Connect with us

DRUŠTVO

PO PRIJAVI BIVŠEG DIREKTORA UPRAVE ZA ŽELJEZNICU

Radinović: SDT otvorio izviđaj protiv ministra Ibrahimovića

Sumnja se da je nezakonito postavio v.d. direktora Uprave za željeznice Jašara Ćatovića

Foto: Miloš Vujović/AA

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) otvorilo je izviđaj protiv predsjednika Bošnjačke stranke (BS) i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, zbog sumnje da je nezakonito postavio v.d. direktora Uprave za željeznice Jašara Ćatovića, odnosno učestvovao u falsifikovanju dokumenta o Ćatovićevom radnom stažu, piše RTCG.

Tim povodom, izjavu istražnim organima dao je podnosilac prijave protiv ministra, nekadašnji v.d. direktora Uprave za željeznice, Želimir Radinović. O ovom slučaju nije bilo moguće dobiti više informacija iz tužilaštva. Nijesu se zvanično oglasili ni iz Bošnjačke stranke, navodi Javni servis.

Naime, bivši v.d. direktora Uprave za željeznice, Želimir Radinović koji je u januaru ove godine podnio prijavu prijavu protiv rukovodstva Uprave za ljudske resurse i Ministarstva za kapitalne investicije (MKI) zbog nezakonitosti tokom konkursa za direktora Uprave za željeznice, dostavio je tužilaštvu dopunu prijave. Uz to je dostavio, kako kaže, relevantne dokaze koje je prikupio putem zakona o slobodnom pristupu informacijama od MKI, Uprave za željeznice ali i Uprave za ljudske resurse.

“Ibrahimović je nezakonito postavio v.d. direktora Uprave za željeznice, odnosno falsifikovao dokumenta o radnom stažu Jašara Ćatovića. Naime 23 juna.2022 godine imenovani je imao četiri godine i tri mjeseca radnog staža. Putem instituta slobodnog pristupa informacijama 30. maja 2023. godine dobio sam potvrdu od Uprave za željeznice da je imenovani na dan 30. maja imao pet godine i četiri mjeseca radnog staža”, tvrdi Radinović u saopštenju dostavjenom Portalu RTCG.

Tvrdi da Ćatović nije mogao biti ni predložen za direktora, jer u sistematizaciji se decidno kaže VII stepen diplomirani inženjer saobraćaja, mašinstva,elektrotehnike i građevine.

Potvrda o godinama radnog iskustva (FOTO: Privatna arhiva)

“Imenovani je završio Građevinski fakultet, ali je stekao zvanje na odsjeku za građevinski menadžment i to inženjer građevinarstva a potom i master na istom modulu”, kazao je Radinović.

Tvrdi i da je Ibrahimović prekršio zakon u djelu odredbe gdje se kaže imenovanje se vrši najdalje šest mjeseci do izlaska konkursa za to radno mjesto.“Ibrahimović nastavlja sa kršenjem zakona, malo mu je bilo da Ćatovića postavi na šest mjeseci nego mu produžava mandate na još šest uz obrazloženje: “S obzirom da se nijesu stekli uslovi za sprovođenje javnog konkursa za radno mjesto direktora/ca Uprave za željeznice, a u cilju nesmetanog funkcionisanja uprava, cijeneći stručnost, profesionalnost i dosadašnje radno iskustvo.., do imenovanja direktora u skladu sa zakonom a najduže do šest mjeseci”, kaže Radinović.

Da sve bude smiješno, kaže Radinović, ovo je prošlo kadrovsku komisiju kojom predsjedava Filip Adžić a sve je potpisao Dritan Abazović.

“Kvadrat ministar je navikao na falsifikate i neistine, jer je konkurs za izbor direktora Uprave za željeznice objavljen od ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića 16.marta 2022 godine. Može se zaključiti da kvadrat ministar ne ferma mnogo zakon jer ne bi “zakučio” stan kako ga dobio, nego mu falsifikovanje isprava dobra strana”, kaže Radinović.Tvrdi da je Ibrahimović navikao tako “jer da nije postavio bi i pomoćnika direktora iste te Uprave gdje je sve završeno”.

“Ali sekretar MKI Mersada Bošnjak to drži u fioci, iako je Milorad Nikić, dipl.ing.saobr. dobio slučaj na Upravnom sudu i uputio 25.maja 2023. godine urgenciju ministru Ibrahimoviću da postupi po presudi suda ali to njega ne zanima“, navodi Radinović.On podsjeća da je 27. januara 2023 godine podnio prijavu odnosno informacije SDT-u.

“I tek onda kada je to bilo objavljeno u sredstvima informisanja, kvadrat ministar otvara konkurs i na inicijativu Uprave za ljudske resurse. Samo ne znam zašto je Uprava za ljudske resurse ćutala skoro godinu dana od raspisivanja konkursa”, kazao je Radinović i naglasio da će Uprava za ljudske resurse o ovome morati da informiše SDT.

Podsjeća da je na konkursu pored njega učestvovao je i Denis Lukač.

“Kako za sebe kaže – diplomirani inžinjer saobraćaja. Ja nijesam znao da Fakultet za menadžment u saobraćaju iz Berana može biti Saobraćajni fakultet sa zvanjem dipl.ing. Kao i u pređašnjim slučajevima, dobio sam putem instituta slobodnih informacija sve informacije o ovom fakultetu. Naime, kandidat Denis Lukač na moje pitanje kada je završio fakultet rekao je 2013. godine. Ništa ne bi bilo strašno da je tek te godine tačnije 19. aprila 2013. godine Naučno nastavno vijeće donijelo odluku da smjer Menadžment u saobraćaju i komunikacijama mjenja naziv u ‘Saobraćaj, komunikacije i Logistika”, kazao nam je Radinović.

Međutim, kako kaže, u tački tri tog dokumenta se kaže da promjene u tački jedan i dva (gdje se mjenja naziv menadžment u saobraćaj) povlače izmjenu studijskog programa osnovnih akademskih studija ‘Saobraćaj, Komunikacije i Logistika’ u strukturi i sadržini o čemu će ovaj organ odlučiti posebnom odlukom u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

“Postavlja se pitanje kako je kandidat mogao dobiti zvanje dipl.ing. saobraćaja a prethodno je završio menadžment, na osnovu kog programa. Mislim da je jednostavno samo zamijenio diplomu od menadžera do dipl.ing. jer je nemoguće za dva tri mjeseca završiti novi program koji još nije ni objavljen, ali mi živimo u zemlji čuda, sve je moguće”, kaže Radinović.

Tvrdi da je Ibrahimović tri puta prekršio zakon.

Rješenje o određivanju v.d. direktora Uprave za željeznice (FOTO: Privatna arhiva)

“Kvadrat ministar je po mom mišljenju tri puta prekršio zakon i sada je i dalje ministar. Važi i kao predsjednik BS i konstituent nove vlade. Zar je moguće da će mandatar ovakvog ministra i političara postaviti na neko mjesto u vladi“, pita se Radinović.

Podsjeća da je ranije mandatar za sastav Vlade Milojko Spajić rekao da neće moći biti ministri oni protiv kojih se vodi krivični postupak.

“Da li će ipak dozvoliti kvadrat ministru da kadrira sa kupljenim diplomama. Divlje diplome stvaraju divlju državu”, zaključio je Radinović.

(Izvor Portal RTCG)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije