Connect with us

DRUŠTVO

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA 9. MART

Savković: Majke sa troje ili više djece koje su dobile rešenje 2016. imaju pravo na obeštećenje (VIDEO)

„Nadamo se da će ova vlast poštovati zakone, i da im ovo bude jedan nauk“, kazala je Željka Savković

Savković na jednom od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Korisnice naknada na osnovu rođenja troje ili više djece od juče u centrima za socijalni rad mogu predati zahtjeve za obeštećenje, predviđeno zakonom usvojenim u parlamentu, a prijave se mogu podnijeti do 9. marta.

“Jučerašnji dan protekao je u prikupljanju informacija, koja su to dokumenta i koji je rok da podnošenje. Potreban je pisani zahtjev, dokaz o obustavi prava na naknadu, kao i dokaz da korisnica nije poreski obveznik, niti da koristi pravo na penziju. Centar će po službenoj dužnosti pribavljati te informacije od Uprave i od Fonda PIO”, kazala je Marija Babić iz Centra za socijalni rad u Bojama jutra.

U zavisnosti od toga da li su bile u stalnom radnom odnosu ili na Birou, korisnice će primati 40 ilo 70 odsto odnosno 192 ili 336 eura od tog novca. Korisnice koje su nakon obustave prava na naknadu penzionisane ili su se ponovo zaposlile takođe mogu primati naknadu.

“Sve važi kao i 2016. godine, i za one koje su stupile u penziju ili stupale u neke kratkotrajne radne odnose. Ali njihovo pravo će prestati ako odluče ponovo da stupe uradni odnos ili budu preduzetnice. Žene najviše brinu potvrde iz Fonda i Uprave, trajanje tog postupka. Ali imaju rok od 60 dana i krajnji rok za podnešenje prijava je 9. mart”, objasnila je Babić.

Na pitanje da li se majke plaše da ovaj Zakon ponovo može “pasti” pred sudom, Željka Savković, članica Koordinacionog tima majki Crne Gore, kazala je da će koji god sud da obori zakon koji se tiče stečenog prava izaći na ulicu.

“Ja se nisam plašila kada sam napustila radni odnos od 30 godina jer sam vjerovala da država stoji iza institucija. Nadamo se da će ova vlast poštovati zakone, i da im ovo bude jedan nauk”, rekla je Savković.

Poručila je korisnicima naknada da imaju vremena te da uzmu u obzir da je doba pandemije.

“Najviše me brine što majke moraju da shvate da je vrijeme pandemije i da moraju da poštuju red i mir, da se ne gužvaju ispred institucija. Razumijem njihovu težnju, neke nemaju nikakvih primanja i u ovom vremenu kada cijene stalno rastu njima je ovo Deda Mraz u kući. Moraju da shvate, da ne nasijedaju na provokacije jer po Zakonu svaka majka koja je dobila rješenje 2016, bila sada zaposlena, penzionerka ili na birou, ima pravo na naknadu”, istakla je Savković.

DRUŠTVO

Gradiće se velelepni hram na Žabljaku zahvaljujući mitropolitima Amfilohiju i Joanikiju

„Istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije“, poručio je žabljački paroh, otac Milivoje Jovović

Mitropoliti Amfilohije i Joanikije, Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i Crkvenoj opštini Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh, otac Milivoje Jovović kaže da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom „čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1.200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

„Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište“, kazao je otac Milivoje za Radio Svetigora.

Žabljački paroh je dodao da je istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije.

„On se kao nekadašnji episkop budimljansko-nikšićki od početka trudio da dođe do izgradnje sabornog hrama na Žabljaku, uz mitropolita Amfilohija, dok će se ovom značajnom događaju molitveno pridružiti vladika budimljansko-nikšićki Metodije, koji će toga dana služiti u Podvrhu kod Bijelog Polja“, kazao je otac Jovović.

Podsjetimo, kako je i ranije najavljeno, na Žabljaku će se sjutra održati Preobraženjski sabor.

Sabor će početi u navečerje praznika Preobraženja Gospodnjeg svečanom večernjom službom, koja će početi u 18 sati.

Centralni događaj Sabora je Sveta tajna Evharistije koju će, na sam praznik Preobraženja, u petak 19. avgusta, u žabljačkoj crkvi posvećenoj ovom prazniku, služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgije, koja će početi u 9 sati ulicama Žabljaka će proći litija.

„Posebna je radost što će ove godine u litiji biti nošen krst koji će na mjestu izgradnje žabljačkog sabornog hrama osveštati Mitropolit Joanikije, koji će po povratku litije u preobraženjsku crkvu osveštati slavski kolač, povodom slave hrama i grada, kao i grožđe koje će biti podijeljeno vjernicima na blagoslov“, poručili su organizatori.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U fabrici u Nikšiću spaljene cigarete koje su zaplijenjene u Luci Bar (FOTO/VIDEO)

Spaljivanju cigareta prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uprava prihoda i carina (UPC) u krugu fabrike „Javorak MB“ u Nikšiću spalila je 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu „Montenegrobonus“ u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Foto: Željko Šapurić

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u cilju okončanja postupka „po Zahtjevu privrednog društva od 22.2.2022. godine i Zahtjevu istog privrednog subjekta od 7.4.2022. godine“.

Spaljivanju cigareta prisustvovali su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vojinović: Školska godina treba da počne 5. septembra; Tih nekoliko dana će doprinijeti nastavku uspješne turističke sezone

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti i kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze“

Vojinović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Smatram svrsishodnijim i racionalnijim da nova školska godina počne prvim radnim danom u sedmici, petog septembra ove godine, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze, sa jedne strane, i sa druge strane produžetku odmora, odnosno nastavku uspješne turističke sezone u našoj državi“, kazao je Vojinović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Školskim kalendarom predviđeno je da nastava u crnogorskim školama počne u četvrtak 1. septembra.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije