Connect with us

HRONIKA

UPRAVA POLICIJE

Slučaj ranjavanja tokom pucnjave na svadbi u Pljevljima: Uhapšene četiri osobe, oduzeti pištolji…

Policija apeluje na građane da se uzdrže od upotrebe vatrenog oružja prilikom privatnih i javnih proslava, svadbenih, rođendanskih i drugih veselja

Policija u Crnoj Gori (ilustracija)

S.O. (31), V.V. (61), G.Ć. (60) i F.Ć. (31), svi iz Pljevalja uhapšeni su zbog nedozvoljenog držanja oružja nakon incidenta u Pljevljima, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Mlađa ženska osoba ranjena je juče tokom pucnjave na svadbi u Pljevljima, a ona je prema prvim informacijama, pogođena u obje natkoljenice, ali nije životno ugrožena.

Iz UP je saopšteno da je juče obaviještena od strane Hitne medicinske pomoći Pljevlja da je na ukazivanje ljekarske pomoći pristigla N.K. iz Pljevalja sa povredama u predjelu donjih ekstremiteta nastalim usljed upotrebe vatrenog oružja.

„Službenici policije su u koordinaciji sa postupajućim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, izvršili uviđaj lica mjesta i utvrdili da je prilikom proslave svadbenog veselja ispred porodične kuće G.Ć. (60) iz Pljevalja došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane više nepoznatih lica gdje je, kako se sumnja, jedan od projektila ispaljen u asfaltnu podlogu nakon čega su usljed rikošetiranja fragmenti od projektila povrijedili N.K. i nanijeli joj teške tjelesne povrede u predjelu donjih ekstremiteta u vidu prostrelne rane sa oštećenjem koštanih struktura desne noge, dok je u predjelu lijeve noge zadobila povrede u vidu ustrelne rane“, ističe se u saopštenju UP.

U saopštenju se dodaje da su policajci u koordinaciji sa postupajućim tužiocem identifikovali osobe koje su na navedenoj lokaciji prilikom svadbenog veselja upotrijebljavale vatreno oružje.

„Shodno naredbi Osnovnog suda u Pljevljima izvršen je pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije. Prilikom preduzimanja službenih radnji policijski službenici su pronašli i oduzeli pištolj Crvena Zastava M-57, kalibra 7,62 mm bez municije, revolver Magnum 357 bez municije, kao i dva komada “gasnih” pištolja marke Zoraki 2918TD i Ekol Firat Magnum 9mm. U vezi ovog događaja policijski službenici su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, lišili slobode S.O. (31), V.V. (61), G.Ć. (60) i F.Ć. (31), svi iz Pljevalja“, piše u saopštenju.

Iz UP su rekli da je u toku izviđajnog postupka, prikupljeno više obavještenja od građana – svjedoka događaja, izuzet veći broj predmeta i tragova od učesnika događaja, kao i sa lica mjesta, dok je oduzeto vatreno oružje upućeno radi vještačenja Forenzičkom centru u Danilovgradu.

„Postupajući tužilac će nakadno, nakon prikupljanja dodatnih obavještenja i analize svih dokaza, izvršiti pravnu kvalifikaciju krivičnog djela učinjenog na štetu N.K. u pravcu procesuiranja neposredenog izvršioca krivičnog djela“, piše u saopštenju.

Uprava policije apeluje na građane da se uzdrže od upotrebe vatrenog oružja prilikom privatnih i javnih proslava, svadbenih, rođendanskih i drugih veselja, podsjećajući na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije, kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

„Ističemo i da će službenici Uprave policije pored preventivnih mjera koje kontinuirano sprovode, preduzeti i represivne mjere prema onoj kategoriji lica koja se ne pridržavaju zakonskih propisa. S tim u vezi, policija je pokrenula akciju „Poštuj život – vrati oružje“ u cilju podizanja svijesti građana o štetnim posljedicama posjedovanja oružja, i u krajnjem, stvaranja bezbjednijeg ambijenta za život svih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Bijelo Polje: Podnijeta krivična prijava protiv učenika osumnjičenog da je gasni pištolj uperio u više osoba u dvorištu škole

Tužiteljka saslušala osumnjičenog Aldina Strikovića (18) i svjedoka – oštećenog Stefana Bubanju (18)

Bijelo Polje (centar grada)

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv učenika srednje škole u Bijelom Polju Aldina Strikovića (18) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu više osoba.

„Vijesti“ su ranije danas objavile da je Striković, maturant Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju, uperio svadbarski pištolj u drugog učenika Stefana Bubanju (18). Kako „Vijesti“ saznaju nezvanično iz Uprave policije, Striković je jutros vozeći auto retrovizorom zakačio Bubanju nakon čega je došlo do sukoba i potezanja pištolja. Prema istim saznanjima Striković je nakon događaja pobjegao i bacio pištolj.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju saopšteno je da je formiran predmet povodom događaja.

„Iz krivične prijave i priloga uz istu, proizilazi da je učenik A.S. u dvorištu Srednje elektro-ekonomske škole, nakon kraće raspravke, nasrnuo na učenika S.B., kada su ih drugi učenici razdvojili da ne bi došlo do fizičkog kontakta, da bi zatim otišao do svog vozila parkiranog u krugu škole, iz istog uzeo gasni pištolj marke “Blow”, repertirao ga u pravcu više lica i mahao njime, kojom prilikom im je uputio riječi prijetnje, što je kod prisutnih izazvalo osjećaj ugroženosti i straha, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu“, navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Dodaje se da je u toku postupak izviđaja i da je postupajuća tužiteljka saslušala Strikovića i svjedoka – oštećenog Bubanju.

„Radi razjašnjenja ove krivično-pravne stvari, saslušaće se i drugi svjedoci – oštećeni, kao i prikupiti drugi dokazi, nakon čega se donijeti odluka o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, navodi se u saopštenju

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Bijelo Polje: Maturant prijetio svadbarskim pištoljem učenicima

„On je prijetio da će sve da ih pobije. Niko nije znao da je riječ o svadbarskom pištolju“, kazao je TVCG sagovornik iz škole

srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje, Foto: Facebook.com

Maturant Srednje elekto-ekonomske škole u Bijelom Polju potezao je pištolj na učenike, saznaje TVCG.

Kako nezvanično saznaje Javni servis, maturant je ostalim učenicima prijetio svadbarskim pištoljem.

Ovom događaju prethodila je svađa u školskom dvorištu. Obaviještena je policija, i uzimaju se izjave od učenika i očevidaca.

Kontaktiran je direktor škole ali on je kazao da se neće oglašavati dok se ne zavše istražne radnje.

„On je prijetio da će sve da ih pobije. Niko nije znao da je riječ o svadbarskom pištolju“, kazao je TVCG sagovornik iz škole.

Očekuje se zvanično saopštenje od Uprave policije i Ministasrtva prosvjete.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Kopači tunela pobjegli iz CG autobusom preko Šćepan polja i Dobrakova

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore pobjegli su 11. septembra, autobusom na relaciji Podgorica – Sarajevo

Osumnjičeni iz države pobjegli 11. septembra: Markovići, Jovanović i Erić, Foto: Boris Pejović

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore pobjegli su 11. septembra, autobusom na relaciji Podgorica – Sarajevo, preko graničnog prelaza Šćepan polje, a drugi su granicu prešli na Dobrakovu, saznaju „Vijesti“ iz više izvora.

To su utvrdili tužilaštvo i policija, u istrazi krađe dokaza iz depoa Višeg suda u Podgorici, koja je otkrivena 11. septembra ujutro.

Sagovornici „Vijesti“ nijesu objasnili ko je od četvorice osumnjičenih srpskih državljana izašao na kom prelazu.

Oni su državu napustili nekoliko sati nakon što su u Botunu ostavili kombi korišćen za „probijanje“ tunela do Višeg suda.

Zbog činjenice da su opremu sakrili prije nego je otkrivena provala u depo, istražitelji vjeruju da su lopovi iz te sudske prostorije uzeli ono za šta su došli i/ili kontaminirali materijalne dokaze.

Provjeravaju, međutim, da li im je neko iz Višeg suda u Podgorici pomagao u odabiru spisa predmeta, rečeno je „Vijestima“ nezvanično.

Da sakriju kombi i alat korišćen za kopanje 30 metara dugog tunela, kroz koji su krali dokaze, prema tvrdnjama tužilaštva pomogao im je jedini do sada uhapšeni u toj istrazi, Podgoričanin Predrag Mirotić (31).

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i policija utvrdili su da je on 11. septembra, oko tri sata poslije ponoći, svojim automobilom navodio kombi do mjesta gdje je sakriven, a potom jednog od osumnjičenih vratio do Zabjela.

Četvorka iz Loznice – Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), tog dana pobjegla je iz Podgorice.

Te srpske državljane istražitelji sumnjiče da su od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa, a potom i ukrali veoma važne dokaze za neka krivična djela.

Policija, kako su kazali ranije, vjeruje da su to činili za račun kavačkog klana i po njihovom nalogu, ali su iz tužilaštva kazali da još nemaju dokaze za takve tvrdnje.

U istrazi obijanja depoa, policija i tužilaštvo saslušali su nekoliko desetina svjedoka, među kojima i predsjednika Višeg suda Borisa Savića i njegove saradnike.

Policajcima je izjavu dala i M. B. upraviteljica sudske pisarnice, za čijom kćerkom Katarinom Baćović policija traga zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je obila depo.

Ona je, prema tvrdnjama istražitelja, koristeći falsifikovanu ličnu kartu iznajmila stan u suterenu zgrade u podgoričkoj Njegoševoj 12, odakle je prokopan podzemni prolaz do zgrade suda.

Provala u sudski depo primijećena je prije dvije sedmice, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko „samo“ ispreturao dokaze.

Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli kroz tunel.

Mirotić danas kod sudije za istragu

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici danas bi trebalo da sasluša Predraga Mirotića i odluči o prijedlogu tužioca Marka Mugoše – da tom tridesetjednogodišnjaku odredi pritvor.

Ranije juče sudija je odbio žalbu braniteljke Mirotića, advokatice Tijane Živković, izjavljenu na rješenje o zadržavanju tog osumnjičenog.

“Sudija za istragu je našao da je rješenje o zadržavanju osumnjičenog zakonito, te da okolnosti iz spisa predmeta, a naročito ranija višestuka osuđivanost osumnjičenog, između ostalog i zbog krivičnog djela protiv imovine, ukazuju da postoje razlozi koji opravdavaju zadržavanje zbog postojanja opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Sudija za istragu je našao da postoji i opasnost od uticanja osumnjičenog na saučesnike, imajući u vidu fazu postupka, zbog čega postoje razlozi za njegovo zadržavanje i po tom osnovu”, objasnili su iz suda.

Mirotića sumnjiče da je izvršio krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije