Connect with us

POLITIKA

"PRESTANI SA OPSTRUKCIJAMA, PREDAJ VLAST"

Šaranović Vukoviću: „Spakuj svoje stvari iz kabineta i odlazi!“

„Isteklo ti je vrijeme na poziciji gradonačelnika Podgorice. Ubjedljivo ste izgubili!“

Šaranović i Vuković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović poručio je odlazećem gradonačelniku Ivanu Vukoviću da mu je vrijeme na toj poziciji isteklo i da se pusti trikova, farsičnih konsultacija i glumljenja demokratičnosti.

„Da se podsjetimo, jer mi se čini da su neki zaboravili. Prije samo nekoliko mjeseci, poslanici DPS-a su pisanim aktom obavijestili Skupštinu da su odlučili, zbog složene ekonomske i geopolitičke situacije, da preuzmu nadležnosti predsjedavajućeg Skupštine i da sa još jednim brojem poslanika, potpuno suprotno Ustavu, oni sazovu sjednicu Skupštine na kojoj je birana 43. Vlada i predsjednica Skupštine. Zamislite, oni koji su svojim potpisom priznali da su nasilno preuzeli ustavne nadležnosti predsjedavajućeg Skupštine koji jedini može da saziva sjednice, oni koji su nakon toga predložili i usvojili neustavne zakone o odlaganju lokalnih izbora i set neustavnih antizetskih zakona, dijele svakodnevno nekom lekcije o poštovanju Ustava i predstavljaju sebe ustavobraniteljima“, naveo je on.

Šaranović je istakao da se zapravo radi o najvećim uzurpatorima vlasti i antidemokratama koje pamti savremena Crna Gora.

„Pogledajte samo na kako jeftin i primitivan način od kog se svakodnevno ograđuju i njihovi članovi i koalicioni partneri, a da ne govorimo o međunarodnoj zajednici, opstruiraju preuzimanje vlasti u nekoliko crnogorskih opština u kojima su ubjedljivo izgubili na izborima. I nakon svega gradonačelnik Podgorice koji je prihvatio da ga nezakonito biraju po nekoliko puta i čiji funkcioneri svakodnevno opstruiraju mirnu tranziciju vlasti u Podgorici, kaže da poziva na konsultacije jednog od nosilaca pobjedničkih izbornih lista. Definitvno informacija za rubriku “vjerovali ili ne”, tvrdi Šaranović.

On je naveo da Vuković treba da prestane sa višenedeljnim opstrukcijama predaje vlasti i da spakuje lične stvari iz Kabineta, jer to je odluka građana Podgorice koji su dali ubjedljivu većinsku podršku i pobjedu dosadašnjoj opoziciji.

„Sve drugo je stvar Skupštine Glavnog grada i njene sjednice, na kojima će se izabrati novo rukovodstvo Glavnog grada. Tako da, pustite se trikova, farsičnih konsultacija i glumljenja demokratičnosti. Sve što ste Vi i Vaša partija uradili u prethodnim nedeljama i mjesecima je bilo antiveropski, antidemokratski i nadasve uzurpatorski“, naglasio je on.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Vraćena kandidatura Mandića na doradu

Na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka. Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature

Medojević, Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Državna izborna komisija (DIK) nije večeras utvrdila kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika zbog nepotpune dokumentacije koja se odnosi na potpise podrške, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz DIK-a.

DIK je, prema informacijama „Vijesti“, donio zaključak kojim je kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) vraćena na doradu.

Kako je objašnjeno, na obrascima na kojima se prikupljaju potpisi nije bilo imena Mandića i njegovih podataka

Naloženo je da se ti podaci dopune i dat rok od 48 časova da se to učini. Ako se to ne ispravi u roku, odbiće se proglašenje kandidature.

Mladi DF-a predali su u petak DIK-u predlog za predsjedničku kandidaturu Mandića.

Kandidaturu su podržali konstituenti DF-a Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP), dok su podršku najavile Prava Crna Gora i Radnička partija.

DIK je u petak donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, sa zahtjevom da li Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

„To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti“, poručio je Danilović

Danilović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Ujedinjene Crne Gore i kandidat za predsjednika, Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore.

Danilović je na svom Fejsbuk profilu odgovorio na još neka pitanja, među kojima je i ono o ukidanju sankcija Rusiji – kazao je da bi ih ukinuo jer je to naš interes i naša obaveza.

Kako je objavio, odgovara javno, da ga niko ne bi zapitkivao putem poruka.

Njegovu objavu prenosimo integralno:

“Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?

Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj.

Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne.

Da li bi ukinuo sankcije Rusiji?

Da! To je naš interes i naša obaveza. Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo.

Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara.

Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu.

Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!

Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU!

Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi.

Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština.

Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?

Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?

Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument.

Kako misliš da se kadiduješ za predsjednika Crne Gore a radiš protiv nje i navijaš za Srbiju?

Za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom, dakle, mislim tako.

Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine.

Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko.

Ti i tvoja SPC ste okupatori!!!

SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.

Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad.

Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Medojević: Spajić i Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi sakrili izvor novca od korupcije

„Do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine“, smatra lider PzP-a

Medojević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Milojko Spajić i njegova bivša vanbračna supruga Vesna Marinković mijenjaju vlasništva nad nekretninama da bi, kako tvrdi, prikrili prave izvore “prljavog novca od korupcije”.

“Dana 30. januara 2023. godine u katastru je registrovan Spajić – i zabelježba da je podnijet neki zahtjev za promjenu upisa 27.12.2022. godine (četiri dana nakon što sam objavio da ima nekretnine koje nije prijavio). Dana 5. februara 2023. godine, dan nakon javnog objavljivanja dokumentacije, u katastru se kao vlasnik pojavljuje njegova vanbračna supruga Vesna – i nema više zabilježbe od 27.12.2022. godine”, naveo je Medojević.

Foto: N. Medojević

Foto: N. Medojević

Ovo znači da je, prema mišljenju lider PzP-a, do zahtjeva za upis promjena vlasništva došlo nakon objavljivanja inicijalnih informacija o imovini od 22. decembra 2022. godine.

“U svakom slučaju postoje brojni mehanizmi za utvrđivanje upisa, prenosa, isplata. Pozivam Spajića neka me tuži. Tužili su me i optuživali i Medenica i Saša Čađenović…. Kako su tužili tako u i prošli. U Spužu”, zaključio je Medojević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije