Connect with us

DRUŠTVO

U BLIZINI OSNOVNE ŠKOLE "21. MAJ"

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Učenika pretukla grupa đaka u Podgorici

„Dječaka, koji je inače strani državljanin, brutalno je u blizini njegove škole pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ ‘Savo Pejanović'“

Foto: Printscreen/Roditelji.me

Portal Roditelji.me objavio je video na kojem je, kako navode, učenik osmog razreda podgoričke Osnovne škole „21. maj“ žrtva napada koji se prije desetak dana desio u blizini te ustanove.

Isti portal dodaje da je prema tvrdnjama roditelja drugih đaka taj učenik već duži vremenski period izložen vršnjačkom nasilju.

„Dječaka, koji je inače strani državljanin, brutalno je u blizini njegove škole pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ ‘Savo Pejanović’. Epilog tog slučaja nasilja je pokretanje krivičnog postupka protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili nasilničko ponašanje, a škola koju pohađaju izrekla im je i vaspitnu mjeru – smanjenje ocjene iz vladanja“, navodi pomenuti portal.

Roditelji.me naglašavaju da je dječak koji je bio žrtva već poznat policiji, jer je prošle godine prijetio da će da skoči sa školske zgrade.

„Iako prema podacima iz policije vršnjačko nasilje nije bilo povod zbog kojeg se odlučio na taj potez, roditelji koji su nam se obratili ukazuju da je to još jedan alarm da mu je podrška potrebna. Tvrde da su vršnjaci prema njemu surovi, da je svakodnevno izložen verbalnim napadima kako mlađih od sebe, tako i starijih đaka, koji ga prozivaju zbog izgleda i ponašanja, ali i na nacionalnoj osnovi“, kažu sa portala.

Dodaju da u OŠ „21. maj“ koju dječak pohađa nijesu upoznati da je izložen takvim napadima, a od kada je bio žrtva nasilja djece iz OŠ „Savo Pejanović“ svakog dana posjećuje pedagoško-psihološku službu škole.

Direktorica njegove škole Leposava Furtula kaže da se kao kolektiv trude da mu pruže svu potrebnu podršku, ali ni on, ni ostala djeca, nijesu prijavili da je svakodnevno izložen vršnjačkom nasilju.

„Nakon incidenta koji se dogodio iza naše škole, kada ga je tukla grupa dječaka, on nam se odmah obratio. Hitno smo reagovali i iako je bio petak, a sve se dogodilo nakon petog časa, slučaj smo odmah prijavili policiji, pozvali roditelja i dijete uputili u Hitnu pomoć. Nakon toga, on je bio u Centru bezbjednosti gdje je dao izjavu. Već u subotu do nas je stigao snimak tog nasilja, koji smo proslijedili policiji i počinioci su odmah identifikovani“, ispričala je Furtula za Roditelji.me.

Dodala je da je pokrenut krivični postupak protiv ovih dječaka, a i njihova škola je postupila po proceduri, izricanjem vaspitnih mjera. Ona nije željela da komentariše informacije da je učenik imao probleme i prije godinu, zbog kojih je policija bila uključena.

„Ne bih mogla da komentarišem nešto što se dešavalo prije mog dolaska na ovu poziciju. Naša pedagoška služba ima naravno sve podatke o učenicama i odgovorno tvrdim da sve radimo u skladu sa procedurama, koje su predviđene zakonom, a u najboljem su interesu djece“, rekla je Furtula.

Prema njenim navodima, odlučni su da pošalju poruku da nasilju nije mjesto u školi i da nijedno dijete ne smije da strahuje. Kako bi to postigli, kako kaže, pojačano će raditi na edukaciji djece, ali i nastavnika i roditelja.

„Vjerujem da bi nam dječak ispričao i zatražio pomoć da je situacija takva, da ga drugi đaci stalno prozivaju i verbalno napadaju. Posebno to mislim iz razloga što je ohrabren da nam prijavi ono što mu se dešava. Baš nedavno nam je pokazao i fotografiju starijeg muškarca kojeg je uslikao kod škole i uplašio se iz nekog razloga od njega. Rekla sam mu da ću ga, svakog dana, pratiti kada bude izlazio iz škole, kako bi bio siguran da ga neko neće napasti. Trudimo se da mu pomognemo na sve moguće načine“, rekla je Furtula.

Kaže da ni dječak ni bilo ko drugi upravi nije prijavio da je navodno nedavno bio žrtva i napada odrasle muške osobe, koja ga je udarila pesnicom u glavu.

Da se to desilo roditeljima su takođe prenijela ostala djeca, ali zvanične prijave nigdje nije bilo.

Furtula je ukazala i na to da je veoma teško propratiti sve što se dešava u dvorištu, jer su dvije kapije otvorene, a kamere van objekta već neko vrijeme ne rade. Trude se da dežurstvima nastavnika iskontrolišu šta se dešava tokom odmora. Problem kamera će, kako ističe, hitno riješiti, iako je riječ o investiciji koja nije mala za jedan školski kolektiv. Očekuju podršku Ministarstva, ali i Savjeta roditelja, koji imaju predloge po tom pitanju.

„Zbog svega toga zalažemo se za povratak školskog policajca i pojačanog nadzora u školskom dvorištu“, kaže Furtula.

Direktor OŠ „Savo Pejanović“ Zoran Đukić za portal Roditelji.me ističe da su, nakon napada grupe đaka na dječaka OŠ „21. maj“ hitno postupili po proceduri i izrekli vaspitne mjere.

„Na osnovu dobijenih informacija iz policije, hitno smo sazvali sjednicu Nastavničkog vijeća. Izložili smo sve pojedinosti i jednoglasno je donijeta odluka da se četvorici učenika devetog razreda, koji su učestvovali u ovom događaju, izrekne mjera – umanjenje ocjene iz vladanja“, rekao je Đukić.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Berane: Glavna gradska ulica promijenila osam imena (FOTO)

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo

Glavna ulica u Beranama - Ulica Mojsija Zečevića, Foto: Berane online

Priča o glavnoj gradskoj ulici u Beranama mogla bi početi na razne načine, ali je možda najbolji onaj koji stoji na turističkoj tabli koja kaže da sve priče o životu i istoriji Berana počinju i završavaju se u ovoj ulici. I njeno ime mijenjalo se u zavisnosti od istorijskih zbivanja i okolnosti.

„Tokom godina bila je Glavna čaršija, ulica Kralja Nikole, ulica Kralja Petra Oslobodioca, ulica Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Via Viktoria Emanuela, Glavna ulica, Ulica Maršala Tita, da bi od 1994. do današnjih dana nosila ime Mojsija Zečevića“, stoji zapisano na tabli.

Podsjeća se i na to da je potpuno neuobičajenoa za osmanlijsko gradsko uređenje, glavna ulica u Beranama prava i široka.

Berane, glavna ulica (arhiva)

„Projektovao ju je, po ugledu na evropske metropole, Rizvan beg, čuveni arhitekta i pariski đak. Berane je tako dobilo najprostraniju i najširu ulicu među tadašnjim turskim gradskim naseobinama na ovom dijelu Balkana“, piše na turističkoj tabli.

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo.

„Sredinom korza šetali bi polagano stariji i ozbiljniji Beranci, razmatrajući kako najnovija svjetska dešavanja, tako i ‘povjerljive’ gradske priče. Sa strane su išli oni mlađi, koji bi se šetajući korzom i po prvi put zaljubljivali“, kaže priča.

Svako je imao svoje utvrđeno mjesto i niko nije htio da propusti da napravi par krugova, „vidi i bude viđen“.

„Čak i kada je glavna ulica bila otvorena za saobraćaj, ona bi se  u popodnevnim časovima zatvarala i korzo bi neometano nastavljao da živi“, piše na tabli.
Tabla u glavnoj ulici.

Tabla u glavnoj ulici

Glavna ulica, kako se podsjeća, bila je i centar kulturnog života koji je, posebno u periodu između dva svjetska rata, doživio puni procvat. Naročito je bio bogat muzički život. To je bio period kada nastaju tamburaški zborovi i muzička društva, uvode se novi instrumenti i rađaju gradske pjesme. Na tabli je zapisano i podsjećanje da je čuven bio beranski bleh orkestar i njegovo rivalstvo sa bleh orkestrom iz Bijelog Polja. Takmičenja su se održaval u Hotelu Evropa, a uspješniji su najčešće bili Beranci.

Novi kulturni sadržaji pojavili su se sa otvaranjem Doma trezvenosti.

Zaživjela je pozorišna scena na kojoj su amaterski ansambli izvodili djela Branislava Nušića i Koste Trifkovića. Tada su po prvi put u pozorištu zaigrale i djevojke. Značajnu ulogu u kulturnom životu imali su čuveni beranski hoteli u kojima su održavane mnoge zabavne i kulturne večeri.

„Pred Drugi svjetski rat Berane je imalo više hotela nego što ih ima danas. U samom centru postojala su četiri hotela i dva hana. Prvo je podignut hotel Danilović, na mjestu sadašnje zgrade Osnovnog suda, i tu je, kažu, uvijek bila najbiolja muzika. Odmah preko puta njega sagrađen je hotel Imperijal, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u oficirsku menzu italijanske vojske“, podsjeća tekst na tabli.

Tada je, priča se, u Beranama bilo više italijasnkih vojnika, nego stanovnika.

„Prva tombola u gradu organizovana je u hotelu Amerika, podignutom u samoj glavnoj ulici. Na najboljem glasu bio je hotel Evropa, koji se nalazio odmah pored Amerike. Tu je tradicionalno bila najbolja kuhinja, i svako od Beranaca imao je svoj sto. Vlasnici hotela Evropa svakom gostu koji tu prespava  poklanjali su po flašu domaće rakije koju su sami
Bleh orkestar.

Bleh orkestar

Na dnu glavne ulice, ostalo je zabilježeno na ovoj tabli, nalazila su se i dva hana, u kojima su putnici mogli prespavati i odmoriti konje.

„U hanovima se, osim kafe i čaja, mogao popiti i salep, nadaleko poznat orijentalni afrodizijak“, podsjeća nas tabla.

I danas se u glavnoj ulici u Beranama i njenoj neposrednoj blizini nalaze brojni restorani, kafići i poslastičarnice.

„Dok šetate ovim čuvenim korzom, zastanite i probajte neki od čuvenih beranskih specijaliteta – slatki kačamak, pastrmku sa roštilja, ili burek iz čuvenih beranskih buregdžinica“, stoji zapisano na tabli.

Hoteli Evropa i Amerika

Sve je manje onih Beranaca koji priče i detalje zapisane na turističkoj tabli u glavnoj ulici znaju i pamte. Sve je više mladih Beranaca kojima niko te priče nije prenio sa koljena na koljeno.

Zato ova turistička tabla ima značaj da i na tom mjestu ostane zabilježeno kakav je značaj za grad oduvijek imala glavna ulica.

Za podsjećanje mladima i turistima koji o Beranama ne znaju mnogo.

Piše: Tufik Softić 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Utakmica Crna Gora – Srbija „visokog rizika“: Policija će snimati dešavanja na stadionu i oko njega

„Kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava). Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, saopšteno je iz Uprave policije

Foto: Saša Pavlić

Policija će snimati utakmicu Crna Gora – Srbija, koja se igra u ponedjeljak na Gradskom stadionu pod Goricom.

Meč će početi u 20.45 časova, a snimanje, uključujući i snimanje iz vazduha, obaviće se u periodu od 15 časova do ponoći.

„Shodno odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, uvažavajući činjenicu da je sportska priredba proglašena priredbom povišenog bezbjednosnog rizika, kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava) Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da će od 15 časova do završetka utakmice saobraćaj biti obustavljen u Bulevaru Ivana Crnojevića od raskrsnice sa Ulicom Marka Miljanova do raskrsnice sa Bulevarom Stanka Dragojevića, zatim u Ulici 19 decembra, od Ulice Vaka Đurovića, kao i skretanje od Hitne medicinske pomoći u pravcu Gradskog stadiona.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bijelo Polje: Dječak (4) proveo sat i po u zaključanom vozilu, spasili ga policija i vatrogasci (FOTO)

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

Dijete starosti četiri godine juče je spašeno iz zaključanog automobila u Bijelom Polju, intervencijom policije i vatrogasaca. Prema pisanju stranice Vijesti iz Bijelog Polja, oko 12 časova u Ulici Tomaša Žižića građani su primijetili uplakano dijete u automobilu marke golf 3.

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao. Dalje se ističe da je brzom reakcijom pomenutih službi spašen razbijanjem bočnog stakla.

S druge strane, neki od građana koji su prisustvovali jučerašnjim scenama u Bijelom Polju naveli su u komentarima ispod objave da su riziku da dijete dehidrira doprinijele i nadležne službe, koje se, kako tvrde, nijesu u početku snašle, pa je cijela akcija spašavanja trajala mnogo duže nego što bi smjela.

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

“Dijete umalo nije dehidriralo zbog policije i njihovog odugovlačenja da se razbije staklo. Dijete je već bilo sat vremena u autu i građani su već mnogo puta pokušavali da otvore vrata ili prozor. Nakon toga je došla policija, bezuspješno pokušavajući isto što i par ljudi do tada, pri tome ne dozvoljavajući nikom da polomi staklo. Tu je prošlo više od pola sata, dok nije konačno došla vatrogasna i slomila prozor”, navodi jedan od očevidaca.

Dijete je, kako opisuje, bilo vidno uznemireno, jer je steklo utisak da mu neće biti pomoći i pored tolikog broja ljudi.

„Opasne zamjerke policiji kojoj je stotinu puta rečeno da je dijete preko sat vremena bilo u vozilu, a nakon njihovog dolaska još duže od pola sata i da mora što prije da se odatle izvuče. Dijete je na sebi imalo dva džempera i majicu i bilo u skoro skroz zatvorenom autu mnogo vremena. Uspjeli su pojedini da vrlo malo otvore dva prozora, što je pri današnjoj temperaturi bilo skoro beznačajno. Prava je sreća što dijete nije dehidriralo, iako smo svi mi prisutni vidjeli da je konstantno znojavo, a o strahu i naknadnom ophođenju prema njemu ne bih da pišem”, naveo je ovaj građanin u komentarima ispod objave o spašavanju dječaka.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije