Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU NAFTNIH DERIVATA PONOVO DOŠLO DO VELIKOG RASTA CIJENAlp

Od ponedeljka skuplje gorivo za tri i šest centi

Prema ovim procjenama cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije će iznositi 1,30 eura, a lož ulja 1,27 eura. Litar eurosupera 98 iznosiće 1,46 eura, a eurosupera 95 poskupiće na 1,42 eura

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Eurodizel i lož ulje poskupiće u ponedjeljak za po šest centi, dok će za dvije vrste benzina cijene najvjerovatnije porasti za po tri centa, prenose „Vijesti“.

Kako je pojašnjeno od trgovaca naftnih derivata posljednjih dana došlo je do novog značajnog rasta naftnih derivata na međunarodnim berzama, što će povećati cijene i na crnogorskim pumpama. Konačni obračun prema obračunskim koeficijentim saopštiće Ministarstvo kapitalnih investicija u ponedjeljak.

Prema ovim procjenama cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije će iznositi 1,30 eura, a lož ulja 1,27 eura. Litar eurosupera 98 iznosiće 1,46 eura, a eurosupera 95 poskupiće na 1,42 eura.

Cijene goriva su prošle godine usljed male potrošnje izazvane pandemijom korona virusa bile na rekordnom niskom nivou, ali su od kraja prošle godine počele oporavak koji se nastavio i ove godine. Poskupljenje u ponedjeljak biće 13 od početka ove godine, a sa njim cijene će biti veće od rekordnih iz 2019. godine.

Skoro sve parlamentarne partije smatraju da bi trebalo smanjiti akcize na gorivo, koje je bivša Vlada 2017. godine dodatno povećala za devet centi po litru. Od tada su maloprodajne cijene među većima u regionu, ali i od nekoliko država u Evropi.

Ministarstvo kapitalnih investisticija, kao resor nadležan za regulaciju tržišta naftnih derivata, još 2. marta ove godine poslalo je dopis Ministarstvu finansija u kojem upozoravaju da se u narednom periodu može očekivati rast cijena goriva na međunarodnim berzama i predlažu zajednički sastanak kako bi se analizirao iznos akciza na gorivo i pronašao način za njihovo smanjenje.

Oni su naveli da je dozvoljeni minimum akcize kod eurodizela u Evropskoj uniji 33 centa po litru, a da je kod nas 44 centa, dok je za vrste benzina u EU dozvoljeni minimum akcize 35,9 centi po litru, a u Crnoj Gori je sada 54,9 centi po litru. Akcize ulaze i u osnovicu za obračun PDV-a.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

SERVISNE INFORMACIJE

Izmijenjen režim saobraćaja iz Berana prema Bijelom Polju, Andrijevici, Petnjici i Rožajama

Promijenjen je režim saobraćaja na putevima iz Berana sa dvosmjernog na jednosmjerni od sedam do 19 sati. Saobraćaj na regionalnom putu Berane – Petnjica zbog sanacije klizišta biće sa povremenim prekidum ne duže od 30 minuta. Slično je i u ostalim djelovima zemlje. Iz Auto-mota upozoravaju na oprez zbog mogućih odrona na sjeveru

put Berane - Rožaje

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore.

Oni su upozorili da su na dionicama pored rijeka i kosina mogući sitniji odroni.

Na putevima Ribarevine – Berane – Rožaje – Špiljani, Berane –Andrijevica – Plav – Gusinje – Grnčar, Ribarevine – Bijelo Polje – Barski most, Rožaje – Kula – Stubica i Most Zeleni – Vuča, doći će do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni od sedam do 19 sati.

Saobraćaj na regionalnom putu Berane – Petnjica zbog sanacije klizišta, promijenjen je sa dvosmjernog na jednosmjerni uz povremene prekide ne duže od 30 minuta.

Povremeni prekid saobraćaja na dionicima Mateševo – Kolašin, Rožaje – Špiljani…

Zbog izvođenja radova na sanaciji regionalnog puta R-13 dionica Mateševo – Kolašin, u zoni Mateševa, saobraćaj će biti u prekidu za sve vrste vozila od deset do 14 sati.

Na magistralnom putu M-5 Rožaje-Špiljani saobraćaj će biti obustavljen u terminima od osam do 11, od 13.30 do 16.30 i od 21 sati do ponoći.

Na magistralnom putu M-6 dionica Mihailovica-Pljevlja saobraćaj je obustavljen od deset do 14 sati.

Zbog asfaltiranja, na regionalnom putu R-3 dionica Pljevlja-Metaljka saobraćaj će biti obustavljen od 13 do 17 sati.

Zbog izgradnje magistralnog puta Cetinje – Nikšić, saobraćaj na regionalnom putu Cetinje-Čevo biće obustavljen od devet do 11 i od 13 do 15 sati, a u ostalom periodu dolaziće povremeno do prekida saobraćaja ne dužih od 15 minuta.

Saobraćaj na regionalnom putu R-13 od Tuzi Ljevoriječkih do Lopata biće obustavljen od deset do 14 sati zbog sanacije.

Na magistralnom putu M-3 Danilovgrad – Podgorica zbog rekonstrukcije se saobraća jednom trakom naizmjenično na mjestima radova, a mogući su kraći zastoji, ne duži od 15 minuta.

Zbog radova na magistralnom putu M-4, dionica Podgorica-Tuzi, zatvorena je jedna traka bulevara.

Zbog rekonstrukcije glavnog cjevovoda na regionalnom putu R-18 Pljevlja-Gradac-Šula u ulici Oslobođenja doći će do potpune obustave saobraćaja za sve vrste vozila. Omogućeno je korišćenje alternativnog puta.

Zbog radova na magistralnom putu Đurđevića Tara – Pljevlja, lokalitet raskrsnica Mijakovići, saobraćaj će biti promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Na prvoj dionici auto puta Podgorica-Mateševo zabranjen je prolaz za vrijeme radova.

Prolaz je jedino dozvoljen vozilima koja posjeduju propusnicu kompanije CRBC.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

Beranski Vodovod: Zbog kvara dio grada bez vode

Navode u saopštenju da intenzivno rade na popravci kvara

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Zbog kvara do kojeg je sinoć došlo na vodovodnoj mreži pojedini djelovi Berana su ostali bez vode, saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija Berane.

Navode da intenzivno rade na popravci kvara.

Nastavite sa čitanjem

SERVISNE INFORMACIJE

CEDIS: Dio Berana danas bez struje

Bez struje će, od 9.00 do 14.30 sati, biti Hotel Berane, naselja Hareme, Luge, kao i dio Zaostra

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Dio Berana danas će više sati biti bez struje, zbog planiranih radova na mreži, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Bez struje će, od 9.00 do 14.30 sati, biti Hotel Berane, naselja Hareme, Luge, kao i dio Zaostra.

Navode da se navedeni radovi izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom, kao i da će u slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odloženi.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije