Connect with us

BALKAN I SVIJET

"IDE ZIMA, MORAMO BITI SPREMNI", PORUČUJU ZAPADNI ZVANIČNICI

Panika na Zapadu: EU strahuje da Putin skroz ne ukine gas

Moskva je poslednjih nekoliko nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog, kako je rečeno, ruske invazije na Ukrajinu

Putin, Foto: Reuters

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Evropa mora odmah da se pripremi na to da bi Rusija ove zime mogla da isključi sav izvoz gasa, kazao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

On je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Birol je rekao da bi smanjenje zaliha poslednjih nedelja, koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju, moglo u stvari da bude početak širih rezova koji su osmišljeni da spriječe punjenje skladišnih objekata u pripremama za zimu, pošto Rusija, na čelu sa Vladimirom Putinom nastoji da stekne uticaj u regionu.

„Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da ruski gas bude potpuno ukinut. Što se više približavamo zimi, više razumijemo namjere Rusije. Vjerujem da su rezovi usmjereni ka izbjegavanju da Evropa napuni skladišta i povećanju ruskog uticaja u zimskim mjesecima“, rekao je Birol u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Zemlje Evropske unije se utrkuju u cilju nadopunjavanja kapaciteta skladišta. Njemačka se nada da će dostići 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova su skladišta trenutno samo napola puna.

Države članice takođe rade na smanjenju nivoa oslanjanja na ruska fosilna goriva nabavljanjem gasa iz drugih zemalja, uključujući i SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako zvaničnici priznaju da bi trka sa ciljem postupnog izbacivanja ruske nafte i gasa značila sagorijevanje više ugljena i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mjere koje su preduzele evropske vlade za smanjenje potražnje za energijom verovatno nisu otišle dovoljno daleko, i pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

„Vjerujem da će biti sve dubljih mjera potražnje kako se zima bude približavala. Možda će morati da se racionalizuju isporuke gasa, ako Rusija dodatno smanji izvoz gasa“, zaključio je on.

Moskva je poslednjih nekoliko nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke gasa u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

BALKAN I SVIJET

Putin odgovorio zapadnim liderima: „Odvratan bi prizor bio da se skinete kao ja“

Ako želite možete da postignete potreban uspjeh, ali treba da radite na sebi, savjetuje ruski lider kolege

Foto: EPA

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentarisao je šale koje su zbijali čelnici samita G7 industrijski najrazvijenih zemalja svijeta na njegov račun, odnosno na račun njegovog skidanja do pojasa u raznim prilikama.

Lideri najmoćnijih zemalja svijeta, podsjetimo, rugali su se Putinu tako što su se međusobno ispitivali treba li se i oni da se skinu kao ruski predsednik.

Putin je večeras na to prilično direktno odgovorio.

„Ne znam kako su htjeli da se skinu, do pojasa ili ispod pojasa, ali mislim da bi to bio odvratan prizor“, rekao je Putin, prenosi agencija RIA.

Predsjednik Rusije je rekao da se slaže sa riječima pjesnika Aleksandra Puškina „da možete da budete razumna osoba i da razmišljate o ljepoti noktiju“.

„Slažem se s tim. Sve na čovjeku treba da bude skladno, i duša i tijelo. Ali da bi sve bilo skladno, morate da se odreknete prekomjernog konzumiranja alkohola i drugih loših navika, baviti se vježbom za tijelo i sportom“, dodao je Putin.

Ruski predsjednik je takođe istakao da ovo nije najbolje razdoblje odnosa između Rusije i zemalja G7.

Ali se odmah potom se osvrnuo na svoje lične odnose s liderima G7.

„Sve kolege poznajem lično. Svi su lider, imaju karakter. Ako žele, mogu da postignu potreban uspjeh, ali treba da rade na sebi“, rekao je Putin.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Kurti provocira: „Neću dozvoliti drugu srpsku republiku na Kosovu, sličnu onoj koja postoji u Bosni“

Kurti je ponovio da se protivi inicijativi „Otvoreni Balkan“ i optužio Srbiju da nastoji da destabilizuje Balkan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je za albansku televiziju Siri da neće dozvoliti „drugu srpsku republiku na Kosovu, sličnu onoj koja postoji u Bosni i Hercegovini“, prenosi Blic.rs.

„Nisam protiv Srba, ali Srbija je protiv nas i ne mogu da dozvolim drugu srpsku republiku na Kosovu sličnu onoj koju imaju u Bosni jer su i tamo počeli da ujedinjuju opštine sa srpskom većinom u pravcu stvaranja autonomnog entiteta, koji sabotira državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Kurti, a prenosi Koha ditore.

On je rekao da vjeruje da postoji „sličan cilj na Kosovu“ i naveo da su lideri u Srbiji prije nekoliko godina pokušali da naprave projekat razmjene teritorija.

Kurti je kazao da ne može da kaže da je taj projekat mrtav, ali tvrdi da je propao kao ideja.

„Isti oni koji su pokušali podjelu Kosova u ime teritorijalne razmjene su oni koji uporno traže Zajednicu opština sa srpskom većinom, što je nama neprihvatljivo“, poručio je Kurti.

Kurti je ponovio da se protivi inicijativi „Otvoreni Balkan“ i optužio Srbiju da nastoji da destabilizuje Balkan.

Nastavite sa čitanjem

BALKAN I SVIJET

Kosovska policija pripremila poseban operativni plan za sjutrašnju proslavu Vidovdana na Gazimestanu

Među mjerama su i garantovanje slobode kretanja i učešća na mitingu ili manifestaciji za sve zainteresovane građane

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Policija Kosova je pripremila operativni plan upravljanja bezbjednosnom situacijom, prije, tokom i posle proslave Vidovdana, koja se održava sjutra na Gazimestanu, saopšteno je iz Policije Kosova, prenosi Nova S.

Kako je saopšteno i ove kao i prethodnih godina kako bi manifestacija protekla nesmetano i bez incidenata, predviđene su neke strateške, planske, koordinacione, preventivne i operativne mjere.

Povećaće se mjere bezbjednosti radi garantovanja javnog reda, mira i bezbjednosti, proje, za vrijeme i posle manifestacije Vidovdan.

Među mjerama su i garantovanje slobode kretanja i učešća na mitingu ili manifestaciji za sve zainteresovane građane, obezbjediće se kontrola i upravljanje saobraćajem na svim autoputevima, regionalnim i lokalnim putevima.

Policijske jedinice će biti angažovane za preusmjeravanje saobraćaja na onim putevima na kojima može doći do privremenih prekida saobraćaja u vrijeme održavanja manifestacije, sa početkom u Gračanici u prijepodnevnim časovima, a zatim na Gazimestanu u podne do završetka manifestacije.

Policija će prema posebnom planu obezbjediti pratnju posebnih grupa.

Planom je predviđeno sprovođenje mjera protiv svih prekršilaca zakona, u skladu sa zakonima Kosova, u cilju mirnog i bezbjednog okruženja za sve građane.

Istovremeno, policija traži od građana i učesnika u saobraćaju da razumiju u slučaju privremenog prekida saobraćaja za vrijeme manifestacije Vidovdan, odnosno eventualno korišćenje alternativnih puteva.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije