Connect with us

POLITIKA

ŠEF BUDVANSKOG PARLAMENTA PORUČIO DA OD DF OČEKUJE DA POKRENE NJEGOVU SMJENU

Radović protiv Carevića: Budvu nekada zvali Svetozarevom, sada bi da je zovu Carigrad

„Dvojac bez kormilara Carević i njegov šef kabineta Nikola Jovanović žele da privatizuju ovu opštinu“, tvrdi predsjednik SO Budva i poručuje: „Da odmah stavim do znanja, što se tiče Demokratske Crne Gore sve fotelje da nam se daju, a da je gospodin Carević predsjednik Opštine, nama to nije prihvatljvo“

Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate) pozvao je Demokratski front da ispuni obećanja koje je juče dao, da protiv njega podnese krivičnu prijavu jer nije održao sjednicu loklanog parlamenta, da pokrenu incijativu za razrješenja, ali i skrate mandat lokalnog parlamenta.

On je optužio predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i njegovog šefa kabineta Nikolu Jovanovića, nazvavši ih „dvojac bez kormilara“ da od Budve namjeravaju da naprave svoju latifundiju, kao što je imaju u Krimovici, ali i naglasio da ako su nekada Budvu zvali Svetozarevom, sada bi da je zovu Carigrad.

Osvrćući se na optužbe da Demokrate hoće fotelje, Radović je poručio da je za tu partiju neprihvatljivo da imaju sve direktorska mjesta, Upravne i odbore direktora, kao i mjesta sekretara i načelnika u lokalnoj administraciji, ako je Carević predsjednik Opštine.

Podsjećamo Radović je juče prekinuo sjednicu lokalnog parlamenta, jer nije bilo kvoruma na skupštinskom odboru za statut i propise, od čijeg mišljenja ne mogu se donositi odluke.

A problem je ispao jer petočalni odbor u kome su sjede dva odbornika DF, jedan Demokrata i dva odbornika DPS, je ostao bez kvoruma, pošto je odbornica DF podnijela ostavku, a prethodno taj politički savez, i pored upozorenja Radovića, što je on na današnjoj sjednici ponovio, nije izvršio zamjenu.

Nakon što odbornici DPS bojkotuju zasijedanja, odbor nema kvorum, pa se budvanski parlament našao u blokadi.

Zakonski rok je 90 dana da se održi sjednica koja je juče započeta, ako se to ne desi Vlada ima mogućnost uvođenja prinudne uprave.

„Izjava Jovanovića, nakon jučerašnje sjednice da će protiv mene biti podnijeta krivična prijava, te incijativa za razrješenje, ali i skraćenje mandata SO, je samo potvrda onoga što sam ja, kao predsjednik Skupštine opštine sumnjao već duže vrijeme, kao moje kolege iz Demokrata, a to je da se opštine Budva pretvori u jednu latifundiju, da bude privatizovan grad. Vidite da u proteklih godinu dana nemamo potpisan koalicioni sporazum, nema potpredsjednika Opštine, u preduzećima opšti haos, ne održavaju se kolgijumi kod predsjednika Opštine…Imali ste ove godine samo dva kolegijuma, i pored obećanja Carevića da će ih redovno održavati. Za tri i po godine održano je četiri kolegijuma. Da ne kažem da je Opština u v.d. stanju, da se meni kao predsjedniku SO na više od 30 dopisa nikada nije odgovoreno. Turistička organizacija i poslije sedam mjeseci od kada je istekao mandat Izvršnom odboru nije održana Skupština, i pored obećanja Carevića da će to biti do 1. avgusta. Svaka istina gospodina Carevića je upravno takva“, naglasio je Radović.

Apsolutistički poriv dvojice ljudi, koji žele da gospodare suncem, mjesecom i morem u Budvi

Radović je kazao da mu je žao zbog građana Budve što se sve ovo dešava.

„Vjerovao sam da poslije svega onoga što je bilo prošle godine, imati drugačiji pristup, biti poštovanja između svih nas, funkcionisati, međutim, upravo se dogodilo suprotno, mnogo gore. Ovo se sve dešava jer je u pitanju apsolutistički poriv dvojice ljudi koji žele da gospodare suncem mjesecom i morem u ovom gradu. Da stvore latifundiju, kao što je imaju u jednom dijelu susjedne opštine“, poručio ej Radović.

On je kazao da samo dva čovjeka u DF stoje iza cijele situacije u kojoj se našala Budva.

„Optuženi smo od strane pojedinih odbornika da su u pitanju fotelje, koja navodno traže Demokrate. U pitanju je ne funkcionisanje administracije, preuzimanje ingerencije Skupštine opštine, donošenje odluka predsjednika Opštine po članu 57 što je zloupotrijebljeno nekoliko puta. Određene odluke koje su donijete nikada nijesu dostavljene Skupštini na potvrdu“, rekao je Radović.

Sve fotelje da nam se daju, da je Carević predsjednik Opštine, nama je neprihvatljivo

Prvi čovjek parlamenta ističe da se dobro vidi kome su bitne fotelje.

„Demokratska Crna Gora je još ranije dostavila sporazum na potpisivanje. Razlozi zbog čega nije potpisan nijesu ni u SNP, ni Pravoj Crnoj Gori…. u tom sporazumu vidite jasne strategije, ciljeve, pravac kome će se grad razvijati. Nakon osam, devet mjeseci mi smo dobili od Carevića ponudu u vidu koalicionog sporazuma, gdje su isključene tri političke grupacije koje su učestvovale i borile se sa nama u onom čudu koje je nas je prošle gdine zadesilo. U tom njegovom sporazumu ima samo procenti i fotelje. Građani treba da vide naš i ovaj sporazum koji je predložio DF, jasno će se vidjeti koe su bitne fotelje“, kazao je Radović i dodao.

„Da odmah stavim do znanja, što se tiče Demokratske Crne Gore sve fotelje da nam se daju, a da je gospodin Carević predsjednik Opštine, nama to nije prihvatljvo. Sve sekretarske fotelje, direktorske, načelničke, svi upravni odbori, nas to ne interesuje ako je Carević gradonačelnik“.

Ako ne podnesu krivičnu prijavu, Carević i Jovanović su obične kukavice

Radović je pozvao Carevića i Jovanovića da podnesu krivične prijave protiv njega, i ako to ne učine smtraćw ih „ običnim šarlatanima, sjecikesama i kukavicama“.

„ Što se tiče pokretanja moje smjene, gospoda znaju put kojim treba da idu. Odbornički klub DF ima 11 odbornika , dakle dovoljno je jedan odbornik da preda inicijativu, a sa 11 imate već hitnu sjednicu. Obećavam građanima Budve da ću tu sjednicu zakazati u rekordnom roku i biće mi zadovoljstvo da je održim. Pozivam ih da ispune svoja obećanja i pokrenu incijativu za moju smjenu. Što se tiče skraćenja mandat, takođe pozivan da da ne pričaju prazne priče, jer jasno znaju procedure, znaju kako to ide. Ono što mene interesuje da predsjednici političkih grupacija u Demokratskom frontu, lideri DNP i PzP Jovan Gragović i Nikola Vučićević isto misle i izjasne se. Poručujem ih da ću ih podsjećati i insistirati da podnesu krivinu prijavu protiv mene „, kazao je Radović.

Radović: Mi Carevića nećemo smjenjivati sa DPS-om

Radović je kazao da Demokratska Crna Gora neće smjenjivati Carevića sa DPS- om.

„ Zato što je DPS gori, nego gospodin Carević i to je jedina istina . Što se tiče kolega iz DF, sa većinom imamo drugarsku i prijateljsku saradnju i funkcionišemo. Definitivno da dvojac bez kormilara Carević- Jovanović žele da privatizaju ovu opštinu. To je nama neprihvatljivo. Nama ne pripada mjesto predsjendika Opštine , več DF, ali nam je Carević neprihvatljiv.

Radović se ogradio od pokretanja tužbe koju je Opština Budva i Mediteranski sportski centar podnijeli protiv NVO „ Jaz Mrčev polje“.

„ Demokratska Crna Gora apsolutno nema veze sa tim, to je izričita samovolja dvojice ljudi. Čak i i to preduzeće koje se priključilo tužbi, nije imalo odluku Upravnog odbora“, kazao je Radović.

On je osudio jučerašnji postupak odbornika PzP Filipa Popovića koji je prilikom glasanja spustio ruku partijskoj koleginici Mariji Vučićević, koja je očigledno mimo prethodno dogovorenog partijskog stava namjerava da glasa suprotno.

„Izvinjavam se što to nisam vidio jer bih reagovao“, kazao je Radović

Nekada Svetozarevo, sada Carigrad

Radović je kazao da ono što se juče desilo na skupštinskoj sjednici je vrhunac onoga što se dešava cijele godine.

„Jasna je ko je opstruirao rad parlamenta. Jer ja sam upozorio da bi se ovo moglo desiti. Vidite da predsjendik Opštine svaku Skupštinu ne dolazi. Imate šefa kabineta koji odgovara. Nemamo koalicone sastnake. Radi se o isključivoj samovolji. Želi da se napravi, nekada je to bilo Svetozarevo, sada bi to bilo Carigrad. To je nama neprihvatljivo“, poručio je Radović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Injac podnijela krivičnu prijavu protiv Boškovića zbog nezakonitog trošenja novca

Ministarka odbrane prijavila prethodno rukovodstvo SDT-u da su izmišljali seminare u periodu epidemije i u više navrata iz državne kase plaćali lažne račune

Prethodni ministar odbrane Predrag Bošković, Foto: Mondo

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarka odbrane Olivera Injac dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja novca tokom mandata njenog prethodnika Predraga Boškovića, kojom se bivši ministar i njegovi tadašnji saradnici Mihail Volkov i Alma Ljuljanaj Jovićević sumnjiče da su fiktivnim nalozima preko jedne turističke agencije oštetili budžet za oko 32.000 eura.

Oni su, kako se stoji u prijavi, lažnim nalozima preko agencije plaćali seminare koji nikada nisu održani, a bili su u periodu epidemije, odnosno nakon parlamentarnih izbora na kojima je partija čiji su zvaničnici – DPS ostala bez većine za formiranje Vlade.

Ministarka odbrane Olivera Injac

U prijavi SDT-u se izražava sumnja da novac koji je uplaćivan agenciji “kriminalna grupa” naknadno podijelila međusobno i da se radilo o uplatama od po 4.000, 5.000 i 6.000 eura. Za to su imali, navodi se, saučesnika u Ministarstvu, ali i u agenciji.

Da li je SDT otvorilo istragu ovim povodom ili je odbacilo prijavu, iz tog Tužilaštva nisu odgovorili. Iz Ministarstva odbrane su objasnli da oni nemaju nikavu informaciju o sudbini prijave koju su dostavili, a iz DPS-a čiji su funkcioneri pod sumnjom – nisu odgovorili.

Bošković je član Predsjedništva DPS-a, a Volkov i Ljuljanaj Jovićević članovi Glavnog odbora.

U prijavi SDT-u se opisuje da je 4,500 eura uplaćeno agenciji na ime organizacije seminara u jednom hotelu u Podgorici od 27. do 30. jula prošle godine. Volkov je primio račun 6. avgusta 2020, a zatim dao nalog službi za finansije da ga uplati. Taj nalog zaveden je 17. septembra prošle godine.

Tadašnji šef te službe Marko Drobnjak, čije se ime takođe navodi u prijavi, je postupajući po nalogu ministra 16. septembra 2020. za navodni seminar 23. i 24. jula u jednom budvanskom hotelu agenciji uplatio 5.000 eura. Tom prilikom je svojeručno ovjerio izjavu da se račun tiče potreba zaposlenih u finansijskom sektoru MO.

Oko 6.000 eura istoj agenciji je uplaćeno “za potrebe smještaja u Crnoj Gori” 5. novembra 2020.

BIvša direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićević je 17. septembra izdala naredbu za isplatu 5.000 eura istoj agenciji za seminar u Budvi, i potpisala da je on za potrebe zaposlenih u toj direkciji.

Takođe je ovjerila i izjavu za uplatu oko 6, 000 eura za smještaj u Crnoj Gori i to po predračunu agencije iz oktobra 2020.

Na sajtu Ministarstva i u medijima nema objavljenih informacija o seminarima MO 23. i 24. jula i 27 – 30. jula prošle godine u hotelima koji se pominju u prijavi.

Ministarstvo odbrane je SDT obavijestilo da je provjerom računa utvrđeno da oni nisu u skladu sa ugovorom koji je ranije bio sklopljen sa agencijom, i u kome piše da je agencija sve usluge vršila na zahtjev MO. To ovdje nije slučaj.

Takođe, sporno je što na fakturama agencije nema imena službenika i broj njegove lične karte – što je bila obaveza i praksa.

Ministarstvu je bilo sumnjivo i što su seminari bili u periodu pandemije, kada su, kako su objasnili, njihovi zaposleni bili na odmorima i kada su svi skupovi izbjegavani.

Takođe, drugi period na koji se fakture odnose, bio je nakon parlamentarnih izbora kada je bilo jasno da će ministar i njegovi saradnici biti smijenjeni.

MO je nakon promjene vlasti temeljno provjerilo ugovore i finansije prethodnika, a za to je zadužilo stručna lica. O nekim sumnjivim aranžmanima ministarka je govorila ranije na Odboru za bezbjednost Skupštine, kada je najavila i prijave Tužilaštvu.

U ODT i prijava zbog registracije vozila i zelenih kartona

Prijava protiv troje bivših funkcionera MO i šefa računovodstva, kao i NN lica iz agencije, podnijeta je i Osnovnom tzužilaštvu u Podgorici zbog prevare. Ona se takođe tiče fiktivnih naloga.

U ODT Podgorica je, kako prenose mediji, još jedna prijava protiv Alme Ljuljanaj Jovićević. Ona se sumnjiči da je pribavila materijalnu korist jednoj osiguravajućoj kući od oko 2.600 eura na teret MO. Navodno je dala nalog za registrovanje devet vozila MO i izdavanje zelenih kartona za četiri, iako ugovorom sa tom kućom iz 2018. nije predviđena registracija tih vozila, kao ni pribavljanje zelenih kartona.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bez dodatnog plaćanja školarine za upis na specijalističke i završetak magistarskih studija

Ovim izmjenama se za još dvije godine produžio rok za upis. Predlagač odluke je Marko Milačić iz Prave Crne Gore

Foto: Screenshot/Youtube

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju usvojen je danas na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore sa 42 glasa za.

Ovim izmjenama će se za još dvije godine produžio rok za upis na specijalističke studije i završetak magistarskih studija bez dodatnog plaćanja školarine.

Sjednici nije prisustvovao Demokratski front.

Predlagač i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je danas na Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sve poslanike da dođu u parlament i podrže izmjene, jer „ovo ponajmanje ima veze sa politikom.“

Član Odbora i poslanik DF Dragan Bojović rekao je da se, s obzirom na to da je DF u bojkotu, neće pojaviti na sjednici Skupštine „sem ukoliko to bude neophodno i potrebno da ovaj zakon prođe“.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Injac: Na Cetinju nije korišćen NATO helikopter, već Vojske CG, koji su građani platili

Mitropolit Joanikije se nakon ustoličenja u Cetinjskom manastiru posebno zahvalio premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki odbrane Oliveri Injac što je sve mirno prošlo

Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija je na Cetinje, 5. septembra, prevezao helikopter Vojske Crne Gore, koji su građani platili, a ne NATO helikopter, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, na kontrolnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu, saopštila da su poslednja dva mjeseca protekla u atmosferi dezinformacija i radikalizovanja društva.

„Dezinformacije oko toga da Vojska nije smjela da koristi helikopter, kao i da se koristi NATO helikopter, nekome su trebale da politički profitira“, istakla je ministarka odbrane.

Ona je spočitala bivšem ministru odbrane Predragu Boškoviću da nije poštovao zakone kada je bio na mjestu na kom je ona sada.

“Vjerujem da je svima jasno da smo u paradoksalnoj situaciji. Nas saslušavaju bivši ministri koji zaboravljaju svoja nečinjenja kada su bili u vlasti. Ono što se odnosilo na period njihovog ministrovanja tumače na jedan način, a sad te zakone na drugi”, rekla je Injac i dodala:

„Imamo zakon koji je vrlo jasno omogućio da se tog dana koristi helikopter“.

Podsjetimo, mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije je povodom njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru izjavio za Tanjug da su premijer Zdravko Krivokapić i ministri u Vladi, a posebno ministarka odbrane Olivera Injac, uz neku opstrukciju od strane Uprave policije, našli rješenja da se ustoličenje mirno završi.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije