Connect with us

HRONIKA

U 55. GODINI

Preminuo beranski paroh Dragan Ristić

Otac Dragan je bio prvi sekretar blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nakon njegovog povratka u Crnu Goru, u koju je došao kao naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog

Foto: Privatna arhiva

Beranski paroh, protojerej-stavrofor Dragan Ristić preminuo je jutros u 55. godini.

Otac Dragan je bio prvi sekretar blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nakon njegovog povratka u Crnu Goru, u koju je došao kao naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog.

Rođen je u Baru 1. avgusta 1969. godine, gdje je završio osnovnu školu, a nakon nje, srednju bogoslovsku školu „Sveta Tri Jerarha“ – najstariju školu za sveštena lica osnovanu 1615. godine.

Beranskim parohom se zove od 6. februara 1993. godine, a od 2012. godine nosi čin protojereja – stavrofora.

Otac Dragan je učestvovao u podizanju pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, a posebno u Beranama. Njegovim blagoslovom i pažnjom građene su svetinje, koje je, kasnije, u prvim redovima i branio, poput manastira Ćelije u Kaludri, i manastira Šudikovo; poput crkava u Gornjem Zaostru, Trepči, Zagorju, Polici, Šekularu, Lušcu ili na Brzavi, a bio je koordinator izgradnje Sabornog Hrama Svetog Simeona Mirotočivoga, u centru Berana.

Prota Dragan Ristić (suprug, otac i đed), i nakon tri decenije predane službe, sa podjednakim ushićenjem govorio je o emocijama koje ga obuzimaju pri saznanju da u Đurđevim Stupovima služi u istom oltaru u kom je, prije osam vjekova, služio Sveti Sava.

Otac Dragan biće izložen danas u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, od 8 do 18h. Sveta zaupokojena Liturgija sa svešteničkim opijelom biće služena u Manastiru Đurđevi Stupovi 27. februara u 9 časova, poslije čega će se obaviti sahrana na Srpskom pravoslavnom groblju u Beranama.

Piše: Berane online

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Rožaje: Uhapšen 18-godišnji mladić, kroz naselje vozio 112 km/h

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“,

Policija je u Rožajama uhapsila Dž.K. (18) jer je u mjestu Rasadnik, kroz naselje, vozio brzinom od 112 kilometara na sat, kazali su iz Uprave policije na društvenoj mreži X.

„U Rožajama je policija lišila slobode vozača Dž.K. (18) koji se u naseljenom mjestu Rasadnik, gdje je dozvoljena brzina kretanja ograničena do 40 km/h, vozilom kretao brzinom od 112 km/h“, navodi se u njihovoj objavi.

Dž.K. je uhapšen i priveden sudiji za prekršaje uz prekršajnu prijavu.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Dječak pao sa krova zgrade Crvenog krsta u Sutomoru: Teško povrijeđen

Dječak pao sa krova zgrade, sa visine od 7- 8 metara

Učenik sedmog razreda osnovne škole iz Sutomora zadobio je teške povrede prilikom pada sa zgrade Crvenog krsta u tom gradu.

Trinaestogodišnji dječak je hitno prevezen u Klinički centar Crne Gore.

Iz Uprave policije Portalu RTCG saopštili su da je dječak pao sa krova zgrade, sa visine od 7- 8 metara.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Preminula jedna osoba u nesreći na Skadarskom jezeru, uhapšen Cetinjanin

Do nesreće je došlo juče u mjestu Rijeka Crnojevića, a iz policije je sinoć rečeno da je vozač glisera udario plovilom u stub

Potraga na jezeru

U nesreći koja se desila juče na u Rijeci Crnojevića poginula je jedna osoba, a uhapšen je Cetinjanin P. M. (41), saopšteno je iz cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva.

Cetinjanin je, kako se navodi u saopštenju, uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Do nesreće je došlo u 18 časova, u mjestu Rijeka Crnojevića, a iz OKC-a je Portalu RTCG sinoć rečeno da je vozač glisera udario plovilom u stub.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije