neponovljivu nikšićku optimističku pobjedničku atmosferu koja krijepi naš duh u susret parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju. Vanredni parlamentarni izbori su veliko finale jedne sezone izbora kroz koju je Crna Gora prošla tokom nešto duže od pola godine. Krenulo je sa teškim i značajnim lokalnim izborima 23. oktobra, nastavilo se sa predsjedničkim izborima u dva izborna kruga, i danas smo, kako što rekoh, pred najvažnijim izborima. Najvažniji izbori su zato što je Crna Gora parlamentarna demokratija sa vladom koja ima najveća ovlašćenja“, rekao je Đukanović.

Iz DPS su rekli da se Đukanović osvrnuo na političku klimu, kakva vlada u državi i društvu posljednje dvije i po godine, i kazao da smo za to vrijeme „vidjeli i prisustvovali paradi nekompetentnosti i neznanja, besprizorne izdaje“.

„Ako smo u susret 30. avgustu 2020. godine kao većinska izborna javnost u Crnoj Gori prihvatili one kritičke argumente višedecenijske opozicije i njoj naklonjenih medija, ako smo prihvatili i one univerzalne savjete inostranih sveznadara koji pokušavaju da izvezu navodno univerzalne formule demokratizacije svijeta, danas je trenutak da kažemo – e, pa i to smo probali. I shvatili smo da kada namećete promjenu pošto-poto, promjenu zbog promjene, onda je mnogo veća vjerovatnoća da ćete dobiti lošiju vlast od one koju ste s pravom kao i svaku vlast kritikovali zbog njenih slabosti. Nažalost tokom ove tri godine mi smo vidjeli i prisustvovali paradi nekompetentnosti i neznanja, besprizorne izdaje i beskičmenog služenja tuđim interesima, demokratskog kiča, estradnog pravoslavlja…. Dakle, svega onog što je daleko od realnosti koja je potrebna svakom demokratskom društvu, pa i crnogorskom savremenom društvu“, istakao je Đukanović.

On je kazao da vlast koja je došla nakon 30. avgusta 2020. nije imala nikakvu viziju razvoja države.

„Od prvog dana je bilo jasno da nova vlast nema nikakvu viziju i da nema nikakav kreativni potencijal da formira novu viziju, a kamoli da ima organizacione i ljudske sposobnosti da neku nepostojeći viziju i realizuje. Nedostatak vizije supstituisan je samo jednim primitivnim pokličom – zapalo nas je, može nam biti, činjećemo što god nam padne na pamet! Kako će to izgledati, nagovijestili su nam prvog postizbornog dana, već tog 31. avgusta u Pljevljima najavljujući joj sudbinu Srebrenice, da bi se završilo prije neki dan pokličima za sramoćenje Nikšića u Podgorici: „nož, žica, Podgorica“. Dakle, poslije svega toga oni danas računaju vjerovatno da sve svoje bezumne poruke mogu prodati crnogorskoj izbornoj javnosti vrijeđajući zdrav um, vrijeđajući inteligenciju naših ljudi“, rekao je Đukanović.

Foto: DPS

On je poručio da im je prva poruka bila da su kao nova vlast zatekli sprženu zemlju.

„Ta spržena zemlja je ona koja je jedina devedesetih godina uspjela da sačuva svoj mir. Ta navodno spržena zemlja je bila ona koja je ranih devedesetih obezbijedila svoje samoizdržavanje, uspostavila ekonomsku samoodrživost i učvrstila nacionalno dostojanstvo. Ta navodno spržena zemlja je ona koja je izbjegla NATO bombardovanje 1999. godine. Ta spržena zemlja je ona koja je napravila presedan u čitavoj istoriji Balkana obnavljajući svoju nezavisnost u uslovima pune stabilnosti i po strogim evropskim demokratskim standardima. Ta navodno spržena zemlja je samo deset godina nakon toga postala članica NATO saveza, najprestižnijeg vojnog i političkog saveza u istoriji čovječanstva. Ta spržena zemlja je danas na vratima EU. Ta spržena zemlja je država koja je u međuvremenu postala najrazvijenija ekonomija našeg ragiona i mjesto u kojem su realizovane najvrijednije investicije u ovom dijelu Evrope. Dakle, to je po njihovom viđenju spržena zemlja, ne iz ovih razloga, jer ovo su prosto rezultati sa kojima se ne može polemisati. Oni Crnu Goru vide kao sprženu zemlju samo zbog jednog njenog i našeg grijeha, a to je grijeh nezavisnoti. Ona je za njih spržena zato što je nezavisna, slobodna i svoja, zato što nije privezak Velike Srbije“, poručio je Đukanović.

Iz DPS su kazali da se on zatim osvrnuo na optužbe o „Crnoj Gori – privatnoj državi, autoritarne vlasti“.

„Dakle, zamislimo privatnu državu sa autoritarnom vlašću koja je kao što rekoh za desetak godina postala članica NATO saveza, koja je u tom istom periodu postala zemlja lider u procesu pregovora za Evropom. Zamislimo kao autoritarnu državu, onu u kojoj se 30. avgusta na onakav način predala vlast, ili u kojoj se 2. aprila onako čestitalo pobjedniku na predsjedničkim izbora. Nažalost u stvaranju i te konstrukcije pomagali su im u značajnoj mjeri njihovi inostrani mentori koji su, sjetićemo se, najavljivali kako se u Crnoj Gori neće moći promijeniti vlast bez tenkova i bez krvi. Dakle u međuvremenu smo u prilici da gledamo svakodnevno pune beogradske ulice onih koji protestuju protiv vlasti. U međuvremenu gledamo slične slike u Moskvi i nažalost gledamo još mnogo žalosnije slike u Ukrajini koje režira Moskva. U međuvremenu smo imali prilike da vidimo kako izgleda primopredaja vlasti u Vašingtonu kada su nezadovoljnici protestovali ispred Kongresa i u samom Kongresu. Crna Gora, ona Crna Gora koju je predvodio DPS i multietnička koalicija na vlasti od 30. avgusta, očitala je, a i dalje čita lekciju o političkoj stabilnosti, o demokratskoj kulturi, o građanskoj toleranciji ne samo regionu nego mnogo šire od toga“, poručio je Đukanović.

U saopštenju piše da se on „zatim osvrnuo na treću poruku koja se servira iz krugova vlasti“.

„Treća poruka koju nam ponavljaju po inerciji iz vremena kada su se borili za vlast zaboravljajući da su već tri godine vlast, je ona poruka kako je Crna Gora sjatište svjetskog kriminala i korupcije, i kako je kriminal i korupcija našao utočište u Crnoj Gori upravo u strukturama vlasti. To ne samo da se pokazalo kao primitivno etiketiranje, nego se kroz to etiketiranje potvrdilo nešto što sam dobro naučio i utvrdio tokom ovih 30 godina bavljenja politikom – kada god čujete nekog da nema druge priče do optužbi za kriminal i korupciju prema političkim konkurentima, budite sigurni, nepogrešivo – tome su ruke do lakata već u kriminalu i korupciji! Prošle su tri godine nove vlasti. Za te tri godine ne da nema presude nego nema optužnice protiv bilo kog visokog državnog funkcionera DPS-a koji je učestvovao u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti“, kazao je Đukanović.

U saopštenju DPS se navodi da se „on zatim osvrnuo na učinke u „borbi protiv kriminala i korupcije“, u periodu od promjene vlasti“.

„Pogledajmo njihove učinke na tom planu tokom ovih tri godine. Dakle, pogledajmo Dritana Abazovića koji kao da je kurir Jovica iz partizanskog vremena, ide na tajne sastanke sa stranim obavještajcima, a ne predsjednik Vlade nezavisne države, i pritom zaboravlja ko mu je ponudio 21 miliona da ga korumpira. Pogledajte na šta liči najavljeni obračun sa duvanskom i sa narkomafijom. Jedini do sada uhapšeni, za kojeg je utvrđeno da je dio duvanske mafije, je najbliži saradnik premijera koji do današnjeg dana – ja bih rekao još kratko sam – boravi u Spužu umjesto premijera, koji treba da bude tamo zbog onoga što se dogodilo. Pogledajte te napadne pokušaje da se sukobi narko klanova vezuju za prethodnu vlast… Kako to sve bijedno i lažno izgleda kada pogledate samo djelimično to što su prepisi iz komunikacija putem Sky aplikacije, gdje ustanovljavamo na naše grdno razočaranje, da je učesnik u Sky komunikaciji i aktuelni premijer. Da je imao taj telefon i ne samo to, nego da je komunicirao sa čelnicima narko-kartela, da su neki njemu jako bliski ljudi iz političkog života danas po tom osnovu u Spuškom zatvoru“, doskorašnji predsjednik DPS-a.

Đukanović se zatim osvrnuo na završnicu kampanje i međusobna optuživanja koja dolaze iz tabora stranaka na vlasti.

„Pogledajmo šta se događa zadnjih dana. Dakle, kako jedan drugome naši politički konkurenti namještaju afere u ovih nekoliko dana uoči izbora, podmećući ili saopštavajući istinu – da je neko od njih bio u komunikaciji sa čovjekom sa međunarodne optužnice zbog pronevjere vrijedne više desetina milijardi. Ali se ne optužuju zbog te neprilične komunikacije, nego se optužuju da bi jedan drugome oštetili rejting uoči parlamentarnih izbora?“, saopštio je on.

Đukanović je kazao da je sada na Crnoj Gori, da ona odluči do kad će trpjeti ovaj, kako je to ocijenio, zulum.

„Prva izgledna prilika je u nedjelju 11. juna. To je prilika da Crna Gora povrati političku normalnost koju je iznenada i potpuno bespotrebno izgubila 30. avgusta 2020. godine, u tom trenutku kao uzorna demokratija na Zapadnom Balkanu, zemlja lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Niko ne može Crnu Goru vratiti u stanje političke normalnosti do onih koji su je sa iz tog stanja izveli, a to su građani Crne Gore na izborima. Prema tome evo prilike 11. juna“, rekao je Đukanović.

Poručio je da je DPS u stanju pune pripravnosti.

„Sve ono što su nam prigovarali, pa makar mi te prigovore i ne smatrali opravdanim, prihvatili smo… Danas više nema na ovoj listi nikoga iz nekih prethodnih generacija bez obzira što su te prethodne generacije stvorile ono na što sam vas podsjetio na početku. Evo dakle, da ne smeta niko. Crna Gora je tu sa pruženom rukom svima koji žele da što brže uspostavimo, odnosno obnovimo političku stabilnost, da očuvamo građanski karakter ove zemlje, da koncentrišemo sve naše reformske potencijale na realizaciju reformi da bismo tokom sljedeće tri godine došli do Evropske unije. Dakle, sa svima onima koji su spremni sa nama da prave vladu koja će biti partner investitorima i biznis zajednici, da bismo ubrzali procese ekonomskog i demokratskog razvoja naše zemlje. Bili vlast ili ne, DPS će uvijek biti stamena odbrana Crne Gore od velikosrpskog nacionalizma. Taj 30. avgust kojeg sam pomenuo više puta večeras su velikosrpski nacionalisti u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, shvatili kao otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore. Ta aneksija se nije dogodilo zato što je Crna Gora imala tvrdu odbranu i tvrdi bedem i to nije bila vlast, to je bila opozicija koju je predvodila DPS“, zaključio je Đukanović.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Adžić: Hapšenje Spajića neće se desiti, od njega prave žrtvu

Upitan kako zna da neće biti hapšenja, on je odgovorio da Do Kvon još nije saslušan

Foto: Screenshot

Hapšenje lidera pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića neće se desiti jer južnokorejski državljanin Do Kvon još nije saslušan, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Adžić je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, rekao da bi bilo logično da Spajić demantuje svoju navodnu povezanost sa Do Kvonom.

“Ali to se nije desilo. Pokušava se pravljenje žrtve od Spajića, navodnim predizbornim hapšenjem koje se neće desiti”, kazao je Adžić.

Upitan kako zna da neće biti hapšenja, on je odgovorio da Do Kvon još nije saslušan.

On je naveo da su za veze Do Kvona i Spajića znali mnogo ranije.

“Zbog političke korektnosti, nijesmo se oglašavali do pisma koje je poslato premijeru Dritanu Abazoviću, specijalnom tužiocu (Vladimiru Novoviću) i ministru pravde (Marku Kovaču)”, kazao je Adžić.

On je kazao da su, tek nakon toga, kada su vidjeli šta se navodi u pismu, morali da upoznaju javnost o tom slučaju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Krivokapić: Privođenje Spajića bilo bi slično državnom udaru

On je kazao da je krajem aprila upozorio da su bukvalno svi okrenuti protiv Spajića – sve partije i većina lidera tih stranaka

Foto: Reuters

Privođenje predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića bilo bi slično državnom udaru, ocijenio je bivši premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da se, na bazi jednog pisma, pravi predstava dramskog karaktera.

„Jer takva je ekipa 43., neustavne Vlade, oni se više bave predstavama nego rezultatima. I ne vjerujem da je išta od toga istina. Ako je istina, molim vas, činjenice na sto, pokažite građanima“, rekao je Krivokapić u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da je krajem aprila upozorio da su bukvalno svi okrenuti protiv Spajića – sve partije i većina lidera tih stranaka.

„Razlog leži u činjenici da Spajić, za razliku od drugih političara koji se bave samo politikom, ima i viziju kako Crnu Goru da učini drugačijom, boljom i kvalitetnijom“, smatra Krivokapić.

On je naveo da je tada upozoravao da će jedna od afera biti vezana za kriptovalute, i dodao da nije mogao da saopšti podatke sa kojim je raspolagao.

„Znao sam da će to da se desi, i naravno imao sam saznanja da će Spajića da privede policija, bar na 24 ili 48 sati, kako bi na taj način skrenula pažnju građanima sa onoga što se definiše kao program u odnosu na neke tobože kriminalne radnje gospodina Spajića“, kazao je Krivokapić.

Upitan da li vjeruje da se to može desiti, on je rekao da „misli da bi to bilo slično državnom udaru“.

„Iznijete činjenice meni liče na stav Paje Velimirovića, koji je rekao da je razmontirao oružje i bacio ga u jezero. A oni tvrde da se ti podaci, koje kao nijesu vidjeli, nalaze u tom računaru“, naveo je Krivokapić.

On je upitao da li nepouzdan čovjek, koga potjernicom traže Sjedinjene Američke Države, može da bude kredibilan, „kao Sinđelić što je bio kredibilan za državni udar“.

Krivokapić je kazao da ne želi da pripada nijednoj partiji, ali da smatra da je za Crnu Goru najbolje da građani podrže PES, iz nekoliko razloga.

„Prvo zato što je to jedna vrlo dobro osmišljena priča, koja predstavlja nastavak mnogih programa koji nijesu mogli da budu realizovani u okviru 42. Vlade“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je PES skrenuo težište priče prema ekonomskim, životnim temama.

Krivokapić je kazao da je siguran da će PES realizovati program koji su predstavili tokom predizborne kampanje.

„Znate da smo u 2021. godini, vrlo domaćinskim poslovanjem, odnosno brigom o finansijama, uštedjeli 200 miliona EUR. Nemojte da to dovodite u vezu sa zaduženjem“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da nijedan cent od tog zaduženja nijesu iskoristili, osim za podmirenje dugova koje su napravili prethodnici.

Krivokapić je naveo da misli da će Spajić sa programom i partijom uspjeti da Crnu Goru primakne evropskom standardu o kojem, kako je kazao, svi građani sanjaju.

On je, govoreći o Demohrišćanskom pokretu, čiji je jedan od osnivača, rekao da u suštini jeste demohrišćanin, ali da „jednostavno ne može da bude sa određenim ljudima na bazi saznanja koje ima“.

„I došlo je do razmimoilaženja između mene i gospodina Vukšića. To je prirodno“, dodao je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje šta je bio glavni razlog za pad Vlade na čijem je čelu bio, kazao da je ta Vlada koja je, kako je ocijenio, zasigurno najkompetentnija i to će istorija dokazati, imala najveći broj oponenata, kao što danas ima PES.

Krivokapić je rekao „da je prvi pokušaj rušenja njegove Vlade onaj koji je nametnuo bivši ministar pravde Vladimir Leposavić“, koji je protažirao samostalno određene stavove koji apsolutno nijesu bili stavovi Vlade.

Ministar, kako je dodao, treba da slijedi stavove koje dogovori Vlada.

„On je čovjek koji je u tom vremenskom periodu zadatke koje je dobijao obavljavao vrlo malim intenzitetom. On je bio kočničar u njegovom ministarstvu za napredak u okviru Evropske unije (EU)“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje ko je politički najviše profitirao od smjene 42. Vlade, on je odgovorio da je to Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija, i da je to svakom građaninu jasno.

Upitan da li ima razlike između ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je potpisao premijer Dritan Abazović i dokumenta koji je on bio u prilici da potpiše, Krivokapić je kazao da je razlika više u tehničkom nego u suštinskom dijelu.

„U suštinskom dijelu nema bukvalno niti jedne promjene“, dodao je Krivokapić.

Na pitanje zašto onda on nije potpisao ugovor, Krivokapić je odgovorio „pitajte neke episkope iz SPC, političare iz Crne Gore, „srpski svet” iz Beograda, aktuelnu politiku u Beogradu“.

On je kazao da aktuelnoj politici u Beogradu nije bio interes da on potpiše Temeljni ugovor.

Upitan da li je uticaj crkve u sekularnoj državi kakva je Crna Gora sada veći i da li smatra da je to u redu, Krivokapić je rekao da država treba da radi svoj dio posla, a crkva svoj.

„I naravno, ja razumijem određene sveštenike koji žele da se bave politikom, ali mislim da je to vrijeme prošlo, da treba svako da radi u domenu svojih nadležnosti i time ćemo svi biti zadovoljni“, dodao je Krivokapić.

On je kazao da je vrlo neadekvatno da se određeni episkopi slikaju u predizbornoj kampanji sa određenim liderima.

Krivokapić je naveo da je to jedna od nelogičnosti i da crkva ne bi smjela sebi da daje takav luksuz.

„Kao što ne bi smjela da ističe toliko taj jedan čin potpisivanja jednog normalnog ugovora, koji je urađen sa tom neustavnom Vladom. I to je jedno od rijetkih obećanja koje je Abazović ispunio“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li je Crna Gora propustila priliku za ove dvije i po godine, nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020., on je odgovorio da misli da jeste jednim dijelom.

„Ali kada znate u kakvom ambijentu ste došli kao prva vlada poslije 75 godina jednog skoro istog režima, onda ja mislim da su ti rezultati za svaku pohvalu“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da se uvijek može raditi bolje i kvalitetnije.

Krivokapić je dodao da žali što ništa nije učinjeno na promjeni izbornog zakonodavstva.

„To je jedan ključ koji je trebalo da obezbijedi sve preduslove da izbori budu fer, demokratski, da nema zloupotrebe državnih resursa i da građanin zaista slobodno, po svom uvjerenju bira najbolji program koji je na dobrobit i njega i svih ostalih“, kazao je Krivokapić.

On je, govoreći o rezultatima u evropskim integracijama tokom 42. Vlade, rekao da u tom procesu svi zajednički rade, i parlament i Vlada i pravosuđe.

Krivokapić je naveo da su uradili sve što je bilo u njihovoj moći.

On je kazao da su čekali više od dvije i po godine da neko verifikuje projekat koji se odnosi na izgradnju dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice.

„Možete li vjerovati da je danas potrebno toliko vrijeme, i to od eksperata EU koji su prihvatili da rade taj projekat, da se dođe do projektnog rešenja za tako kratku dionicu“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da Crna Gora treba da se uzda u sebe.

„I kako narod kaže „u svoje kljuse“, a ovo sve drugo treba da bude neki benefit koji treba iskoristiti na dobrobit građana“, dodao je Krivokapić.

On je, komentarišući dešavanja u vezi za polaganjem maturskog ispita iz crnogorsko–srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika, kazao da se duži niz godina uočava trend pada znanja.

„Mislim da problem leži u našem odnosu prema obrazovnom sistemu“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je obrazovni sistem zakazao na mnogim svojim elementima.

„Imate VIP odeljenja. Imate potrebu da svi budu najbolji. Ocjena 5 vam ništa ne znači“, dodao je Krivokapić.

On je kazao da treba promijeniti stil rada u školama koji se, kako je rekao, pretvorio u memorisanje, a ne u razumijevanje i kreativnost.

„Ako želimo da obrazujemo čovjeka na pravi način, ujedno ga i vaspitavamo, treba da kažemo – stop prevarama, koje su možda bile tradicija u našoj društvu“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da misli da što prije treba objediniti sistem testiranja na nivou čitave Crne Gore i obezbijediti jaku softersku podršku.

„Takav jedan softer je napravljen na Univerzitetu Crne Gora i koriste ga profesori Elektrotehničkog fakulteta. To je fenomenalan sistem“, dodao je Krivokapić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije