Connect with us

DRUŠTVO

MINISTAR ZDRAVLJA

Šćekić naredio „lov“ na lažne diplome u zdravstvu

Šćekić je kazao da je nezakonito i nemoralno da u zdravstvu radi neko ko je srednju medicinsku školu završio za pola godine u Tutinu

Dragoslav Šćekić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić za „Dan“ je kazao da je uputio nalog svim zdravstvenim ustanovama da im dostave informacije o dosijeima medicinskih radnika koji su se prekvalifikovali, sa podacima gdje su i kada završili srednju medicinsku školu ili fakultet, kako bi se utvrdilo ko ima lažne diplome.

Šćekić ističe da su „na skeneru“ prvo medicinski radnici koji su stekli diplome van Crne Gore, a onda će biti provjerene i isprave iz naše države do kojih su došli prekvalifikacijom.

Alternativa Crna Gora podnijela je prošlog mjeseca krivične prijave protiv 54 medicinska radnika u više ustanova u Pljevljima koji, prema njihovim podacima, imaju lažne diplome stečene u „školama“ u Tutinu i drugim gradovima regiona.

„Dao sam nalog prije nekoliko dana da sve zdravstvene ustanove dostave podatke o srednjem i višem medicinskom kadru koji se prekvalifikovao i koji je stekao diplome u državama regiona. Nakon toga ćemo ispitati i diplome koje su medicinski radnici stekli prekvalifikovanjem u Crnoj Gori, jer ne može neko za pola godine da stekne znanje da radi u ambulanti i pomaže pacijentima. Kada dobijemo potrebne informacije, obratićemo se Ministarstvu prosvjete kako bi i oni provjerili odakle su stigle i koje diplome su validne. Ovo je veliki problem za funkcionisanje našeg sistema, ako neko ko je završio tehničku školu, za pola godine dođe do diplome za medicinskog radnika. Zdravstvene ustanove su dužne da u dosijeima zasposlenih utvrde ko je, gdje i kako završio fakultet i srednju medicinsku školu, i tome ćemo se vrlo brzo na poseban način posvetiti. Mogu potpuno otvoreno da kažem da ne može da radi u zdravstvu neko ko završi srednju medicinsku školu za pola godine u Tutinu. To je nepropisno i nemoralno i nećemo takvu praksu dozvoliti u zdravstvenom sistemu“, kaže Šćekić.

Direktor Opšte bolnice iz Berana Milorad Magdelenić za „Dan“ je saopštio da će ispoštovati nalog ministarstva i ispitati diplome zaposlenog medicinskog kadra.

„Provjerićemo da li ima sumnjivih diploma u našoj ustanovi, ali smatram da imamo stručan kadar. Vjerujem da kod nas nema takvih diploma, ali ćemo ispoštovati sve zakonske procedure“, istakao je Magdelinić.

Alternativa Crna Gora je u prijavi Specijalnom državnom tužilaštvu navela da se sumnja da su prijavljeni medicinski radnici iz Pljevalja pribavili lažne diplome srednje škole u Tutinu u Srbiji, smjer medicinski tehničar, kao i drugih privatnih medicinskih škola iz Srbije i okruženja.

„Potom su takvu, sumnjamo lažnu ispravu, upotrijebili kao da je prava za zasnivanje radnog odnosa u medicinskim ustanovama, Domu starih i dječijem vrtiću. Sumnjamo da je navedeno krivično djelo učinjeno sa predumišljajem, iako su bili svjesni da je to djelo zabranjeno i da takva diploma nije proizvod stečenog znanja, već sumnjamo da su je pribavili uz određeni novčani iznos“, stoji u prijavi.

Najviše prijavljenih je, 36 lica, iz Opšte bolnice i Doma zdravlja u Pljevljima, 11 iz Doma starih i šest iz vrtića „Eko bajka“. U prijavi se navodi da postoji sumnja da se ovo krivično djelo sprovodi u produženom trajanju zbog činjenice da je većina prijavljenih na osnovu takvih isprava zasnovala radni odnos i da rade više godina. Iz Alternative tvrde i da nekoliko predsjednika opština takođe ima sumnjive diplome stečene mimo propisa.

Nedavno je Opšta bolnica u Nikšiću, gdje je pacijentu priključena krv namijenjena drugoj osobi, donijela odluku da se jedna medicinska sestra suspenduje i da se protiv nje pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti. Druga, koja je bila angažovana po ugovoru o volonterskom radu, prošla je sa opomenom, uz preporuku da joj se volonterski ugovor ne produžava. Nedugo nakon toga u Domu zdravlja Nikšić suspendovana je medicinska sestra koja je pogrešnim špricem ubrizgala pacijentu insulin, koji je nakon toga pao u komu. Kontrole u oba slučaja naredilo je Ministarstvo zdravlja.

Pavićević: Obavićemo kontrolu, ništa nije isključeno

Direktor bolnice na Cetinju Vladimir Pavićević za „Dan“ navodi da do sada nije bilo indicija i sumnji da među zaposlenima imaju one sa lažnim diplomama.

„Apsolutno ćemo postupiti po zakonu i obaviti kontrolu koja se od nas traži. Ništa nije isključeno i očekujemo da se potvrdi da je naš medicinski kadar stekao znanje po zakonu. Naša ustanova funkcioniše bez problema, tako da sam sa tim zadovoljan“, kaže Pavićević.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije