Connect with us

POLITIKA

POMOĆNIK DIREKTORA UPRAVE ZA SARADNJU SA DIJASPOROM ARBEN JAKUPI:

„Poziv dijaspori da glasa u drugom krugu je zloupotreba, iseljenici se u velikoj većini neće odazvati“

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila, u štabu Đukanovića računaju na veći dolazak glasača iz dijaspore kao i na veću izlaznost u sredinama gdje žive manje brojni narodi. U dijaspori ima oko 150.000 građana s pravom glasa u Crnoj Gori

Đukanović, Foto: Boris Pejović

Poziv dijaspori da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori je zloupotreba i iseljenici se u velikoj većini neće odazvati, tvrdi vršilac dužnosti (vd) pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arben Jakupi.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) očekuju mnogo veću podršku naših iseljenika njihovom kandidatu Milu Đukanoviću 2. aprila.

Po procjeni uprave, u dijaspori ima oko 150.000 građana s pravom glasa u Crnoj Gori, ali od toga trećina otpada na zemlje regiona, a ostatak na Evropsku uniju i Ameriku.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila, u štabu Đukanovića računaju na veći dolazak glasača iz dijaspore kao i na veću izlaznost u sredinama gdje žive manje brojni narodi.

S druge strane, u Upravi za saradnju s dijasporom tvrde da se naši iseljenici na ovaj način zloupotrebljavaju.

„Jako su uznemireni time što se guraju u jedan koš i jako su uznemireni što određene političke partije žele od njih da naprave, da kažem, jednu grupaciju koja služi za kupovinu, kojoj će jedna politička partija da plati putne troškove, ili recimo određena sredstva, kako bi došli da glasaju“, istakao je Jakupi za TV Vijesti.

Jakupijeva Stranka pravde i pomirenja (SPP) podržala je kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

On ne očekuje masovniji dolazak dijaspore jer se, kako tvrdi, ne radi o nekom pitanju od nacionalnog interesa, niti se odlučuje o tome ide li Crna Gora evropskim putem ili u izolaciju.

„Vjerujte da je dijaspora totalno mirna i neće doći, ne ti džepovi, kako su najavljeni, nego neće doći ni dvije hiljade ljudi. I vjerujte da brojka koju očekuje Đukanović neće biti toliko na njegovoj strani, već da i naša dijaspora razumije ove procese i da žele da konačno i Crna Gora postane članica EU“, rekao je Jakupi za Vijesti.

O značajnom rezervoaru glasova za drugi krug, govorio je upravo Đukanović u izbornoj noći, a iz njegovog DPS-a poručili su da nije bilo potrebe da se dijaspora, odnosno taj rezervoar birača „poteže“ 19. marta.

U Upravi nemaju precizne podatke o broju crnogorskih građana s pravom glasa van granica Crne Gore, ali iznose procjene.

„Ta brojka je nekih 150 hiljada građana. Možda je nekih 50 hiljada u zemljama regiona, a 100 hiljada su u zemljama Evrope i Amerike“, poručio je Jakupi.

U međuvremenu, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić tvrdi da se desetine hiljada građana Kosova koji tamo žive, rade i glasaju, nalaze i u biračkom spisku Crne Gore. Poziva ih da ne glasaju u drugom krugu izbora jer je to suprotno crnogorskom Ustavu i zakonima.

Milatović je danas saopštio da je više od 100 hiljada građana napustilo Crnu Goru zbog pogrešne politike Đukanovića, poručujući da oni ne žive u džepovima, i da nijesu rezervoari koji služe za manevar na izborima.

Jakupi otkriva da je samo na osnovu doznaka, prošle godine u Crnu Goru od dijapore stiglo blizu milijardu eura.

Iz Uprave podsjećaju kako je iz dijaspore već u prvim danima kovida stiglo milion eura donacija, i poručuju da je smještanje iseljenika u kontekst izbora – njihovo udaljavanje od Crne Gore.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Spajić uporedio Mandića sa Dalaj Lamom: „Šalje sjajne miroljubive poruke“

„Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove“, ocijenio je premijer

Premijer Milojko Spajić osvrnuo se na posjetu predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera NSD Andrije Mandića Briselu ove sedmice.

„Sjajne poruke, Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove. Drago mi je zbog toga“, kazao je premijer koji je govorio u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu: „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

Poručio je da želi zauvijek promijeniti Crnu Goru. „Vjerujte mi, na taj način ćemo ih promijeniti sve, kao i njihove glasače. Ako se političari ne promijene, postaće istorija.“

Jedno od pitanja Spajiću bio je i odlazak šefa Kabineta predsjednika Skupštine, kao i funkcionera Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije na Dan Republike Srpske.

Muškarac koji je postavio pitanje je konstatovao da je proslava neustavnog praznika u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i vladavinom prava, sa čime se Spajić saglasio.

„Nema dileme da želimo poštovati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ne želimo da ugrozimo našeg divnog susjeda, sa kojim imamo sjajne odnose. Političari u Crnoj Gori imaju istoriju iracionalnog ponašanja. (U Crnoj Gori) svako ima jako mišljenje, ekstremni, napumpani ego, lako je stvoriti ideološke, etničke, religiozne tenzije. To je bio slučaj u prošlosti“, rekao je Spajić.

Kazao je i da je „obilje etničkih aktivnosti jer su svi ti političari izgubili rat sa politikom Pokreta Evropa sad“.

„Niko ne želi da glasa za njih. Ljudi gladaju sa PES, zašto? Kažemo – imaćete veće plate, penzije, depolarizovano društvo, članstvo u EU, bolju budućnost vaše djece… Svi drugi su u panici kako da odgovore na to, zato su iracionalnim ponašanjem pokušavali da privuku pažnju. Vidjeli su da to nisu mogli uspjeti u tome“.

Ukazao je i da šef parlamenta Andrija Mandić nije bio na proslavi Dana RS.

„Vide da nikoga više nije briga za takvo ponašanje i da sve manje građana glasa za politiku podjela“, rekao je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medenica nudi jemstvo od 1,4 miliona eura

Miloš Medenica garantuje nekretninama da neće pobjeći tokom sudskog postupka

Foto: BORIS PEJOVIC

Oko 1,4 milion eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici, kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković, Vijestima je kazala da su nekretnine kojima Medenica garantuje da neće pobjeći tokom sudskog postupka, u vlasništvu njegove rodbine.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića…

Terete ih za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Eraković: URA nudila da formiramo Vladu sa njima i bivšim DF-om

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu“

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković saopštio je da su uoči formiranja aktuelne Vlade Crne Gore dobili mogućnost od Građanskog pokreta URA da formiraju vladu sa tom partijom i bivšim Demokratskim frontom (DF).

„Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu. Uoči formiranja ove vlade prije nego je izglasana, konkretno od političke grupacije URA dobili smo mogućnost da formiramo vladu zajedno sa bivšim Demokratskim frontom i GP URA, i na taj način u tom trenutku izađemo iz političkog ćorsokaka“, kazao je Eraković u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore (TVCG), prenosi Portal RTCG.

On je kazao da im nije padalo na pamet da gaze moralne i političke principe.

Učesnik emisije Slaven Radunović iz Nove srpska demokratija (NSD) koja je bila dio bivšeg DF ga je upitao da li je u pitanju neki lapsus, i da li je rekao da mu je lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović nudio koaliciju sa njima.

Eraković je odgovorio da je otvoreno kazao šta im je nuđeno.

„Nalazimo se u teškom trenutku, ne samo ekonomskom nego i političkom. Mora nam biti fokus ekonomska stabilnost. Mora da se zna na čemu vlada počiva, mora počivati na principima antifašizma. Crna Gora treba da pripada onim zemljama i pogledima gdje se itekako priznaje genocid na ovim prostorima“, rekao je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije