Connect with us

DRUŠTVO

AMERIČKA VLADA DONIRALA APARAT VRIJEDAN 174 HILJADE EURA

(FOTO) Otvorena PCR laboratorija u Domu zdravlja Berane

Tim povodom, Berane su posjetile danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koje su se sastale sa direktorkom Doma zdravlja Julijanom Zečević. Ministarka je kazala da će početkom rada novog PCR aparata testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja

Foto: Ministarstvo zdravlja

U Domu zdravlja Berane danas je počela sa radom nova PCR laboratorija, nakon što je vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala PCR aparat, vrijedan 174 hiljade eura.

Tim povodom, Berane su posjetile ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koje su se sastale sa direktorkom Doma zdravlja Julijanom Zečević. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, resorna ministarka Borovinić Bojović naglasila je da će, početkom rada novog PCR aparata, testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja.

Godine pandemije posebno su ukazale na potrebu zajedničkog i sistematskog djelovanja, a ambasada SAD-a bila je stalni saveznik i prijatelj u borbi protiv pandemijskih izazova„, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da u prilog tome govori i činjenica da je, kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID-19 u Crnoj Gori, vlada SAD donirala 2,7 miliona dolara.

„Stavljanjem u rad ovog aparata i nove laboratorije, PCR uzorkovanje virusa od sada će biti značajno unaprijeđeno za ovaj do sjeverne regije, pa će tako građani mnogo brže imati rezultate analiza”, rekla je Borovinić Bojović.

Novi aparat, foto: Ministarstvo zdravlja

Ona je navela da će zdravstvenom sistemu biti omogućen bolji nadzor i upravljanje epidemojom.

Prema njenim riječima, otvaranje laboratorije još je jedan pokazatelj da su interesi pacijenata na prvom mjestu, a nadzor nad pandemijom imperativ pred kojim se ne posustaje.

„Vjerujem da to još značajnije uticati na procenat testiranja, koji jasno pokazuje da je ove godine u Crnoj Gori testirano šest puta više nego prošle. To najbolje govori o posvećenosti resora zdravlja borbi protiv pandemije“, smatra Borovinić Bojović.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke navela je da je Evropska komanda američke vojske, kroz Program humanitarne pomoći, donirala Crnoj Gori 778 hiljade dolara u opremi za borbu protiv koronavirusa

„Zahvaljujući donaciji stanovnici ovog područja će, brže nego ranije, moći da odrade PCR testove“, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je naglasila da će preko Američke agencije za razvoj biti realizovana donacija ukupne vrijednosti 2,7 miliona dolara, koja će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.

“Obišla sam laboratoriju koja je spremna za rad, i uvjerila se da sve funkcioniše. Drago mi je da možemo na ovaj način da pomognemo, ne samo stanovnicima Berana, nego čitavog sjevera Crne Gore”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je poručila da SAD nijesu samo prijatelji i partneri Crne Gore, već saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Svi ćemo zajedničkim snagama uspjeti da se sa ovim izborimo. Mislim da su pred nama neka bolja, zdravija i sretnija vremena“, poručila je Rajzing Rajnke.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović navela je da je za SZO privilegija da doprinesu u uspostavljanju nove PCR laboratorije.

Ona je precizirala da će SZO doprinijeti kroz mobilisanje tehičke ekspertize, kao i jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz unaprijeđivanje znanja i vještina timova koji će koristiti PCR uređaj.

Ona je naglasila da SZO posebno raduje strateška odluka Vlade i Ministarstva zdravlja da se zdravstveni sistem Crne Gore jača ravnomjerno, kako niko ne bi bio zaboravljen.

„Ulaganje u osposobljavanje PCR laboratorije u Beranama je ulaganje u osnažnivanje zdravstvenog sistema Crne Gore, kako bi se kvalitetne dijagnostičke usluge približile građanima i domaćinstvima na sjeveru države“, istakla je Brajović.

Direktorica Doma zdravlja Berane, Julijana Zečević je navela da mikrobiološka laboratorija u toj zdravstvenoj ustanovi pruža usluge iz oblasti bakteriologije, virusologije, paraziotologije, mikologije i serologije.

„Do sada smo radili brze antignene testove za rota, adeno i respiratorne viruse i kronavirus, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo da u Beranama radimo testiranje, ne samo na SARS-CoV-2, nego i na druge viruse“, kazla je Zečević.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović krstio ćerku na dan Svete Trojice

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku

Foto: Milatović/Fejsbuk

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, krstio ćerku Anu.

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku.

Manastir Ždrebaonik se nalazi u Bjelopavlićkoj ravnici, nadomak Danilovgrada i 17 kilometara od manastira Ostrog.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Oženio se Aleksa Bečić (FOTO)

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“

Foto: Aleksa Bečić/Screenshot

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić danas se oženio sa Jelenom Jovanović.

Bečić je fotografiju sa vjenčanja objavio na svom Fejsbuk nalogu.

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“, navodi se u objavi.

On se sa Jovanović vjerio 1. oktobra prošle godine.

Bečić je rođen 4. avgusta 1987. godine na Cetinju.

Bio je i predsjednik Skupštine Crne Gore od 23. septembra 2020. do 7. februara 2022. godine. On je najmlađi predsjednik Skupštine u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Uspio protest učenika: Testovi sa eksterne mature će se ponovo pregledati i ocijeniti

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja

Foto: Screenshot

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.

Ministar je primio danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije.

Sa sastanka (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici roditelja prihvatili predlog Vojinovića i Državne maturske komisije.

Navodi se da je Državna maturska komisija održala hitan sastanak, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika za uvid u test iz CSHB jezika i književnosti na maturskom i stručnom ispitu.

„Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz CSHB, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta“, navodi se u saopštenju.

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Jedan od njih štrajkovao je glađu kako bi ukazao da su nepravedno optuženi da su prepisivali. Upornost je dovela do toga da su iz Ispitnog centra pozvali profesore na sastanak.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa sjevera naše države, gotovo sve lučonoše i đaci generacije imali su nula bodova.

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je riječ o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone.

I Luka Vojinović je danas počeo štrajk glađu u prostorijima Ministarstva, zbog toga što, kako ističe, nije prepisivao.

Ponudili su mu „da će njegov test biti pozitivno ocijenjen“, ali, kako kaže, nije pristao na to jer želi da se izbori ne samo za sebe već i za sve one koji su nepravedno optuženi.

Prema riječima profesorice književnosti Ljerke Petković iz Berana ta djeca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i sasiječe njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja „da su se na njima kola slomila“, a tokom objavljivanja rezultata ocjene su se mijenjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nijesu pisali čak ni svojim riječima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG.

Iz Ispitnog centra nijesu odgovorili na pitanja Portala RTCG na koji način su ustvrdili da su djeca prepisivala, kao ni da li će poništiti ispit.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije