Connect with us

DRUŠTVO

AKADEMIJA U NIKŠIĆU

Mitropolit Joanikije: Tama će nestati kada se na Lovćen vrati Njegoševa kapela

„Crne Gore ne može biti bez Njegoša“

Foto: Profimedia

Trinaesti po redu Dani Njegoševi, završavaju se večeras u Nikšiću. U Parohijskom domu održana je Svečana akademija pod nazivom “Velika Skupština uoči Dana Njegoševog“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije podsjetio je na Njegoševe stihove „svud ispod nas munje sijevaju, a nas jedne samo sunce grije“. On je rekao da će ta tama nestati kada se na Lovćen vrati skupština, odnosno Njegoševa kapela, gdje će njegove svete mošti naći mir.

„Ova večerašnja skupština je kao nastavak neke skupštine koja se nikad dosad nije prekidala, nekad vidljiva, nekad nevidljiva, ali je tu stalno, a to najbolje svjedoče pisci, književnici, stvaraoci, oni na Njegoševom putu“, kazao je mitropolit.

On je rekao da su litije, borba za slobodu i dostojanstvo, i nastale iz tog Njegoševog puta, iz te Njegoševe borbe.

„Ova divna skupština je nastavak tih događaja“, rekao je mitropolit Joanikije.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da ovu godišnjicu dočekujemo kao društvo u nešto boljem stanju. Iskazao je, međutim, čuđenje što komisija Ministarstva kulture nije dala saglanost da jedna ulica u Nikšiću nosi i ime Iva Andrića.

Naglasio je da je donijeta odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću.

Foto: RTCG

„Crne Gore ne može biti bez Njegoša. A oni koji se tome protive nemaju problem sa nama, nego sa njegovim stihovima. Opština Nikšić je postavila bilbord na kome je bila prikazana Njegoševa slika“, kazao je Kovačević.

On je rekao da se kod nekih voli Crna Gora ali se bježi od toga šta misle crnogorski građani i kako se oni izjašnjavaju.

„Tako se kod nekih Njegoš voli, ali se bježi od njegovog djela“, kazao je Kovačević.

Bjekstvo od njegove riječi, kaže, jeste „zarobljavanje sebe u tuđina“.

„Upravo je bjekstvo od tog zarobljavanja sloboda. A nama ostaje plamen životvorni, koji je zapalio, a koji se svjedoči kroz divne riječi Miloša Crnjanskog, „i da nestane srpski narod a ostane Gorski vijenac, dovoljno je ostalo“, rekao je Kovačević.

Predsjednik Srpskog pokreta Njegoš Branislav Baćović rekao je da im je čast što imaju priliku da prisustvuju obilježavanju Njegoševih dana u Crnoj Gori.

„Vjerujem da ćemo dočekati dan kada će Njegoševa kapela opet osvanuti na Lovćenu“, rekao je Baćović.

Čelnik Književnog društva Njegoš Milutin Mićović rekao je da Njegoševa riječ ostaje a vrijeme prolazi, i ostaće vječno.

Glumac Petar Božović ispričao je da je jednom prilikom Ivo Andrić pitao na jednom skupu koliko ima Njegoševih knjiga, a koliko njegovih. Rekli su mu da imaju jednu Njegoševu knjigu, a dvije Andrićeve.

„Ne, ne, reče Andrić, jer onaj koji je napisao ‘neka bude što biti ne može’ ne može da ima jednu knjigu“, naveo je Božović.

Manifestacija je inače počela u petak na Cetinju, u Njegoševoj svečanoj sali gdje je održano književno veče.

Narednog dana, odnosno u subotu,11.novembra, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici organizovan je okrugli sto na temu „Njegoš i crnogorske podjele“.

Književno-duhovnu manifestaciju organizuje Književno društvo “Njegoš”.

Advertisement
1 Comment

1 Comments

 1. Njegoš

  13.11.2023. 00:04 at 00:04

  Nema vece tame od tebe i politike.
  Njegoš je srce crnogorca.
  Ne dirajte ga jer ako ima Boga kazniće vas.
  A ako ga nema već ste kažnjeni.

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Spajić: Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna

„Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog života“, poručio je premijer

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić priredio je svečani prijem u Vili Gorica. Prenos ste mogli pratiti na TVCG2 i Portalu RTCG.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političari, i brojni drugi zvaničnici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić obratio se prisutnima, kazavši da je 44. Vlada na čijem je čelu u relativno kratkom periodu postigla zapažene rezultate.

„Mi koji sada živimo u Crnoj Gori treba da razmišljamo kako da budemo dobri preci, kako da se buduće generacije ponose nama i našim djelima. Pa kako? Jedino ako ostvarimo buku dnevne politike i bavimo se temama koje su relevantne. Nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteteta koja se odnose na ravnomjeran, ubrzan ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture, kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta. Svih 14 dionica i autocesti su u fazi pripreme za realizaciju“, naveo je, između ostalog, Spajić.

U skladu sa pokrenutim aktivnostima, on je kazao da Vlada pokreće bolju budućnost za rast djece.

Poručio je da će osim penzija, i druga obećanja Vlade biti na listi prioriteta.

„U samo dva mjeseca mandata stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije, dok je nedavnom odlukom Vlade omogućeno rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i oni već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Za minimum ljudskog dostojanstva potrebno je 450 eura, i Vlada je dužna da to obezbijedi. Drage građanke i građani, vaše penzije su sigurne. A osim penzija i druga naša obećanja biće realizovana u predviđenim rokovima“, naveo je on.

Podsjetio je da u junu čekamo pozitivan IBAR što, kaže, daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi.

„Nada za Crnu Goru je nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno, ali našim napredovanjem na planu približavanja EU dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima, a ideja evropeizma na velika vrata se vraća. Čini se čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu. Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu iznova potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku evropsku budućnost napretka“, istakao je on.

Poručio je da će ostati posvećen napretku Crne Gore „svakog dana svog mandata i svog života“.

„Ubijeđen sam da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze, a Crna Gora da bi bila vječna mora biti izvrsna“, kazao je Spajić, čestitavši Dan nezavisnosti Crne Gore.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Protest ispred Apelacionog suda: „Strože kazne za zločine nad djecom, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije“

Jedna od organizatorki protesta rekla da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina

Više desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Okupljeni su nosili transparente „Strože kazne za zločine nad djecom“, „Smanjite silovanje, ne kaznu“, „Osam godina zatvora za doživotnu traumu“, „Produženo silovanje nema prenaglašen značaj“…

Foto: Jovan Mrdak

„Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili djevojčicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade“, rekla je Aida Petrović iz NVO Prima.

Jedna od organizatorki protesta Vesna Jočić upitala je da li se iko pita jesu li „roditelji sada sposobni da djetetu poslije ovoga slučaja budu psihička podrška“. „Ko iza žrtve stoji sada, ko joj pruža podršku“ kazala je.

Predstavnica pokreta „Mi možemo“ kazala je da su sastavili peticiju da minimalna kazna za silovanja iz ove oblasti mora biti osam godina.

„Zahtijevamo pod hitno promjenu kaznene politike. Ovu peticiju je podržalo šest hiljada građana. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore“, kazala je Radić.

Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je „ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji se desio posljednjih dana“. „U ovom trenutku ima još nekoliko sličnih slučajeva gdje je čak možda i poruka dodatno loša. Mi nemamo registar. Nemamo ko je sve počinio ovakva djela. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku šaljete“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da osim što smanjuju kazne, „idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena“

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su juče kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

12-godišnji dječak vozio autoputem

Sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat

Policija je na auto-putu kontrolisala vozilo kojim je upravljalo maloljetno lice staro 12 godina, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su dodali, sa maloljetnikom se u automobilu nalazilo punoljetno lice, njegov brat.

„Protiv lica je pokrenut odgovarajući postupak“, navodi se u objavi na društvenoj mreži „X“ Uprave policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije