Connect with us

DRUŠTVO

BOŽIĆNI PRIJEM MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG

Mitropolit Joanikije: Radost Božića da nas zbliži i izmiri, međusobno i sa Bogom (VIDEO)

Prijemu su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog kora, političari…

Episkop Metodije i Mitropolit Joanikije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sinoć, 10. januara, pozdravljajući drage goste na tradicionalnom Božićnom prijemu koji je priredio u Podgorici, poželio je da Bogomladenac Hristos svima donese radost, zdravlje, sreću, međusobnu bratsku i sestrinsku slogu i ljubav, a da se božićna radost pretvori u naš svakodnevni život, da nas zbliži i izmiri, i sa Bogom i jedne sa drugima.

Foto: Mitropolija

Vladika je u dobrodošlici poručio da Rođenje Hristovo koje se dogodilo u davna vremena svojom božanskom punoćom prožima sva vremena i ispunjava naša srca najuzvišenijim osjećanjima i, što je najvažnije, stvara bliskost među ljudima.

„Sveti Atanasije Veliki rekao je: Bog je postao čovjek da bi čovjek postao Bog. Bog je postao čovjek da bi u ljudskoj prirodi ustrojio ljudima spasenje i da bi ih usinovio Ocu našem Nebeskom. Mi kada se sabiramo u ime praznika Rođenja Hristovoga iznova doživljavamo tu radost u punoći. Rođenje Hristovo se dogodilo u davna vremena, ali ono svojom blagodaću, svojom svjetlošću, svojom radošću, svojom božanskom punoćom prožima sva vremena. Ispunjava naša srca najuzvišenijim osjećanjima, osjećanjima vjere, ljubavi, dobrote i što je najvažnije stvara bliskost među ljudima. Punoću radosti ovoga praznika doživljavamo u hramu na svetim bogosluženjima, pričešćujući se Svetim Tajnama Hristovim, ali ta radost pretvara se u život naš, ta radost ulazi u naše domove i porodice, zahvata srca svakoga od nas. I zato mi je drago da se u ime praznika večeras ovdje saberemo“, poručio je mitropolit Joanikije.

Foto: Mitropolija

On je zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovu svečanost.

„Ova radost koja obuhvata nebo i zemlju neka što duže ostane među nama, neka se pretvori u naš svakodnevni život, da nas međusobno zbliži, da nas objedini, da nas izmiri, i nas međusobno i sa Bogom i sa svima ostalima. Želim da vam Bogomladenac Hristos svima donese radost, zdravlje, sreću i međusobnu bratsku i sestrinsku slogu i ljubav“, istakao je on.

Prijemu su prisustvovali predstavnici rimokatoličke Crkve: apostolski nuncije za BiH i Crnu Goru Nadbiskup Franjo Asisi Čulikat, Nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj, predstavnici Islamske zajednice, imam Džemal Dacić, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori gđa Nina Ofner, glavni rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i Hrvatskoj Moše Prelević.

Foto: Mitropolija

Prisustvovali su i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministri, poslanici, predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednici političkih stranaka, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori g. Vladislav Vladislavovič Maslenjikov, ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori g. Kristijan Timonije, ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori Panajotis Partsos, predstavnici ambasada Republike Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije, kao i delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori…

Foto: Mitropolija

Sa mitropolitom goste su dočekali episkop budimljansko-nikšićki Metodije, kao i sveštenici Dragan Mitrović, starešina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, i Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski i starešina Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije