Connect with us

DRUŠTVO

JEDNOGLASNA ODLUKA ŠKOLSKOG ODBORA NA PREDLOG SAVJETA RODITELJA

OŠ „Ratko Žarić“ u Nikšiću: Učenici od sjutra u školu bez mobilnih telefona

Zabranjeno nošenje mobilnih telefona u prostorijama škole i u školskom dvorištu tokom časova, malih i velikih odmora

OŠ "Ratko Žarić", Foto: Svetlana Mandić

Od sjutra je učenicima Osnovne škole (OŠ) „Ratko Žarić“ iz Nikšića zabranjeno nošenje mobilnih telefona u prostorijama škole i u školskom dvorištu tokom časova, malih i velikih odmora.

Na predlog Savjeta roditelja pomenute škole, Školski odbor je odluku jednoglasno usvojio na sjednici koja je održana 18.oktobra. Ova odluka, kako su naveli, ima za cilj sprečavanje zloupotrebe telefona na časovima i odmorima i nesmetano odvijanje života i rada u školi.

“Ako učenik zbog zdravstvenih razloga ili neke druge potrebe mora da se javi roditelju, to može učiniti uz saglasnost i odobrenje predmetnog nastavnika. U slučaju da neko od učenika bude primijećen da koristi telefon, roditelj će biti obaviješten, učenik evidentiran u odjeljenjsku knjigu tj. dnevnik, prema njemu će biti primijenjene vaspitne mjere shodno Pravilniku o izricanju vaspitnih mjera, a sa tim Pravilnikom su učenici upoznati na početku školske godine”, navedeno je u odluci koju je potpisala Dragana Mijušković, predsjednica Školskog odbora OŠ”Ratko Žarić”.

Ukoliko učenik u školu donese telefon, aparat mora biti isključen tokom boravka u školi. Kada predmetni nastavnik primijeti za vrijeme časa da učenik bez prethodnog odobrenja koristi telefon, dužan je da ga odmah evidentira u odjeljenjsku knjigu.

“Ako učenik bude primijećen da koristi telefon za vrijeme odmora u školi ili školskom dvorištu, dežurni nastavnik je u obavezi da ga odmah evidentira u knjigu dežurstva i pozove odjeljenjskog starješinu kako bi starješina informisao roditelja. Sve je ovo u cilju obezbjeđivanja nesmetane realizacije nastave, kao i stvaranja sigurnog mjesta za boravak i druženje djece”, stoji u odluci.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Katnić nastavlja da protestuje zbog hapšenja: Odbija posjete porodice i advokata

U ponedjeljak je, kako saznaje Dan, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi

Katnić

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nastavio je protest zbog postupka koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv njega. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, ove sedmice, Katnić odbija posjetu porodice, ali i branioca u zatvoru.

U ponedjeljak je, kako saznaje ovaj medij, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi.

Ovo je samo nastavak protesta koji Katnić iskazuje zbog hapšenja. On je slobode lišen sredinom aprila zbog sumnje da je član kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT- a, formirao njegov dugogodišnji prijatelj, nekada visokopozicionirani policijski službenik Zoran Lazović. Oni se terete da su pomagali „kavačkom klanu“. Navodno, nekim od njih su omogućili da ne budu procesuirani, dok se Lazović tereti i da je ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, označenim kao plaćenici „kavčana“.

Od dana hapšenja, odnosno od određivanja pritvora, Katnić je počeo štrajk glađu. Nakon nekoliko dana počeo je da odbija i vodu i druge napitke, kao i terapiju. Nedavno, štrajk žeđu je prekinuo i počeo da uzima vodu i jogurt. Ubrzo je nastavio štrajk žeđu, ali je, navodno, bilo slučajeva i ponovo je odbijao i vodu.

Zdravstveno stanje bivšeg GST pogoršalo se u spuškom zatvoru zbog čega je izvođen na ukazivanje ljekarske pomoći, kao i na intervencije. Međutim, SDT se zainteresovalo i za postupke ljekara u tom slučaju, pa su počeli provjeravanje zakonitosti i prilikom liječenja Katnića.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru: Služiće liturgiju povodom 80 godina od genocida u Velici

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće u nedelju, 28. jula, u Velici kod Plava Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih.

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Genocid u selu Velika u opštini Plav dogodio se pred kraj rata, u drugoj polovini 1944. godine. Počinile su ga nacističke vojne formacije i SS trupe „Skenderbeg“. Novija istraživanja pokazuju da je tom prilikom stradalo preko 500 civila, od toga preko 100 djece.

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mugoša oslobođen optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Carine

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu

Mugoša, Foto: Savo Prelević

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj.

Danas je u Višem sudu u Podgorici izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku, pišu „Vijesti“.

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu.

Dodala je da je sud postupio po ukidnom rješenju Apelacionog suda.

Njega je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) teretilo da je u slučaju prodaje gradskog zemljišta građevinskoj kompaniji DOO “Carine” oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Uskoro opširnije…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije