Connect with us

DRUŠTVO

SVETA LITURGIJA U CRKVI PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U BERANAMA

Slava hrama Sv. Simeona Mirotočivog: Liturgiju služio vladika Joanikije, prisustvovao Šćekić

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, predstavnici lokalne vlasti u Beranama i građani prisustvuju liturgiji povodom današnjeg praznika, uz poštovanje epidemioloških mjera

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Povodom praznika i slave hrama Svetog Simeona Mirotočivog danas je u crkvi Preobraženja Gospodnjeg služio Svetu liturgiju episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, predstavnici lokalne vlasti u Beranama i građani, uz poštovanje epidemioloških mjera, prisustvovali su liturgiji povodom današnjeg praznika.

Sveti Simeon Mirotočivi bio je veliki svetitelj i ktitor koji je izgradio brojne svetinje.

Izgradnja Sabornog hrama u gradskom parku u centru Berana započeta je 2000. godine, kada je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije osveštao mjesto za gradnju i postavio kamen-temeljac.

Radovi na izgradnji hrama su u završnoj fazi.

Autor projekta, po kome se gradi ovaj hram, je arhitekta prof. dr Ljubiša Folić. Crkva je u obliku grčkog slobodnog krsta. Iznad centralnog dijela, na visini od oko 21 metra, je kupola, a na istočnoj strani oltarski prostor koji se sastoji od traveja i oltarske apside, završene kupolom i dvije bočne apside. Sa sjeverne i južne strane su bočne konhe, a sa zapada posebno naglašeni ulazni portal i zvonici, visine oko 13 metara. Pri ulazu, sjeverno i južno, grade se paraklisi posvećeni Svetom Stefanu Prvovjenčanom i Svetom Savi, sinovima Svetog Simeona.

Najveće zdanje

Dimenzije budućeg hrama, koji će po okončanju radova, koji su u završnoj fazi, biti najveća bogomolja Eparhije budimljansko-nikšićke u Beranama – prestonom gradu, u osnovi su 27 metara puta 37 metara. Crkveno zdanje će imati oko 500 kvadrata korisne površine u prizemlju i galeriju od 118 kvadrata.

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Gradiće se velelepni hram na Žabljaku zahvaljujući mitropolitima Amfilohiju i Joanikiju

„Istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije“, poručio je žabljački paroh, otac Milivoje Jovović

Mitropoliti Amfilohije i Joanikije, Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i Crkvenoj opštini Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh, otac Milivoje Jovović kaže da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom „čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1.200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

„Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište“, kazao je otac Milivoje za Radio Svetigora.

Žabljački paroh je dodao da je istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti mitropolit Joanikije.

„On se kao nekadašnji episkop budimljansko-nikšićki od početka trudio da dođe do izgradnje sabornog hrama na Žabljaku, uz mitropolita Amfilohija, dok će se ovom značajnom događaju molitveno pridružiti vladika budimljansko-nikšićki Metodije, koji će toga dana služiti u Podvrhu kod Bijelog Polja“, kazao je otac Jovović.

Podsjetimo, kako je i ranije najavljeno, na Žabljaku će se sjutra održati Preobraženjski sabor.

Sabor će početi u navečerje praznika Preobraženja Gospodnjeg svečanom večernjom službom, koja će početi u 18 sati.

Centralni događaj Sabora je Sveta tajna Evharistije koju će, na sam praznik Preobraženja, u petak 19. avgusta, u žabljačkoj crkvi posvećenoj ovom prazniku, služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgije, koja će početi u 9 sati ulicama Žabljaka će proći litija.

„Posebna je radost što će ove godine u litiji biti nošen krst koji će na mjestu izgradnje žabljačkog sabornog hrama osveštati Mitropolit Joanikije, koji će po povratku litije u preobraženjsku crkvu osveštati slavski kolač, povodom slave hrama i grada, kao i grožđe koje će biti podijeljeno vjernicima na blagoslov“, poručili su organizatori.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

U fabrici u Nikšiću spaljene cigarete koje su zaplijenjene u Luci Bar (FOTO/VIDEO)

Spaljivanju cigareta prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević

Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Uprava prihoda i carina (UPC) u krugu fabrike „Javorak MB“ u Nikšiću spalila je 1.000 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu „Montenegrobonus“ u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Foto: Željko Šapurić

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u cilju okončanja postupka „po Zahtjevu privrednog društva od 22.2.2022. godine i Zahtjevu istog privrednog subjekta od 7.4.2022. godine“.

Spaljivanju cigareta prisustvovali su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vojinović: Školska godina treba da počne 5. septembra; Tih nekoliko dana će doprinijeti nastavku uspješne turističke sezone

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti i kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze“

Vojinović, Foto: Boris Pejović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Smatram svrsishodnijim i racionalnijim da nova školska godina počne prvim radnim danom u sedmici, petog septembra ove godine, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

„Vjerujem da će tih dodatnih nekoliko dana doprinijeti kvalitetnijoj pripremi za nove školske obaveze, sa jedne strane, i sa druge strane produžetku odmora, odnosno nastavku uspješne turističke sezone u našoj državi“, kazao je Vojinović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Školskim kalendarom predviđeno je da nastava u crnogorskim školama počne u četvrtak 1. septembra.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije