Connect with us

DRUŠTVO

MEĐUNARODNA HIDRO AVIO REGATA

Ponovo letjeli avioni sa beranskog aerodroma (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac je, pozdravljajući učesnike hidro avio regate, istakao u svom obraćanju da mu predstavlja posebno zadovoljstvo da se u Beranama obilježava, sa jedne strane 80-ta godišnjica poslednjeg leta eskadrile hidroaviona na teritoriji Crne Gore, a sa druge vrši promocija sportsko- turističkih i svakih drugih vrijednosti, kako našeg grada, tako i naše države

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Drugi dan Međunarodne Hidro avio regate „Montadria 2021“, koja se odvija širom Crne Gore, otvoren je juče preletom i slijetanjem formacije od tri aviona na aerodromu u Beranama. Ovakav vid manifestacije u dijelu hidroavio regate u Crnoj Gori održava se po prvi put, a ujedno i obilježava 80 godina od poslednjeg leta Eskadrile pilota Hidroaviona sa teritorije Crne Gore.

Između ostalog, cilj ove regate je oživljavanje aerodroma u Beranama i stvaranje uslova za afirmaciju u sportsko-turističke svrhe. A ujedno i sjecanje na heroinu pilotkinju Olgu Šoškić Milović koja je preminula 28. maja 1989. godine.

Ona je nakon svog prvog leta izjavila „Sama u avionu, a dolje pod krilima promiču polja i rijeke, krovovi kuća i šljivici… Osjećala sam se srećnom i slobodnom kao ptica. I zapjevala sam tiho…“ – ovako je Šoškić Milović mnogo kasnije opisala svoj prvi uzlet jedrilicom sa beranskog aerodroma sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Imala je tada dvadesetak godina i bila je jedina djevojka u prvoj generaciji pilota jedriličara beranskog Aero kluba.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac je, pozdravljajući učesnike hidro avio regate, istakao u svom obraćanju da mu predstavlja posebno zadovoljstvo da se u Beranama obilježava, sa jedne strane 80-ta godišnjica poslednjeg leta eskadrile hidroaviona na teritoriji Crne Gore, a sa druge vrši promocija sportsko- turističkih i svakih drugih vrijednosti, kako našeg grada, tako i naše države.

Iskreno vjerujem da manifestacije ovoga tipa direktno promovišu naše potencijale i predstavljaju Crnu Goru na mapi elitnih destinacija, kada je u pitanju regionalni hidroavionski saobraćaj, i mogućnost razvoja ovakvog turističkog saobraćaja. Takođe, raduje me činjenica da je u fazi razvoja i regionalni projekat pod pokroviteljstvom Evropske Unije, o mogućnostima Mediteranskog povezivanja i primjene hidroavijacije. Više sam nego siguran da, uz pruženu ruku naših evropskih prijatelja možemo postati svjetski priznata destinacija. Uostalom, i organizator ove prestižne manifestacije istovremeno je član Svjestske asocijacije hidroavijatičara, što nam dodatno garantuje uspjeh na ovom polju“, kazao je predsjednik.

On je naglasio da Berane i Crna Gora imaju šta da pokažu i daju jer, kako je istakao, naše ljepote i potencijali predstavljaju naše najveće bogatstvo.

„Uz sve to, imamo prave ljude, koji mogu odgovoriti svim izazovima. U tom pravcu, uz iskrenu želju da se države regiona spajaju i da se kroz sport širi duh zajedništva, proglašavam otvorenom ovu manifestaciju“, kazao je je Bogavac.

Direktor manifestacije Siniša Bubanja se obratio sledećim riječima:

„U Beranama smo da prezetnujemo ljepote Berana, da oživimo malo beranski aerodrom, da mu damo na značaju u kompletnom programu avio regate. Naravno, za Opštinu Berane i cijelu Crnu Goru, hudroavijacija donosi novi potencijal u okviru turističke ponude. Regata je podržana od relevatnih činilaca Vlade Crne Gore i turističkih organizacija i svih lokalnih samouprava.“

Pilot i predsjednik Organizacionog odbora Dragiša Raičević podijelio je utiske sa slijetanja.

„Utisci su prleijepi. Posle toliko godina pripremanja napravili smo taj let emotivno“, istakao je Raičević.
Savjetnik predsjednika Opštine Darko Stojanović, koji je i koordinirao aktivnostima u ime lokalne samouprave, rekao je da je ovo je jedna od prvih aktivnosti koja se u saradnji sa organizatorima Međunarodne Hidro avio regate Montadria 2021, organizuje u Beranama.

„Nadam se da ovo predstavlja samo početak sportskih i turističkih aktivnosti koje planiramo za beranski aerodrom i da to bude prvi korak za valorizaciju Aerodroma koji će značiti puno ne samo za Opštinu Berane, nego i za čitav region i za čitav sjever Crne Gore“, poručio je Stojanović.

On je podsjetio da su sa aerodroma u Beranama, sve do kraja 70-ih godina, dva puta nedeljno uzlijetali avioni za Beograd i Ljubljanu.

„Voljeli bismo da se takve stvari vrate na naš Aerodrom. Svjesni smo sadašnje realnosti i ekonomske situacije i zbog toga kažem da ćemo, zajedno sa organizatorima ove Manifestacije i svim raspoloživim partnerima, raditi korak po korak, ali studiozno i ozbiljno da priče o valorizaciji beranskog aerodroma budu, kao do sad, samo prazna obećanja, priče na papiru nego konkretni koraci“, zaključio je Stojanović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Oštećen avion Vlade Crne Gore: Bečić i delegacija izašli prije incidenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore i članovi njegove delegacije boravili u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana

Foto: RTCG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć na Aerodromu Podgorica.

U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povrijeđenih, prenose „Vijesti“ i portal RTCG.

Neposredno prije incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

U avionu je bila delegacija predvođena predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja je boravila u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana.

Foto: RTCG

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Borovinić Bojović: Kršenje mjera u Beranama kritikuju oni koji su ih kršili na Cetinju

„Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, kazala je ministarka zdravlja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović optužila je one koji su kritikovali kršenje mjera u Beranama, tokom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi Stupovi, da su prije 20-ak dana činili isto na Cetinju, uz ocjenu kako poštovanje epidemioloških mjera ipak ne bi trebalo politizovati, za Televiziju Crne Gore (TVCG).

Ona je poručila da se zalaže za poštovanje mjera u Crnoj Gori, bez obzira sa koje adrese dolazile ili o kome se radi u određenoj situaciji.

Ona je istakla da ne očekuje da će iko ko je dovoljno odgovoran ući u bojkot epidemioloških mjera, navodeći da su ljudi umorni od cjelokupne situacije.

Kovid potvrde su, kaže, nešto što je uobičajeno u svijetu.

„Zalažem se za poštovanje epidemiološke mjere, bez obzira sa koje adrese one dolazile i bez obzira o kome se radi. Ne tražimo poštovanje mjera jer je to nečiji hir. Situacija je takva da zahtijeva poštovanje mjera. Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, poručila je Borovinić-Bojović.

Ipak, kako je kazala, poštovanje mjera ne bi trebalo politizovati.

Mjere prilagođavamo situaciji

„Prije 20 dana sa tih istih adresa nije pominjano nepoštovanje mjera jer to nije odgovaralo. Ja se zalažam za zadravlje građana i obraćam se svim i kažem da je poštovanje mjera uz vakcinaciju jedini način da prevaziđemo situaciju u kojoj se nalazimo“, rekla je ministarka.

Da li će mjere ići u smjeru liberalizacije ili represije, kaže ona, ne može sada da kaže.

„One se veoma često mijenjaju jer se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji“, pojasnila je ministarka.

Istakla je da je delta soj koronavirusa doveo do dodatnog povećanja broja novoinficiranih u Crnoj Gori zbog čega je, kako kaže, neophodno poštovati sve epidemiološke mjere.

Cilj je, pojašnjava, da se postigne određeni stepen kolektivnog imuniteta i da idemo u pravcu ukidanja svih mjera.

„Da bi se to desilo moramo se svi odgovorno ponašati“, rekla je Borovinić Bojović, prenosi Portal RTCG.

Ministarka je istakla „da ne treba da se desi nekome da neko njegov ili on sam završi na respiratoru da bi shvatio koliko je virus opasan“.

Vakcina smanjuje rizik na minimum

„Da li je pravo pacijenta koji je u bolnici, ili pravo onoga koji će da se razboli ili onog koji umire, važnije od moje želje ili volje da večeras odem u diskoteku?“, pitala je Borovinić Bojović.

Kazala je da nijedan preminuli pacijent od koronavirusa nije bio vakcinisan, pojašnjavajući da je broj umrlih u svijetu zbog delta soja veći zbog povećane transmisije: „Jedini način da se zaštitimo je vakcinacije, odnosno smanjenje rizika na minimalnu moguću mjeru“.

Najavila je i popuštanje mjera ukoliko dođe do pada broja novooboljelih, dok će se, ako dođe do rasta, morati preduzimati neke restrktivnije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Berane: Volonteri očistili dio obale Lima (FOTO)

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, kazala je Katarina Vujović iz NVO „Zero Waste Montenegro“

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

NVO „Zero Waste Montenegro“ i volonteri Srednje stručne škole iz Berana organizovali su akciju čišćenja obala i dijela korita rijeke Lim u neposrednoj blizini gradskog mosta „Niko Strugar“, čime je dat doprinos obilježavanju Međunarodnog dana čistih obala u Crnoj Gori.

Foto: Privatna arhiva

Koordinatorka pomenute NVO za Berane, Katarina Vujović kazala je da su akciju podržali Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Opština Berane na čelu sa Milošem Kastratovićem i Komunalno preduzeće.

Foto: Privatna arhiva

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, istakla je Vujović.

Foto: Privatna arhiva

Međunarodni dan čistih obala organizuje NVO Zero Waste Montenegro širom Crne Gore u saradnji sa partnerskim, pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, EU Info centra…

Piše: Berane online

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije