Connect with us

DRUŠTVO

AMERIČKA VLADA DONIRALA APARAT VRIJEDAN 174 HILJADE EURA

(FOTO) Otvorena PCR laboratorija u Domu zdravlja Berane

Tim povodom, Berane su posjetile danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koje su se sastale sa direktorkom Doma zdravlja Julijanom Zečević. Ministarka je kazala da će početkom rada novog PCR aparata testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja

Foto: Ministarstvo zdravlja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

U Domu zdravlja Berane danas je počela sa radom nova PCR laboratorija, nakon što je vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala PCR aparat, vrijedan 174 hiljade eura.

Tim povodom, Berane su posjetile ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koje su se sastale sa direktorkom Doma zdravlja Julijanom Zečević. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, resorna ministarka Borovinić Bojović naglasila je da će, početkom rada novog PCR aparata, testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja.

Godine pandemije posebno su ukazale na potrebu zajedničkog i sistematskog djelovanja, a ambasada SAD-a bila je stalni saveznik i prijatelj u borbi protiv pandemijskih izazova„, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da u prilog tome govori i činjenica da je, kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID-19 u Crnoj Gori, vlada SAD donirala 2,7 miliona dolara.

„Stavljanjem u rad ovog aparata i nove laboratorije, PCR uzorkovanje virusa od sada će biti značajno unaprijeđeno za ovaj do sjeverne regije, pa će tako građani mnogo brže imati rezultate analiza”, rekla je Borovinić Bojović.

Novi aparat, foto: Ministarstvo zdravlja

Ona je navela da će zdravstvenom sistemu biti omogućen bolji nadzor i upravljanje epidemojom.

Prema njenim riječima, otvaranje laboratorije još je jedan pokazatelj da su interesi pacijenata na prvom mjestu, a nadzor nad pandemijom imperativ pred kojim se ne posustaje.

„Vjerujem da to još značajnije uticati na procenat testiranja, koji jasno pokazuje da je ove godine u Crnoj Gori testirano šest puta više nego prošle. To najbolje govori o posvećenosti resora zdravlja borbi protiv pandemije“, smatra Borovinić Bojović.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke navela je da je Evropska komanda američke vojske, kroz Program humanitarne pomoći, donirala Crnoj Gori 778 hiljade dolara u opremi za borbu protiv koronavirusa

„Zahvaljujući donaciji stanovnici ovog područja će, brže nego ranije, moći da odrade PCR testove“, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je naglasila da će preko Američke agencije za razvoj biti realizovana donacija ukupne vrijednosti 2,7 miliona dolara, koja će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.

“Obišla sam laboratoriju koja je spremna za rad, i uvjerila se da sve funkcioniše. Drago mi je da možemo na ovaj način da pomognemo, ne samo stanovnicima Berana, nego čitavog sjevera Crne Gore”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je poručila da SAD nijesu samo prijatelji i partneri Crne Gore, već saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Svi ćemo zajedničkim snagama uspjeti da se sa ovim izborimo. Mislim da su pred nama neka bolja, zdravija i sretnija vremena“, poručila je Rajzing Rajnke.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović navela je da je za SZO privilegija da doprinesu u uspostavljanju nove PCR laboratorije.

Ona je precizirala da će SZO doprinijeti kroz mobilisanje tehičke ekspertize, kao i jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz unaprijeđivanje znanja i vještina timova koji će koristiti PCR uređaj.

Ona je naglasila da SZO posebno raduje strateška odluka Vlade i Ministarstva zdravlja da se zdravstveni sistem Crne Gore jača ravnomjerno, kako niko ne bi bio zaboravljen.

„Ulaganje u osposobljavanje PCR laboratorije u Beranama je ulaganje u osnažnivanje zdravstvenog sistema Crne Gore, kako bi se kvalitetne dijagnostičke usluge približile građanima i domaćinstvima na sjeveru države“, istakla je Brajović.

Direktorica Doma zdravlja Berane, Julijana Zečević je navela da mikrobiološka laboratorija u toj zdravstvenoj ustanovi pruža usluge iz oblasti bakteriologije, virusologije, paraziotologije, mikologije i serologije.

„Do sada smo radili brze antignene testove za rota, adeno i respiratorne viruse i kronavirus, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo da u Beranama radimo testiranje, ne samo na SARS-CoV-2, nego i na druge viruse“, kazla je Zečević.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

(VIDEO) Polomljen poklopac šahte u tunelu na auto-putu; Monteput: Problem brzo riješen

To je dovelo do oštećenja na nekim automobilima

Foto: Podgorički vremeplov/Instagram

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Čitaoci su Portalu Berane online pisali da je u tunelu Mrke na auto putu od Podgorice do Kolašina polomljen poklopac od šahte, što je dovelo do oštećenja na nekim automobilima.

VIDEO:

https://www.instagram.com/p/Ci42duGDyY0yWBMkj5_pUPpZboObPeIyjAb0hY0/?igshid=ZWFiZDJlMTg=

U međuvremenu, fotografije i snimci sa tog mjesta objavljeni su na društvenim mrežama, kao i na Portalu RTCG.

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanin rekao je za RTCG da je do loma došlo, ali da je ubrzo postavljen novi poklopac i da je problem otklonjen i da se saobraćaj odvija bez problema.

„Došlo je do loma poklopca šahte u tunelu. Sve je u sklopu garancije, problem je otklonjen, a kineska kompanija će kontrolisati dodatno“, naveo je Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Fehro iz Zenice ispunio obećanje, za 500 navijača Crne Gore spremio „burek sa sirom“: Brat je mio, ma koje vjere bio!

Mešković je pripremio je gozbu za navijače koji će u njegovom restoranu probati pravi burek, „burek sa sirom“ – sirnicu, jagnjetinu, piletinu i ćevape

Foto: Screenshot

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Fahrudin Mešković je održao obećanje – u njegov restoran „Kod Fehre“ dočekao je navijače Crne Gore.

Mešković je pripremio je gozbu za 500 navijača koji će u njegovom restoranu probati pravi burek, „burek sa sirom“ – sirnicu, jagnjetinu, piletinu i ćevape.

Kako je kazao, neće moći da pojedu onoliko koliko je pripremio, prenosi klix.ba.

„Volim BiH, Crnu Goru više, ali Bosnu ne toliko manje. Potrebno je toliko malo da se ljudi zbliže i da razlike postanu ono što će da nas spoji“, kazao je Dejan Tiganj iz Nikšića.

Mešković je, nakon prvog meča Crna Gora – BIH u Podgorici, koju su, osim dobrog fudbala i uzbudljivog remija, obilježila navijačka „prepucavanja“ oko bureka sa sirom i biroa rada, te gest crnogorskih navijača da gostu iz BIH kupe novi kombi, jer njegov zapaljen na podoričkom parkingu, obećao da će ugostiti sve Crnogorce koji dođu u Zenicu.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Pala ploča sa zgrade u izgradnji u Podgorici: Teže povrijeđena jedna osoba

Na mjesto nezgode su stigle ekipe službe Hitne medicinske pomoći, Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada i policije

Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Jedna osoba teže je povrijeđena u nezgodi na gradilištu stambene zgrade u podgoričkom naselju Zabjelo, javljaju „Vijesti“ sa lica mjesta.

Do nezgode je došlo kada je sa zgrade u izgradnji, na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, pala betonska ploča.

Foto: Vijesti

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada je saopšteno da je više osoba prebačeno u Klinički centar Crne Gore.

Foto: Vijesti

Iz te službe je rečeno da je došlo do urušavanja konstrukcije prilikom izvođenja građevinskih radova usled čega je došlo do povređivanja radnika kao i ugrožavanja života više osoba koja su se nalazili na gradilištu.

„Sva lica su prevezena u KBC Crne Gore, a jedno lice je zadobilo teže povrede“, saopšteno je iz Službe zaštite i spašvanja.

Na mjestu nezgode su stigle ekipe službe Hitne medicinske pomoći, Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada i policije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije