Connect with us

DRUŠTVO

BERANE

Persina stanica je kultno mjesto, tu se narod branio i odbranio: Proglasiti je za zaštićenu zonu od posebnog značaja

Kordoni policije iz čitave Crne Gore godinama udarali su na nedužni narod Beransela koji je samo tražio pravo na čist vazduh, kaže Slobodan Lončar

Protest na Persinoj stanici (arhiva)

Mještani Beransela obnovili su inicijativu da se lokalitet Persina stanica, koji se nalazi u ovom beranskom prigradskom naselju, proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja.

Naveli su da se radi o kultnom mjestu, pored magistralnog puta Berane – Bijelo Polje, gdje su se održavali brojni mitinzi i zborovi građana.

Protest na Persinoj stanici (arhiva)

„Za Persinu stanicu je čuo cijeli svijet, jer su tu kordoni policije iz čitave Crne Gore godinama udarali na nedužni narod Beransela koji je samo tražio pravo na čist vazduh. Tu se narod Beransela branio i odbranio. To je razlog zbog koga je pokrenuta inicijativa da se ovo mjesto proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja, pretvori u svojevrsnu parkovsku površinu sa obilježjima koja baštine razvoj demokratije, očuvanje ljudskih prava i sloboda i zdrave životne sredine. Tim prije jer je Persina stanica postala talično mjesto za revolucionarna dešavanja u Crnoj Gori, koja su dovela do buđenja narodne svijesti“ ističe predsjednik mjesne zajednice Beranselo Slobodan Lončar.

Mještani su ponovili da bi, zbog niza aktivnosti koje su se odigravale na ovom mjestu, bilo uputno da se na Persinoj stanica podigne spomen-obilježje na kom bi pisalo „Otopor“.

Na taj način bi se, kako smatrau, na Persinoj stanici upriličio ambijent za održavanje značajnih manifestacija širih razmjera.

„Predložili smo da se na ovom lokalitetu podigne veliko spomen-obilježje na kom bi, u znak sjećanja na našu borbu, potpomognutu brojnim prijateljima i dobrotvorima pisalo „Otpor“. Tome u prilog ide i činjenica da su mještani Beransela, boreći se protiv nasilja i nepravde, godinama nosili majice na kojima je pisalo „Otpor“.To je bio naš zaštitni znak. Zbog svog atraktivnog naziva i svega što se dešavalo na ovom mjestu Persina stanica mogla bi da postane stjecište brojnih manifestacija, različite sadržine, preko kojih bi se promovisale slobodoumne ideje i zdravi stilovi života“ kaže mještanin i građanski aktivista Milić Simonović.

Protest na Persinoj stanici, Foto: Berane online

Mještani Beransela su poručili da će inicijativu koja je potekla još prije dvije godine proslijediti nadležnima.

„Sa incijativom se kasnilo zbog usaglašavanja određenih stavova, a nadamo se da će zbog niza specifičnosti koje se dešavaju u društvu naići na odobravanje nadležnih. Tim prije jer svi moramo da znamo da glas naroda konačno mora da se čuje i poštuje, a spomen-obilježje „Otpor“ je najbolja preporuka za tako nešto“ poručili su mještani Beransela.

(Dan)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

CeMI poziva građane da budu posmatrači parlamentarnih izbora

da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

Foto: CEMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane, koji žele da doprinesu što većem stepenu demokratičnosti parlamentarnih izbora, da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

PRIJAVI SE NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePen8FTei4jVNnv1W8Fs7X5PFeMbCQiizhO6Ec887gyH6PdA/viewform?mibextid=Zxz2cZ

Šef Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Ognjen Mitrović, kazao je da će CeMI posmatrati i ove parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

„Naš cilj je da obezbijedimo posmatrače na svim biračkim mjestima jer je to jedini način kako bismo zaštitili integritet izbornog procesa. Do sada nam se prijavio zaista značajan broj građanki i građana Crne Gore. Imamo 700 prijava, ali da bismo bili u prilici da pokrijemo sva biračka mjesta, nedostaje nam još 600 posmatrača“, rekao je Mitrović.

Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, koje sprovodi CeMI, se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Damir Ramčić đak generacije Srednje medicinske škole

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak

Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ iz Berana, Damir Ramčić, proglašen je za najboljeg u svojoj generaciji.

To je potvrđeno za Portal Berane online iz ove obrazovne ustanove.

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Abazović: Riješen problem – naši mladi fizičari idu na olimpijadu u Tokio

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći“

Foto: Vlada Crne Gore

Riješen problem – naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio, saopštio je na Telegramu, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći. Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza. Znanje ce uvijek naići na našu podršku. Učenicima želimo puno uspjeha i da nas obraduju medaljom“, poručio je Abazović.

„Vijesti“ su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije