Connect with us

DRUŠTVO

PROVJERE PO NALOGU OSNOVNOG SUDA

Šariću oduzeli „mercedes”

Iz Uprave policije saopšteno je da utvrđuju da li je vozilo legalno nabavljeno, odnosno da li je eventualno korišćeno u izvršenju krivičnih djela

Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Policija je juče oduzela blindirani “mercedes” G klase od Pljevljaka Duška Šarića (41), kako bi provjerili da li je legalno nabavljen i da li je eventualno korišćen u izvršenju krivičnih djela.

To su potvrdili iz Uprave policije, objasnivši da je automobil oduzet po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, prenose „Vijesti“.

Nijesu precizirali da li je to učinjeno u nekoj konkretnoj istrazi i kojoj eventualno.

”Uz dobijenu naredbu suda izvršen je pretres automobila, koji nije registrovan na tu osobu. U toku su provjere legalnosti automobila, a pretres je urađen u cilju eventualnog pronalaska određenih tragova izvršenja krivičnog djela”, kazali su iz Uprave policije.

Kako navode “Vijesti”, policajci su juče zaustavili automobil u kom je bio Šarić, nakon čega je mercedes registarskih oznaka PG-FK051 privremeno oduzet i parkiran iza zgrade podgoričkog Centra bezbjednosti.

Upravo tu su ga i pretresli inspektori.

Mlađem bratu Darka Šarića, Dušku i Jovici Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje 19.300.000 eura.

Vrhovni sud ih je u aprlu 2018. godine pravosnažno oslobodio tih optužbi.

Sudije su tada potvrdile presudu kolega iz Apelacionog, koje su konstatovale da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Tu odluku Apelacioni sud donio je u spetembru 2017. godine. To je bila četvrta presuda Pljevljacima, donijeta nakon sedam godina sudskog postupka i tri osuđujuće presude.

Postupak pred tim sudom počeo je nakon što su sudije Apelacionog ukinule i treću osuđujuću presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Šarić i Lončar bili osuđeni na pet i po godina zatvora.

Optuženi su od početka negirali krivično djelo koje im se stavljalo na teret.

Poslednja osuđujuća presuda donesena je februara 2015. godine, kada su Pljevljaci osuđeni na po pet i po godina zatvora i obavezani da u državni budžet uplate milione – Šarić 13.617.019.083, a Lončar 5.736.859 eura.

Nakon prve oslobađajuće, a četvrte po redu presude, Duško Šarić je za “Vijesti” rekao da je da je sudijama bjelopoljskog Višeg suda bila bitnija činjenica da je on brat čovjeka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu.

“Konačno je neko smogao hrabrosti da donese ispravnu odluku, jedinu koja odgovara istini da nismo počinili krivično djelo koje nam se stavljalo na teret… Presuda potvrđuje ono što smo tvrdili od prvog dana: da smo poslovali zakonito i da je legalno stečen svaki cent za čije pranje su nas optuživali”, kazao je Šarić u septembru 2017. godine.

Tada je rekao i da neko mora odgovoriti na pitanje – zašto su na tu odluku morali da čekaju sedam godina.

“Pitanje je zbog čijih pogrešnih odluka smo bili u zatvoru, zbog čijih odluka smo mi i naše porodice godinama trpjeli medijski progon, ali i zbog čijih namjernih ili nenamjernih grešaka su propali naši poslovni planovi, od kojih je Crna Gora mogla da ima samo dobit”, kazao je Pljevljak tada.

Duškovom starijem bratu Darku u Beogradu se u dva odvojena postupka sudi zbog šverca 5,7 tona kokaina i pranja više od 20.000.000 eura.

Dušku Šariću i Jovici Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje 19.300.000 eura. Vrhovni sud ih je u aprlu 2018. godine pravosnažno oslobodio tih optužbi. Sudije su tada potvrdile presudu kolega iz Apelacionog, koje su konstatovale da je nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen kriminalnim aktivnostima.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pogledajte: Hiljade ljudi na litiji u Pljevljima (FOTO + VIDEO)

Ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo

Foto: Goran Malidžan

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju su predvodiili vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Foto: Goran Malidžan

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Foto: Goran Malidžan

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Foto: Goran Malidžan

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Foto: Goran Malidžan

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić se zahvalio Damjanoviću: Nada se da će njihova saradnja biti nastavljena

Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“

Sa sastanka, Foto: Uprava prihoda i carina

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio se na saradnji dosadašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću.

Kako se navodi u saopštenju Uprave prihoda i carina, Spajić se zahvalio Damjanoviću „na doprinosu u njihovom zajedničkom radu u korist građana“.

Spajić je, kako se dodaje, poželio uspjeh Damjanoviću i izrazio nadu „da će njihova saradnja biti nastavljena“, kao i da će Damjanović nastaviti da doprinosi crnogorskoj ekonomiji u budućnosti.

U prostorijama Uprave prihoda i carina danas je Damjanović predao dužnost novoimenovanoj vršiteljki dužnosti direktora Mileni Petričević.

Sastanku su pored Petričević i Damjanovića prisustvovali Spajić, državni sekretari Janko Odović i Branko Krvavac, kao i članovi Komisije za primopredaju dužnosti Biljana Peranović, Dragan Janković i Biljana Jelić.

„Tokom sastanka prezentovani su dosadašnji rezultati Uprave, kao i vizija daljeg razvoja Uprave u pravcu ostvarenja strateških ciljeva modernizacije i unapređenja efikasnosti rada jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Spajić, prilikom posjete Upravi, održao i radni sastanak sa Petričević.

„Na sastanku je razgovarano o planu rada Uprave prihoda i carina i reformama, koje je neophodno sprovesti u oblastima iz nadležnosti rada Uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Jasmina iz Berana se uspješno oporavlja od operacije: Milan je heroj mog života

„On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Jasmini Međedović iz Berana je nedavno uspješno transplatiran bubreg, a donor je bio Nikšićanin Milan Bojičić. Jasmina i Milan su do aprila ove godine bili potpuni stranci, a sada su kao sestra i brat.

Dok se oporavlja i sprema za “novi” život Jasmina, koja radi kao oftalmolog u beranskoj bolnici, i koja je od prošlog avgusta išla na dijalizu, želi da se zahvali svima koji su joj pomogli da stigne do cilja.

„Želim najsrdačnije da se zahvalim porodici, komšijama, privrednicima, institucijama, građanima Crne Gore, dijaspori, kolegama, kolektivu Opšte bolnice Berane na čelu sa direktorom dr Miloradom Magdelinićem koji su iskazali svoju darežljivost i dobročinstvo tako što su mi olakšali borbu za novi život. Izražavam iskrenu zahvalnost Fatmi i Faruku Deniz Javorovac, kao i svim zaposlenim u MHT-u , koji su nam bili velika olakšica u komunikaciji sa klinikom“, istakla je Jasmina.

Milan je na human čin podstakla sugrađanka i prijateljica Konstantina Nina Vojinović koja je takođe 2018. godine tada nepoznatoj osobi donirala bubreg.

Konstantina je direktorica NVO „Izvor života“, koja je u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju, a Milan je član pomenute nevladine organizacije. Jasmina je zahvalna Nini što je cijelo vrijeme bila uz njih i ističe da je heroj njene priče, ali i života, Milan Bojičić.

„Nina je sve vrijeme bila uz nas, pružala nam nesebičnu pomoć i podršku. Veliko hvala divnoj Nini. Najveću zahvalnost ipak dugujem Milanu Bojičiću koji se odlučio na ovaj herojski čin. On je heroj moje priče. Želim javno, od sveg srca da mu se zahvalim jer mi je ‘poklonio život’. Njegov ljudski čin će ostati za pamćenje vjekovima, njegova dobrota i humanost. Veliko hvala. On je član moje porodice, moj brat“, poručila je Jasmina.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije