Connect with us

DRUŠTVO

PROTOJEREJ I NAMJESNIK PODGORIČKO-KOLAŠINSKI

Otac Gojko: SPC u Crnoj Gori izložena torturi, dvije političke partije prednjače u govoru mržnje protiv Crkve

O protestu koji je organizovan uoči emisije o abortusu na RTCG, kazao je da svako pokaže svoje pravo lice: „Nekome priliči da viče na ulici, a nekome da govori u emisiji“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Protojerej stavrofor Gojko Perović kazao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori izložena torturi totalitarne grupe koja misli da je Crna Gora samo ono što oni zamišljaju.

On se gostujući u emisiji „Pop recenzije“ osvrnuo na protest koji je organizovan uoči emisije o abortusu na RTCG.

„Naravno ja sam za to da im se da puna sloboda javnog govora, ovaj protest je bio zanimljiv performans, nisu me inprensionirali duhovitošću natpisa ni zvukova koji su proizveli. Nije bilo nikakvog nasilja, oni su pokazali svoje pravo lice. Nekome priliči da govori u emisiji, nekome da viče na ulici“, naglasio je otac Gojko.

Objasnio je da ga je urednica pozvala da gostuje u emisiji o abortusu, a kako dodaje, osjećao je da je ta tema medijski projektovana da hoće da targetira crkvu.

„S druge strane to je tema kojom se crkva bavi od vajkada. Ne samo pravoslavna, već i katolička crkva koja je učestvovala u referndumskoj kampanji u Italiji koja nije džungla. U EU crkva učestvuje u polemici, to se dešava ovih dana. U dilemi smo da li je to sačekuša za crkvu da se pozove pop, pa da on kaže što misli, pa da ga napadnu. Meni je mitropolit dao blagoslov da idem i sve je bilo u redu dok nije trebala da se realizuje emisija. Ja nisam pratio, ali kasnije saznajem da je emisija promijenila nekoliko puta naslov. Znam da su bili neki čudni naslovi, ne znam ni sad kako se emisija zove“, rekao je on.

Perović je naveo i da su se oglasile dvije političke partije, „koje u poslednje vrijeme prednjače u jednom otvorenom govoru mržnje protiv crkve i one su zapanjujuće.“

„Navodno se zalažu za evropske vrijednosti, a te su se partije oglasile da svešteniku treba zabraniti da govori na javnom servisu. Mi možemo da govorio o pitanjima ukusa, mislim da je koncept emisije bio korektran jer se pored mene čuo i stav islamske zajednice. Saopštenje te dvije nažalost parlamentrane partije je bila najava da se okupi određena skupina ljudi, koji se doduše okupljaju na svim skupovima koji imaju anticrkveni karakter“, ocijenio je on.

Kako je dodao, neko se u startu buni da u jednoj emisiji govori prestavnik organizacije koja nije zabranjena i na temu o kojoj nije zabranjeno govoriti.

„Ako se mogao i pretpostaviti stav koji će crkva da iznese nije podložan kršenju bilo kakvog propisa. Kad sve to nabrojimo onda zaista, osim audio efekta i urlika koji više priliče tribini, njihov generalni stav. Ovo nije bio protest protiv stava crkve, nego protiv nekog ko će da kaže svoje mišljenje. Ovdje je jasno i pokazali su svoje pravo lice i razjašnjeno je oko kakvih vrijednosti okupljaju. Jedna je stvar diskutovati o abortusu i zakonskim rješenjima koji se razlikuju od zemlje do zemlje“, dodao je on.

Perović je istakao i da Crkva treba da se izjašnjava o svemu što joj padne na pamet, samo treba da brine da li će time smanjiti ili povećati broj vjernika.

„Država treba da brine da li crkva svojim stavovima krši neki propis. Jedno je sekularno društvo koje je stvarnost koju živio i ima svojih odlika. Drugi je sekularni totalirizam koji nema veze sa sekularnim društvom. Sekularno društvo je izraz demokratije, mi živomo u zemlji koja je u svojoj istoriji obilježena prisustvom crkve. CG je nezamisliva bez crkve, ne samo pravoslavne, već i katoličke i islamske zajednice“, dodao je Perović.

Kako je naveo u Crnoj Gori postoji jedan nacionalistički totalitarizam u kojem je zlouptrebljen pojam crnogorske nacije.

„Po njemu crnogoska nacija mora da se identifikuje sa grupom radikalnih ekstremista koji bi da samo Crna Gora bude ono što oni zamišljaju. Neko im je rekao da je Sprska pravoslavna crkva crkva neke strane države i oni se drže toga i mjere svaki potez. Neću da se pravdam da li je neko iz Srbije tu prisutan i da li je to neki grijeh. Da li je centrala u Srbiji ili Beogradu, to ne smije da bude tema. To je po meni fašizam. Tema treba da bude da li crkva krši bilo koji propis države CG, ako ga krši onda o tome treba raspravljati. Utisak je da pojedini crkvu povezuju sa fašizmom, a oni koji to rade imaju fašističke odlike“, kazao je on.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije