Connect with us

POLITIKA

"JEDAN OD KRIVACA ZA NEUSPJELE PREGOVORE JE MILAN KNEŽEVIĆ"

Šćekić: Neki u DF-u ruše dogovore oko nove Vlade i idu na ruku DPS-u

„Uvijek smo spremni za pregovore i dogovore, ali sa SNP-om se više neće niko igrati. Diskutabilno je to zašto DF zajedno sa DPS-om traži da se istovremeno raspišu predsjednički i parlamentarni izbori“, poručio je Šćekić danas u Beranama

Foto: Screenshot

Potpredsjednik SNP-a i ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Dragoslav Šćekić je prilikom današnje posjete Beranama kazao da njegova partija ne snosi odgovornost za neuspjele pregovore oko formiranja nove vlade.

Istakao je da je jedan od krivaca Milan Knežević koji je, kako je naveo, prije ikakvog dogovora napustio sastanak.

„Mislim da se sastanku nije prišlo ozbiljno i odgovorno. Mislim da gospodin Milan Knežević iz Demokratske narodne partije nije uradio ozbiljnu i odgovornu stvar. Trebalo je da ostane za stolom i da saopšti sve to šta je planirao da predloži svim učesnicima da bi moglo na bazi jednog ozbiljnog razgovora da se dođe do određenih rješenja. Nažalost, za politiku kakva je danas, poslije 30 godina DPS uzurpacije, očito je da neki političari nemaju dovoljno kondicije ili nemaju dovoljno odgovornosti prema građanima“, naveo je Šćekić.

Dodao je da se sa SNP-om više niko neće poigravati.

„Uvijek smo spremni za pregovore i dogovore, ali sa SNP-om se više neće niko igrati. To što neko koristi svoje mašinerije mi nećemo podleći tim pritiscima. Jednostavno moramo se poštovati i voditi računa o svakojizgovorenoj riječi. Ja juče nijesam vidio ozbiljan argument jer niko sa sastanka nije izašao sakonkretnom ponudom. Niko nije ponudio ništa. Ne možemo u vazduhu pričati. Oni koji nijesu ništa ponudili su izašli i napustili sastanak“, istakao je Šćekić.

Kazao je da je diskutabilno zašto Demokratski front zajedno sa DPS-om traži da se istovremeno raspišu predsjednički i parlamentarni izbori.

„Ako je DPS sa svojim satelitima tražo vanredne izbore kako je moguće da neko, konkretno u ovom momentu Demokratski front, traži isto što i DPS. Zašto im ide na ruku i traži vanredne izbore. Zašto bi uporedo išli parlamentarni i predsjednički izbori i zašto to sad i jednima i drugima odgovara. Zašto neko ne želi da potpuno razmontira DPS i da ga svede na istorijski minimum, nego želi da uništi SNP. To je pitanje upravo za ove ljude koji su na taj način prokometarisali minula dešavanja“, naveo je Šćekić.

Ustvrdio je da unutar Demokratskog fronta postoje ozbiljni problemi.

„Mislim da u samom Demokratskom frontu ima problema, jer je očito da određene strukture unutar tog saveza ne prate sve na isti način, nego su neprekidno opredijeljeni prema tenziji i svađi, prema podjelama, što i odgovara samom DPS-u. Očito je da oni jedni druge hrane im svađama. Ova Vlada želi da ide u pravcu prevazilaženja podjela“, zaključio je Šćekić.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Knežević: Prijateljski smo ubijedili Spajića da PES potpiše rezoluciju o Jasenovcu, Crna Gora da bude makar uzdržana o Srebrenici ako ne smije da glasa protiv

Knežević smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici jer će tako sebe priznati kao genocidnu državu, jer su tada Crna Gora i Srbija bile dva oka u glavi, a „sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“

Pokret Evropa sad (PES) nam je dostavio predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali su nakon protestne note Hrvatske odustali od potpisivanja. Nakon razgovora sa premijerom Milojkom Spajićem i jednog prijateljskog ubjeđivanja, poslanici PES-a su potpisali svoju rezoluciju, rekao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je gostujući u jutarnjem programu srbijanske TV Prva rekao da je Spajić na premijerskom satu rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koju je pomenuo predsjednik Skupštine Andrije Mandić…

„Nakon toga sam ja pozvao premijera da do 17. maja vidimo taj tekst u skupštinskoj proceduri. U ponedeljak smo imali sastanak i dogovorili se da PES i njihov poslanički klub poodnesu tu rezoluciju. U srijedu su nam poslali predlog rezolucije, ali su u četvrtak odustali da je potpišu jer je Hrvatska uputila protestnu notu“, rekao je Knežević.

Dodao je da je juče bio zadnji rok poziva koji je uputio, a da je PES tražio dodatno vrijeme da se konsultuje sa Hrvatskom, „kao da smo zastupnici u Saboru“.

Poručio je da se rezolucija ne usvaja ni zbog Srbije, ni zbog Hrvatske, nego zbog Crne Gore i srpskog i crnogorskog pravoslavnog življa u njoj.

„Nije mi jasno zašto se Hrvatska ljuti jer je ovo za dobrosusjedsko pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Mi tamo ne spominjemo zvaničnu Hrvatsku, nego NDH i zločine koje su napravili Hrvati koji su bili u ustaškim formacijama i koji su počinili ozbiljan genocid u Jasenovcu i na području NDH“, rekao je Knežević.

Kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Knežević smatra da Crna Gora treba da glasa protiv jer bi eventualnim glasanjem samu sebe proglasila za genocidnu državu.

„Teško da se možemo osloboditi „genocidne prošlosti“ izdajničke države sa Srbijom iz devedesetih, jer smo bili dva oka u glavi. Sada neko pokušava da kaže da se jednim okom bolje gledalo, a da je drugo bilo maligno“, kaže Knežević.

Knežević misli da Spajić još uvijek nije donio odluku kako će Crna Gora glasati i vjeruje da do 23. maja može donijeti odluku da Crna Gora makar bude uzdržana, „ako ne smije da bude protiv“.

Lider DNP-a rekao je da su predstavnik Bosne i Hercegovine (BiH) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija, Njemačka i Ruanda, koji su predlagači rezolucije, napravili „zbilja pravi potez“.

„Kad god su pokušali da nas pomire izbijali su ratovi u Jugoslaviji. nije se ta rezolucija ni usvojila, a u Crnoj Gori niko ni sa kim ne govori, ni unutar parlamentarne većine, ni van nje. Poremećni su odnosi, doveden je u pitanje opstanak Vlade, poremećeni su naši odnosi sa Republikom Srbijom i Republikom Sprskom. Zbilja su Njemačka, Ruanda i Lagumdžija napravili pravi potez, pomirili su nas u regionu, niko ni sa kim ne govori“, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Većina predala Skupštini Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom drugog svjetskog rata

Foto: Boris Pejović

Predstavnici partija parlamentarne većine i zvanično su predali u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaje TV Vijesti.

Rezoluciju su potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija.

Ranije danas o tome su raspravljali šefovi poslaničkih klubova partija vlasti.

U tekstu Rezolucije se, kako saznajemo, oštro osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovaqc, tokom drugog svjetskog rata.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milojko Spajić najpopularniji političar u Crnoj Gori

Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić…

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije