Connect with us

DRUŠTVO

SAVJET RTCG

Raonić podnio ostavku pa imenovan na mjesto v.d. direktora RTCG

On će tu funkciju obavljati do okončanja novog konkursa koji će biti raspisan

Savjet RTCG imenovao je Borisa Raonića za v.d. direktora Javnog medijskog servisa Crne Gore.

Nakon podnošenja ostavke generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, Savjet ga je imenovao za v.d. direktora RTCG. On će tu funkciju obavljati do okončanja novog konkursa koji će biti raspisan. Konstatovano je da Raonić ispunjava sve uslove i da nema prepreka da obavlja funkciju v.d. generalnog direktora. Za Raonića je glasalo sedam članova Savjeta RTCG, dok Marijana Camović nije glasala.

Predlog da Raonić bude vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG predložio je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

On je prije toga podnio ostavku Savjetu RTCG.

Tekstualnu ostavku prenosimo integralno:

Poštovani,

Novousvojenim Zakonom o nacionalnom javnom emiteru u članu 59 propisano je da Generalni direktor Radio i televizije Crne Gore nastavlja sa radom kao generalni direktor ”do isteka mandata”.

Ponosan sam na rezultate koje smo postigli u dosadašnjem periodu, ostvarujući značajan rast gledanosti televizije, višestruko povećanje čitanosti portala, uvećanje sopstvene produkcije, zelena tranzicija kroz nabavku električnih auta, našu solarnu elektranu, energetski efikasne uredjaje, renoviranje 5000 m2 prostora, modernizacija tehnološke opreme, otvaranje novih TV studija i radijskih kanala, pokretanje filmske i muzičke produkcije. Reformisali smo organizacionu strukturu, racionalizovali smo broj zaposlenih, ostavrili saradnju sa Javnim servisima iz regiona, usvojili i primjenjujemo Strategije razvoja i Digitalne transformacije, dobili pozitivne revizije na poslovanje, povećali prihode od marketinga, značajno povećali plate zaposlenih, završavamo zgradu za zaposlene. Pri kraju je rad na OTT platformi, krenuli smo konačno u digitalizaciju TV arhiva, pravimo pionirske korake u upotrebi vještačke inteligencije. Podržali smo stotine aktivnosti od opšteg interesa, otvorili galeriju, upristojili radni ambijent za zaposlene, ostvarili saradnju sa brojnim institucijama kulture, sporta i obrazovanja. Izbalansiranošću informativnog programa zavrijedili smo pohvale od EK, OEBS, Freedom Hoouse i brojnih NVO-a.

Sve je ovo rezultiralo time da smo postali medij kojem se najviše vjeruje.

Ali, uspjeh se u Crnoj Gori generalno teško prašta. A kako uspjeh RTCG znači velike privatne finansijske gubitke onih koji su navikli da svoj medijski biznis i političke amabicije preko njega, finansiraju iz budžeta naše i susjednih država i državnih firmi – čemu smeta naš rast – svjedoci smo kontinuiranoj kampanji protiv RTCGa. Pored višegodišnje, svakodnevno vođene negativne kampanje, zloupotrebljavana su i dva sudska postupka kojima se preispituje odluka Savjeta o imenovanju generalnog direktora RTCG.

Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog direktora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše.

Uvjeren da su dani kada su presudan uticaj na RTCG imale političke partije ili druge medijske kuće trajno iza nas, ponosan na do sada postignute uspjehe, zahvaljujem svim članovima Savjeta na dosadašnjam zajedničkom radu i ukoliko cijenite potrebim stojim na raspolaganje radi nesmetanog funkcionisanja RTCG do okončanja novog postupka.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Katnić nastavlja da protestuje zbog hapšenja: Odbija posjete porodice i advokata

U ponedjeljak je, kako saznaje Dan, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi

Katnić

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nastavio je protest zbog postupka koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv njega. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, ove sedmice, Katnić odbija posjetu porodice, ali i branioca u zatvoru.

U ponedjeljak je, kako saznaje ovaj medij, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi.

Ovo je samo nastavak protesta koji Katnić iskazuje zbog hapšenja. On je slobode lišen sredinom aprila zbog sumnje da je član kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT- a, formirao njegov dugogodišnji prijatelj, nekada visokopozicionirani policijski službenik Zoran Lazović. Oni se terete da su pomagali „kavačkom klanu“. Navodno, nekim od njih su omogućili da ne budu procesuirani, dok se Lazović tereti i da je ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, označenim kao plaćenici „kavčana“.

Od dana hapšenja, odnosno od određivanja pritvora, Katnić je počeo štrajk glađu. Nakon nekoliko dana počeo je da odbija i vodu i druge napitke, kao i terapiju. Nedavno, štrajk žeđu je prekinuo i počeo da uzima vodu i jogurt. Ubrzo je nastavio štrajk žeđu, ali je, navodno, bilo slučajeva i ponovo je odbijao i vodu.

Zdravstveno stanje bivšeg GST pogoršalo se u spuškom zatvoru zbog čega je izvođen na ukazivanje ljekarske pomoći, kao i na intervencije. Međutim, SDT se zainteresovalo i za postupke ljekara u tom slučaju, pa su počeli provjeravanje zakonitosti i prilikom liječenja Katnića.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru: Služiće liturgiju povodom 80 godina od genocida u Velici

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće u nedelju, 28. jula, u Velici kod Plava Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih.

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Genocid u selu Velika u opštini Plav dogodio se pred kraj rata, u drugoj polovini 1944. godine. Počinile su ga nacističke vojne formacije i SS trupe „Skenderbeg“. Novija istraživanja pokazuju da je tom prilikom stradalo preko 500 civila, od toga preko 100 djece.

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mugoša oslobođen optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Carine

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu

Mugoša, Foto: Savo Prelević

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj.

Danas je u Višem sudu u Podgorici izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku, pišu „Vijesti“.

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu.

Dodala je da je sud postupio po ukidnom rješenju Apelacionog suda.

Njega je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) teretilo da je u slučaju prodaje gradskog zemljišta građevinskoj kompaniji DOO “Carine” oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Uskoro opširnije…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije