Connect with us

HRONIKA

UBIJEN DOK JE POKUŠAVAO DA SPRIJEČI ORUŽANU PLJAČKU POŠTE U NIKŠIĆU

Porodica Ljubiše Mrdaka traži pravdu: Srbija da ubrza izručenje, pa da počne suđenje

Tatina djela neće biti zaboravljena, imao je život dostojan divljenja, kazao je Ljubišin sin Andrija

Foto: Privatna arhiva

Porodica Nikšićanina Ljubiše Mrdaka, koji je ubijen 20. oktobra 2021. godine pokušavajući da spriječi oružanu pljačku više od 400.000 eura namijenjenih za isplatu penzija, apelovala je na nadležne u Srbiji da ubrazaju proces izručenja dvojice uhapšenih u toj zemlji kako bi sudski proces mogao da počne.

Ljubišina supruga Slavica Mrdak kazala je da su veoma razočarani, jer se suđenje osumnjičenima za ubistvo njenog supruga nije pomjerilo s mjesta.

„Razočarani smo, jer se proces suđenja nije pomjerio s mjesta. Iako su pripadnici Uprave policije Crne Gore s kolegama iz okruženja u vrlo kratkom roku rasvijetlili zločin i predali tužilaštvu mnoštvo dokaza koji potvrđuju krivicu sedmorice okrivljenih, ročište se konstantno odlaže.

Prvo ročište 22. novembra 2022. i drugo koje je bilo zakazano za 24. januar ove godine odložens su jer advokati okrivljenih traže da se sačeka ekstradicija uhapšenih u Srbiji kako bi se njihovim klijentima sudilo u prisustvu i tako kupuju vrijeme. S druge strane, Ministarstvo pravde Srbije nije crnogorskom tužilaštvu poslalo nijedan odgovor na njihove zahtjeve da se izručenje i obavi.

Apelujemo na nadležne u Srbiji da učine sve u okviru svojih nadležnosti i da obavijeste crnogorsko tužilaštvo šta se može uraditi u vezi s izručenjem dvojice uhapšenih u toj državi. Tako bismo znali šta možemo da očekujemo od sledećeg ročišta zakazanog za 21. mart.

Advokati optuženih se pravdaju da brane prava svojih klijenata i izjavljuju da su oni nevini, svi do jednog. A šta je s našim pravima? Mome suprugu su oduzeli pravo na život, a nama ostalima, tu mislim na porodicu i prijatelje, oduzeli su sigurnost, radost, zdravlje“, istakla je Slavica Mrdak.

Ljubišin sin Andrija, student treće godine Mašinskog fakulteta u Podgorici, kazao je da je izuzetno ponosan na svog oca.

„Upravo zahvaljujući njegovom poštenom životnom putu, čistoj duši i čistim rukama, zaslužio je i dobio veličanstven ispraćaj u vječnost. O tome svjedoči i način na koji su se od njega oprostili njegovi kumovi, saborci, dobrovoljni davaoci krvi, njegovi Zavjetnici, njegov Nikšić; pjesme kojima su ga opjevali; zahvalnice Crvenog krsta CG i KDDK „Sveti Sava“, zatim dodjela Zlatne plakete za najpleminitiji podvig godine 2021. godine od strane „Večernjih novosti“. Na zidu Pošte osvanuo je mural sa tatinim likom. Sve to svjedoči da njegova djela neće biti zaboravljena i da je imao život dostojan divljenja“, kazao je Andrija.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Stradala jedna osoba od strujnog udara u Nikšiću

Kako je rečeno, V.V. je podigao kipu kamiona kojom je dotakao dalekovod

U nikšićkom naselju Kapino Polje od strujnog udara stradao je Nikšićanin V.V.

Kako je „Vijestima“ rečeno, podigao je kipu kamiona kojom je dotakao dalekovod.

Iz kamiona su ga evakuisali pripadnici Službe zaštite i spasavanja Nikšić, hitna služba je pokušala reanimaciju, ali nažalost, bezuspješno.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Adžić najavio nova hapšenja: Ovo je završni udarac mafiji

„Možda nećemo imati ovako značajna imena, ali imaćemo profesionalnu instituciju. Presudnu ulogu pored Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odsjeljena imao je i međunarodni faktor gdjer smo iz Europola dobili podatke i ovo je samo početak…“, rekao je Adžić

Akcija u kojoj su uhapšeni pripadnici Uprave polcije je završni udarac mafiji, a državni organi i policija biće očišćeni od njihovih kadrova, kazao je gostujući u Vijestima u pola sedam ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je kazao da su od partnera u Briselu „dobili podršku za ono što radimo“.

„Presudnu ulogu pored Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljena imao je i međunarodni faktor gdje smo iz Europola dobili podatke i ovo je samo početak i u budućem periodu možemo očekivati nova hapšenja. Možda nećemo imati ovako značajna imena… ali imaćemo jednu profesionalnu instituciju“, rekao je Adžić.

On je naveo i da će funkciju čelnika Sektora za borbu protiv kriminala u Upravi policije umjesto Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe, privremeno obavljati „gospodin Šćepanović iz Specijalnog policijskog odjeljenja“, do izbora novog pomoćnika, odnosno do konkursa.

„To je privremeno rješenje dok se na osnovu konkursa ne izabere novi pomoćnik direktora Uprave policije. Imaćemo provjere svih službenika koji dolaže na najodgovornija mjesta u Upravi policije. Ščepanović je čovjek koji uživa veliko povjerenje SDT-a i koji među kolegama, koje obavljaju najsloženije poslove u ovom trenutku, ima izuzetno značajan kredibilitet“, rekao je Adžić.

On je kazao i da nije zapečaćen čitav sektor Sektora za borbu protiv kriminala, i da je Specijalno policijsko odjeljenje dio tog sektora.

„Jedno od devet odsjeka koji postoje u okviru tog sektora, jesu zapečenje neke kancelarije, ali je to mali broj. Radi se o nekih desetak službenika, a sektor broji 284 ili 285 službvenika. Prema novoj sistematizaciji taj sektor bi trebalo da ima oko 504 ili 505 aslužbenika. To znači da je jedan manji broj službenika iz tog sektora zaista onaj za koji se sumnja da su problematični kadrovi“, rekao je Adžić.

Adžić je naveo da od kada je na čelu MUP-a on do sada nije zaposlio „gotovo nijednog službenika UP“.

Istakao je i da su za vrijeme Kneževića napravljeni najveći iskoraci u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

„Sve ono što se desilo u protekle dvije godine desilo se između ostalog i što je na tom mjestu bio gospodin Knežević. Nemojmo da zaboravimo da smo u tom periodu imali najveće zapljene kokaina u istoriji Crne Gore, da smo preko 95 članova organizovanih kriminalnih grupa porocesuirali, zahvaljujući između ostalog i Kneževiću. U tom dijelu ne možemo reći da nije bilo rezultata… Da li je neko u međuvremenu ili od samog početka imao instrukciju da za određene predmete, ljude, odluke pravi opstrukcije, ostaje da se utvrdi na svim organima koji treba da to ispitaju“, rekao je Adžić.

Komentarišući odgovornost direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ministar unutrašnjih poslova je kazao da će preispitati kompletan događaj.

Upitan da li će smijeniti Brđanina, rekao je da će razgovarati s njim u ponedjeljak.

„Imaću razgovor u ponedjeljak i nakon toga imaćemo konkretniji odgovor. Neka javnost procijeni da li snosi odgovornost. Moj utisak je da svakako mora postojati neka vrsta odgovornosti s obzirom na to da je to dugogodišnji saradnik (Knežević) i predlog koji je pošao od Brđanina. Ali Brđanin ne može biti odgovoran za postupak svakog policijskog službenika“, rekao je Adžić.

Komentarišući novootkrivene slučajeve policijske torture, on je rekao da bi mediji prilikom objavljivanja fotografija torture trebalo da navedu i kada se to dešavalo.

„Mnogi građani misle da su fotografije iz sadašnjeg perioda. Ovo su fotografije koje su nastale prije dvije ili više godina…“, rekao je Adžić.

Dodao je i da na osnovu iskaza tužilaštvo pokrene odgovarajuće procedure.

„Radujem se što je vrhovna državna tužiteljka Tatjana Begović pozvala da se preispitaju svi predmeti. To će biti put da suzbijemo ovakve stvari. Moramo sankcionisati sve koji su mimo zakona prekoračivali ovlašćenja“, rekao je Adžić.

Na pitanje ima li aktivnih službenika u Upravi policije sa objavljenih fotografija, odgovorio je potvrdno.

„U radnom odnosu da, da li su raspoređeni, ne“, naveo je Adžić.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Uhapšena dvojica državljana Crne Gore zbog zaplene više od 400 kg kokaina u Urugvaju

Sumnja se da su pripadnici Balkanskog klana

Urugvajska policija je zaplijenila više od 400 kilograma kokaina u okviru akcije pod nazivom „Virtus“, i između ostalih, uhapsila dvojicu državljana Crne Gore. To je potvrđeno za „El Observador“ iz urugvajske policije.

Droga je stigla iz Bolivije i bila je namijenjena za Evropu, saopšteno je iz Tužilaštva.

Operacija je uključivala racije u Montevideu, San Hozeu i Rio Negru, javio je ranije „Telemundo“. U ovu organizaciju bilo je uključeno 18 ljudi različitih nacionalnosti, a trenutno je uhapšeno 15, od kojih su mnogi stranci, objavio je „elobservador.com.uy“.

Među tih 15 uhapšenih su i dvojica državljana Crne Gore za koje se sumnja da su pripadnici balkanskog klana, što je „Telemundo“ javio, a potvrdili su „El Observadoru“ izvori bliski istrazi.

„Balkanski klan je velika mreža organizovanog kriminala koja djeluje u Evropi, koju čine građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske“, piše u tekstu.

Vlasti, uključujući Generalnu direkciju za suzbijanje šverca droge, zaplijenile su četiri vozila.

„Međutim, istraga se nastavlja i u narednim satima bi moglo biti još hapšenja i zapljena. Istragu koja traje pet mjeseci vodi tužilac za narkotike Monika Ferero, navode iz Tužilaštva, gdje su dodali da je riječ o „važnoj organizaciji“, piše „elobservador.com.uy“.

Podsjetimo, Evropska komisija ukazala je u izvještaju iz 2022. godine za Crnu Goru na porast slučajeva u kojima su uhapšeni crnogorski državljani zbog šverca droge, posebno kokaina, u inostranstvu.

U nedavnom izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) navedeno je da su kriminalci iz Crne Gore učestvovali u međunarodnom švercu više od 30 tona kokaina, koji su zaplijenile policije širom svijeta od 2017. godine do 2021. godine.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije