Connect with us

DRUŠTVO

AKADEMIJA U NIKŠIĆU

Mitropolit Joanikije: Tama će nestati kada se na Lovćen vrati Njegoševa kapela

„Crne Gore ne može biti bez Njegoša“

Foto: Profimedia

Trinaesti po redu Dani Njegoševi, završavaju se večeras u Nikšiću. U Parohijskom domu održana je Svečana akademija pod nazivom “Velika Skupština uoči Dana Njegoševog“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije podsjetio je na Njegoševe stihove „svud ispod nas munje sijevaju, a nas jedne samo sunce grije“. On je rekao da će ta tama nestati kada se na Lovćen vrati skupština, odnosno Njegoševa kapela, gdje će njegove svete mošti naći mir.

„Ova večerašnja skupština je kao nastavak neke skupštine koja se nikad dosad nije prekidala, nekad vidljiva, nekad nevidljiva, ali je tu stalno, a to najbolje svjedoče pisci, književnici, stvaraoci, oni na Njegoševom putu“, kazao je mitropolit.

On je rekao da su litije, borba za slobodu i dostojanstvo, i nastale iz tog Njegoševog puta, iz te Njegoševe borbe.

„Ova divna skupština je nastavak tih događaja“, rekao je mitropolit Joanikije.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da ovu godišnjicu dočekujemo kao društvo u nešto boljem stanju. Iskazao je, međutim, čuđenje što komisija Ministarstva kulture nije dala saglanost da jedna ulica u Nikšiću nosi i ime Iva Andrića.

Naglasio je da je donijeta odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću.

Foto: RTCG

„Crne Gore ne može biti bez Njegoša. A oni koji se tome protive nemaju problem sa nama, nego sa njegovim stihovima. Opština Nikšić je postavila bilbord na kome je bila prikazana Njegoševa slika“, kazao je Kovačević.

On je rekao da se kod nekih voli Crna Gora ali se bježi od toga šta misle crnogorski građani i kako se oni izjašnjavaju.

„Tako se kod nekih Njegoš voli, ali se bježi od njegovog djela“, kazao je Kovačević.

Bjekstvo od njegove riječi, kaže, jeste „zarobljavanje sebe u tuđina“.

„Upravo je bjekstvo od tog zarobljavanja sloboda. A nama ostaje plamen životvorni, koji je zapalio, a koji se svjedoči kroz divne riječi Miloša Crnjanskog, „i da nestane srpski narod a ostane Gorski vijenac, dovoljno je ostalo“, rekao je Kovačević.

Predsjednik Srpskog pokreta Njegoš Branislav Baćović rekao je da im je čast što imaju priliku da prisustvuju obilježavanju Njegoševih dana u Crnoj Gori.

„Vjerujem da ćemo dočekati dan kada će Njegoševa kapela opet osvanuti na Lovćenu“, rekao je Baćović.

Čelnik Književnog društva Njegoš Milutin Mićović rekao je da Njegoševa riječ ostaje a vrijeme prolazi, i ostaće vječno.

Glumac Petar Božović ispričao je da je jednom prilikom Ivo Andrić pitao na jednom skupu koliko ima Njegoševih knjiga, a koliko njegovih. Rekli su mu da imaju jednu Njegoševu knjigu, a dvije Andrićeve.

„Ne, ne, reče Andrić, jer onaj koji je napisao ‘neka bude što biti ne može’ ne može da ima jednu knjigu“, naveo je Božović.

Manifestacija je inače počela u petak na Cetinju, u Njegoševoj svečanoj sali gdje je održano književno veče.

Narednog dana, odnosno u subotu,11.novembra, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici organizovan je okrugli sto na temu „Njegoš i crnogorske podjele“.

Književno-duhovnu manifestaciju organizuje Književno društvo “Njegoš”.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović stranim diplomatama: „Neka crnogorska nošnja, igra i pjesma donesu do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora

Milena i Jakov Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet dodatno pojačavaju potrebu za unapređenjem bilateralnih i multilateralnih mehanizama saradnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora.

On je, obraćajući se prisutnima, naveo da je zadovoljan što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je rekao da je uvjeren da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

„Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unapređujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir“, kazao je Milatović.

U tom smislu, kako je naveo, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg mogu svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada.

Milatović je predstavnicima diplomatskog kora zahvalio zа predan rad na jačanju saradnje između Crne Gore i matičnih zemalja čiji su predstavnici u Crnoj Gori.

Crna Gora, kako je poručio, ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, posebnu simboliku događaju daje i to što se održava u Prijestonici, gdje je stvarana crnogorska državnost i prije vijek i po začeta crnogorska diplomatija.

„Posebno sam srećan što će dio večerašnjeg programa biti i tradicionalni folklor, koji će vam oči i dušu ispuniti ljepotom crnogorske nošnje, igre i pjesme, donoseći do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“, rekao je Milatović.

Savjetnica Milatovića za vanjsku politiku, Marija Lakić Barfus, kazala je da je to odlična prilika da izraze zahvalnost ambasadorima za njihov doprinos realizaciji spoljnopolitičke agende crnogorskog predsjednika u proteklih šest mjeseci, koja je bila veoma uspješna.

Kako je navela, rad predsjednika Crne Gore temelji se na tri ključna stuba.

„To podrazumijeva jačanje Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a, ubrzanje evropskog integracionog procesa kako bi postala prva naredna članica Evropske unije (EU) do 2028. godine, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa“, kazala je Lakić Barfus.

Ona je, govoreći o samom događaju, istakla da se radi o praksi koja već postoji u svim ostalim članicama EU i šire.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić zahvalio je Milatoviću na organizaciji događaja, navodeći da je zadovoljan što se susret održava u crnogorskoj Prijestonici.

“Drago mi je što se ovako lijepo diplomatsko druženje odvija baš ovdje na Cetinju. Prethodnih dana smo, takođe, imali divan događaj, gdje je Prva dama otvorila diplomatski bazar koji je bio jako uspješan”, kazao je Grubišić.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da su tokom svečane večere, u prijatnoj atmosferi, prisutni gosti imali priliku da slušaju izvođenje gudačkog kvarteta i prate nastup folklornog ansambla KUD Njegoš sa Cetinja.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Micev podnio ostavku

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto, prenosi CdM.

Vlada je, kako se navodi u obrazloženju objavljenom na sajtu, donijela rješenje o prestanku njegovog mandata.

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev.

“Branko Micev, određen je Rješenjem Vlade Crne Gore 15. juna za v.d. pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju – rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, do postavljenja pomoćnika direktora – rukovodioca ovog sektora, a najduže šest mjeseci. Imajući u vidu da je imenovani podnio ostavku 28. 11. 2023. godine, za prestanak vršenja dužnosti na radno mjesto v.d. pomoćnika direktora -rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prije isteka šest mjeseci iz ličnih razloga, predlažem da Vlada Crne Gore uvaži predlog i shodno zakonskim propisima, donese rješenje o prestanku vršenja dužnosti imenovanom”, navodi se u obavještenju, navodi CdM.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Stefan Velimirović uspješno obavio transplantaciju bubrega: Mladi momak dobio novu šansu za bolji život

Za njega je prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao. Stefan je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega

Velimirović

Stefan Velimirović uspješno je obavio transplantaciju bubrega, saopšteno je iz Fondacija „Budi human“.

Iz Fondacije su istakli da je lista čekanja bila neizvjesna i duga, ali mladić je transplantiran i oporavlja se dobro.

Naglasili su da je za njega prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao, te podsjetili da je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega.

„Prošle godine uložena je ogromna energija, kako Fondacije, tako i humanih ljudi, subjekata, organizovane su humanitarne akcije, koncerti, ujedinili smo se kako bismo pomogli mladom Stefanu. Vijest da je konačno transplantiran je njegova, ali i naša pobjeda“, saopštio je osnivač Fondacije, Goran Jovanović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije