Connect with us

DRUŠTVO

MINISTAR ZDRAVLJA

Šćekić: KBC Berane biće na ponos Crnoj Gori i šire

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, počela je izgradnja objekta za potrebe radiološke službe, kao i rekonstrukcija objekta starog infektivnog odjeljenja u kojem će biti smješten Poliklinički i Centar za fizikalnu medicinu

Položen kamen temeljac, Magdelinić i Šćekić, foto: Ministarstvo zdravlja

Kliničko-bolnički centar (KBC) Berane biće za ponos ne samo Crnoj Gori, nego i šire, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je danas, zajedno sa direktorom KBC Berane Miloradom Magdelinićem, a u prisustvu predsjednika Opštine Berane Vuka Todorovića, polaganjem kamena temeljca ozvaničio početak izgradnje i rekonstrukcije objekata u okviru te zdravstvene ustanove.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, počela je izgradnja objekta za potrebe radiološke službe, kao i rekonstrukcija objekta starog infektivnog odjeljenja u kojem će biti smješten Poliklinički i Centar za fizikalnu medicinu.

Ozvaničen početak izgradnje i rekonstrukcije objekta za potrebe radiološke službe i objekta starog infektivnog odjeljenja, Foto: Ministarstvo zdravlja

Šćekić je poručio da su taj i svi projekti koji su realizovani ili započeti u protekloj godini u Beranama, izuzetno značajni za crnogorsko zdravstvo, ali posebno za zdravstvo sjevera Crne Gore.

„Siguran sam da će KBC Berane biti za ponos, ne samo Crnoj Gori nego i šire, i da će, kako ovdje tako i u KBC u Kotoru, umjeti i znati da odgovore onome što smo im je namjena. Ovo što se ulagalo tokom proteklih godinu i ovih dana je jako značajno za cijeli zdravstveni sistem“, rekao je Šćekić.

On je naveo da je investicija za dva objekta, koji treba da se grade i rekonstruišu, vrijedna oko milion i po eura, a predviđena su, kako je kazao, i dodatna ulaganja za opremanje najkvalietnijom medicinskom opremom.

Šćekić je kazao da će rekonstrukcijom A i B bloka, cijeli KBC Berane izgledati potpuno nov.

On je rekao da je siguran da KBC Berane već u ovom momentu ima potrebne kapacitete i potencijale da bude na nivou savremenih centara.

„Siguran sam da kadrovskim potencijalima koje posjeduje, kako u ljekarima tako i u srednjem medicinskom i nemedicinskom kadru, KBC Berane sigurno zaslužuje da ima posebno mjesto u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Šćekić.

On je zahvalio svima na zajedničkom radu i poželio da se i u budućnosti nastavi sa usavršavanjem, prije svega kadra, a tek onda infrastrukture i opreme.

Magdelinić je rekao da će se novim objektima, koji imaju ukupno oko hiljadu kvadratnih metara, povećati ukupna površina KBC Berane na oko devet hiljada kvadrata.

„Dobijamo značajan prostor u kojem će se pružati zdravstvene usluge, čime će se omogućiti komforniji rad i zaposlenih i benefiti za naše pacijente kroz kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite“, kazao je Magdelinić.

On je naveo da je objekat koji grade predviđen za angiosalu, koja će se nalaziti u prizemlju, dok će na spratu biti četiri ordinacije, čime će, kako je dodao, radiološka služba biti značajno proširena i dobiti daleko bolje uslove za rad.

Magdelinić je rekao da će rekonstrukcijom prostora starog infektivnog odjeljenja i neurologije novi prostor dobiti fizikalna medicina, koja je do sada bila u prilično neuslovnim prostorijama.

„Pored toga, u ovom objektu smjestiće se i ambulante internističke grupe, a sve s ciljem pružanja kvalitetnijih zdravstvenih usluga“, naveo je Magdelinić.

Na taj način, kako je dodao, razvoj zdravstva u Beranama kreće se krupnim koracima, na zadovoljstvo svih građana sjevara Crne Gore.

„Otvaraju se mogućnosti za prijem ljekara i ostalih zdravstvenih radnika, kao i za nabavku nove, savremene opreme“, kazao je Magdenilić.

On je rekao da se nada da sa tim neće stati, jer su planirali i izgradnju Urgentnog centra za koji su sredstva opredijeljena.

„U toku je izrada projekta, početkom jula očekujemo raspisivanje tendera, a krajem godine i početak izgradnje urgentnog centra i dnevne bolnice“, kazao je Magdelinić.

DRUŠTVO

Katnić nastavlja da protestuje zbog hapšenja: Odbija posjete porodice i advokata

U ponedjeljak je, kako saznaje Dan, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi

Katnić

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nastavio je protest zbog postupka koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv njega. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, ove sedmice, Katnić odbija posjetu porodice, ali i branioca u zatvoru.

U ponedjeljak je, kako saznaje ovaj medij, porodicu odbio čak dva puta. Prvo im je u jutarnjim satima rekao da dođu popodne, dok je popodne rekao da ne može da ih vidi.

Ovo je samo nastavak protesta koji Katnić iskazuje zbog hapšenja. On je slobode lišen sredinom aprila zbog sumnje da je član kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT- a, formirao njegov dugogodišnji prijatelj, nekada visokopozicionirani policijski službenik Zoran Lazović. Oni se terete da su pomagali „kavačkom klanu“. Navodno, nekim od njih su omogućili da ne budu procesuirani, dok se Lazović tereti i da je ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, označenim kao plaćenici „kavčana“.

Od dana hapšenja, odnosno od određivanja pritvora, Katnić je počeo štrajk glađu. Nakon nekoliko dana počeo je da odbija i vodu i druge napitke, kao i terapiju. Nedavno, štrajk žeđu je prekinuo i počeo da uzima vodu i jogurt. Ubrzo je nastavio štrajk žeđu, ali je, navodno, bilo slučajeva i ponovo je odbijao i vodu.

Zdravstveno stanje bivšeg GST pogoršalo se u spuškom zatvoru zbog čega je izvođen na ukazivanje ljekarske pomoći, kao i na intervencije. Međutim, SDT se zainteresovalo i za postupke ljekara u tom slučaju, pa su počeli provjeravanje zakonitosti i prilikom liječenja Katnića.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru: Služiće liturgiju povodom 80 godina od genocida u Velici

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće u nedelju, 28. jula, u Velici kod Plava Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, povodom 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih.

Liturgija će početi u 9 sati, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Genocid u selu Velika u opštini Plav dogodio se pred kraj rata, u drugoj polovini 1944. godine. Počinile su ga nacističke vojne formacije i SS trupe „Skenderbeg“. Novija istraživanja pokazuju da je tom prilikom stradalo preko 500 civila, od toga preko 100 djece.

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 30. jula 2022. godine.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Mugoša oslobođen optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Carine

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu

Mugoša, Foto: Savo Prelević

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj.

Danas je u Višem sudu u Podgorici izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku, pišu „Vijesti“.

U obrazloženju sudije Vesne Kovačević navodi se da nema dokaza na osnovu kojih bi dokaza sud donio osuđujuću presudu.

Dodala je da je sud postupio po ukidnom rješenju Apelacionog suda.

Njega je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) teretilo da je u slučaju prodaje gradskog zemljišta građevinskoj kompaniji DOO “Carine” oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Uskoro opširnije…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije