Connect with us

DRUŠTVO

MJEŠTANI SE ŽALE I NA ČESTE KVAROVE NA ELEKTRO MREŽI

Neprohodan put Andrijevica–Mateševo: Snijeg blokirao Trešnjevik

Na Trešnjeviku je palo četrdesetak santimetara snijega i to je bilo dovoljno da regionalni put koji vodi preko ovog planinskog prevoja postane neprohodan, jer Uprava za saobraćaj nije preduzela odgovarajuće mjere da se očisti snijeg sa kolovoza, kaže Mikša Đulafić, koji se bavi turizmom u ovom području

Foto: D. J.

Prve sniježne padavine i ove godine donijele su probleme ljudima koji žive ispod padina prevoja Trešnjevik, kao i brojnim turistima i onima koji na planini Štavna imaju uslužno turističke objekte. Problemi se odnose na slabo održavanje puta koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi ka Mateševu i na česte kvarove na elektro mreži.

To je juče u izjavi za „Dan“ potvrdio i Mikša Ćulafić koji u podnožju Komova godinama pruža usluge brojnim turistima, koji, ne samo iz Crne Gore, nego i iz drugih zemalja, rado dolaze da posjete ovu planinu.

Đulafić kaže da je krajnje neprihvatljivo da nadležne službe ne poklanjaju dovoljno pažnje osnovnim potrebama lokalnog stanovništva i onima koji nastoje da jačaju turističku ponudu ovih krajeva.

„Na Trešnjeviku je ovih dana palo četrdesetak santimetara snijega. To je bilo dovoljno da regionalni put koji vodi preko ovog planinskog prevoja postane neprohodan, jer Uprava za saobraćaj nije preduzela odgovarajuće mjere da se očisti snijeg sa kolovoza.

Na taj način se nastavlja stara praksa koja datira godinama i zahvaljujući kojoj i lokalno stanovništvo i turisti i mi koji se bavimo turiznom imamo strašne probleme. Jednostavno, ljudi ne mogu da dođi do svojih kuća, dok brojni turisti koji rado i u zimskom periodu hitaju Komovima ostaju uskraćeni da posjete ovu planinsku ljepoticu.

Takođe, na ovom području dolazi do čestih ispada na elektro– mreži. Sve to negativno utiče na razvoj turizma, i na nas koji smo spremni da kroz turističku ponudu promovišemo čitavi kraj.

Zato je krajnje vrijeme da se naznačenim problemima posveti više pažnje i da se obezbijedi konstantna prohodnost puta preko Trešnjevika“, naglasio je Ćulafić, dodajući da su brojni turisti koji su se zatekli na planini Štavna zbog neočišćenih puteva ostali u sniježnoj blokadi.

I predstavnici mjesnih zajednica ističu da u cilju bržeg razvoja sjevernog regiona država mora posebnu pažnju da posveti održavanju put Andrijevica – Mateševo, preko Bara Kraljskih.

Oni naglašavaju da je taj važni put tokom zimskih mjeseci uglavnom neprohodan i pored toga što je napravljena prije nešto više od sto godina i što predstavlja razvojnu žilu kucavicu ovih krajeva.

„Imamo situaciju da se vozila svakodnevno zaglavljuju u snijegu i da moraju da reaguju službe zaštite i spasavanja. To samo po sebi govori da nadležni nemaju odgovoran odnos prema ovom putu i da se u narednom periodu moraju ozbiljnije angažovati ukoliko se iskreno želi dati doprinos sveukupnom razvoju ovih krajeva“, kaže predsjednik Mjesne zajednice Bare Kraljske Milovan Labović.

Sličnu konstataciju iznijeli su i mještani Kralja, sela koje se prostire ispod Trešnjevika.

„Prvi snijeg je pokazao da je nekada najvažnija saobraćajnica od Podgorice prema sjeveru Crne Gore zaboravljena. Prohodnost tog puta nekada su naši očevi i djedovi održavali lopatama, a sad pored tako moćne mehanizacije on je često u prekidu. Neshvatljivo je što nadležne službe često i ne znaju da li je put prohodan“, ističe predsjednik Mjesne zajednice Kralje Milutin Đurković.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) NVO “Škola sporta Iva”: Održano predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života” na Lokvama

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović

Foto: Privatna arhiva

U turističkom kompleksu “Skrivena” na Lokvama, kod Berana, održano je predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života”, u skopu projekta “Sportom do bolje inkluzije Roma u društvo”.

Foto: Privatna arhiva

Projekat realizuje NVO “Škola sporta Iva” iz Berana, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Foto: Privatna arhiva

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović.

Foto: Privatna arhiva

Navode da najmlađi nisu krili oduševljenje prilikom posjete pomenutom turističkom kompleksu, a većina je istakla da im je to i prvi put da borave na Lokvama.

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Andrijevica: Asfalt na putu preko Trešnjevika u katastrofalnom stanju, pretvoren u rupe i kratere

Da se saobraćajnica nalazi u katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da čim vremenske prilike dozvole započne sanaciju

Foto: D. Jovović

Brojni zahtjevi upućeni Vladi Crne Gore da se regionalnom putu koji od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa posveti više pažnje nijesu urodili plodom. U to će se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Naime, ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Zbog prolaska teških kamiona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u minulih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i kratera, tako da se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana. Da se saobraćajnica nalazi u zaista katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da, čim to vremenske prilike dozvole, pristupe sanaciji.

Foto: D. Jovović

„S obzirom na to da je put preko Trešnjevika regionalnog karaktera lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i da tamo uspostavlja režim saobraćaja. To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju“, kazao je Ćulafić.

Mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prevoze nedozvoljene terete.

„Od kako je otvorena prva dionica auto-puta i usled rekonstrukcije saobraćajnice Berane – Bijelo Polje put preko Trešnjevika postao je izuzetno prometan. I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje“, kazao je mještanin Milutin Đurković.

I vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

Foto: D. Jovović

„Veliki broj turista iz čitavog svijeta hita da posjeti Komove, jer se radi o izuzetno atraktivnoj destinaciji. Međutim, ti turisti kad naiđu na prilazne puteve koji preko Trešnjevika vode ka Štavnoj i Komovima hvataju se za glavu, jer ne vjeruju da nešto ovako postoji. Tako oni, pored ovakve prirodne ljepote kojom raspolažu naši krajevi, sa sobom odnose ružne slike o našim putevima. Pred ovakvom činjenicom nadležni bi trebalo dobro da se zamisle, jer se sa ovako lošim putevima ne može razvijati turizam“, navodi Mikša Ćulafić, jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna.

Nadležni da shvate značaj saobraćajnice od Andrijevice do Mateševa

Mještani ističu da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

„Dužina ovog puta iznosi 35 kilometara. Međutim, u datim okolnostima, zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevima, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. No, i taj put se nalazi u fazi rekonstrukcije, zbog čega se vozači suočavaju sa otežanim putovanjem i dugotrajnim zastojima. Treba imati u vidu da je put preko Trešnjevika, zbog neadekvatnog čišćenja snijega u zimskom periodu, često neprohodan i da je po prioritetima održavanja svrstan u petu kategoriju. Ovo su podaci koji opominju da država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život“, poručili su mještani.

(Izvor: Dan)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vlada smijenila direktoricu Kliničkog centra Ljiljanu Radulović

Novi direktor prema nezvaničnim saznanjima RTCG biće kardiohirurg Aleksandar Radović

Dr Ljiljana Radulović

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović, saznaje Portal RTCG. Novi direktor prema njihovim nezvaničnim saznanjima biće kardiohirurg Aleksandar Radović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun predložio je Vladi prošle sedmice razrješenje direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović.

Šimun je zatražio detaljnu analizu poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

Nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, Šimun je smijenio i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića i Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksu Đekića.

Šimun je naveo da će uslijediti smjene svih koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove i pacijente.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije