Connect with us

EKONOMIJA

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Prva jača kiša i problemi na auto-putu plaćenom skoro milijardu eura: Šta li nas tek očekuje tokom zime?

Nakon skoro milijardu uloženih eura i tri godine probijanja roka, postavlja se pitanje da li smo dobili kvalitetan autoput

Foto: Screenshot/RTCG (kolaž: Berane online)

Prva jača kiša od otvaranja auto-puta, koji smo platili skoro milijardu eura, i problemi.

Potok vode zbog kiše sinoć je otežao i saobraćaj kroz tunel na auto-putu “Princeza Ksenija“. Jedna saobraćajna traka bila je u potpunosti prekrivena bujicom prljave vode.

Šta je uzrok poplavljenog tunela na auto-putu TVCG nije uspjela da sazna od nadležnih.

„Pokušali smo da iz Monteputa, firme koje upravlja autoputem, dobijemo odgovor šta je uzrok takvoj situaciji. Ipak, nijesu bili u mogućnosti da nam daju izjavu“, navodi RTCG.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević kaže da je javnost očekivala objašnjenje, budući da je prva kiša otkrila brojne nepravilnosti na auto-putu, pa se pita šta nas tek očekuje tokom zime.

On navodi da su nadležni bili u obavezi da odgovore javnosti.

„Mi smo danas očekivali bar neki odgovor od ministra, od Monteputa, makar ne javni. Tako da mi, kao građani, ne znamo šta se dešava“, kazao je Dragičević.

Televizija Crne Gore nezvanično saznaje da problem leži u dva odvoda, koja su bila začepljena. Tokom noći, problem je saniran, pa bujica kroz tunele danas nema.

No, nakon skoro milijardu uloženih eura i tri godine probijanja roka, postavlja se pitanje da li smo dobili kvalitetan autoput.

„Sada vidimo brojne nepravilnosti na auto-putu, poplave i nesigurnosti u tunelu. Šta nas tek očekuje zimi? Tek nas očekuju veći problemi s autoputem“, poručio je Dragičević.

A jedan koji još nije riješen je silazak s autoputa, sa strane Mateševa. Nakon nove, ravne ceste, prinuđeni ste da se vozite makadamom.

Mjerodavno je mišljenje, mnogo smeta. A kiša na površinu izbaci mnogo problema – jedan od njih je i zamućenje Tare usljed građevinskih radova.

Kiša je podsjetila i na već poznati problem sa prokišnjavanjem zgrade Aerodroma u Podgorici.

Voda uvijek nađe put. Tako je bilo i juče, kada su obilne padavine, ne prvi put, prodrle u zgradu Aerodroma Golubovci, pa su putnici bili suočeni s neprijatnim prizorom – kante u kojima se sakuplja kišnica, a morali su biti oprezni i zbog mokrog i klizavog poda.

Prokišnjava i nedavno završeni Muzički centar.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Gorivo skuplje od naredne sedmice

Od četiri do sedam centi

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene goriva od narednog utorka mogle bi poskupjeti od četiri do sedam centi, potvrđeno je nezvanično iz nafrnih kompanija.

To će biti dvanaesto poskupljenje ove godine.

Obje vrste benzina će poskupjeti za po četiri centa, dok će dizel i lož ulje biti skuplji za sedam centi.

Nova cijena BMB 95 biče 1,70, BMB 98 će iznosti 1,74 eura po litru, eurodizel će dostići cijenu 1,65 eura po litru, a lož ulja 1,61 euro.

Do konačnog obračuna je ostao jedan dan, pa bi cijene mogle biti veće ili niže od ovih za eventualno jedan cent.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Đurović o predlogu DPS-a da se pomogne građanima: Da dodaju još nešto oko besmrtnosti!

Podsjećamo, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura

Đurović, Foto: Luka Zeković

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović osvrnuo se na je set mjera koji je Klub poslanika DPS-a danas predstavio na svojoj pres konferenciji.

„Iskreno, očekivao sam ipak nešto smislenije i sa manjom dozom populizma.
Možda da su dodali nešto oko besmrtnosti pa da upotpune priču“, napisao je ministar.

Podsjećamo,poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a pozvao Vladu da usvoji i implementira predložene mjere. Podsjetio je da je U Crnoj Gori je od 2022.godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti-17,2 posto, a da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za 200 eura u odnosu na avgust 2020. godine.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

DPS predlaže mjere za pomoć građanima: Smanjiti akcize na gorivo, podstanarima po 300 eura, penzionerima po 150

Pozivaju Vladu da usvoji i implementira predložene mjere

Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a pozvao Vladu da usvoji i implementira predložene mjere. Podsjetio je da je U Crnoj Gori je od 2022.godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti-17,2 posto, a da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za 200 eura u odnosu na avgust 2020.godine.

„Treba donijeti odluku o umanjenju akciza na gorivo do 50 odsto. Obezbijediti jednokratnu pomoć od 150 odsto za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade Fonda PIO, i novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca. Obezbijediti jednokratnu pomoć od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenje porodice. Odobriti 40 odsto popusta na računima za struju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva za period do tri mjeseca. Osloboditi plaćanja ili subvencionisati 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori za prvo polugodište, odnosno semestar“, kazao je Milović.

„Ako nema znanja, stojimo na raspolaganju kako da ih uputimo da u roku od sedam dana sprovedu te mjere“, rekao je Milović.

On je rekao da prilično mučno teče proces formiranja Vlade.

„Politički akteri su vezani za međusobno nepovjerenje i sistem pregovaranja koji je prilično skriven od građana Crne Gore“, kazao je Milović.

On je rekao da će Vlada biti formirana na klimavim osnovama.

„Jedino vlada koja će bitfi bazirana na evroatlanmskim principima je ona vlada čiji dio bi bili“, poručio je Milović na konferenciji za medije.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije