Connect with us

DRUŠTVO

"UNAPREĐENJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE"

Opština Berane i Ministarstvo podijelili plastenike: Podrška poljoprivrednicima

Na sastanku, koji je održan prije toga, razgovarano je o izgradnji Kuće poljoprivrede u Beranama, gdje će se pod jednim krovom naći sve poljoprivredne institucije kako sa državnog, tako i na lokalnom nivou

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Zajedničkom akcijom Opštine Berane i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podijeljeno je 100 plastenika u ovoj seriji, od planiranih 180, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije naše opštine.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac i ministar Aleksandar Stijović pozdravili su poljoprivrednike i poželjeli im sreću u radu i dobar rod.

Prije toga održan je sastanak u zgradi Opštine kojem su prisustvovali, osim predsjednika Opštine i ministra poljoprivrede, i predsjednik SO Berane Novica Obradović, sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Božo Premović, sekretar za projekte i investicije Sveto Mitrović, sekretar za finansije i ekonomski razvoj Bojan Radošević, direktor Turističke organizacije Ivan Radević, menadžer Opštine Vladimir Đaković i pomoćnik u Sekretarijatu za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Milutin Mićović.

Na sastanku je bilo riječi o izgradnji Kuće poljoprivrede u Beranama, gdje će se pod jednim krovom naći sve poljoprivredne institucije kako sa državnog, tako i na lokalnom nivou.

„Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Opštinu Berane. Posebnu zahvalnost dugujemo zbog toga ministru Stijoviću. Predviđeno je da u toj Kući poljoprivrede budu i kancelarije opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Regionalna kancelarija MIDAS II. Realizacijom ovog projekta biće omogućeno lakše ostvarivanje poljoprivrednih prava i subvencija poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

Ministar Aleksandar Stijović je naveo da i na ovaj način, dodjelom plastenika, svi zajedno radimo na unapređenju uslova za poljoprivrednike.

„Namjera ministarstva, na čijem sam čelu, jeste da se u narednom periodu više ulaže na sjever kako bi se podigao standard stanovništva”, rekao je ministar.

Sekretar za poljoprivredu Božo Premović naznačio je važnost ulaganja u poljoprivredu i predstavio plan i program rada Sekretarijata kroz mjere Agrobudžeta za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima Opština Berane iz godine u godinu uvećava novčana sredstva za subvencije i mjere, a samim tim i broj mjera se uvećava.

„Ove godine kroz Agrobudžet realizovane su sledeće mjere: podrška razvoju tržišne proizvodnje mlikeka, premije za priplodne junice u čistoj rasi, podrška za nabavku priplodnih junica, subvencije za retvu strnih žita, nabavka sadnica kontinentalnog voća, premije za otkup plodova maline, premije po pčelinjem društvu, premije uglednim poljoprivrednim proizvođačima, podrška opštim servisima u poljoprivredi, podrška upravljanju rizicima u poljoprivredi, subvencije za postojeće vodenice i njihovo održavanje, podrška razvoju turizma, nabavka softvera i opreme za izradu baze podataka, subvencije u plaćanju obaveza osiguranja poljoprivrednim proizvođačima i današnja mjera koju realizujemo, subvencija za nabavku plastenika“, kazao je Premović.

Ministru se zahvalio na posjeti i predsjednik Skupštine Novica Obradović, ističući da se nada nastavku i jačanju saradnje.

Rukovodstvo Opštine Berane je izrazilo spremnost za pomoć u rješavanju problema sa lutajućim grlima na državnom nivou. Bilo je riječi i o angažovanju vojske za probijanje puteva u ruralnom dijelu opštine.

 

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dragoslav Šćekić na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Dragoslav Šćekić posjetio je danas manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, gdje je prisustvovao svetoj Liturgiji povodom obilježavanja hramovne slave Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

U manastiru, koji je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke, liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zbog pošasti koja je snašla planetu slava drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana obilježena je i ove godine obilježena u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Predsjednik Opštine Berane na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi obilježio je, uz poštovanje epidemioloških mjera, svoju hramovnu slavu Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Tim povodom, predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac sa saradnicima prisustvovao je svetoj Liturgiji, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine obilježio je slavu drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

 

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 808. od nastanka!

Tim povodom, njegovo Preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije služio je praznično bdenije, u srijedu 5. maja, uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine proslavlja Svetog Georgija u posebnim prilikama.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospio do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vrijeme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odijelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odijelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po vjerovanju, pobijedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobjedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, vjerovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije