Connect with us

DRUŠTVO

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA "BERANSKO KULTURNO LJETO"

Moguć koncert za Dan opštine 21. jula, bez Thunder festa i ove godine

Izdvajamo:“Ladica đinđuva po trgu rasuta“ na programu je 23. jula, Šlaufijada 24. jula, izložba Oldtajmera 18. jula, koncert na Jasikovcu 6. avgusta – imena izvođača će biti naknadno saopštena, od 19. do 21. jula održaće se tradicionalni turnir u malom fudbalu…

Fotografija sa koncerta za Dan opštine, 21. jul 2016., Foto: Opština Berane

Tradicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“ počeće u subotu, 3. jula, izložbom slika akademskog slikara Rada Vujačića u Kući Vojvode Gavra Vukovića, sa početkom u 20 časova.

„Pokrovitelj 42. po redu „Beranskog kulturnog ljeta 2021“ je Opština Berane, a organizatori svih kulturno – umjetničkih i sportskih sadržaja su Sekretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, javne ustanove Centar za kulturu i Polimski muzej, Turistička organizacija i Sportski centar.

Program ovogodišnje manifestacije je raznovrstan i namijenjen je svim starosnim grupama, a sve sa ciljem da se sugrađanima i gostima sa strane učini ljepše i sadržajnije ljeto u Beranama“, kazao je direktor Turističke organizacije Berane, Ivan Radević, na pres konferenciji održanoj u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naglasio je da će manifestacija biti održana u skladu sa epidemiološkim mjerama i instrukcijama nadležnih organa, kao i da prošle godine nije došlo do organizovanja iste upravo zbog aktuelne zdravstvene situacije u zemlji.

Ona je istakao da realizacija određenih koncertnih programa zavisi od epidemiološke situacije u zemlji, u narednom periodu.

„Nadamo da će biti moguće organizovanje koncerta povodom Dana opštine, koji se tradicionalno održava u glavnoj gradskoj ulici u Beranama, 21. jula“, rekao je Radević.

Festival Thunder fest ni ove godine neće biti održan, a razlozi su tehničke prirode, objasnio je.

„Zbog pandemije nije bilo moguće u tako tako kratkom vremenskom periodu organizovati festival koji bi ispunio očekivanja publike i nas, kao organizatora. Tako da druženje na beranskom aerodromu ostavljamo za narednu godinu“, kazao je direktor Turističke organizacije.

Program manifestacije

U organizaciji Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, 23. jula na Njegoševom trgu, biće održana poetsko – muzička i likovna manifestacija „Ladica đinđuva po trgu prosuta“, koja okuplja većinom umjetnike i stvaraoce iz beranske opštine.

Ovaj sekretarijat, organizator je i pozorišne predstave „Zaboravljeni“ koja će biti izvedena 10. avgusta na sceni Centra za kulturu. Radi se o predstavi o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, ali nijesu doživjele da se njihovo djelo vrednuje na pravi način.

JU „Centar za kulturu“ organizator je dvije gostujuće pozorišne predstave: predstava „D PIG“ Narodnog pozorišta iz Užica, koju je na osnovu tri kratke dramske forme neprevaziđenog komediografa Branislava Nušića, adaptirao i režirao Branko Popović. Ovom predstavom ljubitelji pozorišne umjetnosti upoznaće se sa manje poznatim Nušićevim stvaralaštvom. Predstava je na repertoaru 5. jula, dok će 19. jula gostovati Jugo arta iz Beograda sa pozorišnom predstavom „Ja (o) meni“. U ovoj urnebesnoj komediji igraju poznati glumci Mina Lazarević i Srđan PopoviĆ..

U organizaciji Centra za kulturu, 3. jula, u Spomen kući Vojvode Gavra Vukovića biće otvorena  izložba slika akademskog slikara iz Podgorice Rada Vujačića, kojom zvanično počinje „Beransko kulturno ljeto 2021.“

Planiran je i koncert klasične muzike pod nazivom „Koncert kamernog dua Krivokapić – Martinović“. Međunarodno priznati umjetnici, Vujadin Krivokapić, violinista i Bojan Martinović, klavirista, 16. jula, u sali Centra za kulturu, izvodiće kompozicije Ludviga Van Betovena i Roberta Šumana.

Prije nekoliko dana štampan je zbornik „Mojkovačka bitka – Sto godina kasnije“, u izdanju Centra za kulturu i Eparhije budimljansko – nikšićke. Zbornik sadrži radove sa okruglog stola, održanog 2015. godine u Spomen kući Vojvode Gavra Vukovića. Promocija zbornika održaće se 15. jula, a na njoj će učestvovati Mitropolit crnogorsko –  primorski gospodin Joanikije, dr Budimir Aleksić, Damjan Ćulafić i Goran Kiković.

Ove godine održaće se  jubilarna X Međunarodna umjetnička kolonija, koja će od 18. do 24. jula, u etno selu u Kaludri, okupiti umjetnike, akademske slikare iz Crne Gore, Srbije, Litvanije, Rusije i Kanade.

U organizaciji JU „Polimski muzej“, 9. jula biće otvorena izložba slika akademske slikarke Mire Garčević – Vujanović, rođene Beranke koja živi i radi u Podgorici. Garčević – Vujanović je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Do sada je imala nekoliko samostalnih izložbi, a učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama, kao i na kolonijama i radionicama.

Na repertoaru „Beranskog kulturnog ljeta“ je i promocija knjige  „Mjesečeva sonata“ Mire Saičić, koja je planirana za 20. jul.

Izložba novih arheoloških istraživanja „Rano hrišćanstvo Polimlja“ biće otvorena 29. jula. Ovom izložbom kustosi Polimskog muzeja predstaviće rezultate istraživanja koja su rađena u proteklih nekoliko godina. Izložba sadrži fotografije sa terena gdje su sprovedena arheološka istaživanja, kao i materijalne nalaze sa određenog broja lokaliteta.

Turistička organizacija Berane domaćin je izložbe oldtajmera koja će biti održana u glavnoj gradskoj ulici 18. jula, kao i „Šlaufijade 2021“ 24. jula.

Od 19. do 21. jula održaće se tradicionalni turnir u malom fudbalu čiji je organizator  Sportski centar.

I ove godine Opština Berane, povodom Dana opštine, svojim građanima poklanja koncert u glavnoj gradskoj ulici, kao i koncert na Jasikovcu 6. avgusta. O učesnicima koncerata javnost će biti naknadno obaviještena.

(Berane online) 

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Protest u Podgorici zbog Rezolucije o Srebrenici: Skandira se „izdaja, izdaja“

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

Sa okupljanja, Foto: Aljoša Turović

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 časova održava se okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Okupljeni nose zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Okupljeni skandiraju „izdaja, izdaja“.

Foto: Aljoša Turović

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Foto: Aljoša Turović

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

Foto: Aljoša Turović

 

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Spašeno troje državljana Srbije: Dvogodišnje dijete na moru promrzlo

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati

foto: UPSUL

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40 sati.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, saopšteno je iz UPSUL.

foto: UPSUL

Kako navode Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28 sati poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do.

“Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama”, navode u UPSUL.

Kako navode u 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, poručuju iz UPSUL.

S obzirom na to da je turistička sezona počela, kako poručuju iz UPSUL ovakvi slučajevi nas opominju.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na “divlje plaže“ obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz UPSUL.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Veljović lošeg zdravstvenog stanja: Biće neko vrijeme u Kliničkom centru

Njegov advokat je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci

Foto: Boris Pejović

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je juče prevezen u Klinički centar Crne Gore, zadržan je u toj zdravstvenoj ustanovi, potvrdio je za portal Dan njegov branilac, advokat Mihailo Volkov.

On je lošeg zdravstvenog stanja, a pretpostavka advokata Volkova je da će još neko vrijeme biti u Kliničkom centru.

Volkov je juče saopštio da su na Veljovićevo loše zdravstveno stanje ukazivali prethodnih mjeseci.

Predmet protiv Veljovića, protiv kojeg je SDT podiglo optužnicu koju je Viši sud potvrdio, dodijeljen je u rad sudiji specijalnog odjeljenja tog suda Vesni Kovačević. Glavni pretres biće zakazan u zakonskom roku, potvrdila je za „Dan“, portparol tog suda Marija Raković.

Optužnica protiv 15 osoba, među kojima je i bivši direktor Uprave policije, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, stupila je na pravnu snagu krajem prošle nedjelje i ekspedovana je strankama u postupku.

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije